Tumgik
proplasmata · 2 months
Text
01ΕΑ10| Σχεδιασμός 1. Εισαγωγή στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό 1
Οδηγίες κατάθεσης των portfolios
Προκειμένου να συμμετάσχετε στην εξεταστική του Φεβρουαρίου, θα πρέπει να καταθέσετε τις εργασίες σας, σε ψηφιακή μορφή, έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 23:59 στη σελίδα του μαθήματος στο e-learning και στην ενότητα «Κατάθεση portfolio».
To portfolio θα περιλαμβάνει όλες τις ασκήσεις που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος και θα κατατεθεί ψηφιοποιημένο ως ένα ενιαίο αρχείο, μορφής pdf (έως 30MB). Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί ώστε οι σελίδες του portfolio στην ψηφιακή τους μορφή να μην εμφανίζουν παραμορφώσεις. Το ενιαίο αυτό αρχείο θα περιλαμβάνει όλες τις σελίδες του portfolio και θα έχει τίτλο το επίθετο και το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες: Papadopoulos-Yannis.pdf.
Καλή επιτυχία!
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 3 months
Text
Περί Portfolio
Το πώς θα είναι το Portfolio σας είναι δικό σας θέμα.
Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για το πώς είναι ένα σωστό ή λάθος portfolio.
Σίγουρα υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πετυχημένα portfolio αλλά αυτό κρίνεται κυρίως από το περιεχόμενο τους και από τον τρόπο οργάνωσης και παρουσίασης του περιεχομένου τους και σίγουρα όχι από επιμέρους πρόσθετα στολίδια, διακοσμητικά στοιχεία ή από το κόστος της παραγωγής τους.
Στα 5 χρόνια των σπουδών μας μαθαίνουμε σταδιακά να φτιάχνουμε ένα καλό portfolio. Είναι μία δυναμική διαδικασία που περιλαμβάνει δοκιμές, αλλαγές κλπ.
Ένα portfolio πρέπει να μπορεί να μιλάει από μόνο του. Πρέπει να δείχνει το ποιοι/ες είστε ως αρχιτέκτονες/δημιουργοί. Άρα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας έτσι ώστε να αναδεικνύει τη δουλειά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε αυτή τη φάση των σπουδών σας περιλαμβάνει όλο το υλικό των παραδοτέων κάθε εργασίας. Στο τέλος των σπουδών σας θα περιλαμβάνει μόνο μέρος των εργασιών σας, ειδικά αυτές που αναδεικνύουν τα δυνατά σας στοιχεία.
---
Λίγες εμπειρικές οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες αλλά δεν είναι κανόνες:
-Ένα Portfolio, καλό είναι να ανοίγει εύκολα χωρίς να έχει παράξενα κλεισίματα, και να είναι εύκολο στην ανάγνωση του, δηλαδή να ξεφυλλίζεται άνετα χωρίς να πρέπει να βάζεις-βγάζεις πράγματα σε επιμέρους φακέλους. Επίσης να μπορείς εύκολα να το μεταφέρεις και να το στοιβάξεις σε μία βιβλιοθήκη χωρίς να κινδυνεύει το περιεχόμενο να γλιστρήσει.
-Ένα Portfolio, μεγέθους Α2 και κατεύθυνση/format είτε «portrait» είτε «landscape» κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να παραλάβει τις εργασίες του 1ου εξαμήνου.
- Είναι προτιμότερο να επιχειρήσετε να σχεδιάσετε το δικό σας portfofio από χαρτόνι, μελετώντας ή και σχεδιάζοντας ένα ανάπτυγμα που να μπορείτε μέσα από αναδιπλώσεις να φτιάξετε μόνοι/ες σας.
-Στο εξώφυλλο πρέπει να εμφανίζεται το όνομα σας. Πρώτα Όνομα και μετά Επίθετο δίχως ΑΕΜ
-Σε κάποιο εσώφυλλο πρέπει να εμφανίζονται τα στοιχεία του μαθήματος (τίτλος εργαστηρίου, διδάσκοντες, ημερομηνία).
-Είναι βοηθητικό να εμφανίζονται περιεχόμενα.
-Κάθε άσκηση είναι βοηθητικό να έχει ένα υποσέλιδο που περιλαμβάνει τον τίτλο της άσκησης, τα ονόματα φοιτητών/τριών (όταν πρόκειται για ομαδική άσκηση) και την εκφώνηση της άσκησης.
-Σε κάθε άσκηση πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε ένα σύντομο κείμενο που περιγράφει/αναλύει το project σας και όλα τα παραδοτέα κάθε άσκησης σύμφωνα με την εκφώνηση στη σειρά που επιθυμείτε, καθώς και ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο, όπως σελίδες ή προσχέδια από το καρνέ σας, σκίτσα, άλλο υλικό κλπ.
-ΠΟΤΕ δεν βάζουμε στο portfolio μας πρωτότυπα σχέδια ή άλλο υλικό. Μόνο καλά αντίγραφα.
-Αν σε μία άσκηση προηγήθηκαν εισαγωγικές ασκήσεις, σκεφτείτε πώς και που θα τις τοποθετήσετε.
-Ενδεχομένως να επιλέξετε να ξαναδουλέψετε, όχι μία άσκηση στο σύνολό της, αλλά ενδεχομένως τα σκίτσα, τα σχέδιά της ή/και το κείμενό ή/και τις φωτογραφίες της. Επίσης μπορεί να επιλέξετε να προσθέστε κάποια σκίτσα ή διαγράμματα. Ή να τραβήξετε ξανά καλύτερες φωτογραφίες.
-Αποφύγετε να γράφετε με ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα όταν πρόκειται για τίτλους, για κείμενα, για το όνομά σας κλπ. Χρησιμοποιήστε πιο Γεωμετρικές/Καθαρές Γραμματοσειρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν στένσιλ ή να σχεδιάσετε τα γράμματα με χάρακες. Μπορείτε και με ελεύθερο χέρι αλλά διατηρώντας γεωμετρίες, χαράξεις, αναλογίες, κλπ. Ακόμα και σημειώσεις πάνω σε σκίτσα και σχέδια που έχουν γίνει με ελεύθερο χέρι δεν δικαιολογούν εύκολα τη χρήση ιδιαίτερου γραφικού χαρακτήρα.
-Προσπαθήστε να φτιάξτε ένα όμορφο, εύληπτο και επιμελημένο portfolio!
----
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 3 months
Text
Ένας Χώρος Συνάντησης (4η Άσκηση) | Διευκρινίσεις για τα παραδοτέα
(i) Σκίτσα, διαγράμματα υπό κλίμακα, κολάζ, επιλεγμένες φωτογραφίες αναγνώρισης, ανάλυσης και επεξήγησης της επιλεγμένης τοποθεσίας. Διάγραμμα τοποθέτησης (γενικής κάτοψης) της επιλεγμένης τοποθεσίας σε σχέση με το πάρκο του Πεδίου του Άρεως.
(ii) Πρώτες ιδέες και δοκιμές: Παρουσίαση (επιλογή) του υλικού που παρήχθη κατά τις πρώτες δοκιμές. Σκίτσα, διαγράμματα υπό κλίμακα, μακέτες εργασίας, κ.α.
(iii) Προτεινόμενη εκδοχή του συνθετικού θέματος: Γραμμικά Σχέδια (με μελάνι) σε κλίμακα 1:100 στα οποία περιλαμβάνονται Κατόψεις σε όλες τις στάθμες, Τομές (κατ’ ελάχιστον μία κατά μήκος και μία εγκάρσια) , Όψεις (όλες), που θα περιγράφεται και ο περιβάλλοντας χώρος.
(iv) Τελική Μακέτα της προτεινόμενης εκδοχής του συνθετικού θέματος σε κλίμακα 1:50. Η επιλογή των υλικών είναι ελεύθερη. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε απλά, υλικά όπως το χαρτόνι οντουλέ, ή η ψίχα, ή το γκρι μακετόχαρτο και να αποφύγετε έτοιμες τεχνητές λύσεις που επιχειρούν να μιμηθούν την πραγματικότητα (γρασίδια (σκόνη), δεντράκια, βοτσαλάκια κλπ) .
(v) Κείμενο 200-250 λέξεων στο οποίο θα περιγράφονται οι συνθετικές αρχές, οι βασικοί παράγοντες που καθόρισαν τον σχεδιασμό.
(vii) Επιμελημένες Φωτογραφίες όλων των μακετών σας.
