Tumgik
metpor-sove · 3 years
Link
0 notes
metpor-sove · 3 years
Link
https://www.metpordekor.com/blog/5259-mantolama-uygulamasi-nasil-yapilir-resimli-anlatim.html
0 notes
metpor-sove · 3 years
Text
Mantolama Çeşitleri
Mantolama, Dış Cephe "Isı Yalıtımı" Çeşitleri
Dış Cephe Mantolama Türleri
İçindekiler;
Dış Cephe Mantolama Çeşitleri
İç Cephe Mantolama Tipleri
XPS Mantolama Çeşitleri
Mantolama Köpüğü
Yalı Baskı Mantolama Çeşitleri
Fugalı Kaplama Türleri
Söve kaplama Çeşitleri
Terracotta Kaplama Tipleri
Ortadan Mantolama Türleri
Döşemelerde Mantolama
Çatılarda Mantolama Türü
Eps Mantolama ( Klasik Dübelli Düz Mantolama) Türü
Karbonlu EPS Mantolama Çeşitleri
Taş Yünü Mantolama Çeşitleri
Binalarda mantolama nedir? sorusunu daha önceki makalelerimizde detaylıca açıklamıştık. Şimdiki konumuz mantolama çeşitleridir.
Isı yalıtım levhası; Dış mekandan gelen soğuk hava dalgasını, bina içerisindeki ısıyı güvenliğini sağlamak amacıyla, bina dış cephesi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması varyasyonuna "dış cephe kaplama" uygulaması denir.
Bir çok mantolama çeşitleri vardır. Dış cephe kaplama programı 21.yy içerisinde en süregelen olarak görülen ısı yalıtımı sistemidir. Genellikle İstanbul ili içinde binlerce şantiye bulunur. İstanbul Anadolu Yakası ve Avrupa Yakası olarak çok sayıda mantolama firması mevcuttur. Kullanılan ısı yalıtımı malzemeleri ve çeşitleri: EPS, XPS, Karbon takviyeli EPS, Taşyünü ısı yalıtım levhaları.
İç Cephe Mantolama Çeşitleri
Dış cephe mantolama türleri gibi uygulanmaktadır. Ancak burda proses ters işleyip, İç cephe duvarları ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmak için iç cephe mantolama programı yapılır ve boyanır, kaplamanın üstüne alçıpan tipleri de yapma imkanı sağlamaktadır. Kullanılan malzemeler : EPS, XPS, Karbonlu EPS, ısı yalıtım plakaları kullanılabilir.
Ortadan Mantolama Köpüğü Çeşitleri
İki masif yapı kabuğu ve bunların arasında yer alan ısı yalıtım katmanının ortaya getirdiği çift kabuk dış duvar sistemi ortadan ısı yalıtımlı dış duvar olarak adlandırılmaktadır. Kullanılan çeşitli malzemeler: Ortadan ısı yalıtımlı dış duvarlarda, cam yünü, taş yünü, ahşap yünü, koyun yünü, mineral lifli plaka ısı yalıtım malzemeleri, EPS ve XPS sert köpük, poliüretan sert köpük, genleştirilmiş üreformaldehit köpük vb. plak yapan "dış cephe mantolama malzemeleri", cam köpüğü ya da genleştirilmiş perlit ya da verniküit, bims vb taneli yalıtkan dolgu malzemeleri kullanılmak hedefiyle ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılan dış cephe mantolama çeşitleri uygulamalarıdır.
Döşemelerde Mantolama Çeşitleri
Zemine oturan döşemelerde, içerisine su geçirmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS ısı yalıtım plaka çeşitleri kullanılmalıdır. Isıtılmayan bodrumların üstünde yer alan döşemelerde mantolama bodrum tavanına belirlenerek, zemin katların döşemelerden kaynaklanan ısı kayıpları engellenmesini sağlayan mantolama çeşitleri tekniklerindendir. Dış cephe mantolama fiyatları için linkten bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çatılarda Mantolama - Yalıtım Türleri
Çatı arasında yürünmesi gerektiğinde, ahşap kadronlar üstüne kalaslarla yürüme yolu inşa edilmelidir. Yalıtım malzeme türleri şayet yüke maruz kalacak ise şilte tarzı yalıtım çeşitleri yerine levha formunda sert mantolama malzeme çeşitleri kullanılmalıdır.
Dış cephe mantolama yapılacak çatı döşemesinin üstü, toz, kir harç artıklarından temizlenerek ya da döşeme betonu üstüne mala perdahlı ince şap programı yapılarak, düzgün bir zemin temin edilir. Düzgün yüzey üstüne yoğuşma tahkikinin sonuçlarına göre buhar dengeleyici serilir ve kalınlığı TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standartı yönetmeliğine göre belirlenmiş mantolama malzemeleri döşenen mantolama modelleri renkleri uygulamalarıdır.
Malzemelerine Göre Mantolama Çeşitleri
EPS Dış Cephe Mantolama; Expanded polistren köpük (EPS), petrolden elde edilen, termo plastik, kapalı gözenekli, beyaz renkli varyant özellikli olan bir ısı yalıtım malzeme çeşididir. EPS mantolama levhalarının bünyesindeki çok sayıda (1 m3 EPS 'de 3-6 milyar) ufak kapalı gözenekli hücreler içersinde, % 98'i hareket etmeyen ve kuru hava bulunmaktadır.
