Tumgik
mumins-posts · 1 year
Text
Ali imran 190-194.Ayet Tefsiri ve Tefekkür
Tefekkür Allahı bilmenin en kısa yoludur, Allaha açılan en geniş kapıdır çünkü tefekkür, bizi Allahın büyüklüğü ile yüz yüze getirir. Kur’an’da alemden ve insandan bahseden 1300 ayet var. Emir ayetlerinde emir, yasak ayetlerinde yasaklara muhattap olursun. Düşünmeyi emreden ayetlerde de düşünürsün. Tefekkür en büyük ibadettir. İbadet seni Allah ile tanıştırır. Eğer emri vereni bilirsen o emirlere uyarsın. Sahabe-i Kiram efendilerimiz emri bildiler, emir vereni de tanıdılar ve itaat de uzman oldular. İşte ümmetin öncesi ve sonrası arasındaki fark bu.
ALİ İMRAN 190-194
190. Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün farklı oluşunda aklıselim sahipleri için elbette ibretler vardır.
191. Onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah'ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler:
"Rabbimiz! Sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. Bizi cehennem azabından koru!
192. Rabbimiz! Sen kimi ateşe sokar­san hiç şüphe yok onu rezil etmiş olursun. Zalimlerin hiç yardımcıları yoktur.
193. Rabbimiz! Doğrusu biz 'Rabbinize inanın!' diyerek, imana çağıran bir davetçivi işitip iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi sil ve bize iyilerin ölümünü nasip et.
194. Rabbimiz! Peygamberlerin aracılığıyla bize vaad ettiklerini ver bize; kıyamet gününde bizi rezil etme. Sen asla sözünden caymazsın."
9 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
İlim Talebesi Olmak
Zamanın halifesi Mekkeye hac yapmak için gelmiş ve buranın alimi kim demiş ? Onlar “Ata b. Ebi Rebah” demişler. Halife bana onu getirin demiş. Getirmişler halife bir bakmış ki Ata habeşli bir şeyh, oldukça siyah tenli, kıvırcık saçlı ve basık burunlu ve Vücudunun yarısı felçli. Ata’nın Dünyaya dair ne bir dirhemi ve dinari bulunmamaktadır. Halife “ Ata dedikleri sen misin ? diye sormuş. Tüm dünyanın konuştuğu kişi ? Ata “ öyle diyorlar demiş” Halife bu ilim şerefine nasıl nail oldun demiş. Ata, “ İnsanların dünyalığından yüz çevirerek ve benim ilmime hacet duymalarıyla” cevabını vermiş. Biz ise İnsanlar bizim ilmimizden yüz çeviriyor biz onların dünyalığına hacet duyuyoruz. Böylelikle ilim kayboluyor. Biz İnsanlığın dünyalığına yüz çevirecez ki insanlar ilmine ihtiyaç duysunlar.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
KURANDA İNSANIN NE KADAR ŞÜKÜRSÜZ OLDUĞUNU GÖSTEREN AYETLER VE İNSAN TİPLERİ.
Yunus Suresi 12.Ayet
- [ ] İnsana bir sıkıntı dokundu mu, gerek yan üstü yatarken, gerek otururken, gerekse ayakta iken (her hâlinde bu sıkıntıdan kurtulmak için) bize dua eder. Ama biz onun bu sıkıntısını ondan kaldırdık mı, sanki kendisine dokunan bir sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi geçer gider. İşte o haddi aşanlara, yapmakta oldukları şeyler, böylece süslenmiş (hoş gösterilmiş)tir.
- [ ] Buradan insan iki tür tepki verir: Birincisi sıkıntı zamanı dua, ibadetlerine devam edip sıkıntı kalktığı zaman ise dualarını ve ibadetlerini terk edip nankörlük yapar.
Hud suresi 9.Ayet Tefsiri
- [ ] Eğer insana tarafımızdan bir rahmet (nimet) tattırır da, sonra bunu ondan çekip alırsak, şüphesiz o ümitsiz ve nankör oluverir.