1 note · View note
proplasmata · 3 months
Text
Διαδικτυακή Συνάντηση Ενημέρωσης για την Παράδοση του Εργαστηρίου:
Καλημέρα σας!
Αύριο θα συναντηθούμε μέσω zoom στις 12:00 για σύντομο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας:
θα περιγραφεί αναλυτικά το πώς και το πότε θα γίνει η παράδοση του εργαστηρίου
θα απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις σας που μπορεί να προκύψουν σχετικά με την παράδοση του εργαστηρίου
Η διδακτική ομάδα
---
το link είναι το εξής:
https://authgr.zoom.us/j/92076700363?pwd=V1lUMnFIYjY0U05MZFJYdDRNMlpyQT09
Passcode: 705087
0 notes
proplasmata · 3 months
Text
Ανακοίνωση
Καλημέρα σε όλες και σε όλους!
Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου θα βρεθούμε στο μάθημα, για να δούμε πού βρίσκεστε, η κάθε ομάδα, σε σχέση με την τελευταία εργασία σας και για να συζητήσουμε το πώς θα ολοκληρωθεί το εξάμηνο και θα γίνει η εξέταση/παράδοση του μαθήματος.
Αν λειτουργήσει η σχολή, θα συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς.
Αν δεν λειτουργήσει η σχολή τότε θα συζητήσουμε διαδικτυακώς.
Καλό ΣΚ!
0 notes
proplasmata · 3 months
Text
Καλημερα!
Δυστυχώς, πολύ δυστυχώς, δεν μας επετράπη να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο, όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε.
(Το τμήμα είχε οργανώσει για μετά το μάθημα σήμερα και μια εορταστική υποδοχή σας σε συνδυασμό με τα εγκαίνια μιας έκθεσης διπλωματικών εργασιών των τελευταίων 2 ετών στους φρέσκοβαμμένους διαδρόμους της σχολης, που δεν άντεξαν ούτε 3 μέρες, για να γνωρίσετε προσωπικά και τους πρόσφατους αποφοίτους του τμήματος.)
Αν με ρωτούσατε προσωπικά, θα σας ελεγα ότι η παρουσία και η συμμετοχή στα μαθήματα σε σπουδές σαν και τη δίκη μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε.
Υπο αυτή την έννοια, το 1ο σας εξάμηνο, αν κρίνω όλα τα μαθήματα που δεν έγιναν, και ειδικα αυτά τα τελευταία όπου κορυφώνεται η διαδικασία, θα καταγράφει σαν ένα μάλλον αποδιαρθρωμένο εξάμηνο και αυτό είναι για μένα μια εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη.
Μένει να ελπίζω ότι θα έχετε ένα πιο πλήρες 2ο εξάμηνο και ότι, ανεξάρτητα από ολες τις άλλες σημαντικές κοινωνικές ή δημιουργικές ή πολιτικές δραστηριότητες σας, η λειτουργία της σχολης, θα διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.
Η σχολη είναι ο κοινός μας τόπος.
Καλή σας εξεταστική!
(για τον τρόπο εξέτασης του μαθηματος θα βγει εγκαίρως ειδική ανακοίνωση)
1 note · View note
proplasmata · 6 months
Text
Tumblr media
Ένας Χώρος Συνάντησης
Ζητείται από την κάθε ομάδα να σχεδιάσει έναν Δημόσιο Χώρο Συνάντησης για 7-15 άτομα.
--
Ζητήματα προς διερεύνηση:
1) Τι είναι ή τι μπορεί να είναι ένας Χώρος Συνάντησης; (ένα αναψυκτήριο; ένα pavilion; Τι άλλο μπορεί να είναι ένας χώρος συνάντησης)
2) Τι καθιστά έναν χώρο, Χώρο Συνάντησης;
3) Πώς ο χώρος συνάντησης που θα σχεδιάσουμε αφορά/σχετίζεται/συνδιαλέγεται με:
-τον περιβάλλοντα χώρο;
-τον υπαίθριο χώρο και τις θέες;
-το κλίμα, και τα φυσικά φαινόμενα;
-τις διαφορετικές εποχές του χρόνου;
-τις διαφορετικές ώρες της ημέρας;
-τον κοινόχρηστο χώρο;
-τους χώρους εξυπηρέτησης ;
-τις ανάγκες των δραστηριοτήτων των ανθρώπων που συναντιούνται εκεί;
-την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων;
-τις επιθυμίες μας για εδραιωμένους τρόπους συνάντησης αλλά και νέους τρόπους που δεν έχουν ακόμα βρει το κανάλι της έκφρασής τους;
--
Το «καθαρό εμβαδό» των εσωτερικών χώρων του Χώρου Συνάντησης θα πρέπει να είναι έως και 30 τ.μ. («καθαρό εμβαδό» σημαίνει ότι δεν υπολογίζετε σε αυτό τους τοίχους).
Ο Χώρος Συνάντησης θα πρέπει να περιλαμβάνει και ημιυπαίθριους στεγασμένους χώρους, περίπου εως και 30 τ.μ.
Οι υπαίθριοι χώροι που περιβάλλουν το κτήριο σας και θα περιλαμβάνονται στην πρότασή σας δεν υπολογίζονται στα συνολικά τ.μ. Τους χώρους αυτούς μπορείτε να επιλέξετε αν και πώς θα τους διαμορφώσετε σε σχέση με το τι ήδη υπάρχει εκεί και το τι έχει νόημα να προστεθεί ή να αφαιρεθεί.
Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόπο που το κλίμα επιτρέπει το βίο να είναι για μεγάλο μέρος του χρόνου ημι-υπαίθριος.
Στο εσωτερικό του χώρου συνάντησης θα πρέπει να προβλέψετε και έναν υποχώρο εξυπηρετήσεων περίπου 5 τ.μ.
--
Ο ακριβής τόπος και το γήπεδο στο οποίο θα βρίσκεται ο χώρος συνάντησης είναι δική σας επιλογή αλλά θα πρέπει να εμπεριέχεται μέσα στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως στην Θεσσαλονίκη.
Πώς ξεκινάμε;:
Τι πρέπει να κάνουμε μέχρι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε;:
1. Αναγνώριση / Αποτύπωση
Επισκεπτόμαστε το Πάρκο του Πεδίου του Άρεως και εντοπίζουμε μία περιοχή που θεωρούμε ότι έχει ενδιαφέρον.
Προχωράμε σε:
(i) Αναγνώριση (Σκίτσα, Παρατηρήσεις, Φωτογραφίες, βίντεο κλπ) της περιοχής [καλύτερα τοποθεσίας] την οποία επιλέξαμε.
(ii) Αποτύπωση σε γραμμικά σχέδια Κάτοψη, Τομές (κατά μήκος και εγκάρσια) (όπως κάναμε στην προηγούμενη άσκηση) σε κλίμακα 1:100. Θα χρειαστούμε ένα Μέτρο (10 μέτρων). Τις υψομετρικές διαφορές (αν υπάρχουν) τις υπολογίζουμε κατά προσέγγιση
(iii) Ένα κολάζ που αποδίδει τις ιδιαίτερες ποιότητες της περιοχής που επιλέξαμε.
(iv) Μία μακέτα του γηπέδου μας, ως έχει σε κλίμακα 1:50
Oδηγίεs: Ανατρέχουμε στην άσκηση που κάναμε για το Σημείο Συνάντησης και θυμόμαστε τι κάναμε εκεί. Εμπλουτίζουμε την διαδικασία Αναγνώρισης και Αποτύπωσης με ό,τι μάθαμε καθώς αναλύαμε και το Παράδειγμα που αναλύσαμε.
Αρχιτεκτονικές Έννοιες και στους Όροι που σχετίζονται με το στάδιο αυτό και πρέπει να συμπεριλάβουμε:
-Το Έδαφος, το Ανάγλυφο, τα υπάρχοντα Φυσικά Στοιχεία (δέντρα, θάμνοι, χλόες, κλπ), τα υπάρχοντα Ανθρωπογενή Στοιχεία (μικρής ή μεγάλης κλίμακας)
-Ο Προσανατολισμός, η Τροχιά του Φυσικού Φωτός κατά τη διάρκεια της μέρας, οι Σκιάσεις από επιμέρους Φυσικά Στοιχεία. Ο Επικρατών Άνεμος.
-Το πώς αλλάζει ο περιβάλλων χώρος στις διαφορετικές Εποχές του χρόνου και στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες (όταν βρέχει, όταν έχει ήλιο, όταν έχει συννεφιά)
-Οι Θέες και οι Οπτικές Φυγές και τα Οπτικά Εμπόδια από και προς την περιοχή.
