Tumgik
rebabtumata · 11 years
Link
Derneğimizin Tümata çalışmalarıyla paralel olarak yürüteceği etkinlik ve projeleri, Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.
2 notes · View notes
rebabtumata · 11 years
Photo
Tumblr media
YAZILIŞ SEBEBİ
Bu sırlarla dolu Mesnevi-i Manevi’nin yazılış sebebi şudur:
Gönül ehli kişilerden büyük bir zat bu acizden, hakkımdaki sevgi ve iyi niyetine binaen, talep etti ve yol gösterdi. Dedi ki:
“Hoca Senai Rahmetullah-ı Aleyhin “İlahinâme”si vezninde bir kitap yazmıştınız. Ümit ederim ki Cenab-ı Mevlana kaddese sirrahu hazretlerinin mesnevisi vezninde de diğer bir eser vücuda getirirsiniz, bu suretle o vezne aşina olan kardeşlerimizin de hatırlarını hoş etmiş olursunuz. Çünkü “Bişnev ez ney”1 vezni, onların tabiatında okuya okuya birleşmiş, sağlamlaşmıştır.
Zaten yazdığınız bütün şiirlerinizde Mevlana Hazretleri’ne benzemek, onun konularını ele almak ve incelemek amacını gütmektesiniz. Yazacağınız bu yeni eserin, Mesnevi-i Şerif vezninde olmasıyla da Hazrete tabi olma ve benzeme çabası daha mükemmel olarak sağlanmış olacaktır.”
O zatın bu yönlendirmesini kabul ettim ve “Rebab”ın, Cenab-ı Hüdavendigar’a mahsus ve ait olduğunu bildiğim için kitabıma Rebab ile başladım.
Hazret-i Mevlana, Mesnevi’sinde buyurmuşlardı ki: “Ney, şundan dolayı şikayet ediyor: Kamışlıktan kesilmiş, dostlarından uzak düşerek garip kalmıştır.”
Neyin sesinde bir inlemeden fazla şey yoktur. Rebabda ise bir çok inilti ve perişanlık vardır. Rebabın bütün malzemesi (deri, kıl, tel ve ahşap) gariptir. Her biri kendi vatanından, kendi cinsinden ayrıldıkları için inliyor ve feryat ediyorlar.
Demek oluyor ki “Rebabdaki iniltiler, neyden daha çok ve daha çeşitlidir.” Gerek neyde gerek rebabda vesairedeki inleme ve şikayetler, birer benzetme, birer mecazdır. Bunların inleme ve şikayetleri hakikatte şunun içindir ki: bunlar ezeli bilgi içerisinde zaten varlardı.
Suret âlemine gelince “Eser olarak başka bir âleme düştük, sanatkarın manevi birlikteliğinden ayrıldık” diye şikayet eder ve o birliktelik ve bütünlüğe tekrar kavuşmayı isterler. Hakikatte ise, bunlar da birer istiaredir.
Gerek ney, gerekse rebabla kastedilen, aşıklar ve taliplerdir ki “ahd ü elestte”2’de bütün enbiya ve evliya’nın mukaddes ruhlarıyla beraber meşhur “hum cemîun ledeynâ muhdarûn”3 sözü gereğince o ilahın tertemiz huzurunda birleştikten sonra yüce “ihbitu”4 fermanına bağlı olarak ruhlar âleminden maddi âleme atıldıkları için ney gibi, rebab gibi feryad ederler ve ayrıldıkları âlemi hatırlama, güzelliğini düşünme ve o buluşmanın zevkini anarak asıl vatanlarına dönme arzusuyla ağlarlar ki bilinir “Hubbu’l-vatan mine’l-iman”5 buyrulmuştur.
Özet olarak, hakikat gözüyle bakılınca, gerek manzum, gerek nesir bütün söylediğimiz ve söyleyeceğimiz, Adem (a.s.)’in devrinden beri söylenen ve bundan böyle de söylenecek olan sözlerin hepsinin de birer istiare olduğu görülür. Yoksa esas konunun içeriği, gerçekte, ne söylenmiştir, (SAYFA 2) ne de söylenebilir.
O halde bu sözlerin faydası nedir? Fayda şudur ki, anlatılması mümkün olmayan bu halin büyük bir iş ve nihayetsiz bir devlet olduğunu söyleyerek herkesin talep ve rağbetini o tarafa yönlendirebilmektir. Mesela, baliğ olmamış bir çocuğa: “Mahbubun dudakları şeker gibi tatlıdır.” denilse, çocuk, kendi kendine bir kıyas ve çıkarım yapar, der ki: “Mademki şeker tatlıdır, mahbubun dudaklarının da onun gibi tatlı olması gerekir.” Halbuki, çocuk, bu zevki baliğ olmadan evvel duyamaz.
