Tumgik
diyetisyentugba · 4 months
Text
Kolonoskopi Diyeti
Tumblr media
Kolonoskopi Öncesi Hazırlık
Kolonoskopi öncesi hazırlık kolonoskopinin başarılı geçebilmesi için oldukça önemlidir. İlk olarak kolonoskopi yapılmadan önce bunu yaptıracak olan hastanın mutlaka kalp hastalıkları, diyabet, akciğer gibi özel hastalıklarını doktoruna bildirmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte kolonoskopi yapılacağı zaman Kolonoskopinin gerçekleşeceği günde bu işlemin hasta için daha rahat bir şekilde atlatılmasını sağlamak amacı ile hastanın rahat edeceği bol kıyafetler tercih edilmelidir.
Bununla birlikte kolonoskopi öncesinde doktorlar mutlaka hastanın işlem sırasında ağrılarına hafifletebilmek amacı ile sakinleştiriciler kullanmalıdır.
Kolonoskopi öncesinde hastanın bağırsaklarının boş olmasını sağlamak amacı ile mutlaka temizlenmelidir.
Kolonoskopi öncesinde hastanın herhangi bir alerjisinin olup olmadığını tespit edebilmek için gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
3 Günlük Kolonoskopi Diyeti Nasıl Yapılır?
Kolonoskopi öncesinde yapılan 3 günlük diyet işlemin başarılı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.
Bu diyetin yapılması için ilk olarak kolonoskopi öncesinde hastanın bağırsaklarının temizlenmesine yardımcı olacak besinler ile 3 günlük kolonoskopi diyet uygulanır.
Kolonoskopi öncesi 3 günlük diyette lifli gıdalar tüketilmeye özen gösterilir.
Aynı zamanda kızartmalardan da uzak durularak daha yumuşak gıdalar tercih edilmesi gerekmektedir.
Kolonosksi öncesinde 3 günlük kolonoskopi diyeti için ilk olarak sabah kahvaltılarında bağırsakları çalıştırıcı yumuşak gıdalar tercih edilir.
Bununla birlikte öğle yemeklerinde de aynı şekilde daha çok komposto türü gıdalar tercih edilmesi gerekir.
Akşam yemeklerinde daha çok çorba ve limon türü gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kolonoskopi Öncesi Tüketilmemesi Gereken Besinler?
Kolonoskopi öncesinde tüketilmemesi gereken gıdalara baktığımızda bu gıdalar genellikle çiğ sebzeler gibi kabızlığa sebep olacak gıdalardan oluşmaktadır.
Aynı zamanda yağlı olan ve kızartma ile yapılan yiyeceklerden de uzak durulması gerekmektedir.
Doktorların kolonoskopi öncesinde tavsiye etmediği gıdalardan bir tanesi de domates, salatalık gibi gıdalardan oluşmaktadır.
Bunun yanında marul, lahana gibi gıdalarda tercih edilmemelidir.
Kuru baklagiller de bu aşamada özellikle tüketilmemesi gereken gıdalardandır.
Aynı zamanda sert etlerden de uzak durulması gerekmektedir.
Patlamış mısır veya normal mısır da kolonoskopi öncesinde tüketilmemesi gereken besinlerdendir.
Çerezler ve tohumlar da bu dönemde tüketilmemelidir.
Kolonoskopi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?
Kolonoskopi öncesinde beslenme oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde vücuda alınan her türlü gıda operasyonun başarısı açısından oldukça önemlidir. Kolonoskopi yapılacağı gün hastanın bağırsaklarının temiz olması gerektiği için Kabızlığa neden olacak herhangi bir gıda vücuda alınmamalıdır. Bu yüzden doktorlar genellikle kolonoskopi öncesinde hastaya özel bir diyet programı hazırlarlar. Kolonoskopi diyeti programında hastanın uzak durması gereken besinler yer almaktadır. İşte bu besinlere dikkat ettiği sürece hasta daha rahat bir operasyon dönemi geçirir. Bu dönemde vücuda alınmaması gereken gıdalar vücuda alındığında kolonoskopi sırasında yapılan görüntüleme sürecinde zorluk çıkarabilir. Bu dönemde beslenme genellikle kızartma türü yerine daha çok haşlanarak veya fırında pişirilerek hazırlanan yiyecekler tercih edilmesi gerekir. Bu dönemde vücuda alınan sıvı miktarı da bir o kadar önemlidir. Vücuda alınan sıvıya özen gösterilmeli ve günlük en az 2 litre su alınması gerekir. En az 2 saat öncesine kadar vücuda bu dahi alınmaması gerekmektedir. KAYNAK: https://www.tugbayaprak.com/kolonoskopi-diyeti-kolonoskopi-oncesi-beslenme/ #kolonoskopi #sağlık #sağlıklıbeslenme #hastalık #kolonoskopidiyeti
0 notes
diyetisyentugba · 4 months
Text
Prostat Hastalarında Beslenme
Tumblr media
Prostat Nedir?