-Οι Ήχοι ή οι Θόρυβοι από άλλες Δραστηριότητες.
-Οι Προσβάσεις και οι Κινήσεις από και προς το Γήπεδο.
-Οι Γεωμετρικές Χαράξεις, ή/και οι Άξονες ή/και οι Περασιές που τέμνουν νοητά τον Γήπεδο μας σε σχέση με τις υπάρχουσες διαμορφώσεις του φυσικού ή/και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
2. Πρώτες Ιδέες
Παράγουμε κατ’ ελάχιστο 3 διαφορετικές Πρώτες Ιδέες για το πώς μπορεί να είναι ο Χώρος Συνάντησης μας.
Δουλεύουμε τις πρώτες αυτές ιδέες μας:
(i) σε Σκίτσα και Διαγράμματα υπό κλίμακα.
(ii) σε Γραμμικά Σχέδια: Κατόψεις, Τομές, Όψεις (μολύβι σε ριζόχαρτα) σε κλίμακα 1:100, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και τον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο. Ενδεχομένως να νιώσουμε την ανάγκη να δουλέψουμε ταυτόχρονα και σε κλίμακα 1:50 εκτός από 1:100.
(iii) σε Μακέτες Εργασίας σε κλίμακα 1:50. Η επιλογή των υλικών είναι ελεύθερη. Αλλά επειδή πρόκειται για Μακέτες Εργασίας και όχι τελικές μακέτες, προτείνουμε να χρησιμοποιήσουμε απλά και φθηνά υλικά που κόβονται εύκολα και κολλάνε γρήγορα όπως π.χ. το χαρτόνι οντουλέ, ή η ψίχα, �� το γκρι μακετόχαρτο, ή αλλά υλικά με τα οποία δουλέψατε και σας άρεσαν στο στάδιο που μόλις παραδώσατε κ.α.
(iv) δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε έναν Άνθρωπο ύψους 172 εκ. και μία απλή Καρέκλα (σε κλίμακα 1:50) για να τα χρησιμοποιούμε στην μακέτα μας και στα σχέδιά σας έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε τις διαστάσεις των πραγμάτων που σχεδιάζουμε.
Οδηγίες:
Για να σχεδιάσουμε αυτές τις 3 διαφορετικές Πρώτες Ιδέες θα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγούς τα Προπλάσματα και τα Διαγράμματά και του Παραδείγματος που μελετήσαμε.
Οι Σχεδιαστικές Αρχές (οι σχέσεις, οι χειρισμοί, οι επιλογές, οι επιλύσεις) που εντοπίσαμε στο Παράδειγμα που αναλύσαμε θα είναι ένας «χάρτης» για την πορεία που θα ακολουθήσουμε καθώς σχεδιάζουμε τον δικό μας Χώρο Συνάντησης.
Οι Σχεδιαστικές Αρχές αυτές θα αποτελέσουν τον οδηγό, και ταυτόχρονα το check-list μας για να σχεδιάσουμε το Χώρο Συνάντησης.
Με άλλα λόγια ο Χώρος Συνάντησης που θα σχεδιάσουμε θα είναι ένας «κοντινός (ή μακρινός) αρχιτεκτονικός συγγενής» ή «αν προτιμάτε καλύτερος φίλος» του Παραδείγματος που εξετάσαμε.
Τι σημαίνει αυτό: από την αρχή της μελέτης μας κάθε φορά που γεννιέται ένα ερώτημα ή συναντούμε μία δυσκολία ή ένα δίλλημα, μπορούμε να ανατρέχουμε στον «χάρτη» αυτό, εξετάζοντας το πώς έχει απαντηθεί το αντίστοιχο σημείο στο παράδειγμα που εξετάσαμε και το «τι» και «κατά πόσο» μπορούμε να υιοθετήσουμε κάτι από αυτό αναπροσαρμόζοντάς το στο δικό μας σχέδιο.
Κάθε φορά στο μάθημα θα έχουμε μαζί σας τα Διαγράμματα που κάναμε και φωτογραφίες των Προπλασμάτων που δείξαμε σήμερα για να μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτά.
Αν θυμηθούμε Τα Προπλάσματα που φτιάξαμε αναγνώριζαν και ανέλυαν τις εξής Συνθετικές Αρχές μέσα από συγκεκριμένους Αρχιτεκτονικούς Όρους και Έννοιες:
(1) Ογκοπλασία
(2) Φέρων Οργανισμός
(3) Όρια
(4) Ανοίγματα
(5) Λειτουργικές Ενότητες
(6) Υλικότητα
Τα Διαγράμματα που σχεδιάσαμε αναγνώριζαν και ανέλυαν τις εξής Συνθετικές Αρχές μέσα από συγκεκριμένους Αρχιτεκτονικούς Όρους και Έννοιες:
(1) Τις Γεωμετρικές Χαράξεις, τον Κάναβο ή/και τους Άξονες ή/και τις Περασιές
(2) Τις Συμμετρίες ή/και Ασυμμετρίες
(3) Τις Αναλογίες
(4) Τις Συνέχειες και τις Ασυνέχειες
(5) Το Ρυθμό
(6) Τα Μοναδιαία Στοιχεία, και τις Επαναλήψεις
(8) Τις Ακολουθίες των διαφορετικών Χώρων και Λειτουργιών, τις Ιεραρχήσεις και τις Διαβαθμίσεις μεταξύ των Κοινόχρηστων και Λειτουργιών Υποστήριξης και τις πιθανές Εμφάσεις συγκεκριμένων Χώρων στις Κατόψεις.
(9) Τις διάφορες Μεταβάσεις από τους Υπαίθριους στους Ημιυπαίθριους και στους Εσωτερικούς χώρους
(10) Τις Προσβάσεις και τις Κινήσεις
(11) Το Έδαφος, το Ανάγλυφο, τα Φυσικά Στοιχεία και τον Τρόπο Έδρασης
(12) Τον Προσανατολισμό των διαφορετικών Χώρων, την Τροχιά του Φυσικού Φωτός κατά τη διάρκεια της μέρας.
(13) Τις Σκιάσεις (Το Πρωί, το Μεσημέρι και το Απόγευμα)
(14) Τις Θέες και τις Οπτικές Φυγές από και προς την περιοχή
(+1) Την Κεντρική Ιδέα -ή το Concept ή την Βασική Συνθετική Αρχή ή το Παρτί ή το «Όνειρο».
Η συζήτησή μας από εδώ και στο εξής θα γίνεται και θα αφορά σε αυτούς τους Αρχιτεκτονικούς Όρους και Έννοιες.
----
Eπόμενο Mάθημα
Στο επόμενο μάθημα στις 23 Νοεμβρίου, το αργότερο στις 10:00, θα έρθουμε όλοι και όλες με εργαλεία και υλικά σχεδιασμού (ρολό ριζόχαρτα, μολύβια, γόμα, ξύστρα, τρίγωνα, κλιμακόμετρο, χαρτοταινία) και κατασκευής μακέτας (χαρτόνια, κοπίδια, μεταλλικός χάρακας, επιφάνεια κοπής, κόλλα, άλλα υλικά) για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Δεν θα περιμένουμε τους άλλους για να ξεκινήσουμε. Φυσικά μπορούμε να έρθουμε και νωρίτερα και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε.
Θα έχουμε μαζί σας ό,τι νέο έχουμε κάνει μέχρι τότε όπως επίσης (όπως είπαμε και παραπάνω) και τα Διαγράμματα και καλές φωτογραφίες των Προπλασμάτων του Παραδείγματος που εξετάσαμε.
Θα έχουμε μαζί μας σαν σκονάκι στο καρνέ μας, γραμμένους τους Αρχιτεκτονικούς Όρους και τις Έννοιες που αναγράφονται παραπάνω μέσα από τις οποίες θα συζητάμε τις Συνθετικές μας Αρχές και τις επιμέρους μας επιλογές.
Στις Αίθουσες Βάλ-Καλ ανα ομάδα θα στήσουμε το χώρο έργασίας μας (σχεδιαστήρια και χώρος κατασκευής μακετών εργασία) και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε την εργασία μας.
(Υπολογίζουμε ότι η κάθε ομάδα θα χρειαστούμε ένα σετ με 2 ξύλινα-άσπρα τραπέζια. Στα μεγαλύτερα γκρι τραπέζια θα αναπτυχθούμε περισσότερες από μία ομάδες αναλόγως το μέγεθος και καταλλήλως).
Έχουμε μαζί μας νερό σε θερμός, κανέναν καφέ ή τσάι σε θερμός και κανένα σνακ σε τάπερ, όπως επίσης και την αγαπημένη μας μουσική ή/και το αγαπημένο μας φυτό.
Καθώς θα δουλεύουμε την εργασία μας οι υπόλοιποι από εμάς (συμφοιτητές, μεγαλύτεροι φοιτητές, διδάσκοντες, φίλοι από άλλες σχολές) θα περνάμε να κεραστούμε κανένα μπισκότο, να βλέπουμε το πώς προχωράει η εργασία μας και ενίοτε θα συζητούμε γύρω από τα σχεδιαστήριά μας.
—-
Συνεχίζουμε! Τα λέμε από κοντά σε δύο εβδομάδες.
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
Σχετικά με το μάθημα της ερχόμενης Πέμπτης:
Καλησπέρα!
Αυτή την εβδομάδα το μάθημα θα ξεκινήσει στις 11:00 για να έχετε χρόνο να προετοιμαστείτε και θα διεξαχθεί στην αίθουσα 1023 (102-103), η οποία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις αίθουσες Βαλ.-Καλ. λίγο πριν το δεύτερο κλιμακοστάσιο αριστερά.
---
Τι θα έχετε μαζί σας;:
-Την Μακέτα της Κατοικίας σε κλίμακα 1:50 που φτιάξατε στο προηγούμενο στάδιο της άσκησης,
-Τις αφαιρετικές Μακέτες σε Κλίμακα 1:100 που φτιάξατε σε αυτό το στάδιο της άσκησης.
-Τα γραμμικά σχέδια που τυπώσατε σε κλίμακα 1:200  (σμίκρυνση)
-Τα αφαιρετικά Διαγράμματα που σχεδιάσατε σε διαφάνειες μεγέθους Α4 σε αυτό το στάδιο της άσκησης
-Λευκές Σελίδες Α4 τόσες όσες και οι διαφάνειες που θα λειτουργήσουν ως φόντο για τις διαφάνειες αυτές.
-Το κείμενο που γράψατε σε εκτύπωση
-Καρφίτσες και Χαρτοταινία.
---
Από τις 9:00 και μετά θα πρέπει να προετοιμάσετε την αίθουσα 1023 για την έκθεση και τη συζήτηση των εργασίών σας.
Πώς θα γίνει αυτό;:
Περιμετρικά στους 2 τοίχους που έχουν επιφάνειες ανάρτησης θα αναρτήσετε:
-το Κείμενό σας και
-τα Διαφράμματα σας μαζί με μία λευκή σελίδα ως φόντο, μόνο με δύο καρφίτσες το καθένα (στις πάνω δεξια και αριστερά γωνίες) έτσι ώστε να μπορούμε να βάλουμε κατά περίπτωση από πίσω το κατάλληλο γραμμικό σχέδιο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε το διάγραμμα.
Μπροστά από τους τοίχους και κολλητά με αυτούς θα βάλετε του Πάγκους που καθόμαστε της αίθουσας (αν δεν φτάνουν, θα φέρετε και τους πάγκους από τις αίθουσες Βαλ.-Καλ.) και εκεί θα τοποθετήσετε τις μακέτες σας.
Προσοχή: Πριν αρχίστε να κρεμάτε, συνεννοηθείτε και οργανώστε πρώτα όλο σας το υλικό στο πάτωμα μπροστά στον τοίχο (σαν να είναι ο τοίχος) να δείτε πόσο χώρο χρειάζεστε και πόσες εργασίες χωρούν στους τοίχους.
Επίσης σκεφτείτε μήπως οι πάγκοι πρέπει να μπουν κάθετα στους τοίχους (και σε απόσταση μεταξύ τους...)
Αν δεν φτάσουν οι τοίχοι τότε χρησιμοποιείστε και τα τραπέζια με τον ίδιο τρόπο μόνο εκεί θα ακουμπήσετε τα σχέδια οριζόντια.
Οι πάγκοι με τις μακέτες πάλι θα μπουν παράλληλα ή κάθετα στα τραπέζια αναλόγως τι χώρος υπάρχει. Σκεφτείτε το...
---
Στις 11:00 θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας πρώτα τα παραδείγματα που δεν είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
---
Μετά το διάλειμμα θα γίνει η παρουσίαση της συνέχειας της άσκησης
---
Θα αποχαιρετηθούμε για διάστημα δύο εβδομάδων :)
---
Τα λέμε την Πέμπτη από κοντά!
---
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
Stamina
Το πρώτο εξάμηνο των σπουδών στην αρχιτεκτονική είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολο γιατί τώρα τίθενται οι πιο σημαντικές βάσεις για ό,τι θα ακολουθήσει.
Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική διαφοροποιούνται σημαντικά από άλλες σπουδές γιατί έρχεστε σε επαφή για πρώτη φορά με ζητήματα τα οποία δεν τα έχετε συναντήσει ξανά στο παρελθόν.
Οι πρώτες εβδομάδες των σπουδών μας είναι πάντα πολύ απαιτητικές, όσον αφορά στο χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε σε δημιουργική σκέψη αλλά και χειρονακτική δουλειά.
Ταυτοχρόνως έχετε να διαχειριστείτε και όλες τις αλλαγές που έχουν να κάνουν με το πως σε μία δημιουργική σχολή η εκπαιδευτική διαδικασία διαφέρει ριζικά από την πρότερή σας εμπειρία.
Όπως έχετε ήδη αντιληφθεί, οι σπουδές στην αρχιτεκτονική, όπως και όλες οι δημιουργικές και καλλιτεχνικές σπουδές, απαιτούν ενέργεια, αφοσίωση, επιμονή, αντοχή και συνεχή ενασχόληση με το αντικείμενο το οποίο επιλέξατε να αγαπήσετε.
---
Λέγοντας όλα αυτά, θέλουμε να σας πούμε ότι ξέρουμε ότι η δουλειά μέχρι τώρα ήταν απαιτητική.
Ομως, πρέπει να έχουμε στο νού μας ότι το μάθημα αυτό των 15 ECTS, αντιστοιχεί στο 1/2 της συνολικής ενασχόλησής σας με τη σχολή αυτό το εξάμηνο. Οπότε έτσι και αλλιώς το μάθημα αυτό συνδέεται με αρκετή δουλειά.
Ειδικά όμως φέτος, το πώς "πέφτουν" οι γιορτές και οι αργίες δεν βοηθάει στο να έχει το μάθημα μία ομαλή ροή και να μην κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικές εβδομάδες, αν δεν γίνει ένας κατάλληλος προγραμματισμός για το πότε ξεκινούν και το πότε ολοκληρώνονται τα στάδια των εργασιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγαλύτερη πύκνωση σε αυτό το πρώτο διάστημα.
---
Τέλος, θέλουμε να σας πούμε ότι τα πάτε περίφημα μέχρι τώρα και αυτό έχει σημασία!
Έχετε ήδη κάνει το πρώτο dyno! Πάμε για τα επόμενα!
vimeo
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
το "όχημα"
[τα σχέδια είναι όλα από μνήμης, οπότε προφανώς βρίσκονται σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ανάμνησης]
---
Το εξοχικό μας, όπου κάναμε διακοπές από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι περίπου και την τετάρτη δημοτικού, ήταν ένα πάρα πολύ μικρό οίκημα χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Ήταν μια υπάρχουσα αποθήκη του κτήματος με μονόριχτη στέγη που κάπως, με ελάχιστα χρήματα, προσάρμοσαν οι γονείς μου. Ήταν όλο και όλο δύο υπνοδωμάτια, ένας ελάχιστος χώρος προετοιμασίας φαγητού+αποθήκη και ένα μικρό wc ανάμεσα. Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο.
[Άλλωστε, η ζωή στον τόπο μας το καλοκαίρι, όπως είχε πει ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, είναι κυρίως υπαίθρια.]
Το κτήμα είχε πάρα πολλά δέντρα πολλά από τα οποία τα είχαμε φυτέψει εμείς μαζί με τον πατέρα μας και είχαν και τα όνοματά μας "για να τα προσέχουμε". Στον πίσω χώρο του κτήματος είχε καρπούζια, πολλά καρπούζια, ελιές και μία μεγάλη δαμασκηνιά ή βυσσινιά (δεν θυμάμαι τι από τα δύο ήταν) ακριβώς πίσω από το οίκημα.