- [ ] Diğer tepki ise insanoğlu rahmetimizden biraz tattırınca, sadece Allah tarafından gelen. Birazcık mutlu olur sonra onu Allah aldığında tamamen umutsuzlaşır ve depresifleşir.
İsra Suresi 83. Ayet
- [ ] Biz, insana (sağlık ve genişlik gibi) nimet verdiğimiz zaman, Allah'ı anmaktan yüz çevirip yan çizer. Ona fenalık dokununca da pek ümitsiz olur, (Allah'ın ihsanından ümidini keser). İnsana bir nimet verdiğimiz zaman, yüz çevirip kendine doğru çeker. Ona bir şer dokunduğu zaman ise büsbütün ümitsiz olur.
- [ ] Bir başka tepki ise iyi günler geçirirken Allahı anmaz tüm varlığını kendi çabasıyla geldiğini sanar ama ona bir zarar geldiğinde tüm umutlarını yitirir.
Zümer 8. Ayet
- [ ] İnsanın başı derde düştüğünde, gönülden Rabbine yönelerek O'na yalvarır. Sonra Allah, kendi katından ona bir nimet verdiğinde, önceki yalvarış ve yakarışını unutur da, insanları O'nun yolundan saptırmak için Allah'a ortaklar koşar. De ki: “Küfür ve nankörlüğün içinde hayattan biraz daha kâm al bakalım.
- [ ] Burada ise Güzelliklerin sadece Allahtan geldiğini anlamayıp Allahtan başkasını sevmeye ve ona bağlanmaya başlar.
Zümer 49. Ayet
- [ ] İnsana bir zarar dokunduğunda bize yalvarır. Sonra ona tarafımızdan bir nimet verdiğimizde, “Bu, bana ancak bilgim sayesinde verilmiştir” der. Hayır, o bir imtihandır. Fakat onların çoğu bilmezler.
- [ ] Burada ise insan bir şeyler kazandığında bunları kendi yetenekleri sayesinde kazandığını söyler. Ama bu sadece birer imtihandı.
Fussilet 49.Ayet
- [ ] İnsan, hayır (mal, mülk, genişlik) istemekten usanmaz. Fakat başına bir kötülük gelince umutsuzluğa düşer, yıkılır.
- [ ] Buradaki insan tipi de Allahtan güzellik istemeye bayılırlar. Allah ile aralarında olan tek ilişki bu. Allahtan sadece dünyalık maddeler için dua ederler.
Fussilet 51.Ayet
- [ ] İnsana nimet verdiğimizde yüz çevirir ve yan çizer. Başına bir kötülük gelince de yalvarmaya koyulur.
- [ ] Buradaki insan tipi de İyi bir hayatım var, arabam var, iyi paralar kazanıyorum niye dine ihtiyacım olsun ki? Başına kötü bir şey geldiğinde ise uzun dualara ve yalvarmaya başlar.
Şura 48.Ayet
- [ ] Eğer yüz çevirirlerse, şunu bil ki, biz seni onların yaptıklarından sorumlu bir bekçi olarak göndermedik. Sana düşen sadece tebliğ etmektir. Doğrusu biz insana tarafımızdan bir rahmet tattırdığımız zaman, onunla sevinir, şımarır.
- [ ] Buradaki insan tipi rahmet ve güzellik ile karşılaştığında aşırı bir şekilde sevinir ama o geçici bir mutluluktur. Kendi günahlarından dolayı başına bir felaket gelse kendi yaptığı hatasından dolayı son derece nankör olma eğilimindedir.
Fecr Suresi 15-16. Ayet
- [ ] 15:Ama insan, Rabbi onu varlıkla sınayıp da kendisine ikramda bulunduğu ve bol bol nimetler verdiği zaman: “Rabbim beni şerefli kıldı” der. 16: Buna karşılık onu darlıkla sınayıp da rızkını kısıverince: “Rabbim beni rezil, perişan etti” der.