Prostat bezi yaklaşık kestane büyüklüğünde, 30 gram ağırlığında, erkeğin iç cinsel organlarına ait bir bezdir. Prostatın en önemli görevi, testislerden gelen sperm hücreleri ve diğer bezlerden gelen sıvı ile birlikte sperm yapan bir salgı üretmektir. Prostat bezinin kas lifleri de boşalma sırasında spermin üretraya ve dışarıya doğru momentumla taşınmasını sağlar.
Prostat Neden Olur?
Bilim insanları iyi huylu prostat büyümesinin nedeninin erkeklik hormonu dengesindeki değişikliklerin prostatı büyümeye teşvik etmesi olduğundan şüphelenmektedir. Daha önce de açıklandığı gibi, yaş önemli bir risk faktörüdür. BPH üç yaşından önce ortaya çıkmaz.
Prostatın iyi huylu büyümesinin nedeni henüz kesin olarak açıklanamamıştır. Hormonal değişikliklerin ve genetik faktörlerin rol oynadığı kesindir. Bunu bilmek önemlidir: İyi huylu büyümenin prostat kanseri ile hiçbir ilgisi yoktur.
En önemli faktörler yaş ve ailesel yatkınlıktır. Buna ek olarak, beslenme, yaşam ve muhtemelen çalışma koşulları gibi çevresel etkiler de rol oynamaktadır.
Prostata İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Her gün birkaç porsiyon meyve, sebze ve salata tüketilmesi tavsiye edilir. Erkekler mümkün olduğunca sık domates yemelidir. Prostat hücrelerini koruyan bir madde olan likopeni bol miktarda içerirler. Karpuz, biber, acı biber, kuşburnu, papaya ve kayısı da iyi birer likopen kaynağıdır.
Söğüt otu, söğüt otu çayı, prostatın iyi huylu büyümesi için etkili bir tamamlayıcı bitkisel tedavi olarak kabul edilir. Sonuç olarak, söğüt otu çayı gibi söğüt otu preparatları, prostatın iyi huylu büyümesi için tamamlayıcı bir bitkisel tedavi olarak çok umut vericidir.
Çok sayıda çalışma, elmanın düzenli olarak sofrada bulunması halinde akciğer, prostat, kolon ve karaciğer kanserini gerçekten önleyebileceğini göstermektedir.
Prostat Rahatsızlığı Olanlar İçin Diyet Listesi
“Prostat dostu” bir diyet, Asya veya Akdeniz mutfağının birçok bileşenini içerir:
Az yağ ve hayvansal yağ yerine doymamış yağ asitleri içeren bitkisel yağlar, örneğin zeytin, keten tohumu ve soya fasulyesi yağı, ayrıca tereyağı yerine margarin.
Bol miktarda diyet lifi, yani bol miktarda taze meyve, sebze, salata ve kepekli tahıl ürünleri
Fitoöstrojen (flavonoid) içeren ürünler: Baklagiller (bezelye, mercimek, fasulye, nohut), soya ürünleri (tofu, soya filizi, soya fasulyesi yağı), bazı içecekler (çay, ayrıca ölçülü olarak şarap).
Fitoöstrojenler (lignanlar) bakımından da yüksek olan tahıllar, örneğin yulaf gevreği ve buğday kepeği ile susam ve keten tohumu.
Prostata İyi Gelen Bitki Çayları hangileridir?
Yeşil çay; prostat sorunlarına da yardımcı olabilir. Camellia sinensis çay bitkisinden elde edilen yeşil çay, prostat kanserinin önlenmesi ve tedavisinde önemli olduğu düşünülen ikincil bitki bileşikleri olan polifenollerle doludur. Buna ek olarak, yeşil çayda bulunan doğal tanenler (kateşinler) testosteron seviyelerini düşürür, böylece prostat kanseri gelişimi için ana risk faktörü olan erkeklik hormonu testosteron engellenebilir.
