Tumgik
hasanisikli · 7 months
Text
Tumblr media
The Izmir bay, the skyscrapers and the tiny decorative Turkish flags.
Summer is over, and it is a rainy day. Hot and strong sun shines are not here now, I don’t have to escape from it.
This moment is so tender, peaceful and melancholic. I write intentionally in English so that my non-Turkish speaking friends can also follow the lines.
The melancholy doesn’t come from the rainy day. It comes from these three elements in the composition. The bay is my memory pool. This is the place where I remember who I am and what I have done for decades. It used to be also my trial on the way of Yaşar University where I worked for many years with the interruptions of doctoral thesis in Ghent and lockdown during the pandemic. Those small flags represent the state and institutions. They remind my primary school that we used to decorate the classroom especially for the upcoming Republic Fest in 29 October and National Soverignity and Children Fest in 23 April.
The skyscrapers represent the present and they have become urban landscape of Izmir. They remind me the aggressive urban regeneration in the bay area where many buildings were evacuated and destroyed after the earthquake of 2020. My own house would almost be destroyed because of the selfish desires of some apartment owners. This reminds me the the hyper inflation and how my entity is vulnerable in this power game based on land.
A land has an economic value and connected with this, it is laden with symbolic meanings. In one year many things changed in my life. I know, many people still go to the same work or they continue their routine. Not me.
0 notes
hasanisikli · 7 months
Text
Kültürel Miras: Aktarmak, Paylaşmak, Direnmek
Tumblr media
Poster tasarımı: Gülçin Arda (https://www.behance.net/gulcinarda)
Etkinlik web sitesi: https://www.focafilmgunleri.org/
12-13 Ağustos tarihlerinde Bergama Tiyatro Festivali’ni ziyaret ettiğimde sanatçı ve kültür yöneticisi girişimcilerden en çok duyduğum sözler maruz bırakmak ve mücadele etmekti. Aradan yaklaşık iki ay sonra Bergama’nın biraz aşağısında İzmir Körfezinde yaşayan benim için artık kuzey Ege olarak tanımladığım Foça’daki 6. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali’nde de benzer bir duygu vardı. İki festival de daha çok yeni ve imeceyle çalışan gönüllü bir kadrosu var. İkisi de pandemiyle birlikte durakladılar, yüksek enflasyonla birlikte a��lar kurmak, izinler almak ve finansal kaynak bulmakta zorlandılar. Ancak festival ekipleri mücadele ettiler.
Kısa adı Foça Film Günleri olan festival, resmi adından anlaşılacağı gibi kültürel miras ve arkeoloji konulu belgesellere ağırlık veriyor. Az kişiyle imece usulü de olsa tıkır tıkır işledi. Poster ve broşürlerin basımıyla havalimanı transferde İzmir Büyükşehir Belediyesi, sanatçıların ağırlanmasında bizzat Foça esnafının katkısı olmuş. Çarşamba günü başlayan festivale cumartesi öğleden sonra katılıp Foça Belediyesi’nin izniyle kullanılan Reha Midilli Kültür Merkezi’nde başlayan maratonu gece bitirdim. Kordonboyu (Angelos Kvotsos) ve Göçebe (Selim Alan) filmlerinden sonra söyleşi de vardı. Son izlenen belgeselin sponsoru Kanada hükümetiydi, Kordonboyu’nda BAYETAV (Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı) ile Yaşar Üniversitesi iletişim fakültesinin desteği vardı.
Geçen sene Marsilya Meydanı’nda yapılan akşam seyirlikleri yerine benim izlediğim Cumartesi filmlerinin hemen hemen hepsi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapıldı, böylece eskiden epey atıl duran kültür merkezini de deneyimleme şansım oldu. festivalde filmler başta birbirinden kopuk, başka coğrafyaların farklı hikayelerini anlatıyor gibiyse de ertesi gün konunun özüne maruz kaldım.
