Tumgik
cuneytyardimci · 19 days
Text
Süleyman Demirel 'i Özleyeceğim Hiç Aklıma Gelmezdi...
SÜLEYMAN DEMİREL ‘İÖZLEYECEĞİM HİÇ AKLIMA GELMEZDİ Süleyman Demirel – Bülent Ecevit – Necmettin Erbakan – Alparslan Türkeş / https://www.aljazeera.com.tr/ Klavye siyaseti yapmak ya da sosyal medya kanalları üzerinden politik polemiklere girmek hiç benim tarzım değildir.  Ancak bu yazıda, sevsek de sevmesek de Türk siyasi tarihinin önemli figürlerinden biri olan Süleyman Demirel ’den biraz…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 24 days
Text
HPV Aşısı: Her Gün İki Kadın Hayatı Kurtarmanın En Kolay Yolu
HER GÜN İKİ KADININHAYATINI KURTARMANINEN KOLAY ve EN ETKİLİ YOLU HPV Aşısı: Her Gün İki Kadın Hayatı Kurtarmanın En Kolay Yolu – Photo by Sarah Cervantes on Unsplash Ülkemizde her gün iki kadının, HPV aşısı ile engellenebilecek rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyor muydunuz? Öte yandan, akşam bültenlerinde neredeyse istisnasız her gün kadın cinayetleri ile ilgili haberlere…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 25 days
Text
Maurice Hilleman: Tarih Boyunca En Çok Hayat Kurtaran İnsan
MAURİCE HİLLEMAN:TARİH BOYUNCA EN ÇOKHAYAT KURTARAN İNSAN Maurice Hilleman ismini muhtemelen birçok kişi duymamış olabilir;  Onu tanımlamak için kısaca “bilim tarihinin emsalsiz kahramanlarından bir tanesidir” demek kuşkusuz hiç de abartılı bir söylem olmaz. Bu esnada, sizce bir insan evladı kaç hayat kurtarırsa “kahraman” ilan edilmelidir? 8? 8.000? 80.000? 800.000? Veyahut her yıl…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 26 days
Text
Artık Tabakhane İçin Yetiştirilecek Bir “ŞEY” Kalmadı
ARTIK TABAKHANEYE“BİR ŞEY”YETİŞTİREMİYORUZ Safranbolu, Tabakhane Tarihi, Ahilik ve Ahi Ocakları – Fotoğraf: Mehmet Turgut Kirkgoz : https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/ayakta-genc-ergen-uretim-18765556/ “Tabakhane” kelimesi günümüz konuşma dilinde artık neredeyse sadece “acele etmek ile ilgili argo bir deyim” içerisinde kullanılır oldu. Oysa eskiler der ki, “Bir adam debbağ olursa, bir daha…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 27 days
Text
Michelin Adam Olabilmek Hiç De Kolay Bir Şey Değil
MICHELIN ADAM OLABİLMEK HİÇ DE KOLAY BİR ŞEY DEĞİL Michelin Adam, ya da doğru adıyla Bibendum, reklamcılığın en eski ve marka değeri en yüksek logolarından biri olarak kabul edilir. Tasarım açısından sıra dışı bir figür olarak kabul edilse de, Esasen yalnızca lastiklerden yapılmış oldukça tuhaf bir karakter olsa da, Michelin markası açısından oldukça neşeli ve daha önemlisi meşhur bir maskot…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 29 days
Text
Vaftizci Yahya 'dan Notalara Uzanan Yol
NOTLARIN İLHAM VERİCİ HİKAYESİ Hz. Zekeriya, Meryem Ana, Hz. İsa, Vaftizci Yahya ve Notalar… Başlangıçta Vaftizci Yahya ile müzik notları arasında bir bağlantı kurmak çok kolay değildir; ancak aralarında sembolik ve metaforik çok yakın bir ilişki vardır. Bu gönderide, müzik notlarının büyüleyici hikayesini, Vaftizci Yahya ‘nın ilham verici öyküsü üzerinden okuyacaksınız.  Hz. Zekeriya ve Elisa…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 30 days
Text
Renault 12 Toros: Bir Dağ Keçisi Hikayesi
RENAULT 12 TOROS ‘UHATIRLADINIZ MI? Renault 12 Toros ‘u ya da halk arasındaki yaygın adıyla “Dağ Keçisi Reno” ‘yu hatırladınız mı? Hani hepimizin bildiği Toros taksiden bahsediyorum. Bu esnada Z kuşağı için bir açıklama yapmam gerek sanırım; Taksi dediğimde bugünkü gibi hemen aklınıza sarı renkli ticari olanlar gelmesin. Canlar bir zamanlar bu memlekette otomobillere taksi derdik biz. Neden diye…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Tarhana Çorbası Adı Nereden Geliyor Diye Hiç Düşündünüz Mü?
