Tumgik
Photo
Tumblr media
Ne kadar da güzelsiniz, içiniz yüzünüze hiç çekmemiş..
28 notes · View notes
Text
MEZHEPSİZLİK DİNSİZLİĞE GİDEN KÖPRÜDÜR
Harici - ayrıldı!
Şii - ayrıldı!
Mu'tezile - ayrıldı!
Mücessime - ayrıldı!
Kaderiye - ayrıldı!
Cebriye - ayrıldı!
Selefi - ayrıldı!
Vehhabi - ayrıldı!
Mezhepsiz - ayrıldı!
Modernist - ayrıldı!
Hadis inkarcısı - ayrıldı!
Mealist - ayrıldı…
Ehli Sünnet vel Cemaat ise, hala Resulullah ve Sahabelerinin yürüdüğü ana yolda devam ediyor… (Allah'ın selamı öncülerin üstüne olsun!)
Tövbe edin ve İslam'a dönün;
Ve sakın unutmayın! Yeni İslam değil, yeniden İslam…
***
Ebû Hureyre (radiyallahü anh) rivayet ediyor:
Resulullah (aleyhisselatü vesselam), şöyle buyurdu:
“Yahudiler, yetmiş bir fırkaya ayrıldı.
(Bunlardan) biri cennette ve yetmişi ateştedir.
Hıristiyanlar da, yetmiş iki fırkaya ayrıldı.
(Onlardan da) yetmiş bir fırka ateşte ve biri cennettedir.
Muhammed'in canı yedi kudretinde bulunan (Allah)‘a yemin ederim ki,
benim ümmetim, yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bir fırka cennette ve yetmiş iki fırka ateştedir.”
Bu kurtulanlar kimlerdir ey Allah'ın Resûlü, diye soruldu:
“Bunlar benim (Ehl-i sünnet) ve ashâbımın (vel cemaat) bulunduğu yolda olan kimselerdir”
(Sünen-i İbni Mace / Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Tumblr media
115 notes · View notes
Note
Herhangi bir mezhepe bağlanmak niçin gereklidir?kadın ve erkeğin namaz kılma şekli (el bağlama oturuş gibi) neden farklıdır kuranı kerimde böyle bir ayrıntıya denk gelmedim. Öyleyse nasıl belirlenmiştir
Hak mezheplerde akıl ve mantığın tasdik etmediği hiçbir mesele yoktur. Çünkü onların dayanak noktası Kur'an, sünnet, icma-i ümmet vekıyas-ı fukahadan ibaret olan edille-i şeriyyedir. Dağlardan daha metin olan o edille-i şeriyye, hiçbir beşerî kuvvetin tahrip edemeyeceği çelikten bir kaledir. Bu kaleden çıkanların, Ehl-i sünnete düşman olan olumsuz cereyanlara kapılmaları veya alet olmaları kuvvetle muhtemeldir.
Şunu da ehemmiyetle nazara vermekte fayda görmekteyim: Mezhepleri beğenmeyen, onlardan birine uymayan veya mezheplerin kolay yanlarını alan bir kimse, asırlardan bu yana gelip geçmiş milyonlarca Müslümanın yolundan ayrılmış, kendi başına yeni bir yol tutmuş olur. Böyle kimseler, Kur'an-ı Kerim'in;
“Kim, Peygambere karşı çıkar ve kendisi için doğru yol belli olduktan sonra müminlerin yolundan başka bir yola giderse, onu o yönde bırakırız ve cehenneme sokarız; o ne kötü bir yerdir.”(Nisa, 4/115)tehdidinden de hissedar olurlar.
Bir mezhep imamını taklit eden kimse hangi mezhebe bağlanmış ise artık her meselede o mezhebin hükümleriyle amel etmesi ve mezhebinde sebat etmesi lâzım gelir. Ancak zaruret hallerinde her hangi bir meselede yine kendi mezhebinde kalmak şartıyla diğer bir mezhebin hükmüyle amel edebilir. Bu ise ancak bir âlimin fetvasıyla mümkün olabilir.
İmam-ı Gazali Hazretleri de bu görüştedir.