- [ ] Buradaki insan tipi de Nimetler verildiğinde Bunlar Allah’ın beni sevdiğinin göstergesi diyip buralardan bazılarını geri alanca der ki; Allah beni sevmiyor bana neler yaptığına baksana diyip sitem eder.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Fatiha Suresi 6. Ayet Tefsiri:
ihdinassiràdal müstegìm
Türkçesi Bizi sırat-ı mustakime/dosdoğru yola hidayet et.
Sırat Arapça’da surata kelimesinden gelir. Suraat geniş ve uzun kılıçtır.Çünkü Araplar kavisli kılıçlar yapardı, eğer kılıçlarla ilgili bir şey biliyorsanız bir Arap için farklı kılıç, düz ve uzundu. Buna suraat denir.
Bundan sırat kelimesinin geniş ama düz bir yol olduğunu anlarsanız. Geniş fakat düz yol. Arapça’da kelimelerin herhangi bir dilde olduğu gibi çoğulları vardır. Örnek : kitap- kütüb(Kitaplar) ama Sırat kelimesinin çoğulu yoktur. Nedeni ise çünkü sırat alternatifi olmayan yoldur.
Bu, Allahın bize İslam’ın bir olduğunu, dinin bir olduğunu, hidayetin bir olduğunu söyleme şeklidir.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Taha Suresi 114. Ayet ‘’Aceleci Davranmak’’
Tâhâ Sûresi (114)
Ayet
فَتَعَالَى اللّٰهُ الْمَلِكُ الْحَقُّۚ وَلَا تَعْجَلْ بِالْقُرْاٰنِ مِنْ قَبْلِ اَنْ يُقْضٰٓى اِلَيْكَ وَحْيُهُؗ وَقُلْ رَبِّ زِدْنٖي عِلْماً ﴿١١٤﴾ 
Meal
Gerçekliğinde şüphe bulunmayan, her şeye hükümran olan Allah yüceler yücesidir. Sana vahyi tamamlanmadan Kur’an’ı okumada aceleci davranma ve “Rabbim! İlmimi arttır” de. (114) 
Tefsir:
 Kur’an Allah’ın sözü olduğuna göre, onu oluşturan parçaların hepsi –ibareler, cümleler, âyet ve sûreler– bir arada ve birbiriyle tutarlı ve bağlantılı tam bir bütün meydana getirmektedir. Bunun içindir ki, Kur’an mesajını tam olarak anlamak isteyen kimse, “aceleci yaklaşımlardan”, yani âyetleri ait oldukları umumi anlam örgüsünden soyutlayarak onlardan aceleci sonuçlar çıkarmaktan sakınmalı, Kur’an’ı “bir bütün olarak” ele almalı, münferit meseleleri bu bütün içinde değerlendirmelidir.
Tefekkür: Kuranı anlamak ve hayatımızın merkezine koymak için aceleci davranmamalıyız. Bizler Kuranı okurken ilk amacımız onu anlamak ve kıssalardan ders çıkarıp aynı hatalara düşmemeliyiz. Kuranın amaçlarından biride budur. Kuran uyarıcıdır. Bizlerin bu kitaptan ders almasını ister ve bizler bunu bunu 1 ayda yapamayız çünkü İslamiyet de önemli olan yolun sonuna ulaşmak değil o yolda bir ömür boyu devam etmektir.
Dua: Allahım sen bizleri Kuranı tam manasıyla anlayıp onlardan öğüt alan insanlar olmayı nasip eyle.  
3 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Tumblr media
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Peygamber efendimiz bir hadisinde “Esas sabır musibetin ilk başa geldiği anda gösterilmelidir.” Müslümanlar olarak geçmişe takılıp moralsiz ve umutsuz olamayız bizler Mekkenin fethinde hayvanlarını kesmiş ihrama girdikleri halde yoldan geri dönmüş ama yine de ümitsizliğe düşmemiş ve daha sonrasında Fetih süresi ayetiyle müjdelenmişizdir.