TARHANA ÇORBASININADI NEREDEN GELİYOR? Tarhana çorbası, çorbaların piri olduğu gibi aynı zamanda çok da keyifli bir hikâyeye sahiptir… Kesin tarihi bilinmiyor, Ancak, Yavuz Sultan Selim’in hükümranlık döneminde geçtiği rivayet edilen bir olay anlatacağım bu yazıda. Yani tarhana çorbasının hikayesi için, 1512 ile 1520 arasında bir zaman diliminde, Edirne’nin dar gelirli mahallerinden…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
cuneytyardimci · 1 month
Text
Kadim Antakya'nın Tarihi Yeterince Bilinmiyor
ANTAKYA’NIN TARİHİNİNE YAZIK Kİ PEK BİLMİYORUZ… Antakya’nın tarihi MÖ 5.000’lere kadar uzanır; evet yazı ile milattan önce beş bin!!! Daha öncesini bilmiyoruz, ancak Tell-Açana höyüğündeki kazılar Kalkolitik Çağdan, yani MÖ 5000-4000 yıllarından itibaren yörenin yaşam alanı olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle Anadolu’nun olduğu kadar, dünyanın da en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak kabul…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Kenar Etkisi
KENAR ETKİSİDENEN ŞEY DE NE OLA? Kenar etkisi çok uzunca yıllardır biyoloji ve ekolojide kullanılan bir tanımlama olmakla birlikte, toplumsal yaşam için Prof. Dr. Sinan Canan ’ın gündeme getirdiği bir kavram… Kenar dediğimiz şey bir unsurun, kendi olmayan ile etkileşim potansiyelini barındıran sınırlarıdır. Bir diğer deyişle, bir şeyi o şey yapan, dışarıdakini de dışarıdaki şey yapan…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Lao Tzu ve Han
LAO TZU ile HAN ‘IN ARKADAŞLIĞI Doğu medeniyetleri adeta, ahlak ile karılan hamuru maneviyat fırınında pişirilmiş, ara harç olarak içine adalet sürülmüş, üzeri de sevgiyle süslenmiş enfes bir pasta gibidir. Milat öncesinde Doğu aleminde bu enfes pastaları yapan üç büyük usta vardır: Buddha, Konfüçyüs ve Lao Tzu… Hemen hemen yerkürenin aynı bölgesinde yaşasalar da her üçünün de kendine ait…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Gazneli Mahmut: Bu da Geçer Ya Hu...
HİÇBİR ŞEY OLDUĞU GİBİ KALMAZBU DA GEÇER YA HU… Türk-İslam tarihinin yetiştirdiği en büyük kumandanlar arasında sayılan Gazneli Mahmut ‘u aynı zamanda Türk devletlerinin “Sultan” unvanlı ilk hükümdarı olarak tanırız. Kimileri, Gazneli Mahmut ‘un önlenemez başarılarını, filleri savaşta kullanmak gibi orijinal stratejileri uygulamadaki dehasına bağlar. Kimilerine göre de Sultan ‘ın müthiş…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Knut Hamsun ve İhanetin Bedeli
KNUT HAMSUN’UNİHANETİNİN BEDELİ Knut Hamsun Norveç’in yetiştirdiği en önemli edebiyatçılardan biriydi. Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, çok sıkıntılı bir gençlik dönemi yaşamıştı. İşsizliğin, açlığın ne olduğunu henüz daha çok küçük yaşta iken öğrenen Knut Hamsun, Ezeni de ezileni de bizatihi görmüştü. Edebiyata meraklıydı; birkaç kitap denemesi oldu, lakin başarıyı bir türlü…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Proton Pompa İnhibitörleri ve Demans Riski
ALTI ÜSTÜ MİDE İLACI DEYİP DE GEÇMEMEK GEREK Proton pompa inhibitörleri başlığı altında yer alan bir grup mide ilacı, günümüzde özellikle ileri yaşlılar tarafından olmak üzere toplumda çok yaygın kullanılıyor. Veriler bir hekim tarafından reçete edilenden çok daha fazla miktarının hastaların kendi inisiyatifiyle tüketildiğini gösteriyor. Proton pompa inhibitörleri genel olarak güvenli ilaçlar…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Giyotin Cezasına Çarptırılan Üç Kişi
İDAM MAHKUMLARIveSON SÖZLERİ Giyotin Cezasına Çarptırılan Üç Kişi Zamanın birinde, Bir papaz, bir hakim, bir de mühendisten oluşan üç kişi idama mahkum olur; Buna bağlı olarak da cezalarının infazı giyotinle başlarının kesilmesi şeklinde olacaktır. İlk olarak papaz giyotin sehpasına çıkar. Cellatlar papazın başını yerleştirir ve ardından adet olduğu üzere son sözünü sorarlar. Papaz der…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Analık İzni, Süt İzni ve Ücretsiz İzin Hakkı
KADIN ÇALIŞANLARINANALIK İZNİSÜT İZNİveÜCRETSİZ İZİN HAKKI Bu yazıda “Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik” kapsamında olan, lakin pek bilinmeyen konu başlıklarına değineceğim. Ana başlıklarımız doğumu takiben analık izni, süt izni, ücretsiz izin ve kısmi süreli çalışma hakkı… “Kadın çalışanların kanuni hakları” başlıklı bir önceki paylaşım…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
cuneytyardimci · 1 month
Text
Aşık Veysel Gözlerini Neden Kaybetti?
AŞIK VEYSELGÖZLERİNİ KAYBETMEYEBİLİRDİ Büyük halk ozanı Aşık Veysel 21 Mart 1973 tarihinde aramızdan ayrıldı. Tam adı Veysel Şatıroğlu, ancak biz onu hep Aşık Veysel olarak bildik. Muhtemelen bilinmeyen bir diğer özelliği de çiçek hastalığı nedeniyle henüz daha yedi yaşında iken gözlerini kaybetmiş olduğu. Oysa ki, Aşık Veysel ‘in döneminde çiçek aşısı yaptırmak zorunluydu… Çünkü, Çiçek…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes