Tumgik
musispoed · 4 months
Text
Tumblr media
Güzelliklerin bol olsun ve ferahlat bizi...
0 notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 UEFA CONMEBOL Club Challenge Şampiyonu Sevilla!
*Ramon Sanchez Pizjuan Stadyumu, Sevilla, İspanya.
*Sevilla 1 - 1 Independiente del Valle (Pen: 4-1)
Sevilla *90+1' Pedro Ortiz *Seri penaltı vuruşlarında Joan Jordan, Ivan Romero, Oussama Idrissi ve Alejandro Gomez ile 4'te 4 yaptı. *Kupanın ilk şampiyonu olarak tarihe geçti. *Bu ay başında duyurulan organizasyon, UEFA ile CONMEBOL arasında Şubat 2020'de imzalanan ortaklık anlaşmasının bir ürünü. *İki ekip son UEFA Avrupa Ligi şampiyonu ve son CONMEBOL Sudamericana şampiyonu unvanları ile mücadele etti. *Maç aynı zamanda Sevilla'nın 2007'de kalp krizi nedeniyle vefat eden futbolcusu Antonio Puerta'nın anısına düzenlenen Antonio Puerta Kupası'nın 12.'si oldu. Independiente del Valle *10' Lautaro Diaz *Penaltılarda sadece Michael Hoyos golü buldu. *Lorenzo Faravelli ve Marcelo Moreno, Sevilla kalecisi Marko Dmitrovic'i geçemediler. *Son CONMEBOL Sudamericana şampiyonu olarak yerini alan Ekvador ekibi turnuvanın ilk ikincisi oldu.
3 notes · View notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 CONCACAF Altın Kupa Şampiyonu Meksika!
*SoFi Stadyumu, Inglewood, Birleşik Devletler.
*Meksika 1 - 0 Panama
Meksika *88' Santiago Gimenez *2019'dan sonra ilk şampiyonluğu. *Altın Kupa'da 9. zaferi. *Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Şampiyonası dönemiyle birlikte toplamdaki 12. kupası. *Organizasyon tarihinin en başarılı takımı olmayı sürdürüyor. *Zaferi getiren golü kaydeden Gimenez maçın en iyi oyuncusu seçildi. Panama *2005 ve 2013'ün ardından tarihinde 3. kez final gördü. -Ödüller- Altın Top: Adalberto Carrasquilla - Panama Altın Ayakkabı: Jesus Ferreira - Birleşik Devletler Altın Eldiven: Guillermo Ochoa - Meksika Fair Play Ödülü: Birleşik Devletler -Öne çıkan sayılar - *Birleşik Devletler oyuncusu Jesus Ferreira attığı 7 golle en golcü isim oldu. *Oynanan 31 karşılaşmada toplam 105 gol atıldı ve maç başına 3,39 gol düştü. *Tribünlerde 1 milyon 14 bin 571 seyirci yerlerini aldı. Maçı başına 32 bin 728 izleyici sağlandı.
1 note · View note
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 FIVB Kadınlar Voleybol Milletler Ligi Şampiyonu Türkiye!
--
*College Park Center, Arlington, Birleşik Devletler. *Çin 1 - 3 Türkiye (22-25/25-22/19-25/16-25)
Türkiye *2018'de başlatılan organizasyonda ilk şampiyonluğu. *Uluslararası seviyede elde ettiği ilk büyük başarı. *Bu zaferle voleybol ülkeler sıralamasında zirveye yerleşti. *Lig etabında 9 galibiyet - 3 mağlubiyet sonunda 3. sırayı almıştı. *2018'de gümüş ve 2021'de bronz madalya elde etmişti. Milletler Ligi'ndeki koleksiyon tamamlandı. Çin *Milletler Ligi'ndeki ilk finalinde gümüş madalyayla yetindi. *Lig etabını 8 galibiyet - 4 yenilgi ile 5. sırada tamamlamıştı. *2018 ve 2019 olmak üzere iki bronz madalyası da mevcut.