Isırgan otu, çeşitli fiziksel şikayetler için kullanılan çok eski bir şifalı bitkidir. Esas olarak anti-enflamatuar, diüretik, antispazmodik ve analjezik etkileri ile bilinir. Isırgan otu çayı sadece sistit ve böbrek sorunları için değil, aynı zamanda prostat beziyle ilgili şikayetler için de mükemmel bir çaydır.
#prostat #prostatbeslenmesi #prostatçözümü
KAYNAK: https://www.tugbayaprak.com/prostat-hastalarinda-beslenme/
0 notes
diyetisyentugba · 4 months
Text
Gizli Şeker Diyeti
Tumblr media
Gizli Şeker Nedir?
Tıpta pre-diyabet olarak adlandırılan ve halk arasında gizli şeker olarak bilinen bu rahatsızlık, kan şekerinin olması gereken seviyeden daha yüksek olması ancak bu seviyenin diyabet tanısı koymaya yeterli olmamasını ifade eder. Genellikle insülin direnci olan kişilerde gizli şekere rastlanır ve kişiler diyabet hastası olarak değil diyabet hasta adayı olarak adlandırılır.
Gizli Şeker Nedenleri Nelerdir?
Obezite
Fiziksel aktivite eksikliği
Karın ve bel çevresinde görülen aşırı yağlanma
Sağlıksız yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gizli şeker nedenleri arasında gösterilebilir.
Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?
Çok sık acıkma, açlığa tahammül edememe, çok hızlı yemek yeme
Vücut ağırlığında artış, kilo alma, obezite
Yüksek kan basıncı
Ani sinir ve öfke patlamaları
Su tüketiminin normalin üstüne çıkması
Uyku problemleri
Bulanık görme, odakta zorlanma
Halsizlik, yorgunluk
Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri
Susuzluk, ağızda kuruma hissi
Kolesterolün artması
Gizli Şeker Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide ilk adım insülin direncini azaltmaktır. Hastaya sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılır.
Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra düzenli spor ve egzersiz konusunda hasta teşvik edilir.
Herhangi bir gelişme kaydedilememişse insülin hormonunu dengelemek amacıyla ilaçla tedavi yöntemine başvurulabilir.
Uygulanan bu tedavi yöntemleri hastayı diyabetten koruyarak daha ciddi sağlık problemlerinin oluşmasına engel olur.
Gizli Şekeri Düşürmek İçin Ne Yapmalı?
Gizli şeker veya pre-diyabeti önlemek için aşağıdakiler faydalı olabilir:
Sağlıklı Beslenme
Fiziksel Aktivite
Kilo Kontrolü
Stres Yönetimi
Doktor Takibi
Gizli Şekeri Olanlar Beslenmede Hangi Önlemleri Almalıdır?
Herhangi bir diyabetik diyetin temeli bol miktarda sebze (yüksek kaliteli yağlarla hazırlanmış) ve az şekerli meyvelerden oluşmalıdır. Lif açısından zengin garnitürler seçin: kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli pirinç.
Yağsız et, balık, yumurta, süt ürünleri, kuruyemiş ve bakliyat gibi protein kaynakları tokluk sağlar ve kan şekerinin yükselmesini engeller. Önemli: Doğru protein dozajına dikkat edin.
Şeker, içecekler de dahil olmak üzere birçok hazır gıdada gizlidir. Fruktoz sağlıklı bir alternatif değildir. Tatlandırıcılar da tereddüt edilmeden tüketilmemelidir. Damak tadınızı yavaş yavaş daha az tatlılığa alıştırmak daha iyidir. Taze malzemelerin (otlar, meyveler) doğal tatlarını kullanın.
Kan şekerini nötralize eden atıştırmalıklar için örnek: Çiğ sebze, haşlanmış yumurta, yemek kaşığı fındık.
Gizli Şeker Diyeti (Pre-Diyabet) Nasıl Yapılır?