“Bir kimsenin başına bir musibet geldiğinde "Allah'ım musibetimde bana ecir ver ve bana ondan daha hayırlısını ver" diye dua etsin."
(Müslim, Cenaiz 918)
Tumblr media
6 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Peygamber Efendimizin(s.a.v)’in Taif de taşlandığında bir düşman bahçesine sığındığında ettiği dua:
“Allah'ım! Gücümün zayıflığını, çaremin azlığını, insanların nazarında küçük düşürülmüşlüğümü Sana şikayet ediyorum. Merhametlilerin en merhametlisi olan Allah'ım! Sen güçsüz düşürülmüşlerin Rabbisin. Beni kime bırakıyorsun? Beni, bana acımayacak olan uzak bir düşmanın eline mi bırakıyorsun? Yoksa beni, bütün idaresini eline bırakacağın bir yakına mı bırakıyorsun? Senin rahmetin beni bunların eline bırakmayacak kadar büyüktür. Allah'ım bütün bu kötü haller senin gazabından kaynaklanmıyorsa, başıma gelenlerin hiç birini önemsemem. Ama yine de senin afiyetin benim için daha iyidir. Allah'ım! Senin gazabının benim üzerime inmesinden veya Senin cezalandırmanı hak edecek hale düşmekten Senin nuruna sığınıyorum. Öyle bir nur ki, bütün karanlıklar aydınlanıyor, dünya ve ahiretteki bütün işler düzene giriyor. Sen razı oluncaya kadar bütün niyazım da bütün çabam da Sana'dır. İstenilecek her şeyi elde etmek ancak Allah ile mümkündür. Sakınılacak her şeyden sakınmak da yine ancak Allah ile mümkündür. " (İbn-i Hişam , Es-Sire)
2 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
İsra suresi 80. Ayet
- [ ] وَقُلْ رَبِّ اَدْخِلْنٖي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَاَخْرِجْنٖي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لٖي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصٖيراً
- [ ] “De ki: Rabbim! ( Gireceğim yere) doğruluk ve esenlik içinde girmemi sağla.( Çıkacağım yerden de) beni doğruluk ve esenlik içinde çıkar. Katından bana yardımcı bir kuvvet ver.
- [ ] Surenin içeriği: Peygamberimizin miraca çıkarıldığı ve ‘7 kat göğe çıkarılıp geri gönderildiğinimi iddia ediyorsun?’ diye alay konusu olduğu zamanlar. Sadece alay etmekle kalmayıp öldürmeyi bile planlamışlardı.
- [ ] Allah peygamberine Mekke’den ayrılıp Medine’ye gitmesi için yol yapıyor. Ki bunun ilk ayrılış olmadığını biliyoruz daha önce Taife gittiğinde orada kötü davranışlara maruz kalmıştı peygamberimiz.
- [ ] Peygamber efendimize namazlara devam etmesini, özellikle fecr vakti kuran okumasını, ve gece yarısında kalkıp teheccüt kılması söyleniyor. Sonra duaya başlanılıyor.
- [ ] Normalde ilk adım çıkmak ikinci adım girmek olur ama ayete dikkatli baktığımızda “ Diyor ki rabbim girilecek yere doğrulukla girmemi sağla.” Buradan şunu anlamalıyız. Bazen kötü durumlarla karşılaştığımız da kendini kötü hissetme. Aslında senin için daha iyi bir duruma geçiyorsun yeni nimetlerle karşılaşıyorsun.
- [ ] Peygamberimizin kendi halkından kovulup evini bırakması yerine Allahın Medine bahşettiği güzelliklere odaklanmamızı söylüyor dua. Burada pozitif duruma odaklanmamız söyleniyor.