Από το μεγάλο παράθυρο του μπάνιου όταν έπλενες τα μούτρα σου ή όταν έκανες ντουζ -αν και ντουζ κάναμε έξω τις περισσότερες φορές με το λάστιχο- έβλεπες την δαμασκηνιά (ή βυσσινιά) και τα καρπούζια, και αυτό ήταν κάπως τέλειο.
Ο φράχτης με το διπλανό σπίτι είχε μία μικρή πόρτα, από την οποία, 5-6 χρονών εγώ πήγαινα να φέρω ντομάτες από τη γειτόνισσα που είχε μποστάνι και τη θυμάμαι κάπως σαν Ινδιάνα με τα μακριά της μαλλιά μέσα στον κατάφυτο κήπο της.
Η απόσταση από την αμμουδιά ήταν όσο το να διασχίσεις το μικρό χωματόδρομο από τον οποίο σπάνια περνούσε αυτοκίνητο. Δεν ήταν η πιο όμορφη παραλία του κόσμου αλλά για μένα ήταν ο παράδεισος.
Για να πάμε στο εξοχικό μας στην Νέα Τρίγλια ήταν ένα μικρό ταξίδι γιατί έπρεπε να πάμε από τον παλιό δρόμο της Χαλκιδικής με το παλιό μας γαλάζιο Citroën BX (σχεδιασμένο από τον Bertone) το οποίο ήταν μαγικό γιατί το πίσω μέρος του σηκωνόταν όταν έπαιρνε μπρος (υδραυλική ανάρτηση).
Το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο με κόσμο, γιαγιάδες και παππούδες, φίλους και επισκέπτες και όλοι μέναμε μαζί σε αυτό το μικρό οίκημα και σε αντίσκηνα στον κήπο, και χωρούσαμε όλοι.
Η ζωή ήταν πιο υπαίθρια, πιο γυμνή, και πιο άμεση.
Εκεί δημιουργήθηκαν όλες οι προ-εικόνες που έχω για τις διακοπές και αυτές οι εικόνες με συνοδεύουν πάντα.
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι το εξοχικό μας δεν ήταν ένα απλά ένα σπίτι αλλά ένα "όχημα" με το οποίο ταξιδεύαμε στις διακοπές μας.
Και ακριβώς "όχημα" έγινε και όταν οι γονείς μου αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι εκείνο, και με τα χρήματα εκείνα, τα επό��ενα δύο καλοκαίρια, πέμπτη και έκτη δημοτικού, γυρίσαμε την Ευρώπη με το αυτοκίνητο.
---
δοκιμάστε να σχεδιάσετε από μνήμης ένα οίκημα (στο χωριό, της γιαγιάς και του παππού, κάποιο παραθεριστικό οίκημα, κάπου που περνούσατε τις γιορτές σας, κλπ) το οποίο θυμάστε έντονα από μικρά παιδιά και δεν υπάρχει πια... και αν θέλετε το μοιράζεστε εδώ :)
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
ΑΣΚΗΣΗ 3: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ | 2ο μέρος
Στόχος του 1ου μέρους της άσκησης ήταν η Απόδοση και η Κατανόηση του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού έργου που μελετάτε,  -αλλά και κάθε αρχιτεκτονικού έργου-,
μέσα από την μελέτη των δισδιάστατων Γραμμικών Σχεδίων και των Τρισδιάστατων Προπλάσματων του έργου, που αποτελούν τα κύρια Νοητικά και Αναπαραστατικά Μέσα της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης. 
Στο 2ο μέρος της άσκησης, ο στόχος είναι η Αναγνώριση των Συνθετικών Αρχών του αρχιτεκτονικού έργου που μελετάτε -αλλά και κάθε αρχιτεκτονικού έργου-
μέσα από την εξέταση συγκεκριμένων Αρχιτεκτονικών Όρων και Εννοιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση.
Η Αναγνώριση των Συνθετικών Αρχών θα γίνει μέσα από μία σειρά από Προπλάσματα και Διαγράμματα. Χρησιμοποιώντας τα ως Νοητικά Μέσα θα εξετάσετε και θα αποδώσετε το πώς οι συγκεκριμένοι Αρχιτεκτονικοί Όροι και Έννοιες απαντώνται στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό έργο που μελετάτε.
Πιο συγκεκριμένα: 
---
Α. Δουλεύοντας σε Κλίμακα 1:100 κατασκευάστε αφαιρετικά Προπλάσματα/Μακέτες που εξετάζουν και αποδίδουν:
(1) Ογκοπλασία
Μία (1) μακέτα που την αποδίδει την ογκοπλασία 
-είτε μόνο με γραμμές
-είτε μόνο με επίπεδα 
-είτε μόνο με όγκους.
Εσείς θα επιλέξετε ποιο από τα παραπάνω στοιχεία (Γραμμές, Επίπεδα ή Όγκοι) αποδίδουν καλύτερα τη συνολική ογκοπλασία του παραδείγματός σας
(2) Φέρων Οργανισμός  
Μία (1) μακέτα μέσα από την οποία αναγνωρίζετε τον φέροντα οργανισμό που θα περιέχει 
(i) Υποστυλώματα-Δοκάρια (ελεύθερα ή χωνευτά) 
(ii) Φέρουσα Τοιχοποιία (αν υπάρχει) 
(iv) Πατώματα, 
(v) Στέγαση. 
Κάθε ένα από τα 4 αυτά στοιχεία θα τα αποδώσετε με διαφορετικό χρώμα. Προσπαθήστε να εντοπίσετε αν υπάρχει μία ή περισσότερες μονάδες, αν αυτές επαναλαμβάνονται, και το αν και πώς τα στοιχεία αυτά δημιουργούν κάποιο ρυθμό. 
(3) Όρια: 
-δύο (2) μακέτες (σε Τομή) μέσα από τις οποίες μελετάτε τα κατακόρυφα Όρια που διαχωρίζουν:
(i) ό,τι είναι εσωτερικό από ό,τι είναι εξωτερικό, 
(ii) ένα εσωτερικό από  ένα άλλο εσωτερικό 
(iii) πιθανές ενδιάμεσες καταστάσεις ημυπαίθριων χώρων. 
Σκεφτείτε πού πρέπει να κόψετε αυτές τις δύο προνομιακές Τομές. 
Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις αναλογίες (μήκους, πλάτους, ύψους) των χώρων και τον τρόπους που τα όρια ταυτοχρόνως χωρίζουν και ενώνουν τους επιμέρους χώρους.
(4) Ανοίγματα:
Μία (1) μακέτα που αποτελείται από το ανάπτυγμα των 4 (ή και περισσότερων) όψεων μέσω της οποίας διακρίνουμε τα διαφορετικά ανοίγματα του παραδείγματος που μελετούμε. 
Προσπαθήστε να εντοπίσετε αν υπάρχουν μία ή περισσότερες μονάδες ανοιγμάτων, αν αυτές επαναλαμβάνονται και αν διαφοροποιούνται με αναλογικό τρόπο μεταξύ τους. 
Επίσης, προσπαθήστε να εντοπίσετε το αν υπάρχει κάποιος κανόνας μέσω του οποίου διατάσσονται οι μεταξύ τους σχέσεις και αποστάσεις.
(5) Λειτουργικές Ενότητες:
Μία (1) μακέτα που αποδίδει τις διαφορετικές λειτουργικές ενότητες του παραδείγματος. 
Προσπαθήστε να εντοπίσετε, πέρα από τα διαφορετικά δωμάτια, και τους διαφορετικούς υποχώρους του παραδείγματος που μελετάτε, αλλά και άλλες πιθανές λειτουργικές ενότητες οι οποίες δεν είναι άμεσα διακριτές με την έννοια ότι δεν περικλείονται από 4 τοίχους ή μπορεί να εμπεριέχονται μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες. 
Κάθε μια από τις λειτουργικές ενότητες θα την αποδώσετε με διαφορετικό χρώμα
(6) Υλικότητα:
Μία (1) διαγραμματική μακέτα που αποδίδει τα διαφορετικές υλικές ποιότητες και υφές που συνυπάρχουν στο παράδειγμα που μελετάτε (συμπεριλαμβανομένων των εμφανών υλικών και των χρωματισμών), τους τρόπους που συναρμόζουν και συνδέονται μεταξύ τους. 
Η διαγραμματική μακέτα θα πρέπει να φέρνει κοντά υλικά και χρώματα που έρχονται σε άμεση επαφή και να διατηρεί σε σχετική απόσταση υλικά και χρώματα που δεν έρχονται σε άμεση επαφή
Επισημάνσεις:
-Η  επιλογή των υλικών και των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε στις μακέτες σας είναι ελεύθερη.