Baklagiller: Nohut, mercimek veya fasulye – bakliyatlar kompleks karbonhidratlar, doyurucu protein ve diyet lifi dengesi sunar. Diyet lifleri kilo kaybını destekleyebilir çünkü yiyecekleri midede daha uzun süre tutarlar ve böylece daha uzun bir tokluk hissi sağlarlar. Buna ek olarak, bakliyatlardaki diyet lifleri sindirim sırasında fermantasyon süreci yoluyla bağırsak bakterilerinin oluşumunu teşvik eder ve bu da kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
Yağsız protein: Ekmek veya kahvaltılık gevrekler gibi karbonhidrat açısından zengin gıdaların aksine, protein açısından zengin gıdalar, vücuda tok olduğu sinyalini veren bağırsak hormonlarını harekete geçirerek daha hızlı tok hissetmenizi sağlar. Farklı protein kaynaklarının besin bileşimleri açısından farklılık gösterdiğine dikkat etmek önemlidir. Bazı kırmızı etlerde (örneğin biftek) doymuş yağ oranı yüksektir ve bu da kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Yağsız protein kaynakları ve/veya sağlıklı yağ içerenler tavuk, balık, yumurta, tofu ve baklagillerdir.
Tam tahıl ürünleri: Kepekli un, yulaf ezmesi, esmer pirinç, arpa – getirin! İsveç’te yapılan büyük bir çalışmada, günde en az 60 g tam tahıl ürünü yiyen deneklerin 10 yıllık bir süre içinde prediyabet veya tip 2 diyabet geliştirme olasılığı, günde 30 g’dan az tam tahıl ürünü yiyenlere göre %34 daha azdı. İlginç bir şekilde, daha yüksek tam tahıl grubundaki denekler, muhtemelen diyet lifi, magnezyum ve selenyum ile tahıldaki çok sayıda antioksidanın ortak etkisi nedeniyle, kilo kaybından bağımsız olarak daha iyi insülin duyarlılığına sahipti.
Pre Diyabet Örnek Diyet Listesi
Çeşitli ve çok enerji yoğun olmayan beslenin.
Tuzu ve şekeri azaltın.
Araştırmalara göre, bitki temelli diyetler tip 2 diyabete karşı önleyici bir etkiye sahiptir.
Özellikle diyet lifi, bozulmuş şeker ve yağ metabolizmasıyla mücadeleye yardımcı olur ve birçok organ sisteminde insülinin etkisini artırır.
Günde 15 gram diyet lifi ve 1000 kalori (yani yaklaşık 30 g) önerilmektedir. Bu nedenle, diyetiniz bol miktarda sebze ve meyvenin yanı sıra tam tahıllı ürünler içermelidir.
Bakliyatlar (örneğin fasulye, bezelye, mercimek) da lif dengesini artırır. Diyetinizin bir parçası olarak kendinizi Akdeniz diyetine yönlendirin.
Gizli Şekerde Neler Yenmez?
Hayvanlardan elde edilen et ve deri
Derin yağda kızartılmış yiyecekler
Cips
Yağlı peynir
Tereyağı/margarin
Hazır salata sosu
Krem
Unlu mamuller
Ancak zeytinyağı, fındık, tohum ve avokado gibi “sağlıklı” yağlar da vardır.
#gizlişeker #gizlişekerdiyeti #şeker #diyabet
0 notes
diyetisyentugba · 4 months
Text
Haşimato Diyeti
Tumblr media
Haşimato Nedir?
Haşimato tiroiditi olarak adlandırılan hastalıkta tiroid bezi kronik olarak iltihaplanır. Nedeni otoimmün bir reaksiyondur. Genellikle bezin artık yeterli hormon üretmemesine yol açar. Hastalığın başlangıcında, iltihaplanma nedeniyle geçici olarak hipertiroidizm mümkündür.
Haşimato Nasıl Tespit Edilir?
Antikorlar: Hastaların yaklaşık yüzde 90’ında kanda hormon üretmek için kullanılan bir tiroid enzimine karşı antikorlar (tiroperoksidaz antikorları, TPO antikorları, TPO-AK) bulunur. Etkilenenlerin yüzde 70’inde belirli bir tiroid proteinine karşı antikorlar tespit edilebilir (tiroglobulin antikorları, TgAK, TAK). İkisi de haşimato tiroiditine işaret ediyor. Bununla birlikte, antikorlar bulunmayabilir de.
TSH değeri: TSH değeri, vücuttaki mevcut hormon durumunun ilk göstergesini sağlar. TSH (tiroid uyarıcı hormon, tirotropin) hipofiz bezinden gelen ve tiroid bezinin daha iyi performans göstermesini sağlayan bir kontrol hormonudur. Tiroid hormonu seviyeleri düştüğünde, vücut TSH üretimini artırır. Bu nedenle yüksek bir TSH seviyesi tiroid bezinin az çalıştığını gösterir. Yetişkinlerde kan serumundaki normal TSH seviyesi 0,40 ila 4,0 mU/L (litre başına mili-ünite) arasındadır.
