Tumgik
cihanakkantr · 10 months
Text
Bosna Hersek’e Uçakla Seyehat Yolları
Tumblr media
Merhaba sevgili Bosna Hersek sevenleri. Bugün sizlere yeşil ülkemizin havaalanlarında bahsedeceğim. Bosna Hersek’te toplam 5 adet havalimanı vardır. Büyüklük sıralamasına göre; Saraybosna, Tuzla, Banyaluka, Mostar ve Bihaç Hepsi de uluslararasıdır. Bosna Hersek’te iç hatlar uçuşu bulunmamaktadır.
- Saraybosna Uluslararası Havalimanı (SJJ); Türkiye ile başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, komşu ülkeler, Londra ve Körfez Arap ülkeleri ile karşılıklı uçuşlar bulunmaktadır. Ülkenin en büyük ve hareketli havalimanıdır. Şehir merkezinde yer alır. Şehirle ulaşımı çok kolaydır. Türkiye’den İstanbul havalimanından THY, Sabiha G. Havalimanında ise Pegasus ve Anadolujet’in uçuşları vardır. Yaz aylarında günde birkaç sefer düzenlenmektedir. Arap ülkerinden; Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, BAE ve Umman’dan uçuşlar vardır. Avrupa ülkelerinden başta Almanya olmak üzere Avusturya, İsviçre, İsveç, Polonya, İngiltere, Hırvatistan ve Belgrad gibi ülkelere uçuşlar mevcuttur.
- Tuzla Uluslararası Havalimanı (TZL); Tuzla şehri Saraybosna’ya 2 saat uzaklıktadır. Buradan Saraybosna’ya karşılıklı her gün yolcu transferi yapılıyor. Yolcu ücreti 25€ civarı. Burdaki havalimanı başta Almanya’nın bir çok şehrine olmak üzere sadece Avrupa’ya uçuşlar düzenliyor. WizzAir’in Bosna Hersek’teki üssü burasıdır. Çok ucuza biletler bulunur.
- Banjaluka Uluslararası Havalimanı (BNX); burası da sadece komşu ülkeler ve Avrupa’ya uçuşlar düzenler. Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa şehirlerine ve İngiltere’ye yolcu taşıması yapılmaktadır. Banjaluka şehri Saraybosna’ya yaklaşık 3 saat uzaktadır. Buraya WizzAir ve Ryanair çok uçuş düzenlemektedir.
- Mostar Havalimanı da sadece Zagreb’e düzenli uçuş sağlamaktadır. Ayrıca özel uçuşlar için de kullanılabilir.
- Bihac Havalimanı ise tadilat dolayısıyla şu an uçuşlara ara vermektedir.
Bosna Hersek’e ait FlyBosnia havayolu şirketi mevcuttur. Pandemide uçuşlara ara verdi. Şu an aktif değil. Umarım yeniden çalışır.
Türkiye’den en uygun biletler Pegasus tarafından satılmaktadır. Avrupa’dan gelen turistler için ise en uygunu da WizzAir tarafından bilet satılmaktadır.
Bosna Hersek’i gezelim ve tavsiye edelim. Bizler ile tarihi bağları en güçlü ülke Bosna Hersek’tir. Bu nedenle hep diyorum, Bosna Hersek yabancı bir ülke değildir. Kendimizi Anadolu’nun bir şehrinde gibi hissediyoruz.
İnstagram ve diğer sosyal mecralardan “cihanakkantr” olarak takip edebilirsiniz.
Cihan Akkan, 10 Temmuz 2023, Saraybosna.
1 note · View note
cihanakkantr · 11 months
Text
Belgrad Gezi Notları
Merhaba sevgili gezginler. Blogumda genelde Bosna Hersek yazılarım oluyor. Ama bu kez Balkanlar’daki gezi notlarıma da yer vermeye karar verdim. Daha sonra Avrupa gezi notlarımdan da notlar paylaşmayı planlıyorum. Böylece bir nebze faydalı yazılar olmasını temenni ediyorum. Yazılarımda her zaman tecrübe ettiklerimi yazdığımı tekrar ifade etmek isterim.
Bu kısa girizgâhtan sonra Belgrad notlarıma başlayalım. Biliyorsunuz Belgrad uzun yıllar Osmanlı Devleti hakimiyetinde kalmış bir şehirdir. Kanuni zamanında ele geçirilmiş. Stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bunu zaten şehre gittiğinizde nehirlerin büyük olduğunu ve şehrin tam bir tepe noktasında kurulduğunu göreceksiniz.
Gezimize Kalemegdan’dan ( Kale Meydan) başlıyoruz. Burçları gezin, kalenin içinde bir Osmanlı türbesi var, bir Osmanlı paşası olan Damat İbrahim Paşa burada defnedilmiş. En köşeden iki nehrin birleştiği manzara var. Kaleye yakın Bayraklı Camii var, Osmanlı dönemindeki 276 camiden kalan tek cami. Ardından Kalemgdan tarafından Kneza Mihaila caddesine girin, girişte solda bir Center avm var, çatı katındaki restoranın terasına çıkıp manzarayı izleyin. Sonra caddeyi sona kadar yürüyün, bitiminde solda Trg Mejdan (Cumhuriyet meydanı) var, orda şehrin sembollerinden atlı heykel var. Daha sonra Skadarlija sokağına gidin, çok hoş bir sokak, sonunda Sebil var, tıpkı Saraybosna’daki gibi. Aziz Sava Katedraline gidin, navigasyondan bulursunuz. Tesla Müzesine gittik üç arkadaş, birimiz girdi, içerde eski yöntemle elektrik üretme ve lamba yakma gösterisi oluyormuş. Yarım saat sürüyor. Dilerseniz girin. Biz girmedik diye pişman değildik. Başka da neler olur, nehirde tekne turları var, ama biz gitmedik, arabamız var diye geziyorduk zaten. Shawarma diye bir Lübnan restoranında yemeklerimizi yemiştik, ayrıca avmnin son katında pizza vapiano vardı, ordan da yemiştik. Kahvaltıları hotelde yapıyorduk.
Son olarak da Novi Sad şehrine gidebilirseniz gidin, biz bilmiyorduk, sonra herkes bahsetmeye başladı, bir gün fırsat olursa oraya gitmek istiyorum. Bu şekilde işte, telenor diye simkart almıştık, direkt içinde internet vardı, fiyat 10€ sanırım. Kneza Mihaila caddesinin ortasında bir yerde Çeşme var, onu yanındaki sokakta dövizci var, sorsanız gösterirler. Yine çeşmeye yakın bir yerde nargile kafe vardı, bodrum katlarda oluyormuş nargile kafeler. Bir sürü güzel kafe var. Cadde çok güzel. İstiklal caddesi gibi. Caddede bir sürü etkinlik oluyor, müzikler oluyor. Belgrad’ı çok sevmiştim. Şimdiden iyi gezmeler dilerim.