- [ ] Diğer odaklanmamız gereken ise doğruluk söylemi her ne durumla karşılarsam karşılayım her zaman doğruluk tarafında olmalı ve zülüme uğrayacaksa da nimetler gelecekse de tarafım doğru olmalı diyor.
- [ ] Önceki ayette ne diyordu? Kuran’a bağlı kal, gecenin ortasında Kuran oku, fecrin Kuran’ı. Neden Kuran? Çünkü her şeyin sonunda sonuçta Kuran hak. Eğer bu hakikati okuyorsam benim üzerimde etkisi olmalı. Benim için en önemli şey doğru olmak olmalı.
- [ ] Hayatımızda kaç kere doğruyu söylemediğiz durumlar oluyor. Sadece tepki çekmemek için. Peygamber efendimizin hayatına baktığımızda doğruyu söylediği için yurdundan kovuluyor Allah ona Medine de nimetler veriyor. Müşrikler ona karşı tüm coğrafyayı düşman edip ona karşı savaş başlatıyor sadece doğruyu ve hakkı savunduğu için Allah Peygamber efendimize Bedirde görünmez meleklerin yardımıyla bir zafer veriyor.
- [ ] Allah bizlere sahip olmadığımız yalnızca kendinde gelen bir güçle güçlendirsin ki hakka bağlı kalalım. Doğruya bağlı kaldıktan sonra ne tür bir duruma girdiğimiz ya da çıkarıldığımız farketmesin. Allah bizi doğrulardan kılsın.
6 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Ankebut suresi 1-10 Ayet Tefsiri:
- [ ] Ankebut suresinde Allah-u Teala, bu testlerden zor geçenlerden bahsediyor.
- [ ] Sure Mekke döneminin sonlarına doğru her şeyin kızıştığı dönemde iniyor. Müslümanların zülüm gördüğü dönemde.
- [ ] O dönemde zuluma uğrayan biri peygamberimize neden buna Allah izin veriyor diye soruyor?
- [ ] “ Yoksa kötülük yapan o kişiler bizden kaçıp kurtulabileceklerini mi sandılar”(Ankebut,4)
- [ ] O dönemde insanlar islamı seçtiği için zülüm görüyorlar. İnsanlar dine döndüğünde karşılık olarak iyilik bekliyorlar. Ama sen dine döndüğünde gerçeklere karşı kalbini güçlendiriyorsun ve onlarla başa çıkabiliyorsun. Dünya böyle bir yer.
- [ ] Allah,”Bu mücadeleye devam ederken, imanınızı terk etmezseniz sahip çıkarsanız, iyi şeyler yapmaya devam ederseniz, şimdiye kadar yaptığınız en iyi şeyi değerlendirip, size mükafatınızı katımda bu en iyi amelinize göre yapacağım” diyor.
- [ ] Tüm namazlarının ortalaması alıp değil, hayatımızda kıldığımız en iyi namazın karşılığı olarak mükafat verecek. Sanki tüm namazlarımızı, hayatımızın en iyi namazı gibi kılmışız gibi. Zor zamanlarda imanlarında sahip çıkan insanları Allah böyle ödüllendiriyor.
- [ ] Allah bize bu dünyada para, sağlık, ev sözü vermiyor; ama bir şeyin garantisini veriyor. Siz bana tutunduğunuz sürece, ben de sizi iyi insanların arasına katacağım.
Kadir geceniz mübarek olsun.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Tevbe Suresi 38.ayet Tefsiri:
- [ ] Ey iman edenler! Size ne oldu ki, “Allah yolunda seferber olun” denilince yerinize çakılıp kaldınız; yoksa âhiretten vazgeçip de dünya hayatıyla yetinmeye razı mı oldunuz? Halbuki dünya hayatının sağladığı fayda âhiretinkine göre pek azdır.
- [ ] Allah sevgisi için yaptığın tüm uğraş attığın tüm adımlar çektiğin her rahatsızlık; Seni Allaha bir adım daha yakınlaştırıyor.