Haşimato Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Bir guatr gelişir. Hissedilebilir veya görülebilir olabilir. Yutma güçlükleri veya boğazda basınç ve sıkışma hissi olası belirtilerdir.
Tiroidit genellikle uzun süre herhangi bir belirtiye neden olmaz çünkü organ hala yeterli hormon üretebilir.
Tıbbi muayene sırasında tesadüfen keşfedilmesi nadir değildir.
Huzursuzluk ve sinirlilik
İştah iyi olmasına rağmen yemek yiyememek
Çarpıntı
Etkilenenler kimi ateş basması hissedebilir
Kadınlarda: Adet düzensizlikleri
Sindirim sorunları
Kas zayıflığı diğer belirtilerden bazılarıdır.
Haşimato Hastaları Ne Yemeli?
Haşimato hastalarında gluten toleransı her zaman test edilmelidir – intolerans olması nadir değildir. Bu durumda, gluten içeren tahıllardan (buğday, kavuzlu buğday, çavdar, arpa) kaçının ve bunun yerine karabuğday, kinoa ve amarant gibi tahılları kullanın. Müsli, ekmek veya garnitür olarak darı, kinoa veya karabuğday da önemli mineraller ve protein sağlar.
Ek bir otoimmün gastrit durumunda: mümkünse kahve kullanmayın. Çok baharatlı, tütsülenmiş, kızartılmış veya çok yağlı hiçbir şey yemeyin. Bunun yerine, her yemekten önce bir bardak limonlu su için: 150 ml suda 1 yemek kaşığı limon suyu yeterlidir.
Vücut için en önemli şey, az şekerli meyvelerle (örneğin çilek) desteklenen, yüksek kaliteli yağlarla hazırlanmış bol miktarda sebzedir.
Her öğünde yeterli miktarda protein, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. İyi protein kaynakları süt ürünleri, balık, yağsız et, bakliyat ve mantardır.
Haşimato Hastaları Ne Yememeli?
Haşimato hastalığı olan kişiler her zaman düşük şekerli, anti-enflamatuar bir diyetle beslenmelidir.
Hazır ürünler, fast food, tatlılar ve hamur işleri, beyaz unlu ürünler ve yağlı, güçlü baharatlı yiyecek ve yemeklerden kaçınılmalıdır.
Meyve, haşimato hastalığı olan kişilerin günlük diyetleri için de uygundur. Bununla birlikte, elma, çilek veya armut gibi şekersiz ve düşük asitli meyvelere güvenmek önemlidir. Yüksek asidik içeriğe sahip meyveler genellikle önerilmez.
Haşimato tiroidi için özel bir diyet veya beslenme şekli uygulamanıza gerek yoktur. Genel olarak önerilen günlük 200 µg iyot miktarından daha fazlasını tüketmediğinizden emin olun.
Bazı hastalarda gluten intoleransı da vardır. Bu durumda, glüten içeren tahıllardan kaçınmalısınız. Bunlar arasında buğday, çavdar, kavuzlu buğday ve arpa bulunmaktadır.
Haşimato Diyeti Listesi
Diyetin temelini sebzeler ve az şekerli meyveler oluşturur. Yeterli miktarda su (yaklaşık 2 litre), çay veya sebze suyu için. Haşimato diyeti ile birlikte aralıklı oruç, hastaların kilo vermesine ve yemek yeme ritmine girmesine yardımcı olabilir. Paleo diyeti, haşimato hastaları için yararlı olan birçok gıda içerir.
Kahvaltı:
Glütensiz yulaf ezmesi, badem sütü ve meyveler.
Yeşil çay veya zencefil çayı.
Ara Öğün:
Glütensiz krakerler ve humus.
Elma dilimleri.
Öğle Yemeği:
Izgara tavuk veya balık.
Renkli sebzelerle salata (marul, domates, salatalık, biber vb.).
Zeytinyağı ve limon sos.
Ara Öğün:
Avokado dilimleri ve hindistan cevizi suyu.
Akşam Yemeği:
Buharda pişirilmiş sebzeler (brokoli, havuç, karnabahar vb.).
Glütensiz pirinç veya tam buğday makarnası.
Somon veya hindi.