Bütün sosyal mecralarda ve instagramda takip etmek için bu isme tıklayın. “cihanakkantr” olarak takip edebilirsiniz.
Cihan Akkan
19 Haziran 2023
Saraybosna
1 note · View note
cihanakkantr · 2 years
Text
BOSNA HERSEK’te NE İŞ YAPILIR?
Tumblr media
Merhaba sevgili blog takipçilerim. Uzun bir aradan sonra yine sizleri bir yazı ile selamlıyorum. Son dönemlerde en çok gelen sorulardan birisine burada değineceğim. Bosna Hersek’te ne iş yapılır, hangi işi kurabilirim, oraya gelsem iş bulabilir miyim? Bunlar ve bunlara benzer bir çok soru aldım. Bu vesileyle bu konuyu yazmaya karar verdim. Elbette burada yazacaklarım daha çok tecrübe edindiklerim ve gözlemlerim olacaktır.
Öncelikle gelen sorulardan birisi, Bosna Hersek’e gelsem iş bulur muyum?
Maalesef bulamazsın yani %99 iş bulamazsın. Öncelikle çalışma iznin olmayacak. Bir şirket seni işe resmî olarak alabilmek için seni yönetici pozisyonunda kayıt etmesi gerekiyor, bu da çok imkansız bir şey, kimse yeni tanıdığı bir kişiyi bu pozisyonda kayıt yapmaz. Orada paket servis işlerinde iş bulamaz mıyım? Hayır bulamazsın, burda zaten üç dört firma var, bunlar da referans ile işçi alıyorlar.
İnşaatta çalışabilir miyim? Hayır, burada sigortasız çalışman yasak, yakalanırsan iş yeri ceza alır. Yani bu alt kademe işler de işçi olarak çalışmak isteyenler oluyor. Maalesef burda mümkün değil. En büyük nedeni de ülkedeki %50’ye varan işsizlik sorunudur. İşletmenin tercihi her zaman yerel bir kişi olacaktır. Kayıt işlemleri çok düşük çünkü. Ancak buraya gelmeden önce bir şirketle anlaşırsanız bu şekilde iş bulursunuz.
Bir diğer konu, işletme, dükkan, mağaza açarsak kazanır mıyız?
Eğer burada güzel bir iş fikriniz varsa neden olmasın. Ülkede en çok kazandıran klasik işlerden birisi kafe restoran işleridir. Boşnaklardaki kafe kültürü çok gelişmiştir. Başkent Saraybosna’da yüzlerce kafe mevcut. Yine de yenileri açılıyor. Ayrıca yazları turist patlaması yaşanıyor. Neredeyse kapasite yetişmiyor. Bir başka sektör hostel konaklama sektörü burada çok yaygın ve kazançlıdır. Araç kiralama işi de yapılabilir. Ayrıca Türkiye’de üretilen ürünleri getirip burada satabilirsiniz. Gümrük vergisi karşılıklı kaldırılmış durumda. Bu size avantaj sağlayacaktır.
Bir şirket açmanız gerekecektir. Bu işlemler otuz gün içinde biter. Gerekli belgeler pasaport, sicil kaydı, adres bilgileri ve iki adet vesikalık fotoğraf. Şirket açış işlemleri için burada gerekli olan belgeler, dükkan adresi için kira kontratı ve oturduğunuz yerin kira kontratı. Bunlarla beraber bir yeminli tercümanla beraber noter huzurunda şirket açış işlemleriniz başlar. Daha sonra bir banka hesabı açmanız ve bir muhasebeci tayin etmeniz gerekecektir. Şirket açış için bankada 1000 KM sermaye göstermeniz gerekiyor.
Oturum izni ve çalışma izni işlemlerinizi de muhasebeciniz vasıtasıyla başlatabilirsiniz. Bunun masrafı yaklaşık 1.000 KM olur.
Bosna Hersek’te asgari ücret ve maaş ücretleri nelerdir? Asgari ücret 450 KM’dir. Bir işçi 500 KM maaş alırsa, işveren devlete %70 vergi öder, yani 350 KM bir miktar. İçinde sigorta ve diğer bütün masraflar vardır.
En düşük garson maaşı 750KM
Asgari ücret resmiyette 350 KM civarındadır. Ama bu ücrete kimse çalışmıyorum. En düşük kabul edilen maaş vasıfsız eleman için 600 KM
En düşük öğretmen maaşı 1.000KM
En düşük emekli maaşı 380KM
En düşük doktor maaşı 1.500KM
En düşük restoran müdürü maaşı 1.500KM
Milletvekil maaşı 5.000KM
Bosna Hersek gelişmemiş bir ülke statüsündedir. En büyük gelir kaynakları tarım, hizmet sektörü, sanayi ve turizmdir. Bir çok tarihi turistik bölgeleri vardır.
Benzin fiyatı 2.5KM, bir litre ayçiçek yağı 3KM, bir kilo kahve 7 KM, bir kilo pirinç 2 KM, bir kola 2KM, bir kilo et 14 KM, bir kilo tavuk eti 5KM, patates soğan 1KM.
Tramvay ve otobüs bileti 1.6KM, Mostar’a gidiş otobüsle 20KM, taksi kilometre başı 1.5KM.
Bir kahve 1.5KM, bir döner 5KM, bir porsiyon Boşnak kebabı 8KM, bir porsiyon Boşnak böreği 3KM.
Ev kirası 2+1 aylık 400KM, iki kişi için faturalar; elektrik 50KM, doğalgaz 100KM, internet 40KM, su 10KM, çöp vergisi 10KM.
Araba fiyatları, 2005 model arabayı 2-3 bin KM’ye bulursunuz. Yeni en ucuz araç 25 bin KM’den başlar. Araç sigortası yıllık yapılır 900 KM civarındadır.
Bosna Hersek genelinde Ziraat Bank şubeleri vardır. Her şubede Türkçe konuşan çalışanlar bulunuyor. Ancak Türkiye’deki Ziraat Bankası’nda nasıl işlem yapıyorsanız, burada aynısını yapamazsınız. Burdaki bankayı tamamen farklı bir bankaymış gibi düşünün. Sadece atmlerde Türkçe dil seçeneği kolaylığı vardır.