-Φωτογραφίστε τις Μακέτες σας με κατάλληλο φωτισμό και φόντο
---
Β. Δουλεύοντας σε διαφάνειες μεγέθους Α4 και αφού έχετε τυπώσει σε κλίμακα 1:200  (σμίκρυνση) τα γραμμικά σας σχέδια, σχεδιάστε αφαιρετικά Διαγράμματα που εξετάζουν και αποδίδουν:
(1) Τις Γεωμετρικές Χαράξεις, τον Κάναβο ή/και τους Άξονες ή/και τις Περασιές που οργανώνουν τις Κατόψεις και τις Όψεις του Παραδείγματος που μελετάτε.
(2) Τις Συμμετρίες ή/και Ασυμμετρίες στις Κατόψεις και στις Όψεις.
(3) Τις Αναλογίες μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων, των μεγεθών και των αποστάσεων στις Κατόψεις, στις Όψεις και στις Τομές
(4) Τις Συνέχειες και τις Ασυνέχειες (στις Κατόψεις, στις Όψεις και στις Τομές)
(5) Το Ρυθμό (αν διακρίνετε κάποιο Ρυθμό) στις Κατόψεις και στις Όψεις
(6) Τα Μοναδιαία Στοιχεία, και τις Επαναλήψεις στις Κατόψεις και στις Όψεις
(7) Τα Κενά & τα Πλήρη στις Κατόψεις και στις Τομές
(8) Τις Ακολουθίες των διαφορετικών Χώρων και Λειτουργιών, τις Ιεραρχήσεις και τις Διαβαθμίσεις μεταξύ των Κοινόχρηστων και Ιδιωτικών Λειτουργιών, και τις πιθανές Εμφάσεις συγκεκριμένων Χώρων στις Κατόψεις. 
(9) Τις διάφορες Μεταβάσεις από τους Υπαίθριους στους Ημιυπαίθριους και στους Εσωτερικούς χώρους και το αντίστροφο στις Κατόψεις και στις Τομές
(10) Τις Προσβάσεις και τις Κινήσεις στις Κατόψεις
(11) Το Έδαφος, το Ανάγλυφο, τα Φυσικά Στοιχεία και τον Τρόπο Έδρασης στις Τομές
(12) Τον Προσανατολισμό των διαφορετικών Χώρων, την Τροχιά του Φυσικού Φωτός κατά τη διάρκεια της μέρας.
(13) Τις Σκιάσεις (Το Πρωί, το Μεσημέρι και το Απόγευμα) στις Κατόψεις και στις Όψεις
(14) Τις Θέες και τις Οπτικές Φυγές από και προς το Κτήριο στις Κατόψεις, Όψεις, Τομές
(+1) Την Κεντρική Ιδέα  -ή το Concept ή την Βασική Συνθετική Αρχή ή το Παρτί ή το «Όνειρο».
Ποια είναι η Κεντρική Ιδέα του Παραδείγματος που μελετάτε; Τι είδους διάγραμμα μπορεί να την αποδώσει.
Επισημάνσεις:
-Κάθε σελίδα Α4 θα περιέχει μόνο ένα Διάγραμμα. Το μέγεθος του Διαγράμματος
-Η  επιλογή των εργαλείων και των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε στα διαγράμματά σας είναι ελεύθερη.
-Οι διαφάνειες Α4 θα περιέχονται σε έναν φάκελο από λευκό χαρτόνι. Στον φάκελο θα αναγράφεται ο τίτλος της άσκησης, τα ονόματα σας, καθώς και τα βασικά στοιχεία ταυτότητας του κτιρίου που μελετήσατε (αρχιτέκτονες, τόπος, χρονολογία). 
---
Γ. Συντάξτε ένα Κείμενο 200-250 λέξεων που περιγράφει τις Συνθετικές Αρχές του Παραδείγματος που μελετήσατε χρησιμοποιώντας τους Αρχιτεκτονικούς Όρους και τις Έννοιες που εξετάσατε μέσα από τις Μακέτες και τα Διαγράμματά σας.
---
Tips:
-Τόσο τα Προπλάσματα όσο και τα Διαγράμματα είναι αφαιρετικές αποδόσεις της πραγματικότητας.
-Δουλέψτε μαζί και μην μοιράσετε τις δουλειές. Το νόημα της άσκησης είναι οι παρατηρήσεις να γίνουν  από κοινού. 
-Φροντίστε τα Προπλάσματα και τα Διαγράμματα σας να έχουν ενιαία και συνεπή γλώσσα ως προς το πώς είναι σχεδιασμένα και το πώς είναι κατασκευασμένα.
-Προσπαθήστε με κάθε τα Πρόπλασμα ή Διάγραμμα να λέτε ένα πράγμα τη φορά και όχι πολλά μαζί. -Σκεφτείτε πώς είναι καλύτερο/προτιμότερο/χρησιμότερο κάθε φορά να είναι το Διάγραμμά σας: Κάτοψη; Τομή; Όψη; για να δείξετε καλύτερα αυτό που θέλετε να πείτε. 
-Δουλέψτε υπό κλίμακα έτσι ώστε να διατηρείτε τις σωστές αναλογίες (ύψους, μήκους, πλάτους) και να μην οδηγηθείτε σε λάθος συμπεράσματα.
-Φροντίστε τα Προπλάσματα και τα Διαγράμματα σας να είναι στην κατάλληλη κλίμακα σε σχέση με αυτό  που θέλετε να δείξετε. Ούτε σε μικρότερη ούτε σε μεγαλύτερη κλίμακα.
-Χρησιμοποιήστε στα Προπλάσματα σας διαφορετικά υλικά και χρώματα και στα διαγράμματά σας διαφορετικά πάχη μολυβιών, μαρκαδόρων, και ποικίλους συμβολισμούς για να δείξετε διαφορετικές ποιότητες, διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά.
-Τα Διαγράμματά σας κάντε τα με σταθερό ελεύθερο χέρι χρησιμοποιώντας διαφάνειες που θα τοποθετείτε πάνω από τα γραμμικά σχέδια σας που θα τα έχετε τυπώσει στην επιθυμητή κλίμακα. 
-Τα Προπλάσματα και τα Διαγράμματα σας πρέπει να γίνονται κατανοητά όσον αφορά στο τι δείχνουν κάθε φορά, όσο είναι δυνατόν δίχως τη δική σας συνοδευτική προφορική επεξήγηση.
-Στο κείμενό σας, χρησιμοποιήστε μικρές προτάσεις. Η κάθε πρόταση μπορεί να αφορά μία παρατήρηση σε σχέση με έναν Αρχιτεκτονικό Όρο ή Έννοια. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι/ες γίνεται.
Καλή σας Επιτυχία!
2 notes · View notes
proplasmata · 6 months
Text
Τραυμάτισα κάπως έντονα την μέση μου, και δυστυχώς δεν είμαι εκεί σήμερα. Γκρρρρ.... Βλέπω όμως από φωτογραφίες που μου στέλνει η Αλεξάνδρα ότι κάνατε φοβερή δουλεια! Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες! Ευτυχώς θα μου δωθεί η ευκαιρία να τα δώ εκ του σύνεγγυς την επόμενη εβδομάδα, μαζί και με το επόμενο τμήμα της άσκησης. 
Και αν είναι ο εκθεσιακός χώρος ελεύθερος την επόμενη εβδομάδα η ιδέα είναι να τα εκθέσουμε προκειμένου να τα δουν και τα επόμενα έτη στη σχολή. Επίσης μήπως οργανώσουμε και κάτι να πίνουμε και να τρώμε την επόμενη πέμπτη. Θα δούμε...
Τέλος αν έχει καλό καιρό, ( και έχει "γιάνει" και η μέση ) στο πάρκο μπροστά από την Πολυτεχνική μήπως στήσουμε κανέναν ιμάντα (slackline) για όποιους/ες θέλουν να παίξουν στο μεσημεριανό διάλειμμα...
Καλή εβδομάδα και από εμένα! Και πάλι συγχαρητήρια!
Α.Κ.
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
Καλησπερα!
Αύριο έρχεστε με σχέδια και μακέτες στις 9:00 και έχετε 30 λεπτά ετσι ώστε στα κάτω επίπεδα των δυο αιθουσών να στήσετε τις μακέτες σας όμορφα στα τραπέζια.