Üçüncülük Maçı Polonya 3 - 2 Birleşik Devletler (25-15/16-25/25-19/18-25/17-15)
Polonya *Milletler Ligi'ndeki ilk madalya sevincini yaşadı. *Lig etabını 10 galibiyet - 2 mağlubiyet ile lider tamamlamıştı. Birleşik Devletler *Finaller'e ev sahipliği yaptığı sezonu madalyasız tamamladı. *Lig etabında 10 galibiyet - 2 yenilgi ile ikinci sırayı almıştı. *2018, 2019 ve 2021 olmak üzere sahip olduğu 3 şampiyonlukla en başarılı takım konumunda. -Ödüller- En değerli oyuncu: Melissa Vargas - Türkiye En iyi pasör: Diao Linyu - Çin En iyi smaçörler: Li Yingying - Çin / Martyna Lukasik - Polonya En iyi orta oyuncular: Zehra Güneş - Türkiye / Yuan Xinyue - Çin En iyi pasör çaprazı: Melissa Vargas - Türkiye En iyi libero: Gizem Örge - Türkiye
2 notes · View notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
Bu seneki Wimbledon'da ilklere imza atan iki şampiyon ismin bıraktıkları izlere şahitlik ettik. Geri dönüp bakınca özel olarak vurgulanacak bir sene olacak şüphesiz. Kapanışı yaparken tüm şampiyonları sıralama zamanı. Hepsine bolca tebrikler…
-Şampiyonlar- Tek Erkekler: Carlos Alcaraz Tek Kadınlar: Marketa Vondrousova Çift Erkekler: Wesley Koolhof/Neal Skupski Çift Kadınlar: Hsieh Su-wei/Barbora Strycova Karışık Çiftler: Mate Pavic/Lyudmyla Kichenok Tekerlekli Sandalye Tek Erkekler: Tokito Oda Tekerlekli Sandalye Tek Kadınlar: Diede de Groot Tekerlekli Sandalye Kuad Tekler: Niels Vink Tekerlekli Sandalye Çift Erkekler: Alfie Hewett/Gordon Reid Tekerlekli Sandalye Çift Kadınlar: Diede de Groot/Jiske Griffioen Tekerlekli Sandalye Kuad Çiftler: Sam Schröder/Niels Vink Tek Oğlanlar: Henry Searle Tek Kızlar: Clervie Ngounoue Çift Oğlanlar: Jakub Filip/Gabriele Vulpitta Çift Kızlar: Alena Kovackova/Laura Samsonova U14 Tek Oğlanlar: Mark Ceban U14 Tek Kızlar: Luna Vujovic Davetli Çift Erkekler: Bob Bryan/Mike Bryran Davetli Çift Kadınlar: Kim Clijsters/Martina Hingis Davetli Karışık Çiftler: Nenad Zimonjic/Rennae Stubbs
0 notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 Wimbledon Tek Erkekler Şampiyonu Carlos Alcaraz!
--
*Londra, Birleşik Krallık. *Grand Slam, çim. *Sırp rakibi Novak Djokovic'i 1-6, 7-6[8-6], 6-1, 3-6, 6-4 yenmeyi başardı. *İlk Wimbledon şampiyonluğu. *Geçen seneki ABD Açık'tan sonra kariyerinin ikinci Grand Slam şampiyonluğu. *Toplamda 12. tekler kupası. *2023'te Buenos Aires, Indian Wells, Barselona, Madrid ve Londra'nın (Queen's Club) ardından 6. şampiyonluğu. *Djokovic'in Wimbledon'daki 34 maçlık yenilmezlik ve 4 şampiyonluk serilerini sonlandırdı. *2013 finalinde Andy Murray'nin ardından Wimbledon Merkez Kort'ta Novak Djokovic'i yenen ilk oyuncu. *2002 şampiyonu Lleyton Hewitt'ten sonra Büyük Dörtlü dışında Wimbledon'ı kazanan ilk farklı tenisçi oldu. *Bu başarısıyla dünya sıralamasında zirvedeki yerini korudu. *Turnuva boyunca Chardy, Müller, Jarry, Berrettini, Rune ve Medvedev'i saf dışı bıraktı.
0 notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 Wimbledon Tek Kadınlar Şampiyonu Marketa Vondrousova!