Bunun gibi, fakirliğin niğmeti ve o sonsuz güzelin güzelliği, enbiya ve evliyanın bu husustaki açıklamalarının hakikati de hakkıyla bilinemez. Nasıl ki demişlerdir: “Men lem yezuk lem yarif – Tatmayan bilemez.”
———————-
1 “Dinle neyden” Hz. Mevlana’nın mesnevisinin ilk beytinin başlangıç kelimeleri.
2 Araf 7/172 Hani Rabbin (ezelde) Âdemoğullarının sulplerinden zürriyetlerini almış, onları kendilerine karşı şahit tutarak, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” demişti. Onlar da, “Evet, şahit olduk (ki Rabbimizsin)” demişlerdi. Böyle yapmamız kıyamet günü, “Biz bundan habersizdik” dememeniz içindir.
3 Yasin suresi 36/53 Sadece korkunç bir ses olur. Bir de bakarsın, hepsi birden toplanıp huzurumuza çıkarılmışlardır.
4 Bakara 2/38 “İnin oradan (cennetten) hepiniz. Tarafımdan size bir yol gösterici (peygamber) gelir de kim ona uyarsa, onlar için herhangi bir korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir” dedik.
5 Vatan sevgisi imandandır.
4 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Video
youtube
TÜMATA & Şifahane Ensemble
Sumerische Hymne  (3000 Jahre alt) Sumerian Hymne (3000 years old) Solo vocal: Süyümbike Güvenç "Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich
3 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Video
youtube
TÜMATA & Şifahane Ensemble - Jose Moran "Lobpreis"
"Lobpreis"  (300 n. Chr.) Solo: Jose Moran "Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich
14 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Video
youtube
TÜMATA & Şifahane Ensemble - Jose Moran "Altissimo Corazon"
"Altissimo Corazon" Solo: Jose Moran "Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich
2 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Video
youtube
TÜMATA & Şifahane Ensemble "Göktürk Ezgisi"
"Göktürk Ezgisi"  (1200 years old) "Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich
2 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Video
TÜMATA & Şifahane Ensemble
"Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich
1 note · View note
rebabtumata · 12 years
Video
youtube
"Wege des Lichts -- Brücken aus Klang" Allerheiligen Hofkirche der Münchner Residenz Dr. Rahmi Oruç Güvenç. 4.5.2012 Munich Instruments: Water, Şankopuz, Didgeridoo, Indian Doppelrohrflöte/ Kosaney, Obertonflute, Ney Music: Martin Seeliger, René Rashid Scheier, Ignacio Musa Bejar
5 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
KATILIMCILAR
Fotoğraflar: Ufuk Erenoğlu
TÜRKİYE Dr Rahmi Oruç Güvenç – Ney, Rebab, Kopuz, Dombra, Solo Yaşar Güvenç – Tar, Dombra, Mazhar Süyümbike Güvenç - Solo, Koro, Ritm Andrea Azize Güvenç - Solo, Koro, Ritm, Rebab Osman Nuri Özpekel - Solo, Ud Hande Başaran – Rebab, Solo, Koro Emre Başaran –Ney Bengisu Başaran İSPANYA Ignacio Musa Bejar - Ney, Flüt Jose Moran - Solo, Koro AVUSTURYA Gernot Galib Stanfel - Ud, Rebab, Solo, Koro Veronika Rahime Winkler - Rebab, Koro Rene Raschid Scheier - Drehleier, Scheitholz, Oberton Flute Margarete İnci Kessler - Akkordeon, Jodeln İSVİÇRE Felix Ferit Wüst – Ud, Chor, Rebab, Ney Yvonne Sevim Ehrbar – Ney, Koro ALMANYA Tatjana Grosskopf – Harfe, Solo, Koro Stephanie Peters – Solo, Koro, Marionette Thies Tode – Trommel, Koro, Solo Irene Fuchs – Solo, Ney Andrea Farida Busemann – Gitarre, Solo, Koro Judith Bomheuer-Kuschel – Rebab, Koro Martin Seeliger – Indianische Doppelrohrflöte, Didgeridoo
0 notes
rebabtumata · 12 years
Link
1 note · View note
rebabtumata · 12 years
Photo
Tumblr media
Işık Yolları – Ses Köprüleri
Müzik ve insanlık tarihi için büyük önem taşıyan, kültürlerarası projenin ilk adımı Münih'te gerçekleşti...