Τα σχέδια σας (διαφάνειες) θα παραμείνουν εντός του φακέλου σας που θα βοηθούσε να ειναι λευκός (ή να έχετε εντός του κάποιο λευκό χαρτι/χαρτόνι 50-70 για να λειτουργει ως φόντο ) για να μπορεί κάποιος/α να τα δει. Τους φακέλους σας θα τους έχετε δίπλα/μπροστά από τις μακέτες σας.
Αύριο από κοντά!
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
ΑΣΚΗΣΗ 3: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Προεργασία:
Διαμορφώστε ομάδες των 3 ατόμων.
Κάντε μια μεγάλη περιήγηση στα Παραδείγματα της παρακάτω λίστας και επιλέξτε ένα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σας και θα θέλατε να μελετήσετε. 
Μην βιαστείτε να επιλέξετε
Δηλώστε την Ομάδα σας και την Επιλογή σας  με ένα Σχόλιο (Comment) σε αυτή την Ανάρτηση που θα περιέχει το Όνομα του Παραδείγματος όπως εμφανίζεται στην λίστα και τα Ονόματα των μελών της ομάδας σας.
Μόλις μία ομάδα επιλέξει ένα Παράδειγμα, δεν μπορεί άλλη ομάδα να επιλέξει το ίδιο.
Αναζητήστε πληροφορίες για το Παράδειγμα στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος (σε μονογραφίες ή/και αρχιτεκτονικά περιοδικά), στις Ιστοσελίδες των αρχιτεκτονικών γραφείων, ή και σε άλλους Ιστότοπους. Σημειώστε τις βιβλιογραφικές και άλλες πηγές σας στο καρνέ σας  για να  μπορείτε να ανατρέξτε σε αυτές και επίσης να μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτές όταν αυτό σας ζητηθεί.
Επιλέξετε ένα αρχιτεκτονικό έργο για το οποίο θα μπορείτε να συγκεντρώσετε με ευκρίνεια και υπό κλίμακα τα Σχέδια του (Κατόψεις, Όψεις, Τομές, Σχέδια Λεπτομερειών), καθώς και Φωτογραφίες της Μακέτας του (αν υπάρχει) και του ίδιου του Υλοποιημένου Έργου. Τα σχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται από Γραφική Κλίμακα ή Διαστάσεις ώστε να μπορείτε να τα σχεδιάσετε. 
Πολύ βοηθητικό θα είναι μαζί με τα σχέδια να εντοπίσετε και ένα σχετικό κείμενο περιγραφής του έργου γραμμένο από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες. 
Είναι τέλος χρήσιμο να μελετήσετε άλλα αρχιτεκτονικά έργα από το ίδιο Αρχιτεκτονικό Γραφείο μιας και σας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσετε το γραφείο και το έργο του.
Εργασία (1ο μέρος)
1.
Διαβάστε με Προσοχή τον Οδηγό για τα Γραμμικά Σχέδια υπό Κλίμακα.
Σχεδιάστε ένα πλήρες Σετ Γραμμικών Σχεδίων της Κατοικίας που επιλέξατε σε διαφάνειες μεγέθους 50x70:
-Τοπογραφικό Σχέδιο και Γενική Κάτοψη σε Κλίμακα 1:200 που περιλαμβάνει το Κτίσμα (Κάτοψη Δώματος), το Οικόπεδο του και τον ευρύτερο Περιβάλλοντα χώρο (αν το οικόπεδο είναι μικρό όπως π.χ. εντός αστικού ιστού).
-Δύο Γενικές Τομές σε Κλίμακα 1:200 (μία Εγκάρσια και μία Κατα Μήκος) που περιλαμβάνει το Κτίσμα (Κάτοψη Δώματος), το Οικόπεδο του, και τον Περιβάλλοντα χώρο (αν το οικόπεδο είναι μικρό…).
-Κατόψεις σε κλίμακα 1:100: Οπωσδήποτε τόσες κατόψεις, όσες είναι τα επίπεδα της κατοικίας σας. Η Κάτοψη του Ισογείου θα περιλαμβάνει και τους ημιυπαίθριους και υπαίθριους χώρους της κατοικίας σας. Η Κάτοψη του Ορόφου θα περιλαμβάνει όλο το κτίσμα. 
-Όψεις σε κλίμακα 1:100: Τουλάχιστον 4 Όψεις που θα περιλαμβάνουν και τους εξωτερικούς ημιυπαίθριους και υπαίθριους χώρους της κατοικίας σας και θα δείχνουν τη σχέση με το έδαφος
-Τομές σε κλίμακα 1:100: Το λιγότερο 2 Χαρακτηριστικές Τομές, μία εγκάρσια και μία κατά-μήκος της κατοικίας σας. Μπορεί όμως να χρειαστεί και μία 3 Τομή αναλόγως τη φύση του κτίσματος. Εφόσον υπάρχει κλιμακοστάσιο η μία Τομή όπως πάντα θα τέμνει οπωσδήποτε το κλιμακοστάσιο κατά μήκος. Να χαράξετε τις Τομές σας με τρόπο που να περνούν όσο είναι δυνατόν μέσα από τις Πόρτες και Ανοίγματα έτσι ώστε ο χώρος να φαίνεται ενοποιημένος. Οι τομές θα περιλαμβάνουν και τους εξωτερικούς ημιυπαίθριους και υπαίθριους χώρους της κατοικίας σας και θα δείχνουν τη σχέση με το έδαφος.
Στα σχέδια σας προσπαθήστε να αποδώσετε εκτός από το Κτίσμα και όλα τα άλλα υπάρχοντα Φυσικά και Ανθρωπογενή Στοιχεία που βρίσκονται ενός του οικοπέδου ή/και στον περίγυρο.
Να συμπεριλάβετε στα σχέδια σας ό,τι περιγράφεται στον Οδηγό σε σχέση με τα σχέδια της αντίστοιχης κλίμακας.
Η Διάταξη των Σχεδίων στις Διαφάνειες είναι μέρος της άσκησης.
2.
Διαβάστε με Προσοχή τον Οδηγό για τις Μακέτες
Κατασκευάστε τις εξής Μακέτες της Κατοικίας που επιλέξατε:
-Μία Μακέτα σε κλίμακα 1:200 που περιλαμβάνει το Κτίσμα, το Οικόπεδο και τον Περιβάλλοντα χώρο του (αν το οικόπεδο είναι μικρό όπως π.χ. εντός αστικού ιστού). Επιλέξτε τι βαθμό λεπτομέρειας θα έχει το Κτίσμα.
-Μία Μακέτα της Κατοικίας των ημιυπαίθριων και υπαίθριων της χώρων που βρίσκονται σε άμεση σχέση με αυτήν σε κλίμακα 1:50. 
Προσοχή! Μην ξεχνάτε ότι στην μακέτα οι Τοίχοι σας, τα Πατώματα και οι Οροφές πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος και την αντίστοιχη κατασκευαστική λεπτομέρεια με αυτή που φαίνεται στα σχέδια σας. 
-Τραβήξτε 3+3 εξαιρετικές φωτογραφίες των μακετών σας με επιμελημένο φωτισμό και πάντα με προσεγμένο φόντο.
Για την κατασκευή των μακετών σας θα χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο χαρτόνι και συγκεκριμένα "λευκή ψίχα” και φυσικά κόλλα. Δεν επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε άλλου υλικού ή χρώματος στην μακέτα σας. 
Προσπαθήστε να σκεφτείτε δημιουργικά για το πώς θα χρησιμοποιήσετε το ένα και μοναδικό υλικό που έχετε στη διάθεση σας για να φτιάξετε ότι θέλετε να δείξετε: είτε αυτό είναι ανθρωπογενές είτε αυτό είναι φυσικό στοιχείο.
3.
Στο Φάκελο από χαρτόνι που φτιάξετε (ενώνοντας δύο σελίδες χαρτόνι με χαρτοταινία) και θα περιέχει τα σχέδια και τις φωτογραφίες σας αναγράψτε τον τίτλο της άσκησης, τα ονόματα σας, τα βασικά στοιχεία ταυτότητας του κτιρίου κατοικίας που μελετήσατε (χρονολογία, αρχιτέκτονες, τόπος). Σχεδιάστε απλά γράμματα.