Haşimato Hastaları Nasıl Zayıflar?
Aralıklı oruç ve düşük karbonhidratlı diyet de haşimato hastalarının kilo vermesine yardımcı olabilir. Örneğin, akşam yemeği ile günün ilk öğünü arasında gece boyunca 16 saat bırakılır.
Ekstra olarak yukarıda sıraladığımız tavsiye edilen ve edilmeyen yiyeceklere dikkat ederseniz haşimato hastalığında gerçekten sağlıklı bir kiloya sahip olmanız mümkündür. #haşimato #diyetisyen #onlinediyet #tiroid #haşimatodiyeti #tiroiddiyeti KAYNAK: https://www.tugbayaprak.com/hasimato-diyeti/
0 notes
diyetisyentugba · 4 months
Text
Hamile Diyeti
Tumblr media
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Gebelik döneminde hem anne hem de dünyaya getireceği bebek için depolarının tam olması gereklidir. Anne bebeği için depolarını doldurabilmeli ve kendi için de yeterli enerjiyi sağlayabilmelidir. Ayrıca gebelikten sonra gelen emzirme döneminde de yeterli süt salınımı için hazırlıklı olması gerekir.
Dengeli beslenme: Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren dengeli bir beslenme planı uygulayın.
Folik asit alımı: Hamilelik öncesinde ve başlangıcında folik asit takviyesi almak bebeğin gelişimin destekler.
Kalsiyum ve D vitamini: Bebeğin kemik sağlığı için kalsiyum ve D vitamini içeren besinlere dikkat edin.
Demir alımı: Hamilelik sırasında kan hacmi artar, bu nedenle demir alımını artırmak önemlidir.
Fazla kaloriden kaçının: Hamilelikte fazla kilo alımı riskini azaltmak için sağlıklı kalorili beslenmeye özen gösterin.
Düzenli su tüketimi: Hamilelik döneminde yeterli miktarda su içmek önemlidir.
Taze meyve ve sebze: Vitamin ve lif açısından zengin olan taze meyve ve sebzeleri sıkça tüketin.
Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytinyağı, fındık ve balık gibi sağlıklı yağları tüketin.
Alkol ve kafeinden uzak durun: Hamilelik süresince alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.
Hamile (Gebelik) Diyeti Nasıl Yapılır?
Hamilelik süresi boyunca bebeğin gelişim süreci saatlik olarak dahi bilinmektedir. Ufak değişiklikler dışında bir bebeğin dokuz ay on günlük gelişim süreci bilindiğinden dolayı gelişim süreci boyunca alması gereken kalori miktarı, mineral ve vitaminler de bilinmektedir. Yani annenin doğru zamanda doğru şekilde beslenmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı bir fiziksel ve psikolojik gelişim ancak doğru gıdaların tüketilmesi sayesinde mümkündür.
Gebelik yani hamile diyeti kadın doğum uzmanları tarafından belirlenen listelerin diyetisyenler eşliğinde uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Hamile diyeti Listesinde yazan gıdaların tüketilmesi, kalori sınırlarına dikkat edilmesi ve yasaklara uyulması oldukça önemlidir. Ayrıca hamileliğin belirli zamanlarında hareketlenmenin artması gerekmektedir. Hamile diyeti ile beraber spor egzersizleri yapılması, psikolojik rahatlamanın sağlanması ve uyku düzeninin kurulması bebeğin gelişimi yönünde etkili olan faktörlerdir.
Gebelik yani hamile diyeti uygulanması annenin vücudunda bir hastalık var ise ona göre şekillendirilebilir. Örneğin diyabet olan bir kişinin gebe kalması halinde oluşturulacak diyet listesi diyabetin etkilerini artırmayacak şekildedir. Ayrıca yeteri kadar gıdanın fazlaca öğüne bölünerek gün içerisinde alınması gebelik diyetlerinin nasıl yapılacağına dair önemli bir ipucudur.
Hamile Diyeti Listesi
Kahvaltı
Bebeğin kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla bir bardak süt. Hamileliğin ileri evrelerinde süt tüketimi artırılır. Ayrıca tüketilen sütün yağ değerleri kontrol edilmelidir.