--
*Londra, Birleşik Krallık. *Grand Slam, çim. *Tunuslu rakibi Ons Jabeur'ü 6-4'lük setlerle yendi. *Kariyerinin ilk Grand Slam şampiyonluğu. *Toplamdaki 2. tekler zaferi. *Nisan 2017'deki Biel/Bienne şampiyonluğundan 6 sene sonra ilk kupa sevincini yaşadı. *2019 Roland Garros'ta da final oynamış ama Ashleigh Barty'e 6-1, 6-3 kaybetmişti. *Wimbledon tarihinde seri başı olmadan şampiyonluk elde eden ilk kadın tenisçi olarak tarihe geçti. *1973 şampiyonu Jan Kodes, 1998 şampiyonu Jana Novotna ve 2011 ile 2014 şampiyonu Petra Kvitova'nın ardından Wimbledon'da şampiyonluk yaşayan 4. Çek tenisçi oldu. *Bu zaferiyle yeni dünya sıralamasında ilk defa ilk 10'a girecek. *Zafere giden yolda Stearns, Kudermetova, Vekic, Bouzkova, Pegula ve Svitolina'yı yendi.
0 notes
musispoed · 10 months
Text
instagram
2023 F1 Britanya GP
10/22 | Silverstone Pisti, Silverstone.
Pole pozisyonu: Max Verstappen (Red Bull) 1) Max Verstappen (Red Bull) 2) Lando Norris (McLaren) 3) Lewis Hamilton (Mercedes) En hızlı tur: Max Verstappen (Red Bull)
4 notes · View notes
musispoed · 1 year
Text
Tumblr media
Aydınlık ve huzur dolu bir yıl ol...
4 notes · View notes
musispoed · 2 years
Text
Tumblr media
Güzelliklerin bol olsun...
1 note · View note
musispoed · 3 years
Text
Herkesin Naomi’si
Cumartesi günkü şampiyonluğu ile Naomi Osaka bir kez daha ABD-Avustralya dublesi yapmayı başararak 4. Grand Slam zaferine ulaştı. Bu sefer kupayı kaldırırken sadece sportif getiriler değil paha biçilmez kazançlar da elde etti.
Tumblr media
18 Mart 2018 akşamı. Indian Wells finali için ekran başına geçmiş ve Daria Kasatkina’nın, bir maç uzaklıkta olduğu kariyerindeki en büyük başarıya tanık olmaya ve desteğimi sunmaya hazırlanmıştım. Dasha’nın rakibi turnuvanın sürprizi Naomi Osaka. İlk kez bir canlı maçta izleyecektim bu vesileyse kendisini. Turnuva boyunca Şarapova, Radwanska, Pliskova ve Halep gibi isimleri geçerek adını finale yazdırmıştı. “Buraya kadardır” diye düşündüğüm ve rahat bir Kasatkina zaferi beklediğim maç, tam tersi bir sonuçla rahat bir Osaka galibiyeti ile bitti. Daria’ya niyet, Naomi’ye kısmet dercesine Japon oyuncuyu ilerisi için aklımın bir köşesine yazmıştım.
Herkesin Osaka ile tanıştığı bir maç vardır. Özellikle son günlerde onun hakkında 2013′te, 2014′te tweet atmış olanlara rastladık. Ben o derece sıkı ITF takipçisi olmadım hiç. Daha önce ismini yine Slam’lerde üçüncü, dördüncü turlara çıkarken duymuştum ama hiç izlememiştim o güne kadar. İşte benim tanışmam 3 yıl önceki o maçtı. Sahip olduğu benzersiz tavrı, vakur ve fazlasıyla çekingen halleri bu spor için hayli dikkat çekici unsurlardı. Adeta “Graf Kafesi” ile çevriliydi sanki.
Arthur Ashe’in zirvesinde
Aklımın köşesindeki Osaka’nın dev sahneye çıkışı çok uzun sürmedi. Aynı yılın ABD Açık’ında finale kadar yükselmeyi bildi. Finalde, yaşayan efsane Serena’nın maruz kaldığı olumsuz hallere verdiği tepkilere rağmen sakinliğini koruyan, oyundan hiç düşmeyen Osaka, masalını şampiyonlukla taçlandırıp adını bu kez daha geniş kitlelere duyurdu. Yeni yılın ilk Grand Slam’i Avustralya Açık’ta da zirveye ulaşınca “yeni bir hanedanlık mı başlıyor?” soruları heyecan içinde soruldu. Bunun yanıtı için biraz daha beklememiz gerekiyordu.