Pazar sabah savunma bakanlığının izniyle alınan, aslında halka açık bir müze olduğunu bile festivalde öğrendiğim Foça Denizciliği Tanıma Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi’nin salonundaki İtalya yapımı iki denizcilikle ilgili belgeselden sonra bahçede yapılan sözlü tarih üzerine söyleşiye katıldım. Söyleşiyi çarpıcı kılan akademisyen ve film yapımcıların sözel tarih üzerine söyleşisi kadar Foçalı balıkçıların varlığıydı. İkisi emekli, biri de balıkçılar kooperatifi başkanı Foça’nın denizcilikle ilişkisi üzerine konuşulurken Foça’nın 20. Yüzyıl belleği açıldı: mübadele sonrası Midilli’de denizcilik yapmış ailelerin kayıksız hayatta kalma mücadelesi, balığın ucuz olup İzmir’e ulaştırmanın güçlüğü, 50’lerden itibaren git gide kıyıların askeriye ve turizm tarafından balık avı için git gide daralması, 70’lerde Club Med’in varlığı sayesinde balıkçıların geçinebilmesi ve aralarında en azından birinin sigortalı ve emekli olabilmesi, 80’lerin başında sit olmaması için bir haftada yıkılan yüzlerce eski ev, trol avcılığı, turizmle fokların mağaralarına turistlerin girip rahatsız etmesi… ve günümüzde artan sorunlara karşı kıyı balıkçılarının denizin bekçisi konumuna gelmesi. Bunları Foçalılar biliyorlar, aralarında konuşuyorlardı ama biz öteki’nin farkına varması bir festivalde askeriyeye ait yarı kamusal bir alanın en azından bir saatliğine açık alana (bkz. Gökçe Sanul) dönüşmesiyle mümkün oldu, çünkü yaşam mücadelesi veren hemcinslerimle gündelik yaşamda tanışmamız ve bunları öğrenmem olası değildi. Çoğunluğun emekli olduğu seyirci grubunda tesadüfen orada olan festivaller bağlamında kent belleği inceleyen ben süreci öğrenip yeni bir Foçalı, fok balığı ve deniz kenti Foça hakkında farklı bir bakış açısı kazandım.
Ardından katıldığım arkeoloji gezisinde de aynı hissiyat içindeydim. Gündelik yaşamda deneyimlediğim bir Foça vardı, bir de arkeoloğun gösterdiği, anlattığı katmansal, antik dönemden Osmanlı’ya kültürlerin etkileşim içinde olduğu bir Foça vardı. Burada bilhassa nostaljiye mesafeli durup neydi o güzel günler yerine geçmişten bu yana göçlerin günümüzde de Pandemi öncesi turizmle hep bir bellek kopuklukları, geçişkenlik ve ürünün yayılması (seramik, mimari öğeler) görülüyor.
Foçalı artık eski evini yıkıp apartman yapmıyor, ağını yırtan foku hoş görüyor, ancak yine bir denize bağımlı ekonominin sonuçlarıyla yüzleşiyor. Dengesi bozulan doğada kıyıya aylardır mavi deniz anaları vuruyor, kitle turizmi emlak fiyatlarını zorlaştırıp elektrik ve su alt yapısını zorluyor. Kültürel miras sadece anıtsal mimari değil, geçmişten bugüne aktarılan sorunlar karşısında çözüm bulabilme bilgisi, iktidar ve yerliler arasındaki uyum ve gerilimler, içerme ve dışlamayı da gösteriyor.