Yine kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla bir dilim peynir
Zeytin
Yeşillik
Şeker ihtiyacını karşılamak için bir adet meyve
Bir ya da iki dilim tam tahıllı ekmek
Haftanın dört günü sabah kahvaltılarına eklenecek bir adet yumurta
Şekersiz çay
Ara Öğün
Bir avuç kadar kuruyemiş
Öğlen
Sebze ile desteklenen et yemeği
Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt ürünü, genelde yoğurt
Bir ya da iki dilim tam tahıl ekmeği
Ara Öğün
Bir avuç kuruyemiş veya yarım sandviç
Bir kase yoğurt ya da bir bardak ayran
Akşam
Buharda ya da ızgarada pişmiş bir porsiyon et
Midenin yumuşatılması için mercimek çorbası
Bir ya da iki dilim tam tahıl ekmeği
Ara Öğün
Kan şekerinin kontrol altında tutulabilmesi için bir adet meyve
Yatmadan Önce
Bir bardak süt veya muadili olabilecek şekilde bir kase ayran
Sonuç olarak; spor egzersizleri ile birleştirilmiş bir gebelik diyeti sayesinde bebeğin gelişiminin sağlıklı şekilde olması sağlanmaktadır. Gebelik sürecinin sorunsuz olarak atlatılması için mutlaka diyet listeleri doktorlar tarafından yazılmaktadır.
Hamile Diyeti (Gebelik Diyeti) Ne Kadar Süre Yapılır ?
İdeal bir başlangıç ile girilmesinden sonra diyetler ile beslenme sürecinin kontrolü sonunda, gebeliğin bitirilmesine yakın annenin aldığı kiloların toplamının on ile on iki arasında olması beklenir. Eğer beklenen tek değil de iki bebek ise bu kiloların on altıya kadar çıkması söz konusudur. Yani diyetlerin oluşturulmasında annenin alması gereken kilo ile mevcut kilosu kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna bağlı olarak da hamile diyeti oluşturulmaktadır.
Gebelik yani hamile diyetini uygulama süresi oldukça nettir. Normal doğuma kadar süren dokuz ay on günlük süreç boyunca diyetlere harfiyen uyulması gerekmektedir.
Diyetler genelde haftalık olarak takip edilir ancak kritik değişiklikler her üç ayda bir yapılır. Diyetlerin uygulandığı süreç boyunca üç kere gebelik diyetinin değiştiğini söylemek mümkündür. Her üç aylık dönem kendi içerisinde bazı özellikler barındırır. Tüm diyet bebeğin gelişim süreciyle doğrudan alakalıdır. Genelde ihtiyaç duyulan minerallerde artış, ihtiyaç duyulmayanlarda da azalış yapılır. Ayrıca üçüncü aydan itibaren bebeğin gelişim hızının kurtarılabilmesi için annenin günlük üç yüz kalori fazla alması gerekmektedir ki bu üçüncü üç ayın sonlarına doğru beş yüz kaloriye kadar çıkmaktadır.
Gebelikte Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalıdır?
Gebelik sırasında bol su tüketmek oldukça önemlidir. Bol su tüketerek metabolizma hızlandırılır ve kilo alımının önüne geçilmiş olur.
Paketli ve işlenmiş gıdalar yerine meyve ve kuruyemişler ara öğünler için tercih edilebilir.
Akşam yemeği saati biraz öne çekilebilir.
Makarna ve pirinç pilavı yerine bol sebzeli bulgur pilavı tercih edilebilir.
Hafif egzersizler ve yürüyüş programları yapılabilir.
Tatlı krizleri sırasında çikolata yerine, muz ve bal ikilisi tercih edilebilir.
Hamileyken Diyetle Kilo Verilir Mi?
Hamilelik sırasında bazı durumlarda anne adayı mide bulantısı ve iştahsızlık sebebiyle kendiliğinden kilo verebilir. Ancak vücut kitle indeksinin oldukça yüksek olduğu durumlarda doktor kontrolünde gerçekleştirilen ve uygun miktarlarda hazırlanan diyet listeleriyle kilo vermek de mümkündür. Genellikle hamile diyeti olarak adlandırılan bu diyet listeleri normal kiloya sahip olan anne adayları için önerilmez. Çünkü yeme kısıtlaması aynı zamanda bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyecektir. Kaynak: https://www.tugbayaprak.com/hamile-diyeti/ #hamile #hamilediyeti #hamileliktebeslenme #hamileler #gebeliktebeslenme #gebelikkontrolü
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
https://www.tugbayaprak.com/candida-diyeti-ve-candida-hastalarinda-beslenme/
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes
diyetisyentugba · 1 year
Text
0 notes