Bu şekilde bir yazıyı daha bitirmiş olduk. Yararı dokunması dileğiyle. Bir başka blog yazısında görüşmek dileğiyle.
Bütün sosyal mecralarda; “cihanakkantr” olarak takip edebilirsiniz.
Cihan Akkan
27 Ocak 2022
Saraybosna
1 note · View note
cihanakkantr · 3 years
Text
Bosna Hersek Gezi Rehberi
Merhaba sevgili Bosna Hersek severler. Sizlere hızlı bir Bosna Hersek tur tanıtımından bahsedeceğim. Osmanlı yadigarı şehre hoşgeldiniz.
Döviz ve İnternet
Saraybosna Uluslararası Havalianına iniş yaptınız. Havalimanı pek küçük bir yer, Sabiha Gökçen veya İstanbul havalinından geleceğiniz için pek tabi şaşırabilirsiniz. Görevlileri takip edip pasaport gişelerine hızlıca ulaşırsınız. Pasaport kontolden on metre sonra havalimanı binasından çıkacaksınız. Dediğim gibi küçük olmasına şaşırmayın. Havalimanı içinde döviz yeri göreceksiniz, 20 Eur değiştirmeniz yeterli, Başçarşı’da kalan ihtiyacı çevirirsiniz. Ayrıca havalimanında ve şehrin bir kaç yerinde Ziraat Bank ve atmleri göreceksiniz. Ordan da diğer bankalara göre daha az komisyon ile para çekebilirsiniz. Atm’lerden para çekerken makbuz istemeyiniz. Para konusu; 1 Bam = 1,95 Eur,  Bosna Parası (BAM uluslararası adı ya da KM yerel adı) olarak kısaltılır. Havalimanına geri dönelim, çıkışta bir büfe göreceksiniz. Oradan 15 Bam (Bosna Markı) değerinde Haloo isiml operatörden 10 günlük interneti olan bir simkart alabilirsiniz. BH Telecom var 20 Bam 15 günlük interneti var. Boşnakça, teşekkür ederim = Hvala
Ulaşım
Şimdi havalimanından ulaşımdan bahsedelim. Araç kiralama, havalimanı içinde bir çok firma var, dilediğinizi tercih edebilirsiniz. İkinci seçenek havalimanı taksisi, Başçarşı’ya kadar 30 Bam yazar, dikkat edin Eur değil. Taksiler biraz aksidir, dikkat edin, eğer bir başka yolcu ile ortak taksi almak isterseniz bunu taksicilerin önünde konuşmayın. Ayrıca valiz taşıma için ektra para isteyebilirler valiz başına 2 Bam. Bir diğer ulaşım yolu havalimanı içinden otobüs ile saat başı otobüs olur, Başçarşı’ya kadar gider. Ücret sabittir 5 Bam.Son bir ulaşım yolu ve en ucuzu; havalimanından 10 dk uzakta troleybüs iledir. Havalimanından çıktıktan sonra, sağa dönün, biraz yürüdükten sonra ilk sola geçin. Dümdüz gidin taki 4 şeritli caddeye ulaşıncaya kadar hemen cadde üzerinde troleybüs durağını caddenin karşı tarafında göreceksiniz, göremezseniz sorun hemen gösterirler. Şoförden bilet alıyorsunuz, 2 Bam karşılığında. Bu da sizi Başçarşı’ya kadar götürecektir. Şehir içi ulaşım için taksi, tramvay (tam bilet 1.80 Bam), otobüs (2 Bam) ve troleybüs ile sağlanır.
Konaklama
Başçarşı’da ikamet etmek en güzelidir. Ama araç kiralamayı düşünürseniz garajı olan bir yer tercih edin. Hosteller çok yaygın bütçenize göre bunu kendiniz belirlemişsinizdir. Bu konuyu geçiyoruz. 
Başçarşı’da Ne Yemeli Ne İçmeli?
Öncelikle Boşnak böreklerini denemelisiniz, kıymalı, patatesli, peynirli, ıspanaklı ve sarımsaklı çeşitleri var. En bilinen yerler Saç ve Burekcinica.Burada her birine isim vermişler. Şöyle; kıymalı (burek), patatesli (krompiritsa), peynirli (sirnitsa), ıspanaklı (zelenitsa), sarımsaklı (bijeli luk) öğrenirseniz kolayınızadır. Boşnak köfttesi, Cevabcinica (Çevapi), denemeliniz, yarım porsiyon 5 adet 4 Bam fiyatı vardır. Başçarşı’da en meşhur yerler, Ferhadovic, Hodzic, Zeljo. Yemek kültürleri bize yakın olduğu için ayrıca belirtmek gereken bir şey yok. Biraz da kafelerden bahsetmet gerek. Önceki blog yazımda bahsetmiştim linke tıklayıp ayrıntılı haline ulaşabilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse, Sebil kenarınnnda mutlaka bir kahve içmelisiniz. Bir sonraki tercihiniz ara sokaklardan bir kafe seçebilirsiniz. Son tavsiyem Moriçhan’daki Divan Cafe. Nargile için, Dibek, Libris ve Mevlana kafelerini diyebilirim hepsi Başçarşı’da. Barlar için de Europe Hotel’in olduğu cadde komple barlardan oluşuyor, buraya da barlar sokağı deniliyor zaten, Tesla barı deneyebilirsiniz. Ayrıca başka yakın bir yerde de Barhana var. Yeme içme için bu kadar yeterli. 
Başçarşı’da Nereleri Görmek Gezmek Gerekir?
En başta elbette Sebil ve meydan. Bakırcılar sokağı sebilin aşağısında, Hüsrev Beg Camii, Hüsrev Beg Medrese ve Müzesi, Bezistan, Ferhadiye caddesinde devam edin. Katedral, Vjecna Vatra (Sonsuz Ateş), Latin Köprüsü, At Mejdan, İnat Kuca, Vjecnica (Ulusal Kütüphane), Alija İzetbegoviç istirahatgahı ve Kovaçi Şehitliği, Zuta Tabija (Sarı Tabya) buradan ço güzel şehir manzarası göreceksiniz. 
Saraybosna’da Neler Yapılmalı?