- [ ] Dünya için yapacağın ve yaşayacağın her ne varsa ahiret de bunların kat kat daha güzel ve fazlası var.
- [ ] Allah bize dünya hayatınlamı yetineceksiniz diye buyuruyor.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Bakara suresi 156. Ayet
- [ ] اَلَّذٖينَ اِذَٓا اَصَابَتْهُمْ مُصٖيبَةٌۙ قَالُٓوا اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّٓا اِلَيْهِ رَاجِعُونَؕ
- [ ] Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, “Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz” derler.
- [ ] Ben hiçbir şeye sahip değilim. Allaha aidim bu dünyada bana ait ve kızacak hiçbir şey yok çünkü bunların sahibi Allah bizlere verebilir bazen de alabilir.
- [ ] Bu hayatta kazandığın her şey Allahtan sana hediye. Sahip olamadıkların ise onlar zaten senin elinde değil ki üzüleceğin bir durum yok sana ait değilki zaten.
- [ ] Ayetin ikinci kısmında “ Şüphesiz sonunda ona döndürüleceğiz. Burada yaşadığımız her şey geçici asıl yurdumuz ahirettir. Her ne sorun ise kalıcı değil elbet bitecek.
4 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Rahman Suresi 1 ve 2. Ayetin Tefsiri:
- [ ] Er rahman/ Allamel Kuran bir cümledir. Ama Allah burada cümleyi ikiye bölüyor. Nedeni ise:
- [ ] Allah öncelikle “Er Rahman ” üzerinde düşüneceksin diyor. Daha sonra “Allamel Kuran”ı düşün diyor.
- [ ] Öncelikle rahman kelimesi sadece merhamet anlamına gelmez bu yetersiz kalır. Kelime kökü “rahm” dır. Anne karnına “ rahm” denir. Çünkü bebeğin tüm ihtiyacını karşıladığı yerdir hiçbir şeye muhtaç değildir. Ayrıca rahman sevgi göstermek, ilgi göstermek anlamına gelir.
- [ ] Rahman kelimesini dil bilgisi açısından incelersek de Rahman kelimesi mübalağa anlamında kullanılır. Aşırılık anlamı katar ör:” Gadib= kızmak Ğadban= aşırı kızmak sinirden çıldırmak anlamında kullanılır”
- [ ] Şimdi ayete dönersek Allah ne buyuruyor “ Er rahman” ondan daha merhametlisi yok en merhametlisi o anlamında.
Hayırlı cumalar.
3 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
Ankebut Suresi 2. Ayet Tefsiri
- [ ] “İnsanlar iman ettik diyecekler ve bazı zor imtihanlardan geçmeden bırakılacaklarınımı sanıyorlar”
- [ ] Bu ayette “fetenna” kelimesi var kelimenin kökü”fitne” Arapçada fitne kelimesi zor imtihan anlamına geliyor. Fitne aynı zamanda altını saflaştırmak anlamına geliyor.
- [ ] Altını saflaştırma için çok yüksek derecede ateş gerekir. Bizler de bizi zorlayan imtihanlarla teste tabi tutulucağız.
7 notes · View notes
mumins-posts · 1 year
Text
-“Halakal insan”(İnsanı Yarattı)Tefsiri:
- İnsan kelimesi için iki çeviri vardır.
- Nesiye= unutkan / uns= çok sever insan olmanın iki unsuru vardır unutkan ve bizde sevgi olması.
- Allah mükemmel bir şekilde bu mesajı unutkan insanlar için seçti. İnsanlar unuttuğunda neye ihtiyaç duyar ? Hatırlamaya
- Kuranın isimlerinden biri de hatırlatıcıdır.” Ancak bir hatırlatmadır”(Yusuf,104)
Kaynak: Nouman Ali Khan Rahman Suresinden Dersler Videosu.
7 notes · View notes