Düşüş eğrisi
2 Slam zaferinin ardından koçu Bajin ile yollarını ayırınca elde ettiği başarıları Bajin’e yazanlar, bu noktadan sonra Osaka’nın kaybolacağını dillendirmeye başladı. Her yeni şampiyonun yaşayabildiği düşüş sürecinde Osaka, Roland Garros’a üçüncü ve Wimbledon’a ise ilk turda veda etti. Sıra puanlar koruyacağı ve son şampiyon unvanlarını taşıdığı ABD ve Avustralya’ya geldi. Bir yıl önce görkemli çıkışını yaptığı ABD Açık’ta dördüncü turu görebilen Japon raket Avustralya’da ise Gauff’a karşı üçüncü turda vedasını yaptı. Bu maçın ardından hızlı tüketim kültürünün ağa babası tenis medyası Naomi’yi bir kenara bırakıp tüm ilgisini ABD’nin yeni yıldızına yöneltmişti bile. Osaka’nın söyleyecek çok sözü vardı oysa ki...
‘Yeni normal’in kraliçesi
2020′nin mart ayı itibarıyla tüm dünyadaki işler düzeni sekteye uğratan Covid-19 salgını tenisi de vurmuş ve kortlar boş kalmıştı. Turnuvasız geçen dönemde salgının tepesine yerleşen ABD, yaz aylarında ise ırkçılık utancı ve ardından gelen protesto dalgasıyla yüz yüze kaldı. Birçok kişi gibi Osaka da siyah bir oyuncu olarak steril hallerden uzak, net ve korkusuzca tepkisini gösterdi. Kendisine özgü üslubu birçok kişinin desteğini ve beğenisini toplamıştı.
Bu lider profilini kortlara dönüşte de çok iyi kullandı. Cincinnati’de eyleme döktüğü tepki ile turnuvaya ara verilmesine neden oldu. ABD Açık boyunca maskeleri ve zekice demeçleri ile konuşuldu. Arthur Ashe’de bu kez boş tribünlere karşı kupayı kaldırırken çoktan 3′te 3 yapmanın gurunu yaşıyordu.
Sonrası henüz geride bıraktığımız  çok taze yaşanmışlıklar. Zor kura yorumları yapıldığı Avustralya Açık’ta her maçı kolaya çevirdi. Muguruza karşısında maç puanları kurtarırken dahi endişe etmedi, dönmesini bildi. Bir daha da arkasına bakmadı. Osaka geçen yıl Billie Jean King Kupası’nda Sorribes Tormo’ya kaybettiği maçtan sonra kort içinde hiç yenilmedi. 21 maçlık galibiyetle kariyeirne 2 Slam daha eklerken önceki başarılarını koçuna yazanlara da bir anlamda cevabı verdi.
Kupadan daha fazlası
Osaka’nın ikinci Avustralya şampiyonluğu onu daha yakından tanımak isteyenler için çok iyi bir vesile oldu. Birçok taraftar kazandı. Daha önce hakkında olumsuz düşünenleri kararlarını gözden geçirmeye sevk etti. Korttaki duruşu, rakiplerine saygısı daha da gelişti. Kalplere ilk kez bu turnuvada fazlasıyla dokundu. Tüm bunları hesaba katınca kazanılan sadece bir Slam daha değildi. Bundan çok ama çok fazlasıydı.
Serena döneminin ardından yeni rekabetini ve dominasyonunu arayan kadınlar tenisine Osaka ilaç oldu. 4′te 4 Grand Slam finali görkemli bir mesaj. Gelinen noktada Naomi’yi daha çok kişi seviyor ve o da rekabet yolunda kendisi ile mücadele verecek diğer rakiplerini yanına bekliyor. Artık karşısındaki oyuncu yerine Naomi Osaka için ekranların karşısına geçiliyor veya tribünlerde fırsat bulan yerini alıyor. 3 yıl önceki hatayı yapan birisi olarak ben artık öyle yapıyorum çünkü...
1 note · View note
musispoed · 3 years
Photo
Tumblr media
Dersler çıkardığımız, gülümseten bir yıl ol...
3 notes · View notes
musispoed · 4 years
Text
Ne İsa’ya ne Musa’ya
Tumblr media
yerimi bilmem bilmem ne taraftayım sesimi duymam ne zamandır araftayım
Bu parçayı acaba çevirip Domi’ye iletme şansımız var mı diye düşünürüm hep. Çünkü mor ve ötesi’nin bu şarkısı tenisin “işgal günlerinde” olduğu şu devirde tam da Thiem’in durduğu yeri anlatmıyor mu?