Başçarşı (Old Town) gezilmeli yukarıda anlattık, Teleferik ile Trebeviç dağına çıkabilirsiniz. Çok güzel bir manzarası var. Vjecnica Binasından karşıya Milyatska nehrini geçip dümdüz yürürseniz ulaşırsınız. Kişi başı gidiş dönüş 20 Bam. bir başka yer Umut Tüneli, Ilidza tarafında havalimanı arkalarında Butmir bölgesinde yer alır, burada savaş zamanında Saraybosna Kuşatmasında umut olan tunelin başlangıç bölümü ziyarete açık. giriş 10 Bam. Ama önce video sunumu izleyin sonra tünele geçin. Başka gezilmesi gereken bir yer, Vrelo Bosne (Bosna Pınarı) burada Bosna Nehrinin kollarından birinin kaynağını göreceksiniz. Milli park gibi bir yer. Ilidza’dan yürüyerek veya fayton ile gidilir elbette aracınız varsa gidebilirsiniz. Trebeviç dağına araçla çıkabilirsiniz, yol üstünde SunnyLand eğlence ve kafe restoran yerini greceksiniz. Başçarşı tarafında Bijeli Tabija (Beyaz Tabya) Kalesi var. Bütün şehir buradan görünür. Buradan devam ederseniz, Vidikovac Tepesi var. Manzara eşliğinde kahve içebilirsiniz.  Kozja Cuprija ( Keçi Köprüsü) eskiden İstanbul’a giderken bu köprüden geçilirmiş. Ilidza tarafınfa Rimski Most (Roma Köprüsü) var, Romalıların yaptığı en eski 4 köprüden bir tanesidir. Müzeyi gezebilirsiniz, en büyük avm olan SCC’ye gidebilirsiniz. Saraybosna için özel gezilecek başka bir yer yok. Son olarak dilerseniz Başçarşı manzarası eşliğinde Gönül Kahvesinde bir kahve içebilirsiniz. Burada Saraybosna’yı noktalıyoruz. 
Mostar Gezisi
Sırada Mostar turumuz var. İkiye ayırıyoruz, Bir, tren ile gitmek isteyenler, Terminalden bilet alıp gidilebilir, bilet kişi başı 15 Bam civarı, güzel bir nostalji olabilir. Henüz denemedim. İki Mostar’a araç ile gidilecekse.  Mostar’a giderken, Konjic şehrinde mola vermelisiniz. Tarihi köprüde yürüyüş yapılabilir. Hemen tepeden fotoğraf çekebilirsiniz.Köprüyü gören bir kafede kahve içebilirsiniz. Artık bundan sonra Mostar’a kadar size Neretva Nehri elik edecek. Sonraki durak Raj u Raju olsun. Çok güzel bir yer. Konjic’ten 10 km sonra Celebic’te bir yer. Hoş bir yer eski köy gibi ama rengarenk. Sonraki durak; Jablanica şehri. İkinci dünya savaşı sırasında patlatılan tren köprüsünü ve bir tren lokomotifi göreceksiniz. Ardından, direkt Mostar şehri ama Mostar’a girmeden önce Blagay Tekkesine gidiniz, burada çok vakit kaybetmeden Pocitelj’e gidiniz. Burası en eski Türk köyüdür. Eğer Mostar turuna erken başlarsanız, Poçitel’den sonra ülkenin en büyük şelalerinden biri olan Kravica (Kravitsa)’ye de gidebilirsiniz.   Sonrasında Mostar şehir merkezi ve Mostar köprüsünü ziyaret edin. Ama akşama kalmayın manzara gündüz daha iyidir. Burada mutlaka nehir kenarına ininiz, köprünün manzarası burdan da görülmelidir. En son dönüşte Saraybosna’ya doğru gelirken. Zdrava Vode restoranda kuzu çevirmeyi denemelisiniz.     
Travnik ve Jajce Turu
Sizlere vezirler şehri Travnik’i anlatmadan olmaz. Osmanlı Devleti döneminde bir dönem Bosna vilayet merkezi olmuş bir şehirdir. Osmanlı’ya bir çok vezir yetiştirdiği için de Vezirler Şehri ünvanını almıştır. Saraybosna’dan 60 km uzaklıktadır. Yol üstünde uğranacak turistik bir bölge yoktur. Travnik’e girişte bir sağda Plava Vode (Mavi Su) nehrini göreceksiniz ilk durak burasıdır. Daha sonra Travnik kalesini gezmeli, giriş bileti 3-4 Bam. Kaleyi gezerken sağdan başlayıp sola doğru merdivenden çıkarsanız tek turda bitmiş olur. Kulelerin birinde bir müze ve sergi salonu da var. Kalenin köprü girşinden önce solda bir kafe var. orada kahve içebilirsiniz. Kaleden sonra şehir merkezini gezmeniz gerekir. Hari Restoranda bir cevapi denemelisiniz. Travnik’ten sonra eğer dilerseniz Jajce (Yaytse) şehrine gidebilirsiniz, Travnikten sonra 90  km uzaklıktadır. Jajce şehrinde ülkenin en büyük şelalelerinden bir tanesi mevcut. Burası tarihi bir şehir, Şehrin ortasında bir kale var. Bu şehirde gezilmesi gereken ikinci bir yer ise Su Değirmenleri (Pliva Vode) eskiden buğday öğütmek ve un yapmak için kullanılan bir çok değirmen yapılmış ve günümüze kadar ulaşmış. 
Sıradaki Şehrimiz Vişegrad
Sokullu Mehmed Paşa’nın şehridir. Mimar Sinan’ yaptırdığı köprü ile meşhur birr şehir. Drina Nehri üzerine kurulu köprü günümüzde hala ayaktadır. Araç kullanımına yasaktır. Vişegrad şehri Saraybosna’dan araç ile 3 saat uzaklıktadır.
Son Olarak
Sevgili takipçiler, burada sizlere hızlı bir Bosna Hersek turundan bahsetmiş oldum. Bunu 3 veya 5 günlük bir gezide uygulayabilirsiniz. Aşağıya diğer gezilebilir yerleri de eklemek istiyorum. Olur da uzun bir gezi düşünen varsa yardımcı olabilir. 
Foça Şehri vardır, burada ünlü bir Osmanlı eseri olan Alaca Camii vardır. Gorazde (Gorajde) şehri, Foça’dan biraz ileride Drina Nehri’nin iki yakasına kurulu bir şehir. Burada yeni dönemde yapılmış Kayseri Camii vardır. Ben ilk gördüğümde çok şaşırmıştım. Başka bir şehir Mostar’dan sonra Trebinye, burası tarihi ve doğal tabiatlar içindeki bir yer. Bosna Hersek’in tek kıyı şehri Adriyatik kenarında olan Neum şehri, yaz tatillerinin adresidir. Yine Mostar yakınlarında tarihi Hristiyan köyü Medjugorje vardır. Biraz Saraybosna taraflarına gelelim. Visoko şehri var, burada piramitler var. Ama üzeri toprak ve yeşillikle kaplanmış. Bosna Hersek Piramitleri. Saraybosna’dan 40 km uzaklıkta Bijambare mağarası var. Zvornik şehri, Sırbistan kara sınır kapısında, Tuzla şehri burası sanayinin kalbi olarak tarif ediliyor. Maglaj şehri, Osmanlı döneminde yapılan Kursumlija (Kurşunlu) Camii var, ayrıca çok eski bir kalesi var. Maglay ortasından nehir geçen bir şehir. Teşanj şehri ve kalesi, Doboj şehri ve kalesi, Vranduk kalesi, Zenica şehri, Sedrenik Kalesi. Bir başka şehir Banja Luka, burası özerk Sırp bölgesinin başkenti konumunda, Bosna Hersek’in büyük şehirlerinden biridir. Son olarak Bihac şehrinden bahsetmek istiyorum. Arap turistlerin gözde mekanlarının başında geliyor. Burası Saraybosna’ya en uzak şehirlerden birisidir. 300 km uzaklıktadır. Bihac ve çevresi doğal güzelliği zengin olan bir şehir. Çok büyük bir nehir ve şelaleye sahip, Rafting etkinlikleri de yapılır. 
Bir blog yazısının daha sonuna geldik. Sağlıkla kalın. 
Bütün sosyal mecralardan, Instagram, Twitter, Facebook saylarında;  @cihanakkantr​ olarak takip edebilirsiniz. 
Cihan Akkan, 3 Mayıs 2021, Saraybosna.
1 note · View note
cihanakkantr · 3 years
Text
Saraybosna Kafeleri
Tumblr media
Merhaba sevgili Bosna Hersek hayranları. Uzun bir aradan sonra yeni bir yazıyla devam etmeye karar verdim. Bu yılın ilk yazısı olacak. Bir süredir bu yazıyı yazmayı planlıyorum. Bu yazının ardında yatan sebeplerin başında sosyal medya hesabıma gelen istekler yatıyor. Bu yazım bir serinin devamı şeklinde olacak. Önceki yazılarımın birinde ulaşım hakkında bir paylaşım yapmıştım. Bu kez Saraybosna’da deneyimlediğim bazı kafeler hakkında bir yazıya başlayacağız.
Tarihi şehrimiz Saraybosna’ya hoşgeldiniz. Güne elbette bir kahve ile başlamayı ihmal etmeyeceğinizden eminiz. Eğer Bosna’da iseniz kahve ile güne başlandığını bilmelisiniz. Bu cümle ile kafeleri anlatmaya başlıyoruz.
Elbette başlangıç olarak Moricahan’daki Divan Café, burada dilediğiniz vakit bir kahve içebilirsiniz. Çok hoş bir havası var. Nostaljik ve sade bir tasarımı var. Yüzlerce yıllık bir mimaride kahvenizi keyifle içebilirsiniz. Buraya özgü bir kahvesi vardır, Zaimova, bunu da deneyebilirsiniz. Ayrıca burada güzel çay bulunur.
Başçarşı’nın kalbi olan Sebil’in yanında gidebileceğiniz iki kafe tavsiyem var. Elbette sayı daha fazla ama ben iki tanesinden bahsedeceğim. Birisi hemen tramvay yoluna yakın olan Saraj Café, burası ayrıca bir pastanedir. Buradan bütün Sebil çevresini ve güvercinleri izleyerek keyifle kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Aynı yerde bir ikinci kafe olan Sebil Divan Café, hemen Sebil’in dipindedir. Sebile daha yakın olmak isterseniz burası bir tercih olabilir.
Şimdi sizi bakırcılar sokağına götürmek istiyorum. Sebil tarafından bu sokağa girdikten sonra en sona yürüyün ve karşıda bahsettiğim kafeyi göreceksiniz. Hoş bir ortam göreceksiniz. Bunu pek kimse bilmez. Ama ben burayı keşfettikten sonra pek beğendim. Burdan hemen kütüphaneye doğru gidince Simidce Cafe’yi göreceksiniz. Şahane simitleri ve tatlıları burada yiyebilirsiniz. Tabiki ince bellide güzel çay ile.
Biraz Kovaçi yokuşuna çıkacak olursak, burada meşhur Cajcinica (Çay Evi) ve Ministry Of Cejf adlı iki kafe mevcut. Bu yokuşu bilmeyenler için, rahmetli Alija Izetbegovic’in kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliğine çıkan caddenin başlangıcıdır.
Madem yokuş çıktık, devam edelim. Bu kez araç lazım olacak. Zuta Tabija (Sarı Tabya) hemen sonra Kamerija Café var. Henüz gitme fırsatım olmadı ama güzel bir yer olduğunu biliyorum. Saraybosna manzarası eşliğinde keyfinize bakabilirsiniz. Ardından tam tepede, çarşıdan araçla on dakika uzaklıkta Vidikovoc Café restoran vardır. Burası da bütün Saraybosna manzarasını göreceksiniz. Burada açık bir havada hem kahvenizi içersiniz ve çok güzel fotoğraflar alabilirsiniz.
Sizi başka bir tepeye, Gönül Kahvesi’ne götürmek istiyorum. Bistrik’te bulunan harika kafe elbette favorilerimden bir tanesidir. Tarihi Kütüphanenin tam karşısında yer alıyor. Şahane bir Bascarsija manzarası sizi karışılacak. İçecek mönüsü zengindir. Dibek kahvesini burada bulabilirsiniz. Tasarım ve mobilyalar size modern ve nostaljik bir hava hissettirecektir. Aracınız yoksa taksi ile kolayca ulaşabilirsiniz. Eğer yürümek isterseniz, çarşıdan bir yarım saate ihtiyacınız olacaktır.
Tepelerde gezdikten sonra sizi tarihi çarşıya geri götürmek istiyorum. Sebil’in hemen aşağısında sağ tarafta köşede Aksaraj Café var. Yine Sebil’in hemen yanında küçücük bir ara var. Oradan girdikten sonra Dibek Cafe’yi göreceksiniz burası nargileciler için iyi bir mekan. Bunun bitişiğinde de Nafaka Café vardır.