Madem ki taklit sahibi bir mezhebi iltizâm etmiştir, artık onda sebat etmesi gerekir. (Muhammed Seyyid, Medhal, Matbaa-i Amire, İstanbul, 1333, s. 306)
Netice olarak; kişinin kendi hevesine uyarak sık sık mezhep değiştirmesi, onları hafife almak manasına gelir.
Son asrın müdakkik alimlerinden Muhammed Kevserî, Makalât adlı eserinde bu gibi kimselerin halini şöyle tasvir eder:
“Evet, her grubun kendisiyle gördüğü fakat gerçekte ne onunla ne de bununla olan, yani Arap şairinin dediği gibi: "Yemenlilere vardığında Yemenli, Maadlilere vardığında Adnani” görünen kişiden daha bozguncusu yoktur.“Kevserî aynı eserinde, mezhepsizliğin dinsizliğe götüren bir köprü olduğunu da söyler. (Kevserî, Makalat, s. 163)
Dr. Ramazan el-Bûti ise bu konuda, "Evet, bütün İslâm milleti uzun tarihi boyunca İslâm'ı aynıyla yaşatma imkânını en geniş ölçüde veren müçtehitlerin bu dört imam (İmam-ı A'zam, İmâm-ı Şafi'i, İmâm-ı Mâlik ve İmâm-ı Hanbel) olduğu üzerinde ittifak ede gelmişlerdir.” der ve bu imamların yolunu bırakıp insanları mezhepsizliğe davet etmenin “İslâm dinini tehdit eden en tehlikeli bid'at.” olduğunu ilâve eder.
Ramazan el-Bûti, mezhepsizlik dava edenlerin yeni hâdiselere çözüm getirmek yerine, İslâm'ın temel rükünlerini sarsmaya çalıştıklarına dikkati çekerek şöyle der:
Ben bu mezhepsizlerden hiç birinin bir gün kalkıp da, halkın her gün sorup durduğu yeni meselelerden birini araştırdığını görmüş değilim. Onların bütün dertleri, binası tamamlanan, hükümleri yerleşmiş bulunan ve gereğince amel edilmekle Müslümanların borçtan kurtulup selamete çıkacakları İlâhî emirler hususunda yol gösterici olan hak mezhepleri yıkmak için bütün güçlerini sarf etmekten ibarettir!“Dr. Ramazan el-Bûti mezhepsizlik dava edenlere şu iki soruyu sorar:
"Bütün insanları inşaat işlerinde mühendislere uymaktan vazgeçmeye çağırsan ne olur?
İnsanları teşhis ve tedavi hususunda doktorlara tabi olmaktan uzak kalmaya davet etsen ne olur?”
Bu soruya kendisi şöyle cevap verir:
“Hiç şüphe yoktur ki, bunun arkasından gelecek olan şey, insanların tamir edeceğiz diye kendi evlerini bile bile tahrip etmeleri, tedavi zannıyla kendi canlarına kendilerinin kıymalarıdır.” (el-Buti, M. S. Ramazan, Mezhepsizlik , (Ter; Durmuş Ali Kayapınar), Sebat Basımevi, Konya, 1976 s. 146, 182 192, 206)
Mezhep tanımayanları bu tehlikenin kapısına getiren ve müçtehitlere tâbi olmaktan men eden en mühim sebep, kendi rey ve düşüncelerini müçtehitlerin görüşlerine müsavi, hatta onlardan daha üstün görmeleridir.
İmam-ı Şârânî Hazretleri de bu hususta şöyle buyurur:
“Müçtehitlerin sünnet buyurduklarının hepsi ile amel et ve mekruh dediklerini terk et! Onlardan bu hususta delil aramağa kalkma! Çünkü sen, onların dâirelerinde mahpussun. Onların makamına varmadıkça doğrudan kitab ve sünnete ulaşmakta, onları geçmen ve hiçbir zaman hükümleri onların aldığı yerden alman mümkün değildir… ” (Şârânî, Mizanü’l-Kübra. Berekât Yayınevi, İst. 1980, s. 41, 45)Bütün mezhepler, bana göre, parmakların el ayasına ve gölgenin aslına bitişik olması gibi, şeriata bitişiktirler…
Bu vesile ile şu noktayı da kaydetmek icap ediyor. Müçtehitlere uymayarak kendi reyine uymak büyük bir gururdur. Bu ise insanın manen çöküşüne sebep olur.
Namaz konusunda
Kadının namazı ile erkeğin namazı, harici hükümler bakımından farklıdır. Bu hükümlerden bazıları: cemaat, ezan, ikame, setru’l avret ve saf bunlardan bazılarıdır.
Bu hükümler de iki namaz arasında bazı farklılıklar olduğu doğrudur. Fakat namazın şekli konusunda alimler arasında iki görüş bulunmaktadır: Birinci görüş: Bu görüş dört mezhep imamlarının görüşüdür, o da: “kadının namazının erkeğin namazından farklı olması mustehabdır. “ görüşü.
Kur'an ve Sünnette kadınların tesettürüne özel bir önem atfettiği hepimizin malumudur. Namazda kadınların bazı hareketlerinin erkeklerden (kısmî olarak) farklılık göstermesinin temel sebebi de budur. Zira namaz dışında mütesettir (tesettürlü, örtülü) olması hassasiyetle istenen kadının, Rabbinin huzurunda bu noktaya daha fazla dikkat göstermesi tabiidir. Bu sebeple İbn Hibbân, ‘kadının evinin en gizli mekânında kıldığı namazın diğerlerine göre daha sevablı olduğunu’ ifade eden hadisi (Ebû Dâvûd, “Salât”, 53; İbn Huzeyme, III, 94-6) naklettiği babın başlığını aynen şöyle koymuştur:“Kadının Namazı Ne Kadar Gizli / Örtülü Olursa, Ecrinin de O Kadar Büyük Olacağının Beyanı.” Ve yine bu sebeble İbn Abbâs (r.anh) kadının namazının nasıl olması gerektiği sorulduğunda, “Derli toplu ve gizli” cevabını vermiştir. [ İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, I, 302]
Bilindiği gibi namazın rukûnlerinde (namaz esnasında mutlaka yerine getirilmesi gereken hususlarda) kadın ile erkek arasında temelde herhangi bir farklılık yoktur. İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rukû.. vd. hususların farziyeti erkek için de kadın için de geçerlidir. Farklılık sadece kısmî olarak şeklî bâzı noktalarda öne çıkmaktadır.İftitah tekbiri alırken ellerin nereye kadar kaldırılacağı, kıyamda ellerin bağlanış tarzı ve yeri, rukû ve secde ediş tarzı, teşehhudde oturuş biçimi… böyledir.Kadınların namaz kılarken erkeklerden farklı olarak hangi noktalara riayet edecekleri, Efendimiz (s.a.v) tarafından tafsilatlı olarak açıklanmış değildir. Bu hususta, Sahabe'den ve sonraki nesillerden gelen uygulama ve fetvalar bulunmaktadır.
11 notes · View notes
Text
    Hadis/Sünnet ve Hadis Usulü üzerine tavsiye kitap listesi;
 Hadis Usûlü - Babanzâde Ahmed Nâim Efendi  Hadis Usûlü - Talat Koçyiğit  Nuhbetû’l Fiker Şerhi (İbn Hâcer el-Askalânî) – Talat Koçyiğit   Hadis Usûlü - İsmail Lütfi Çakan  Hadis Metodolojisi ve Edebiyatı - M. Mustafa el-A’zâmî   İslam Hukukunda Sünnetin Yeri - Mustafa es-Sibâî   Hadis Usûlü – Ahmet Yücel   Hadis Usûlü – İmam Birgivî (Terc: Talha Alp)  Hadis İlimleri Ve Hadis Istılâhları - Suhbi Es Salih (Terc: M. Yaşar Kandemir)  Hadis İlimleri ve Hadis Tarihi - Ali Osman Koçkuzu  Hadis Usulü Ve Tarih - İbrahim Canan  İlk Devir Hadis Edebiyatı - M. Mustafa el-A’zâmî (Terc: Hulusi Yavuz)  Hadis Metodolojisi ve Edebiyatı - M. Mustafa el-A’zâmî (Terc: Recep Çetintaş)  Sünnet’in Tesbiti - Muhammed Acâc el-Hatîb (Terc: Akademi Yayınları)  İslâm Hukukunda Sünnet’in Yeri - Mustafa es-Sibâî (Terc: Akademi Yayınları)  Oryantalizm ve Oryantalistler - Mustafa es-Sibâî (Terc: Mücteba Uğur)  Hücciyyetü’s-Sünne (Sünnetin Delil Oluşu) - Abdulgânî Abdulhâlık (Tercüme – Dilaver Selvi)  Hadis Tarihi – Talat Koçyiğit  Hadislerin Toplanması ve Yazı İle Tesbiti – Talat Koçyiğit  Ebubekir Sifil – Hadis/Sünnet Alanındaki Tüm Kitapları  Yavuz Köktaş – Hadis/Sünnet Alanındaki Tüm Kitapları  Hûccet Değeri ve Tedvîn Açısından Sünnet - Muhammed Sâlih Ekinci (Terc: Metin Yiğit)  İlk Dönem Hanefi Kaynaklarına Göre Ebu Hanife'nin Usul Anlayışında  Sünnet – Metin Yiğit  Hadislerde Görülen İhtilâflar ve Çözüm Yolları - İsmail Lütfi Çakan  Anahatlarıyla Hadis - İsmail Lütfi Çakan  Hadis Usûlü - İsmail Lütfi Çakan  Hadis-Sünnet Üzerine Tartışmalar ve Değerlendirmeler - İsmail Lütfi Çakan  İslami Yapılanmada Siret ve Sünnet - İsmail Lütfi Çakan  Hadis İlimleri ve Hadis Istılâhları - Subhi es-Sâlih  İlk Üç Asırda İslâm Coğrafyasında Hadis - Kemal Sandıkçı  Sahîh-i Buhârî Üzerine Yapılan Çalışmalar - Kemal Sandıkçı  Hadis I-II - Kemal Sandıkçı  Kur’ân’ı Kerim Müdâfaası - İhsan Şenocak  Sünnet’i Reddeden Kur’ân Müslümanlığı - İhsan Şenocak  Sünnet’in Bağlayıcılığı - Muhammed Taqi el-Usmânî  Sünnet’in İslâmdaki Yeri – İmam Suyûtî – (Terc: Enbiya Yıldırım)  Sünnet’in Dindeki Yeri – Komisyon (İsav Yayınları)  İmam-ı A’zam Ebû Hanîfe’nin Hadis İlmindeki Yeri - Muhammed Abdurreşid En-Numânî (Derleyen: Abdulfettah Ebû Ğudde, Terc: Enbiya Yıldırım)  Rivayet İlimlerinde Haber-i Vâhidlerin İ’tikât ve Teşrî Yönlerinden Değeri - Ali  Osman Koçkuzu  Hadiste Nasih - Mensuh Meselesi - Ali Osman Koçkuzu  Oryantalistler ve Hadis (Yaklaşımlar-Değerlendirmeler-Literatür) - Ahmet Yücel  Oryantalist Hadis Anlayışı ve Eleştirisi - Ahmet Yücel  Hadis Istılahlarının Doğuşu ve Gelişimi & Hicri İlk Üç Asır - Ahmet Yücel  Sünnet Müdafaası - Muhammed Ebû Şehbe (Terc: Mehmet Görmez)  Hz. Peygamber’in Kur’ân Vahyi Dışında Bilgilendirilmesi – Faik Akçaoğlu  Vahiy-Akıl Dengesi Açısından Sünnet – Mehmet Erdoğan  el-İ’tisâm (Bidatler Karşısında Kitap ve Sünnete Bağlılık) - İmam Şâtıbî (Terc: Ahmet İyibildiren)  Temel Hadis Meseleleri - Abdulhayy el-Leknevî (Terc: Harun Reşit)  Sünnet’i Anlamada Yöntem – Sünnet’in Teşrî Değeri – Yusuf el-Karadâvî (Terc: Bünyamin Erul)  Sünnet ve İslâm Hukuku - Yusuf el-Karadâvî (Terc: İshak Emin Aktepe)  Sünnetin Anayasal Niteliği – Ebu’l Âlâ Mevdûdî (Terc: Ahmet Asrar)  Kur’ân’ı Kerîmin Doğru Anlaşılmasında Hadislerin Rolü – Nihat Hatiboğlu  Hadis Usûlünde İhtilât – Mehmet Fatih Kaya  Hadis ve Hadisciler – Seyit Avcı  Ebû Hureyre’ye Yönelik Eleştiriler (Ebû Hureyre Müdâfaası) – Osman Güner  Hadîsin İlk Yazılı Kaynakları ve Takdiyu'l-İlm Meselesi - Kasım Şulul  Ehl-i Sünnet ile İmamiye Şiası Arası Karşılaştırmalı Hadis İlimleri – Serdar Demirel  Nebevî Sünnet – M. Ali es-Sabûnî (Terc: Muammer Bayraktutar)  Sünnet Hazinelerinden Bazı Hadis-i Şeriflerin Edebî ve Dil Açısından İncelenmesi – M. Ali es-Sabûnî  Mevzû Hadisler - Abdulfettâh Ebû Ğudde (Terc: Halil İbrahim Kutlay)  Muhtasar Terğib ve Terhib – İbn Hâcer el-Askalânî (Terc: Halil İbrahim Kutlay)  Hadiste Sened Tenkidi - Halil İbrahim Kutlay  Metin Tenkidi – Selahattin Polat  Mürsel Hadisler ve Delil Olma Yönünden Değeri - Selahattin Polat  Delil Olma Yönünden Sünnet - Ali Toksarı  Kur’ân Sünnet Bütünlüğü – Necati Kara  Muhtâru'l Ehadîsi'n Nebeviyye - Seyyid Ahmed El-Haşimî (Terc: Abdülvehhab Öztürk)  Uydurma Hadisleri Tanıma Yolları - İbn Kayyım el-Cevziyye  Çağdaşlaşma ve Hadis Tartışmaları - İbrahim Hatiboğlu  İmam Ebu Hanife'nin Hadis Anlayışı ve Hanefi Mezhebinin Hadis Metodu -  İsmail Hakkı Ünal  Müşterek Ravi Teorisi ve Tenkidi - Fatma Kızıl  Hadis Tetkikleri - Zekeriya Güler  Hadislerin Kur’ân’a Arzı Meselesi – Kamil Çakın  Mürsel Hadisler ve Delil Olma Yönünden Değeri - Selahattin Polat  Hadis Araştırmaları - Tarih, Usûl, Tenkid, Yorum - Selahattin Polat  Metin Tenkidi - Selahattin Polat  Hadisleri Tesbitte Yöntem Sorunu – Yavuz Ünal  Hadis İnkarcılığı – Saffet Sancaklı  Hadis İnkarcılarına Cevaplar – Yasin Karataş  Hadisin Doğuş ve Gelişim Tarihine Yeniden Bakış – Yavuz Ünal  Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut – İsmail Lütfi Çakan  Mevzû Hadisler Menşei ve Tanıma Yolları - M. Yaşar Kandemir  Sünnetin Dindeki Yeri – İmam Suyûtî (Terc: Emin Aşıkkutlu)  Tasavvufî Hadis Şerhleri ve Konevî’nin Kırk Hadis Şerhi - Hasan Kamil Yılmaz  Tasavvuf Kültüründe Hadis - Muhittin Uysal  Recm Cezası - Ayet ve Hadis Tahlilleri – Yusuf Ziya Keskin  Hadis İnkarcılarına Cevaplar – Yasin Karataş  Fazlurrahman İle Sünnet Tartışmaları - Ali Kuzudişli  Sünnete Uymanın Engelleri - Aynur Uraler  Sahabe Uygulaması Olarak Sünnete Bağlılık - Aynur Uraler   HadisTarihi Ve Usûlü - Kamil Çakın   İslâm Fıkhı ve Sünnet (Oryantalist Schacht’a Reddiye) – M. el-A’zâmî (Terc: Mustafa Ertürk)
45 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#sadaka
17 notes · View notes
Video
Sana demedim mi sabah namazını kaçırma ha 😊 . . #birincekelam
8 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#birincekelam
11 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#birincekelam
13 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#birincekelam
12 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#NFK
10 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#amin
13 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#birincekelam
23 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#tevbe
9 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#imtihan
7 notes · View notes
Photo
Tumblr media
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅İmtihan: «Allah'ın, narin kullarına samimî bir selâmıdır.» ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ ✅Tevbe boyası bütün kirleri örter. 📍#imtihan
12 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#imtihan #namaz
12 notes · View notes
Photo
Tumblr media
#nama #kuran
6 notes · View notes