Çıkış yaptığı dönemden bu yana Dominic Thiem için çizilen rol tıpkı ülkesi Avusturya’nın efsanesi Thomas Muster gibi iyi bir toprak zemin oyuncusu olması yönündeydi. Zaten belirtiler de bunu destekliyordu. 2016 Roland Garros’ta ulaştığı yarı final ile ilk büyük sahneye çıkışını yapması tesadüf değildi. Ertesi sene de bu başarısını tekrarlayınca resim belli olmaya başlıyor gibiydi.
Toplamda kariyerinin ilk 17 finalinin 14′üne toprak kortta çıkmış olması da çoğu kişiyi şaşırtmamıştı. 2018 ve 2019′da gelen Roland Garros finalleri ise kendisini artık yavaş yavaş 90′lıar içinde ayırıyordu. Onu adeta “arafta” tutan durum tam da burada karşımıza çıkmıştı. Kendisi ile hemen hemen aynı yıllarda adını duyurmaya başlayan ve ondan 4 yaş daha genç olan Zverev kadar “genç” değil, Dimitrov ve Goffin gibi söz konusu on yılın hemen başında da doğmadığı için de onlar kadar “yaşlı” da kabul edilemiyordu. Bir şeyler için geç miydi yoksa daha yol var mıydı?
Kırılma yılı 2019
Geçen yıl esasında Thiem için Grand Slam grafiği çok iç açıcı geçmese de yıl boyunca çıktığı 7 finalin 4′ünü sert zeminde oynaması bir değişime işaretti. Kariyerinin ilk Masters zaferine Indian Wells gibi önemli bir sert kort turnuvasında ve üstelik Federer’i geçerek ulaşan Avusturyalı, sezon sonu finallerinde ise grubunda Federer ve Cokoviç’i yenmeyi başararak finale ulaştı ve 2020 için iyi bir fragman sundu.
Nitekim ilk fırsatta da bunu kanıtladı ve Avustralya Açık’ta finali gördü. Cokoviç karşısında boynu bükük ayrılsa da 5 sete götürmüş olması ve mücadelesi takdir topladı. Daha şimdiden üç Grand Slam finali görmüş ve 1990′lılar sınıfında bunu başaran tek isim olmuştu.
Gerçekten kimsenin olmadığı bir ABD Açık mı?
Sezonun önemli bir kısmı hala etkisini sürdüren salgının ilk büyük dalgasına yenik düşünce kortlar boşaldı, turnuvalar iptal oldu veya ertelendi. Uzun bekleyişin ardından ABD’de New York’ta düzenlenmek zorunda kalan Cincinnati Masters ile heyecan tekrar başladı. Seyircisiz ortam, Federer ve Nadal’ın yokluğu gibi sebepler nedeniyle birçok kişi için normal şartlar altında oynanacak bir ABD Açık olmayacağı yönünde yorumlar vardı. Zaten dördüncü turda Novak Cokoviç’in yaşadığı ve diskalifiye edilmesine sebep olan hadisenin ardından yepyeni bir şampiyon göreceğimiz kesinleşmişti. Olağan şüphelilerden en kuvvetlisi ise Domi’ydi. O da iki numaralı seri başı olmanın hakkını verircesine kendisini finale atmayı başardı. Hele ki yarı finalde geçen yılın finalisti -ve bir başka, “geleceğin yüzü”- Medvedev karşısında net oyunla kazanması ilk defa onu bu yeni kıtanın ebedi turnuvasında finale taşımıştı. Kaderin cilvesi, finalde ise rakibi, yakın arkadaşı ve çoğu kez kendisi ile yarıştırılan Zverev’di. Malum, gerisi çok yakın yaşanmışlıklar. 2-0′dan dönerek büyük bir dirençle zafere uzanan Thiem, 90′lıların ilk şampiyonu olmayı başardı.
Birçokları hakkını teslim etmeye başlamıştı nihayet ama o söz konusu lanet peşini bırakmayacaktı. Karışık takvim nedeniyle çok kısa süre içerisinde Roland Garros heyecanı başladı. Bu kez sonbahar havası taşıyan turnuvada son 2 yılın finalisti olarak Thiem’in yarı finale kadar gelip Nadal’a rakip olması bekleniyordu ki ilk yol kazasını dördüncü turda hiç ummadığı şekilde Gaston karşısında 5 sete giden maçla yaşadı. Kazandı ama adeta bir Pirus zaferiydi bu. Acı sonucu ise çeyrek finaldeki Schwartzman maçıyla tattı ve yine 5 sete giden mücadelede bu kez biten taraf kendisi oldu.