Şifahane & Tümata Ensemble ismi altında, Almanya, Avusturya, İsviçre, İspanya ve Türkiye'den katılan değerli müzisyenler, aynı sahnede, tarihin ışığı altında, izleyicileri kültürler ve çağlar arası bir yolculuğa çıkardılar.
1 note · View note
rebabtumata · 12 years
Photo
Tumblr media
MEVLANA, SEMA ve REBAB Mevlana Celaleddin Rumi’ye dair New York'taki Morgan Kütüphanesi'nde eldeki tek görsel kaynak, hatıralarının ve menkıbelerinin toplandığı Sevâkıb-ı Menâkıb adlı kitaptaki minyatürler… Rūmī doing Sema in the Presence of Three Disciples Tarjuma-i Thawāqib-i manāqib (A Translation of Stars of the Legend), in Turkish. The translation was ordered in 1590 by Sultan Murād III (r. 1574–95) from the Persian abridgement of Aflākī. Baghdad, 1590s.
14 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Text
Ney’in Yaradılış Hikâyesi ve Hz. Muhammed
Tumblr media
Suret yasağı sebebiyle yüzü gizlenen Hz. Muhammed, bu minyatürde damadı Hz. Ali’ye yaratılışın sırlarını anlatıyor. Başlarının etrafında alevden haleler var. Hz. Muhammed 100 bin sırdan 10 binini açıklıyor. Mevlana’ya göre, Hz. Ali bu sırları içinde saklamakta güçlük çekince, onları bir kuyuya fısıldamış. Bir müzisyen de bilmeden kuyunun çevresinde biten sazlardan bir nevi flüt yapmış. Herkes onun müziğini dinlemeye geliyormuş. Hz. Muhammed de dinlemiş, sonra da bu genç adamın “bir zamanlar Hz. Ali’ye verdiği kutsal sırları yorumladığını” ifade etmiş. O gün bugün “ney” adlı bu flüt, “sema” denen Mevlevi ritüelinin ayrılmaz parçası haline gelmiş.
Kaynak: Gülenay Börekçi, Habertürk
4 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Mevlana, Eşi ve Bir Su Ciniyle
Mevlana ve yanındakiler bir seyahat sırasında “Suyun Efendisi” diye de anılan Su Essâ’nın yaşadığı nehrin kıyısında kamp kurmuş. Su Essâ, insan kılığına girerek Mevlana’yla konuşmaya karar vermiş. Karısı Kerra Hatun’dan da arabuluculuk etmesini istemiş. Sonuçta Su Essâ Mevlana’yla konuşmayı başarmış. Bu minyatürde kırmızı bir kıyafet giymiş olan Kerra Hatun tıpkı Hz. Meryem gibi kusursuz bir masumiyet timsali olarak resmedilmiş, hatta dikkat ederseniz utangaç bir ifadeyle yüzünü kocasından gizliyor. İçinde balıkların ve öteki su mahluklarının gezindiği nehir ise hayat dolu, capcanlı…
Şems-i Tebrizi ve Güneş
Şems-i Tebrizi, Mevlana üzerindeki en etkili kişi oldu. Tanışmalarıyla birlikte büyük şairin hayatı tamamen değişti. Şems, Farsça Güneş anlamına geliyor. Bu minyatürde onu kahverengi bir cüppeyle görüyoruz. Minik bir havuzun ortasında gökyüzündeki Güneş’in yansımasına bakıyor. Şems’e göre, bu havuz cennetin simgesi. Hemen yan tarafta bir servi ve çiçeklenmiş bir meyve ağacı yer alıyor. Bu da Mevlana ile Şems arasındaki derin sevgiyi temsil ediyor.
Mevlana ve Temizlik
Sufilere göre yıkanmak, ruhsal arınmayı kolaylaştırıyordu. Dolayıyla Sufi yaşam biçiminde hamamların önemi büyüktü. Bu minyatürde Mevlana hamamdaki bölmelerden birinde tek başına oturuyor. “Kibirli insanlarla iletişim halinde olunduğunda” bulaşan bir tür soğuk algınlığını tedavi etmek için… Etraftaysa bildiğimiz hamam etkinliklerini, yani temizlik yapan tellakları ve yıkanmaya gelen insanları görüyoruz.
Mevlana Celaleddin Rumi’nin cenazesi
Mevlana’nın bedeni altın rengi ve kırmızı çiçeklerle bezeli kumaşlara sarılmış halde kabristana götürülmeye hazır. Takkesi de hemen yanıbaşında. Merasim başlamak üzere. Cenazeyi taşıyacak kişilerin ellerinde tütsüler ve musaflıklar var. Minyatüre eşlik eden metinde, bu cenazede her milletten ve her dinden imanlı kişilerin yas içinde olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Gülenay Börekçi, Habertürk
0 notes
rebabtumata · 12 years
Text
16. YY Minyatürlerinde Hz.Mevlana'nın Hayatı
Tumblr media
Mevlana Celaleddin Rumi’ye dair eldeki tek görsel kaynak, hatıralarının ve menkıbelerinin toplandığı Sevâkıb-ı Menâkıb adlı kitaptaki minyatürler… Kitabın iki orijinal kopyasından biri Topkapı Sarayı Kütüphanesi’nde, diğeriyse New York’taki Morgan Kütüphanesi’nde. Neyse ki Mevlana’nın görselleri artık o kadar da ulaşılmaz değil. Morgan Kütüphanesi, Sevâkıb-ı Menâkıb’daki 29 orijinal minyatürü internet üzerinden dünyaya açtı. Mevlana’yı ölümünden yüzlerce yıl sonra yapılmış da olsalar, minyatürleri aracılığıyla “görmek” için bir şans…
1207-1273 tarihleri arasında yaşayan büyük sufi şair ve düşünür Mevlana Celaleddin Rumi’nin hatıraları ve menkıbeleri, ölümünden sonra oğlu Sultan Veled ve torunu Ulu Arif Çelebi tarafından derlenerek “Eflaki” Şemseddin Ahmed’e yazdırılmış. Bunların kısaltılmasıyla elde edilen Sevâkıb-ı Menâkıb (Menkıbelerin Yıldızları) adlı yapıt da, 1590′da, yani tam 350 yıl sonra, Osmanlı Sultanı III. Murad tarafından Türkçe’ye çeviriltmiş. Tercümeyi, Mesnevîhan Mahmud Dede yapmış.
Tercümenin 1599 tarihli iki de resimli nüshası var. Biri 22 minyatür içeriyor ve Topkapı Saray Kütüphanesi’nde yer alıyor. Diğeriyse 29 minyatür içeriyor ve New York’taki Morgan Kütüphanesi’nde bulunuyor. Morgan Kütüphanesi şimdi başka orijinal İslam eserleriyle birlikte bu kitabın görsellerini de internet üzerindeki sürekli bir sergiyle dünyaya açtı.
Bu minyatürlerde, Mevlana ve hayatına girmiş hemen herkesi görüyoruz. Bir de tabii hayatından çeşitli anları; hikâyelerini, başına gelen mucizevi olayları… Selçuklu Sarayı erkanı, babasının mezarı başında dua ederken Mevlana’nın huzurunu kaçııyor. Mevlana bir gece yarısı müridi olduğu medreseden kaçıyor. Genç bir tacirle Mevlana’nın takipçilerinden biri, ölümcül hasta olan Mısır firavununu tedavi ediyorlar. Pazar yerindeki köpekler, şefkatini ve anlayıını onlardan da esirgemeyen Mevlana’ya kulak veriyorlar. Sürüden kaçan öfkeli bir boğa, Mevlana’ya sığınmış, onun dizleri önünde, sakin, bekliyor. Son olarak da onun büyük bir yas içinde gerçekleştirilen cenaze merasimini görüyoruz.
Kaynak: Gülenay Börekçi, Habertürk
1 note · View note
rebabtumata · 12 years
Photo
Tumblr media
T-shirt üzerine rebab deseni çalışmasını Dijibutik’te hazırladık. T-shirt ve diğer ürünler üzerine baskı yaptırmak içindijibutik sitesinden sipariş verebilirsiniz. Detaylar için [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.
T-shirt design with Rebab illustration is printed @ dijibutik. If you’d like to purchase this item or other products, you can order from dijibutik For further details please contact by e-mail: [email protected]
2 notes · View notes
rebabtumata · 12 years
Photo
Çanta üzerine rebab deseni çalışmasını Dijibutik’te hazırladık. Çanta ve diğer ürünler üzerine baskı yaptırmak için www.dijibutik.com sitesinden sipariş verebilirsiniz. Ya da detaylar için [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.
Bag design with Rebab illustration is printed @ dijibutik. If you’d like to purchase this item or other products, you can order from www.dijibutik.com. For further details please contact by e-mail: [email protected]
Tumblr media
6 notes · View notes