Çarşıdaki kafelerin hepsi birbirinden güzel. Yazarken buraların hepsi gözümde canlanıyor. Sırada aynı sokakta bulunan iki kafeden bahsedeceğim. Sebil’i sırtınıza verdikten sonra aşağı doğru dümdüz ilerleyin. Soldaki tarihi Çarşı Camii köşesine yakın olan sokaktan devam edin. Sağda Laheri Kitap Cafe’yi göreceksiniz. İşletmecisi Eyüp bey, çok güzel dizayn etmiş. Bizim çayı burada içebilirsiniz. Nostaljik bir havası var. Hemen karşısında Sevdah Cafe var, mutlaka ziyaret etmelisiniz. Avlusunda oturup güzel bir Boşnak Kahvesi içmeden gitmeyiniz. Beğeneceğinizden eminim.
Bir sonraki adresimiz elbette en güzel trileçenin yenildiği yer. Az önce önünden geçtiğiniz Çarşı Caminin hemen karşısı olan Nebo Cafe. Burayı anlatmaya gerek yok. Sahibi Arnavut olan amcamız Türkçe de biliyor. Sizi iyi ağırlayacaktır. Aynı sokaktan devam ederseniz ilerde solda Selfie Cafe’yi göreceksiniz. İsmi yeni bir kelime olsa da çok nostaljik bir yer. Ama burada oturmak için nargile siparişi vermeniz gerekiyor.
Sizi Çarşı Camii’ne geri götüreceğim. Sebil’den sonraki tarif yerimiz bu cami oldu. Bu arada bu caminin restore işini üç yıldır bizim Vakıflar Müdürlüğü devam ettirmişti. Hizmete yeni açıldı. Nerede kalmıştık. Caminin önündeki sokaktan çarşıya doğru giriyoruz. Sağda üçüncü dükkan olan Cari Grad Cafe var. Pastaları şahane ve en eski işletmelerden bir tanesidir. İlerliyoruz bir kaç dükkan sonra solda Ayna Cafe var. Mutlaka burada bir kahve içiniz. Zaten mekanı görünce dayanamayıp girersiniz. Caddede ilerlemeye devam ediyoruz. Bu kez sağ tarafta meşhur Morichan var. Yukarda bahsetmiştim. Biraz ilerliyoruz. Gazi Hüsrev Beg Caminin karşısında tarihi medrese var. Onun avlusunda da hoş bir kafe var. Burdan çıkıp sağa devam ediyoruz. Solda Tarihi Bedesten’i göreceksiniz. Bunun karşısında küçük bir ara var. Girdikten sonra Libris Cafe’yi göreceksiniz. Hem bahçe kısmı var, etrafı camla kaplı yer. Sağ taraftaki kapıdan girerseniz esas kafe bölümüne bir merdivenle çıkıyorsunuz. Siz oraya bakın önce sonra nerede oturmak istediğinize karar verirsiniz. Nargile hizmeti de veriyorlar.
Anlatmakla bitmeyecek sanırım. Hala anlatmak istediğim bir kaç yer var. Hızlıca bahsedip bitireceğim. Ferhadija Caddesinde ilerlediğimizde önümüze bir çok kafe gelecek. Beğendikleriniz elbette olacaktır. Bu caddede sadece iki tanesinden bahsedeceğim. Birisi katedralin önünde olan Metropolis Cafe. İkincisi, caddenin sonunda Sonsuz Ateş’in yanında olan yüksek binada bulunun Hecco Hotel’in kafe bölümü burada çok güzel bir şehir manzarası göreceksiniz.
Sizi katedrale geri götüreceğim biraz. Onun karşısından aşağı indikten sonra bir caddeye ulaşacaksınız. Biraz sağa gidin solunuzda EspressoLab Cafe var. Ayrıca bu cadde barlar caddesi olarak geçiyor. En meşhuru Tesla Bar.
Son bir yerden daha bahsedip Saraybosna’daki kafeleri anlattığım bu yazımı bitireceğim. Çarşı tarafından Latin Köprüsünü geçtikten sonra sağda bir park göreceksiniz. Buraya At Mejdan (At Meydan) deniliyor. Tam ortasında bir kafe göreceksiniz.
Böylece bitirmiş olduk. Elbette saydıklarımdan çok daha fazla kafe var. Ama bu yazı ile biraz bilgi sahibi olabileceğiz. Saraybosna’ya gelecek dostlarınızla paylaşabilirsiniz. Sonraki yazının konusunu henüz belirlemedim. Bütün sosyal medyalardan (cihanakkantr) adıyla takip edebilirsiniz. Sorularınız ve yorumlarınız varsa bekliyorum.
Cihan Akkan, 10 Mart 2021, Saraybosna.
1 note · View note
cihanakkantr · 4 years
Text
Tumblr media
COVID-19’da BOSNA HERSEK
Merhaba sevgili Bosna Hersek severler. Uzun süredir bir şeyler yazmıyorum. Bugün sizlerle kısa bir bilgi paylaşacağım.
Bosna Hersek Devleti hükümet yetkilileri, diğer ülkelere bütün kara ve havayolu kapılarını 12 Eylül 2020’den beri açmış durumda. Tek şart olarak ziyaretçilerden şunu talep etmektedir. Son 48 saat içinde negatif PCR testi istemektedir. Bu şekilde herkes ülkeye giriş yapabilir.
Bosna Hersek’te şu dönem sonbaharın başlangıcı yaşanıyor. Havalar biraz serinlemeye başladı. Gezmek için hiçbir engel yok. Ayrıca bu dönem pandemiden dolayı konaklama ve kiralık araç fiyatları gayet uygun.
Sizlere şimdiden iyi gezmeler dilerim. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın.
1 note · View note
cihanakkantr · 4 years
Text
BOSNA HERSEK İÇİNDE ULAŞIM NASIL SAĞLANIR?
Tumblr media
Sevgili Bosna Hersek sevenleri. Bu ülkenin yeşiline ve nehirlerine ve dağlarına, her yerdeki tarihi anıtlarına hayran kalmamak mümkün değildir. Bosna Hersek toprakları bizlere ecdadımızın yadigarı. Türkiye’de veya ülke dışında yaşayan neredeyse her vatandaşımızın bu güzel ülkeye ilgisi vardır. En öncelikli sebeplerin başında, ortak tarih ve inanç gelmektedir. Bununla beraber İstanbul’a yakın ve vizesiz seyahat olanağı sunması gelmektedir.
Bugün sizlere Saraybosna havalimanına ulaştıktan sonra ilk yapmanız gerekenler ve şehir içi ve şehirlerarası ulaşım hakkında bilgiler vereceğim.