0 notes
hasanisikli · 7 years
Photo
Tumblr media
Reading Time #illustration #hillustrationstudio #oilpastel #color #colorcombination #naiveart (Karşıyaka Çarşı)
0 notes
hasanisikli · 7 years
Photo
Tumblr media
Marcel de Marseille, İzmir ve Akdeniz kentlerini nasıl hayal ediyorum? #drawing #illustration #painting #acrylicpainting #marcel #marseille #akdeniz #mediterranean #akdenizlilik #mediterranée
1 note · View note
hasanisikli · 8 years
Photo
Tumblr media
Detail from the sketch: pencil and oil pastel possible in a collage? #collage #pencil #drawing #oilpastel (Karşıyaka çarşı)
0 notes
hasanisikli · 8 years
Photo
Tumblr media
Sketch no.1 for my new project #marseille #mediterranean #mediterranée #marcel #akdenizlilik #oilpastel #collage (Karşıyaka çarşı)
0 notes
hasanisikli · 8 years
Photo
Tumblr media
Review of my color set: some hues are absent and I have some extra greyish tones of green, purple and green-blue. Aha! #colors #colortablets #renkler #renkskalası #hues (Karşıyaka çarşı)
0 notes
hasanisikli · 8 years
Photo
Tumblr media
Sketch of the day ;) (Karsıyaka. Çarşıdayım.)
0 notes
hasanisikli · 8 years
Photo
Tumblr media
Tender moment in a calm night...
1 note · View note
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media
Collage, pencil and oil pastel. (42 x 29 cm.)
Personal comment: My first collage combining pencil and oil pastel techniques. I adopted a little the paper-cut technique of Matisse while I painted some papers and cut with the form of flower and seaweed. The content is about a teenage guy who looks through the door of roof floor of the house that he spent the summers of his childhood. While he looks to the landscape he evocates his memories. Interior which becomes colourful with the recalling of many memories is distinguished by the 'outside' which was abstracted by the monochrome texture of the pencil. The first plan of 'outside' gives a scene from Alice in Wonderland which supports the content to the childhood and dreamy atmosphere of the composition. The anthropomorphic fishes and seaweeds at the foreground represent the subconscious; always there but deep behind of interaction of the moment. In the composition regarding to the interaction of landscape and teenager, they seem to play main role. However, the subconscious characters are waved bottom and first plan to highlight their existence.
0 notes
hasanisikli · 9 years
Text
La Salle de Bain
Wedding gift for my friends Liang & Arnaud. They got married Saturday 27th of June 2015 in Toulouse. They hosted me very well during the wedding weekend. The gift was for their bathroom to evocate their fantasies giving reference to French and Chinese cultures. I aim to give a prosperity to their house and refresh their "la flamme d'amour". Lastly, I saw that they put that erotic fairy tale illustration to their office... Although the concept was water and air, who knows maybe they need some water and air while they work? ;) My congratulations again to the recently married couple Liang Pan & Arnaud Bottin. Let say in Turkish: "Allah bir yastıkta kocatsın evlaaadım!" :)
0 notes
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
#bathroom, #badkamer, #salle de bain, #homoerotic, #mythology, #illustration, #french, #chinese, #water, #air, #legends, #watercolour
2 notes · View notes
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
#Greek, #Greece, #Summer, #summerholiday, #carnivalesque, #watercolour, #collage, #illustration
1 note · View note
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Here are some examples from my collection  “Ma Maison Gaie!”  which can be interpreted both as “my gay house” and “my happy house”. Although the content seems exhuberant, the aim was to try new mediums with the character designs and interiors. Enjoy!
0 notes
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media
It is considered that being vegetarian is a unhealthy nutrition practiced by pedant people. However we may neglect to eat vegetables and fruits in some periods. We can adopt a more vegetarian life for a healthier life! While we protect the animals, we can share share the vegetarian recipes with each other! For example, how many people know delicious Cretian meal of rice with artichoke that my mother cooks? Or the rice with tomatoes and okra? When I eat vegetarian, especially take some raw and fresh vegetables and fruits, I feel as if I fly like the children on the picture.
0 notes
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media
5 adet gönderi
0 notes
hasanisikli · 9 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
Doctors are the undeniable people in our lives. We can release by everything, but we cannot by our health. When we get a little sick, we rush to a safe hospital because of the pain. We expect that doctor shall heal us immediately. Unfortuantely doctors are humans too: they get hungry, tired and they may feel nervous, angry and overwhelmed under the intense visits of the patients. I dedicate this collection to my doctor friend Pınar Haznedar and physiotherapist cousine Tolga Çapanoğlu.
0 notes