Maçın ardından Thiem için “zaten”ler havada uçuştu. “Zaten ABD’de kimse yoktu”(!), “zaten şansına kazanmıştı, daha da bir Slam alamaz” vs. Yani kısaca elde kalan yine arafta bir şampiyondu. Turnuva boyunca kendisini farklı sebeplerle destekleyen Büyük Üçlü taraftarı ilk istasyonda Domi’yi bırakmıştı.
Evet, Büyük Üçlü dönemi bizlere çok üst seviye tenis izletti. Artık sonlarına yaklaşırken bu efsanelerin bizlere ve kendisinden sonraki oyunculara yaptığı en büyük kötülük de rakamlar yarışı oldu. Bu “işgal” devrinde 27 yaşında ilk Grand Slam zaferine ulaşan Thiem için hala bazı şeyler çok erken, ama bazı şeyler için de bir o kadar geç olabilir. İşte bu tam da Domi’nin hikayesi...
İçinde bulunduğumuz devir sona erdiğinde tenisin seviyesi ne durumda olur bilinmez ama ben sadece oyunlarına bakan, birbirlerine saygı duyan, rakamların ve rekorların baskısından uzak bir süreç geçireceğimizi bekliyorum. Bir rehabilitasyon evresi misali. Kesinlikle Thiem de bu ortamda küfesini dolduracak başarılara ulaşacaktır.
Socrates’teki yazısında Aras Yetiş’in de belirttiği gibi ABD’de zor şartlarda, izolasyon ortamında turnuva geçiren her oyuncu gerçek bir mücadele verdi ve oradan çıkan şampiyonlar da tartışmasız sayılmalı. Bu yüzden Dominic Thiem de halis muhlis 2020 ABD Açık Tek Erkekler şampiyonudur. Hatırlatmak istedim.
3 notes · View notes
musispoed · 4 years
Photo
Tumblr media
karma zevkler bugün 8 yaşına bastı!
Son dönemde hakkını veremesem de bu zor günlerde güzel bir hatırlatıcı oldu. Koca 8 sene. :)
2 notes · View notes
musispoed · 4 years
Photo
Tumblr media
Umarım görünüşün, yazılışın gibi güzel bir yıl olursun. :)
7 notes · View notes
musispoed · 5 years
Note
Eskimeyen yüreğim adli şiiri yorumlarmisiniz
Çok özür dilerim. Okumadım henüz. Okuyunca bir paylaşım yapabilirim üzerine umarım. Sağlıcakla.
0 notes
musispoed · 5 years
Text
Simo’nun hakkı Simo’ya
https://medyanotu.com/simonun-hakki-simoya/
Wimbledon tek kadınlar finalinde Serena Williams’ı deviren Romanyalı Simona Halep şampiyonluğa ulaştı. Dünya 1 numarasıyken “Grand Slam şampiyonluğu yok” denilen, geçen yıl Roland Garros’ta siftah yapınca da “Üstüne ekleyemez, sadece toprak zeminde iyi” yorumları yapılan Halep için sırada ne var? Artık bu başarıların hakkını verme zamanı gelmedi mi?
Tumblr media
Takvimlerden yapraklar…
7 Haziran 2014: Fransa Açık final maçı. Rus Maria Sharapova, 22 yaşındaki Halep karşısında 3 saati aşan zorlu bir mücadeleden zaferle ayrılıyor. Tüm ilgi alaka onda doğal olarak. Rumen Halep ise bu yenilgiden dersler çıkarıyor. Yıllar sonra bugün yasaklı madde cezasını tamamlamış ve türlü sakatlıklarla boğuşan Sharapova’nın yaşadıkları ve geldiği nokta ortada.
3 Temmuz 2014: Wimbledon yarı final maçı. Eugenie Bouchard, Halep’i mağlup ederek final biletini alıyor. Zaten kort dışındaki yaşam stili ile birçok otoritenin dikkatini çeken Kanadalı raket spot ışıklarının altında. Tenis medyası yeni bir “başarılı güzel” malzemesini üretme konusunda bu fırsatı kaçırmadı. Çok değil 1 ay önce ilk Grand Slam finalini oynayan Halep yine göz ardı edilen taraftaydı. Bu maçtan da alacağı dersler vardı. Yıllar sonra bugün Bouchard WTA sıralamasında 70’lerde ve hala kort dışındaki yaptıkları ile gündem olan birisi.
10 Haziran 2017: Yine bir Fransa Açık final karşılaşması. Halep bu kez iddialı olduğu maçta turnuvanın tahmin edilemeyen sürprizi Letonyalı Jelena Ostapenko karşısında. Rumen, ilk seti almasına karşın üstünlüğünü koruyamayarak maçı kaybediyor. O gün 20 yaşında büyük bir işe imza atan Ostapenko’nun üzerinde bütün gözler haliyle. Herkes yeni bir yıldızın doğuşuna tanık olduğumuzu dile getiriyor o sırada. Halep bu fırsatı da kaçırıyor ve derslerine ders ekliyor. Bugün Ostapenko o başarısının üstüne yeni bir büyük kupa ekleyememiş bir isim ve an itibarıyla ilk 50 dışına doğru yol alıyor.
27 Ocak 2018: Avustralya Açık finali. Halep Grand Slam siftahını bu kez de dünyanın bir diğer ucunda arıyor ama kendisi gibi bir ilk peşinde olan Danimarkalı Caroline Wozniacki’yi geçemiyordu. 3. büyük finalinden de eli boş dönen Halep için “müzmin kaybeden” etiketi vurulmaya başlanmıştı. Bugün Wozniacki o başarıyı bir istikrara dönüştüremedi ve dünya sırlamasında ilk 20 dışına çıkmama mücadelesi içinde.
9 Haziran 2018: Fransa Açık’ta bir başka final. Burada üçüncü final maçına çıkan Halep, ABD’li Sloane Stephens karşısında nihayet galip geliyor ve kariyer siftahını yapıyordu Grand Slam’ler açısından. Ancak çoğu kişi Halep’in zaten bir toprak zemin oyuncusu olduğunu ve asıl dikkat çekilmesi gereken noktanın Stephens’ın sakatlıklarla mücadelesini atlatıp yaptığı geri dönüş olduğunu belirtiyordu. Halep bu kez bir şeyler kazanırken de öğrenecekti.
27 Ağustos 2018: Roland Garros şampiyonu olarak ABD Açık’a gelen turnuvanın 1 numaralı seri başı ismi Halep, Estonyalı Kaia Kanepi’ye boyun eğerek daha ilk turdan eleniyor ve kötü bir şekilde turnuva tarihine geçiyordu. Onun bir daha asla büyük zaferler kazanamayacağını ve sadece bir toprak zemin oyuncusu olduğunu iddia edenler ellerine büyük bir koz geçirmişti.
Kurtuluş çimende
2019 sezonuna istediği gibi giremeyen ve toprak sezonunu bile kupa kazanamadan geçiren Halep için Wimbledon gözlerden uzak bir halde başladı. İlk 3 turu kendi halinde bir biçimde geçen Halep’in adını 4. turda 15 yaşındaki ABD’li Coco Gauff ile yapacağı maç öncesi tekrar hatırladı malum kesim. O maçta da ilgi Gauff’un üzerindeydi ve Halep sadece Gauff’un rakibiydi. Tecrübesini konuşturan Romanyalı rahat geçti ve çeyrek final biletini kaptı.
“Çimi seviyorum ve bunu ilk kez dile getiriyorum”
Çinli Zhang’ı eleyip yarı finale yükseldiği maçın ardından böyle söylüyordu Halep. Yaptıklarının tesadüf olmadığını ve yeteneğinin yalnızca toprakla sınırlanmadığını oyunuyla da ispatlıyordu. Yarı finalde Ukraynalı Svitolina’yı geride bıraktıktan sonra kariyerinin ilk Wimbledon finalinde turnuvanın en başarılı isimlerinden Serena Williams’ın karşısına çıkıyordu. Çıkmak ne kelime! Serena’nın rahat kazanacağını düşünenleri yanıltıyor ve rakibini hiç ama hiç yanına bile yaklaştırmadan 6-2’lik setlerle 56 dakikada işini hallediyordu. Simona Halep, zorluklarla başladığı ve birçok kez kayıplar yaşadığı kariyerinde bugün artık Roland Garros – Wimbledon dublesi gerçekleştiren sayılı tenisçilerden birisi. Geçmişte bakışlarını farklı farklı kişilere çevirenler umarım artık Halep’in istikrarlı oyununun hakkını verir ve tam 5 yıldır WTA dünya sıralamasında ilk 10 dışına çıkmayan tek isim olarak kendisine biraz daha saygı duyar. Simo yaptıkları ile bunu hak ediyor…
0 notes