İnternet bağlantınız için, havalimanında bulunan büfeden farklı tarifeler ile hiçbir kayıt yapmadan yeni simkart alabilirsiniz. Ve kolayca aktif edebilirsiniz. BH Mobile simkartını 5 Mark ücret ile alabilirsiniz. İçinde 300 MB internet mevcut olur. Telefonunuza 5 Mark ekleyip şu tarifede internet paketi de yapabilirsiniz; 5 günlük 20 GB için *108*7*0# kodunu tuşlayınız. Eğer telefonunuz iPhone ise; ayarlarda hücresel veri kısmında APN’de bunu eklemeniz active.bhmobile.ba yeterli olacaktır. Eğer dilerseniz, herhangi bir satış büfesinden 20 marklık, 10 gün süreli sınırsız internet içeren simkart da alabilirsiniz.
Şimdi yalnız gelip, karşılayanı olmayan maceracı seyyahlar için yazımız devam edecek.
Araç kiralama; Hemen havalimanı içinde sol tarafta birçok araç kiralama firması göreceksiniz. Dilediğinizle anlaşıp aracınızı kolaylıkla alabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz hususlar; aracın bir hasarı olup olmadığı, iade saatleri, acil durumda ulaşacağınız telefon numaraları. Bosna Hersek’te araç kullanmanın hiçbir zorluğu yoktur. Google map ile kolayca seyahat edebilirsiniz. Hız limitleri ve park edeceğiniz yere dikkat etmeniz yeterlidir. Ülkede yüksek oranda trafik kurallarına uyulur.
İkinci bir ulaşım yolu: Havalimanı taksileri, hemen havalimanı ana binasından çıktığınızda karşınızda göreceğiniz siyah renkli taksilerdir. Burada dikkat edeceğiniz en önemli husus taksimetreyi açtırmak. Ve biraz dikkatli olmak, maalesef çok az da olsa bazı iyi niyetli olmayan ve taksimetre ile uğraşan şoförler mevcut. Ayrıca taksimetrede yazan rakamın para biriminin KM (Konvertibıl Bosna Markı) olduğunu unutmayın, 1€=1,95KM’dir. Bazı şoförler bu rakamın Euro olduğunu size söyleyebilir. Havalimanından Başçarşı’ya ortalama 30-35 KM gibi bir ücret vardır. Unutmayın, taksiciler eğer çok valiziniz varsa bunun için de ücret talep edebilirler, 3-5 KM gibi ekstra alırlar.
Havalimanı taksisini kullanmak istemiyorum diyorsanız ve sadece kısa mesafe gitmek istiyorsanız, 1515’i arayıp dışarıdan taksi talep edebilirsiniz.
Ulaşım için bir diğer yol: Havalimanı otobüsleri, binadan çıkınca hemen sağ tarafta göreceksiniz. Kişi başı 5 KM ile şehir merkezine kadar sizleri götürmektedir.
Eğer bunu da yapmak istemezseniz 10 dakika yürüyüş ile troleybüs durağına ulaşıp 1,80 KM ücret ile bilet alıp yine şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Havalimanı sahasından caddeye ulaştıktan sonra sağa doğru 200 metre ilerleyin. Ardından ilk sola devam edin. Yüz metre sonra göreceğiniz oteli geçtikten hemen sonra sağa devam edin. Sokak bitiminde karşınıza cadde çıkacak. Sağa ilerleyin biraz ilerde yolun solunda troleybüs durağı göreceksiniz.
Saraybosna’da şehiriçi ulaşım için son olarak, tramvay sisteminden bahsedeceğim. Başçarşı’dan Ilidza (Ilıca) bölgesine uzanan bir tramvay hattı vardır. Saraybosna’da bulunan bu tramvayların yaklaşık 5 kilometrelik bir kısmı Avrupa’da kullanılan en eski raylardan oluşmaktadır. Avrupa’nın ilk tramvayları burada kullanılmıştır.
Tramvay tek kullanımlık biletlerini dilerseniz büfelerden 1,60 KM veya tramvay içinden 1,80 KM ücret ödeyerek temin edebilirsiniz. Tramvayların en önünde ve en arkasında bulunan cihazlara bu biletleri okutmalısınız. Sık sık kontrol personelleri biletleri kontrol etmek için tramvay içinde gezerler. Biletinizi okutmadığınız takdirde size en az 20 KM ceza yazacaklardır. Bu konuda dikkatli olup kötü bir durumla karşılaşmamanız dileğiyle.
Saraybosna Teleferik Hattı;
Başçarşı’dan teleferiğe 7-8 dakikada ulaşabilirsiniz. Yugoslavya zamanında inşa edilen bu teleferik savaş zamanında zarar görmüştür. Yeniden 2018 yılında faaliyete geçmiştir. Trebeviç Dağına bağlanan teleferik çok güzel Saraybosna manzarası sunmaktadır. Kişi başı gidiş dönüş biletini 20 KM ücret ile alabilirsiniz. Zirvede teleferikten indikten sonra, biletlerinizi muhafaza ediniz, zira dönüş için lazım olacaktır. İyi manzaralar.
Mostar’a nasıl gidilir;
Eğer aracınız yoksa, 3-4 arkadaş iseniz araç kiralayabilir ve kolaylıkla gidebilirsiniz. Alternatifler, otobüs ve tren ile; şehrin ana terminaline 1 nolu tramvay ile ulaşabilirsiniz. Her sabah otobüs ve tren seferi vardır. Biletlerinizi bir gün önceden almanız daha sağlıklı olacaktır.
Ana terminalden dilediğiniz Bosna Hersek şehrine otobüs seferi de bulabilirsiniz. Dilerseniz Belgrad ve diğer ülke şehirlerine de otobüs seferleri de temin edebilirsiniz.
Bugünkü yazımız biraz bilgi ağırlıklı oldu. Umarım sizlere faydası olacaktır. Önümüzdeki yazıda sizlere Bosna’daki konaklama hakkında bilgiler vereceğim.
İyi seyahatler dilerim. Sağlıcakla kalınız.
1 note · View note
cihanakkantr · 4 years
Text
Tumblr media
BOSNA HERSEK’E NASIL GİDİLİR?
Merhaba sevgili seyyahlar. Bugün sizlere Bosna Hersek’e nasıl gidilir hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı hazırlayacağım.
Güzel Balkan ülkesi Bosna Hersek ile ülkemiz arasında vize muafiyeti anlaşması vardır. Yani pasaportunuz ile Bosna Hersek’te 90 güne kadar kesintisiz kalabilirsiniz. Eğer 90 günden fazla kaldıysanız, Bosna dışında 90 gün geçirdikten sonra tekrar bir 90 gün kalma şansınız olacaktır. Eğer özel aranızla Türkiye’den gelmeyecekseniz.
