Tumgik
wozwaldllik · 1 month
Text
Tumblr media Tumblr media
Mantar meşeleri. Yer yer soyulup kalkmış kabuklarının altındaki muhteşem yepyeni renk; şaşırtıcı, kızıl, alev alev, kanayan bir kahverengi. Ağustosböcekleri. Ağaç gövdelerinin arasından denizin keskin mavisi, güneşin sıcaklığı ve altında dağlanan her şeyin kokusu. Piers de ben de Minny dışındaki herkes, biraz çakırkeyif olduk. Ağaçların gölgesinde biraz kestirmiştik ve ben yapraklar arasından kobalt mavisi gökyüzüne bakarak uyanmıştım; gördüğümüz rengi tutturmanın kesin olanaksızlığını, canlı maviye ve gökyüzünün ışıltısına biraz olsun yakın bir mavi tonunu bulmanın olanaksızlığını düşünüyordum. Bir anda resim yapma arzumun kalmadığını, resim yapmanın gösterişten başka bir şey olmadığını, değerli olan tek şeyin yaşamak, her ânı dolu dolu yaşamak olduğunu hissettim.
s.200
5 notes · View notes
wozwaldllik · 2 months
Text
Tumblr media Tumblr media
...insan hâlâ diğer türler üzerinde büyük bir "zorbalık" uyguluyor ve muhtemelen hayvanlara tarihin bütün dönemlerindekinden daha fazla acı çektiriyoruz. Hata nerede?
s.314
6 notes · View notes
wozwaldllik · 3 months
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Bursa, Türkiye. 23.12.2023
7 notes · View notes
wozwaldllik · 3 months
Text
Tumblr media Tumblr media
Ankara, Türkiye. 22.01.2024
10 notes · View notes
wozwaldllik · 3 months
Text
Tumblr media Tumblr media
"Gelin görün ki insan mutluluğa en yakın olduğu anda kedere de yakındır."
9 notes · View notes
wozwaldllik · 4 months
Text
Tumblr media Tumblr media
Aynı şekilde zorunlu eğitim sistemi de, iyi yetiştirilmiş kafalar, yerine iyice doldurulmuş kafalar oluşturmaya çalışarak, ilgiyi ve öğrenme isteğini boğar. Yaratıcı kapasitenin geliştirilmesi ile öğrenmeyi birbirine karıştırır. Öğrenci, eğitimin bir sınıftan bir üst sınıfa geçmek, yetkinin diploma ile eş anlamlı, bilginin kendini kabul ettirebildiği oranda bir değeri olduğuna, dili kullanmayı bilmenin yeni bir şey söylemeye yaradığına inanır. Bu karşı verimlilik saptamaları aygıtın kendisinin gerekliliğini yadsımaz ama onun şu andaki verimliliğini irdeler. Gelişmenin bir aşamasından sonra aygıtın temel hedefinin tersine çalıştığını gösterir: hız yavaşlar, tıp hasta eder, eğitim aptallaştırır. Aynı şekilde polis özgürlükleri savunacak yerde tehdit eder, politikacı bir düşüncenin temsilcisi olacağına onun sahibi olur...s.41
Doğasından koparılan insan emeğini değersizleştirir: Zanaatkârın ve işçinin gururu olan iyi bir iş yapma aşkı bir sosyal statü kazanmak uğruna yok olur. "Nesnel görevlerin zorlamasıyla, çağdaş işçi, doğasına aykırı bir şekilde kendisini tekdüzeliğin çarkına bırakır. Zamansız ve yersiz olduğu, örgütlenme normlarına uymadığı suçlamasıyla karşılaşmaktan korkarak girişimde bulunmaktan çekinir. Her türlü kişisel girişimden kaçar ve ürkekleşir, uygunculuğa sığınır. Ne günlük iş düzeninin ne de varoluş nedeninin dışına çıkmaya cesaret eder. Artık neyin ilginç olduğunu bilmez, ne kendinin ne de hayatın tadına varır" (Bernard Vincent) s.53
...bu çağdaş doğa savunuculuğu, ekolojizm, aynı zamanda sanayi toplumunu da sorgular. Yaşadığı ortamın, 20. yüzyılın ikinci yarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Her şeyden önce kendini ilerlemeci Batı gerekirciliğine karşı olmakla belirler. Gerici değil tepkiseldir. Dünyayı sadece kalabalıklar ve kitleler olarak gören anlayışa karşı, duyarlı ve tek, farklı ve değişken bireyin bakış açısını aktarır. Toplumun ve evriminin peşine körü körüne takılan bu dünyada, duyarlı ve tek, farklı ve değişken doğa adına konuşur.
(...)
Ekolojizm insanın derinliğine işlemek ister, ama bunu yaparken onun yaratıcı yeteneğini serbest bırakmayı, düşgücünün zincirlerinden boşanmışcasına kopup gitmesine olanak vermeyi bilir. Günlük hayatın gerçeklerine meydan okumak ister ama sosyal gerekircilikten kaçınmayı bilir, gerçeküstü bir mükemmelciliğin ve bu sevinci yaşamanın arayışı olduğunu duyurur.
Ayağı toprağa sağlam basan ama kafası bir karış havada bir yeniyetmedir ekolojizm; toy, küstah, zayıf ve özellikle duygulu. s.120
Simonnet, Dominique. 1990. Çevrecilik. (Çev. Mehmet Selami Şakiroğlu). İstanbul: İletişim Yayınları.
5 notes · View notes
wozwaldllik · 9 months
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
vegan pikniğimiz^^
her yiyeceğin veganını yapmak mümkün.
10 notes · View notes
wozwaldllik · 9 months
Text
Tumblr media Tumblr media
Bir köpeği severken neden bir ineği yiyorsunuz!
Anormal denecek kadar büyük bir hızla büyüyen on binlerce kesimlik tavuk, gitgide kalabalıklaşan kapalı kafeslerde yaşamlarını geçirirler. Aşırı kalabalığın yanı sıra, temel endişe kaynakları arasında yamyamlık, panik anlarında birbirinin üstüne yığılma sonucu gerçekleşen boğulmalar, gaganın kesilmesi ve asla temizlenmeyen dışkılarla kötü havalandırmanın neden olduğu çok sağlıksız soluk alma koşulları yer almaktadır.
Kesimlik danaların yaşadığı mahrumiyetler domuzların yaşadığı mahrumiyetlerin çoğuna benzemektedir. Formüle göre beslenen danalar, dönmelerini ya da doğal pozisyonda uyumalarını engelleyecek kadar dar kafeslerde tek başlarına yaşarlar. Su ve katı yiyecek verilmeyen danalar sütün yerini tutacak, demir oranı düşük bir sıvıyla beslenirler -bu da lezzetli beyaz et oluşumunu sağlar ve kansızlıkla sonuçlanır. Bu beslenme ve tek başına kapatılma çeşitli sağlık sorunlarına ve sinirli davranışlara yol açar.
Şimdi resmin bütününü ele alalım: Fabrika çiftçiliğinde hayvanlara ıstırap, kapatılma ve ölüm biçimlerinde yoğun zarar vermek sıradandır. Istırap -ya da genel olarak deneyimsel zarar- söz konusu olduğunda, bütün kanıtlar fabrika çiftliği hayvanlarının yaşam süreleri boyunca tipik olarak büyük ölçüde acı, rahatsızlık, can sıkıntısı, korku, endişe ve muhtemelen diğer sevimsiz duyguları yaşadıklarını göstermektedir. Dahası fabrika çiftlikleri doğaları gereği, terimin tam da bizim öngördüğümüz anlamında, hayvanları hapsederler; yani, hayvanların hareketlerine, iyi yaşamaya önemli düzeyde müdahale eden harici kısıtlamalar getirirler.
Degrazia, David. 2002. Hayvan Hakları. (Çev. Hakan Gür). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları. ss. 112-113.
6 notes · View notes
wozwaldllik · 9 months
Text
Tumblr media Tumblr media
Suç fenomenine sosyolojik yaklaşım, özellikle Birleşik Devletler'de, I. Dünya Savaşı'ndan sonra gelişmiştir. Edwin Sutherland (1924) suçlu davranışın diğer insanlarla ilişkide, bir iletişim sürecinde öğrenildiğini belirtmiştir. Yasaya saygı konusundaki elverişsiz yorumlar onu elverişli yorumlara doğru ittiğinde birey suçlu olur. "Kişiler, diye gözlemler Sutherland, suçlu modellerle ilişki içinde olduklarından, suç karşıtı modellere sahip olmadıklarından suçlu duruma düşerler." Bu tahlilde, Fransa'dan Gabriel Tarde'ın altını çizdiği özenmenin etkisi gözükmektedir.
Öte yandan Pensilvanya Üniversitesi'nden Prof. Tharsten Sellin, kültür çatışmalarına dikkati çeker. Genelde devlet ve en önemli sosyal grup davranış normlarını belirlese de bunlar tek güçler değildirler. Yine de sadece baskın grubu ilgilendiren değerler yasayla devamlı kılınır.
Picca, Georges. 1992. Kriminoloji. (Çev. Ebru Erbaş). İstanbul: İletişim Yayınları. s.57.
6 notes · View notes
wozwaldllik · 11 months
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
geçtiğim yerlerden kediler...
19 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
bahçede kendi başlarına hayatta kalan son bitkiler: kara lahana ve aslanağzı^^
12 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Link
6 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Text
veganlık ve sağlık
Dr. Suat Erus ile Veganlık ve Sağlık
Veganlık ve Sağlık 2: Hangi Besin? Nasıl Beslenmeliyiz: Protein, Demir, B12'yi Nereden Alacağız?
6 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Photo
Tumblr media Tumblr media
Hayvanları olumsuz etkilediğimiz tüm bu eylemler içinden günümüzde en çok sorgulanması gereken, onları tüketmek amacıyla yetiştirmemiz olmalıdır. Bu eylem diğer insan eylemlerine kıyasla sayıca çok daha fazla hayvana zarar veriyor. Yalnızca Amerika’da tüketme amacıyla yetiştirilen hayvan sayısı neredeyse 10 milyara yaklaşıyor. Doğrusu, tüm bunlar gereksiz. Geniş bir yemek yelpazesine sahip olan gelişmiş ülkelerde kimsenin et yemesi gerekmiyor. Birçok çalışma et olmadan da sağlıklı yaşamaya devam edebileceğimizi gösteriyor. Ayrıca vegan (tamamen bitkisel) bir diyetle hiç hayvansal besin almadan da sağlıklı olabiliriz...
   Eti için yetiştirilen tavuklar aynı anda 20.000′den fazla tavuğu içinde barındırabilen barakalarda tutuluyor. Biriken dışkı, içerideki havanın amonyak seviyesini artırdığından gözleri yakıyor ve akciğerlere zarar veriyor. Sadece 45 günlükken kesilen bu tavukların olgunlaşmamış kemikleri vücut ağırlıklarını zorlukla taşıyabiliyor. Bazıları yere yığılıp kaldığından yemek ve suya ulaşacak gücü bulamayıp zamanla ölüyor. Kaderleri, işletmenin kazancıyla tamamıyla ilgisiz. Yakalama, taşıma ve kesme süreçleri oldukça acımasız yöntemlerdir ve ekonomik sebeplerden dolayı hız mühimdir ve böylelikle hayvanların refahı hiçbir önem arz etmez.
Singer, Peter. 2021. Neden Vegan? Etik Beslenme. (Çev. Pınar Şengül). İstanbul: Ayrıntı Yayınları. (ss. 83-4).
.
veganlık hakkında youtube kanalı önerisi: Dr. Suat Erus
10 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
15 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
avokado büyümeye devam ediyo^^
27.09.2022 - 28.10.2022
21 notes · View notes
wozwaldllik · 1 year
Photo
Tumblr media Tumblr media
Elinizdeki kitapta hayvanları birer ürün olarak görmeden ve sürdürülebilir hayat için daha az atık yaratarak nasıl yaşayabileceğimizi, plastiği hayatımızdan tamamen çıkarmanın önemini ve yollarını, evde turşu kurmayı, dilimize pelesenk olmuş türcü laflardan arınmayı, yulafın da sütü olduğunu, tüketmekten üretmeye nasıl ileri dönüşebileceğimizi, bir vegan bebeğin günlüğünden notlarla proteini sebzelerden de alabileceğimizi, vegan sporcuların şampiyon olabileceğini, hayvanlar üzerinde test yapmayan kozmetik markalarını, peyniri bırakamıyorum diyenler için alternatifleri, balığın, tavuğun, köftenin de veganını yazacak, bugün verdiğimiz bireysel kararların, önemsiz gibi görünen seçimlerin dünyanın geleceğini nasıl belirlediğini anlatacağız.
Ernalbant, Emel ve Yılmaz, Hazal. 2021. 50 Maddede Veganlık. İstanbul: Karakarga Yayınları. s.9.
Doğuda et yemek ya da yememek - DW Türkçe
11 notes · View notes