1. Mies van der Rohe / Farnsworth House / 1951
2. Richard Meier / Jerome and Carolyn Meier house / 1965
3. Oscar Niemeyer / Casa das Canoas / 1951
4. Herzog & de Meuron / Rudin house / 1997
5. Peter Zumthor / House in Haldenstein / 2004 
6. Aires Mateus / House in Litoral Alentejano / 2000
7. Alberto Campo Baeza / Gaspar house / 1992
8. Ruye Nishizawa & Kazuo Sejima (SANAA) / Moriyama house / 2005
9. Ruye Nishizawa / Garden & House / 2011
10. Άρης Κωνσταντινίδης / Κατοικία στην Ανάβυσσο / 1962
11. Sou Fujimoto / House Na / 2010
12. Philip Johnson / Glass House / 1949
13. Νίκος Βαλσαμάκης / Κατοικία στη Φιλοθέη / 1963
14. Sou Fujimoto / House N / 2008
15. Go Hasegawa & Associates / Pilotis in a Forest / 2011
16. Office KGDVS architects / Solo House II / 2017
17. Tham & Videgård Arkitekter / House Husarö / 2012
18. Office KGDVS architects / Weekend House / 2012       
19. Suppose Design Office / House In Fukawa / 2010
20. Naka Studio / Villa in Hakuba / 2012 
21. João Mendes Ribeiro Arquitecto / Fonte Boa House / 2015
22. Kimihiko Okada / Toda House / 2011
23. Dinell Johansson Architects / House in Gotland HAMRA / 2010
24. Suppose Design Office / Hiroshima Hut / 2015
25. Elding Oscarson / Townhouse, Sweden / 2009 
26. Aranza de Ariño / Casa Tiny Mexico / 2017
27. Luciano Kruk Architects / H3 House / 2015
28. Lacaton & Vassal / Cap Ferret House / 1996–1998
29. Le Corbusier Villa Le Lac / 1923-1924 
30. Toyo Ito & Associates - White U / 1976 
31. Adalberto Libera - Casa Malaparte / 1937
32. Pezo von Ellrichshausen - Loba House / 2017
33. Toyo Ito / Silver Hut / 1984
34. Jørn Utzon, Can Lis / 1971
35. Steven Holl / Whale House / 1998
36. Giorgio Grassi / House on Lago d’Iseo / 1962
37. Alison & Peter Smithson / Solar Pavilion / 1959
38. Alvaro Siza / House António Carlos Siza / 1978
39. Ryue Nishizawa / Weekend House / 1997
40. Kazuyo Sejima / Villa in the Forest / 1994
41. H Arquitectes / Casa 89 / 2005
42. Carme Pinós / Summerhouse in Rio Blanco / 2014
43. Apio Arquitectos / House in Lake Todos los Santos / 2014
44. O. M. Ungers / House without Qualities / 1995
45. Sverre Fehn / Villa Schreiner / 1959–1963
46. Glenn Murcutt / Marie Short House / 1974–1975
47. Charles Eames & Eero Saarinen / Entenza House - Case Study House 9 / 1949
48. Charles Moore / Moore House / 1962
49. Kazuyo Sejima / House in Plum Grove / 2004
50. Antoni Bonet i Castellana / Villa La Ricarda / 1949 & 1953-63
51. Tadao Ando / Azuma House/ 1976
52. Kengo Kuma / Lotus House / 2005
53. Jean Nouvel, François Seigneur & Roland Baltera / Maison Delbigot / 1970-1973
54. Eero Saarinen / Miller House / 1957 
55. Alvar Aalto / The Aalto House / 1936 
56. Kengo Kuma / 120x120 Forest House / 2018
57. Eileen Grey / E-1027 Villa / 1926-1929
58. MOS Architects / House no. 10, House with Courtyard / 2019
1 note · View note
proplasmata · 6 months
Text
Για την αυριανή μας παρουσίαση:
Όπως είπαμε ξανά, τα σχέδιά μας πρέπει να μιλάνε από μόνα τους, δίχως την δική μας προφορική συνεισφορά.
Όμως μέχρι να φτάσουμε εκεί, φροντίζουμε για το λεκτικό/προφορικό μέρος της παρουσίασής μας να έχουμε κωδικοποιήσει από σήμερα τις απαντήσεις μας στα ερωτήματα ΠΟΥ; / ΤΙ; / ΠΟΙΟΣ; / ΠΟΤΕ; / ΓΙΑΤΙ; / ΠΩΣ; είναι το σημείο αυτό ένα Σημείο Συνάντησης.
Τι απαντήσεις θα έδινε στις ερωτήσεις αυτές ένας/μια αρχιτέκτονας; Πώς διαφοροποιούνται από τις απαντήσεις που θα έδινε ένας μη-αρχιτέκτονας;
Για παράδειγμα:
Ένας/μία μη-αρχιτέκτονας θα αρκούνταν μάλλον στο: "Έχει ωραία σκιά!"
Ένας/μία αρχιτέκτονας αρχικά θα αναρωτιόταν: "Πώς δημιουργείται αυτή η ωραία σκιά;" και στη συνέχεια θα περιέγραφε τα χωρικά και περιβαλλοντικά εκείνα στοιχεία που δημιουργούν αυτή την ωραία σκιά.
Και αυτή την αναζήτησή θα την επέκτεινε σε όλες τις χωρικές ποιότητες που καθιστούν το σημείο αυτό Σημείο Συνάντησης
Κωδικοποιούμε λοιπόν από σήμερα τις απαντήσεις μας, επικεντρώνοντας κυρίως στο "Πώς;" και είμαστε έτοιμοι/ες να παρουσιάσουμε αυτό το "Πώς;" αύριο σε δύο μόνο λεπτά! (το εννοούμε)
Τα λέμε από κοντά αύριο
---
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 6 months
Text
Ανακοίνωση
(σχετικά με το μάθημα της ερχόμενης Πέμπτης)
---
Ειδικά αυτήν για αυτήν την Πέμπτη θα πρέπει να είστε στη σχολή στις 9:00.
Θα έχετε στη διάθεσή σας 30 λεπτά έως τις 9:30 έτσι ώστε ομαδικά να προετοιμάσετε τις δύο αίθουσες (την αίθουσα στην οποία βρισκόμαστε και την αίθουσα απέναντι στο διάδρομο) προκειμένου να εκθέσετε τις εργασίες σας.
Θα πρέπει να φτιάξετε όπως και την προηγούμενη φορά μία μεγάλη μακρόστενη επιφάνεια στο κέντρο της κάθε αίθουσας ενώνοντας με προσεκτικό τρόπο τα διαθέσιμα τραπέζια.
Επίσης θα πρέπει να απομακρύνετε τους πάγκους από τις επιφάνειες αυτές προκειμένου να μπορείτε να κυκλοφορείτε γύρω από αυτές
Στη συνέχεια θα τοποθετήσετε/αναπτύξετε το περιεχόμενο των εργασιών σας στις οριζόντιες επιφάνειες αυτές των δύο αιθουσών με σωστό τρόπο έτσι ώστε να διαβάζονται καλά.
Δεδομένου ότι (1.) υπάρχουν λευκά και μαύρα τραπέζια, και (2) τα περισσότερα είναι σε κακή κατάσταση (λερωμένα, ταγκαρισμένα, αυτοκόλλητα, κλπ), αν έχετε δουλέψει σε ριζόχαρτα/διαφάνειες (που οι περισσότεροι από εσάς αυτό θα έχετε κάνει) θα χρειαστείτε λευκές σελίδες Α3 για να τοποθετήσετε πίσω από τα σχέδια σας ως υπόστρωμα. Μόλις έρθετε λοιπόν στις 9:00 στο Τμήμα, ας ανέβει ένα άτομο στα γραφεία του Α' Τομέα (διαγώνια απέναντι από την αίθουσα 301 η πράσινη πόρτα) για να του δώσουμε λευκές σελίδες Α3.
Τα λέμε την Πέμπτη από κοντά. Στις 9:30 οι αίθουσες πρέπει να είναι έτοιμες για να ξεκινήσουμε :)
Καλή δουλειά!
Η διδακτική ομάδα
0 notes
proplasmata · 7 months
Text
Διορθωση:
Αύριο Παρασκευή τελικά το τρίωρο του μαθηματος μετά το μάθημα της ιστορίας θα πραγματοποιηθεί με την κ. Φενια Παγώνη στις 12:00. Θα βρεθειτε στην αίθουσα εικαστικών και θα έχετε μαζί σας εργαλεία ελεύθερου σχεδίου.
Ζητούμε συγγνώμη για τη λάθος ενημέρωση. Προεκυψε από την καθυστέρηση εκ μερους της πρυτανείας να ενημερώσει για το τι θα γίνει με τα μαθήματα.
Παρακαλούμε ενημερώστε τους συμφοιτητές σας.
0 notes