En uygun İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından Pegasus Havayolu Şirketi ile gelebilirsiniz. Pegasus kış aylarında haftada en az 4 sefer yapmaktadır. Yaz aylarında günde iki sefer düzenlemektedir. Pegasus mobil veya internet sayfasından en ucuz bileti alabileceğinizi unutmayın, www.flypgs.com üye olarak puan biriktirebilirsiniz.
Bir diğer ulaşım yolu elbette İstanbul Havalimanından, Türk Havayolları Şirketi ile olmaktadır. THY kış aylarında her gün iki sefer, yaz aylarında günlük 3 sefer düzenlemektedir. Biletleri internet sitesi www.turkishairlines.com veya mobil uygulamalardan tedarik edebilirsiniz.
İstanbul ile Saraybosna arası ortalama 2 saat sürmektedir.
Saraybosna havalimanı küçük bir binadır. O yüzden hiçbir karmaşa yoktur. Görevlilerin yönlendirmesi ile kolayca pasaport ve bagaj işlemlerinizi tamamlayıp karşılama alanına ulaşabilirsiniz.
Saraybosna’ya hoşgeldiniz.
1 note · View note
cihanakkantr · 4 years
Text
Tumblr media
BOSNA HERSEK’TE OLMAK
Ey Bosna, ey güzel insanların ülkesi. Sen bir lütufsun dünyaya, uygarlığa. Seni duyan, bilen güzel insanları kendine çekiyorsun.
Bir Boşnak kahvesi içiyoruz Başçarşıda, Sebil’e karşı meydanda. Güvercinlerin kanat çırpışını seyre dalıyoruz. Bakır tepsi, fincanı ve cezvesiyle ikram ediliyor. Gül lokumu da yanında. Unutamayacağımız kahvenin keyfini kırk yıl hatırlayacağız.
Ecdadın eserlerini hâlâ yaşatır kalbinde Bosna. Eserleri en çok Saraybosna’da görürüz. Çarşısı, camileri, mescitleri, hamamları, çeşmeleri, köprüleri, kaleleri, mezarları ve bir çok eseri hala dimdik ayakta, tarihe meydan okurcasına beklemekte. Sarı Tabya’dan şöyle bir Saraybosna manzarasına çıkınca şehir adeta içine çeker sizi. Bakmaya doyamazsınız. Bir tarih abidesi, bir açık müzeyi andırır. Kültürlerin harman olduğu şehirdir. Minareleri sayarsınız. Ne çok varmış, Avrupa’nın ortasında diye, bir iç geçirir ve teşekkür edersiniz Yaradan’a.
Kültür şehridir Saraybosna, farklı milletleri, dinleri barındırır. Kiliseleri görürsünüz şehrin dört bir yanında. Ferhadiye Caddesinde gezerken koca katedrali görürsünüz, bir fotoğraf almadan geçmezsiniz. Yine aynı caddede kültürlerin, mimarinin nasıl kesiştiğine şahit olursunuz. Bir yanda Devlet-i Aliyeyi Osmaniye’nin naif, hoş; ahşap, taşın ve insanın birlikteliğini simge eden mimarisinin, nasıl güzel korunduğunu görürsünüz. Bir diğer yanda Avusturya-Macaristan mimarisini, binaları nasıl güzel süslediklerini, çeşit çeşit heykellerle doldurduklarını farkedersiniz. Bütün bu medeniyetleri ve renkleri omzunda taşır Saraybosna. Mezarlarını gezersiniz, bembeyaz taşlarla yapılan. Şehrin bir çok yanında göreceksiniz. Ve bir acı hissedeceksiniz. Acıların şehri Saraybosna. Bu bölümü ilerleyen zamanlarda işleyeceğiz.
Bir başkadır Saraybosna, yemyeşil dağları ve tepeleri ile. Milyaçka’nın kenarında, yüzyıllardır yaşıyor. Güzel başkent Saraybosna’yı anlatmaya devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın.
4 notes · View notes
cihanakkantr · 4 years
Photo
Tumblr media
BOSNA HERSEK Sevgili gezginler, sizlerle ilk blog yazımda tanışmak dileğiyle. Burada Bosna Hersek'e dair güzel yazılarla karşınızda olacağım. Bu güzel Balkan ülkesini tanımayan yoktur. Ya Mostar Köprüsünü bir duvar tablosunda görmüşüzdür ya da Fatih Sultan Mehmed Han’ın fethettiğini okumuşuzdur. Bosna güzel ülke, insanları naiftir, sevecen ve samimidir. Doğal güzellikleri ve tarihiyle bir uyum içindedir. İlber Ortaylı, bir huzur almak isterseniz, Saraybosna'ya gidiniz. Osmanlı’yı göreceğiniz tek yerdir, der. Gerçekten de öyledir. Başçarşı’yı bir gezmeye görün, dediğini anlayacaksınız. Ülkemizden Bosna Hersek'i görmek isteyen nice insanlarımız vardır. Kardeş biliriz Bosna'yı, Bosna da bizi öyle bilir, sever. İlk geldiğinizde ülkeye, Türk olduğunuzu duyduklarında, mutlaka Türkiye ile ilgili bir anılarını paylaşmak isterler. Ya İstanbul'a gitmişlerdir ya da Antalya. Veyahut akrabalarının Türkiye'de yaşadıklarından bahsederler. Kendinizi Bursa’da veya Edirne'de hissedersiniz. Bosna Hersek deyince, Aliya’yı hatırlarız, Bilge Adam’ı. Kovaçi mezarlığında huzur içinde yatıyor. Bir ziyaret ederiz. Saraybosna sokaklarında gezerken, Hüsrev Bey Camiine rastlarız, minaresinden hâlâ çıplak sesle ezan okunduğuna şahit oluruz. Köşesinde yüzyıllardır akan çeşmede soluklanırız, bir yudum su ile. Milyaçka Nehri kenarında ilerlerken Latin Köprüsüne denk geliriz, bizi yüzyıl öncesine, tam bir asır evvele yolcu eder. Birinci Cihan Harbinin fitilinin nasıl verildiğini anımsarız. Güzel ülkenin güzel başkenti, Saraybosna, gezmeye doyamayacağınız, tekrar geleceğim diyeceğiniz güzel şehir. Sevgili gezginler, ilk hedefiniz Balkanlar'ın bu güzel ülkesi Bosna Hersek olacağından eminim. Gezi planlarınızı hazırlamaya başlayınız. Bu tanışma yazımızı burada noktalıyorum. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalınız.
2 notes · View notes
cihanakkantr · 6 years
Photo
Tumblr media
1 note · View note