EPS ısı yalıtım levhalarının ekonomik ve üstün ısı yalıtım özellikleri bu şekilde sağlanır. Ürünün performansı kullanım ömrü süresince sabit kalır. Kalınlığı incelmez, ısı iletkenliği azalmaz, özelliklerinde hiçbir bozulma ortaya gelmez. EPS istenilen yoğunluklarda üretilir. Dış cephede mantolama amaçlı genelde 15 - 30 kg/m3 yoğunluklarda sarfedilen EPS mantolama levhaları çok hafiftirler ve cepheye çok yük getirmeyen mantolama çeşitleri, dış cephe kaplama çeşitleri ve fiyatları programlarındandır. Uygulandığı yerler: Bina iç ve dış duvarları.
Karbonlu Dış Cephe Mantolama Türleri ( Karbon Takvi̇yeli̇ Eps Isı Yalıtım Levhası Varyantlı )
Karbon takviyeli EPS strafor, en iyi mantolama malzemeleri arasında önde gelmektedir. içeriğindeki grafit ısı reflektörleri yardımıyla izolasyon özelliği tasarlanmış bir EPS (Expanded Polistren) çeşididir. Karbonlu EPS'ye gri rengini veren de içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel EPS'ye göre ısı yalıtımının daha iyi olmasını sağlar. B1 yangın sınıfı katagorisinde karbonlu EPS strafor düşük yoğunluklarda bile Isı İletkenlik Grubu 035'e dahildir (TS 7316 EN 13163).
Düşük yoğunluklarda ısı iletkenlik grubunun 035 olması yardımıyla konvansiyonel EPS izolasyon malzemelerine göre çok daha az ya da daha ince malzemeyle aynı ısı yalıtımı sağlanan "dış cephe mantolama çeşitleri" tekniklerindendir. Uygulandığı yerler: Bina iç ve dış duvarları. XPS MANTOLAMA Polistirenden imal edilen Extrude polistren sert köpük XPS, homojen hücre yapısına sahip, yalıtım sağlamak için imal edilen bir "dış cephe mantolama" malzemesidir.
En İyi Mantolama Malzemeleri
Ekstrude Polistren malzemeler (XPS), basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik değerleri iyi, B1 yangın katagorisinde, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen malzemelerdir. Uygulandığı yerler: Bina iç ve dış duvarları. Zemin izolasyonların da, su basman seviyelerinde, çatıların izolasyonunda kullanılan mantolama çeşitleri arasındadır.
TAŞYÜNÜ MANTOLAMA; Taş yünü, bazalt taşının 1350° C - 1400° C ’de eritilerek elyaf durumuna getirilmesi neticesi oluşur. Bazalt taşı, inorganik ham madde özelliğine sahiptir ve yerli olarak temin edilmektedir. Taş yünü, kullanım yeri ve hedefine göre değişik ebat ve teknik özelliklerde üretilebilir.
Değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen taş yününün ısı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik planlama ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılan "kaliteli mantolama çeşitleri" arasındadır. Ayrıca, dış cephe kaplama panelleri makalemizden de faydalanabilirsiniz.
Konut binalarının dış duvarlarının ısıtılması, iç kısımların ısı yalıtımı için her zaman tercih edilir. Bu, dış yalıtımın daha verimli olmasından kaynaklanmaktadır; İç yalıtım ile her zaman% 8-15 ısı kaybı vardır.
Ayrıca nemle dolu olan yalıtımın içine iç yalıtımla birlikte "çiğlenme noktası" hareket ettirilerek odanın nem seviyesi artırılır, duvarlarda küflenme, duvar yüzeyinin tahrip olması ve bitirilmesi sağlanır. Başka bir deyişle, oda hala soğuktur (çünkü bir tuz yalıtımı ısı kaybını önleyemez), ancak tuzdur.
Son olarak, yalıtımın iç tarafa kurulması yer kaplayarak kullanılabilir zemin alanını azaltır.
Ayrıca, iç yalıtımın sıcaklığı normalleştirmenin tek olası yolu olduğu durumlar vardır. Kurulum teknolojisi, ısı yalıtımının hoş olmayan etkilerinden kaçınmak için sıkı sıkıya bağlı kalmaya izin verir. Buhar ve su geçirmez yüzeylerin yanı sıra yüksek kaliteli havalandırmaya özen gösterdiğinizden emin olun. Standart bir besleme sistemi genellikle yetersizdir, zorunlu bir hava sirkülasyon sistemi kurmak veya hava değişimi sağlayan özel valfli pencereler kullanmak gerekir.
Genişletilmiş Polistiren
Bilinen 2 türü vardır - köpük (aksi takdirde - köpük) ve ekstrüde edilmiş. Bir dizi hava dolu bağlantı kabarcığıdır.Ekstrüzyona tabi tutulan malzeme, her hava boşluğunun diğerinden farklı olması nedeniyle farklıdır.
Strafor, yüksek ısı yalıtım göstergeleri ile karakterize edilen dış ve iç ısınma için uygundur. Buhar geçirgen olmadığından güvenilir buhar bariyeri gerektirir. Bu, hidrolik korumanın kurulumunu zorunlu kılan köpüğün düşük nem direnci göz önüne alındığında fark edilir.
Genel olarak malzeme ucuzdur, hafiftir, kesilmesi ve takılması (yapıştırılması) kolaydır. Alıcının ihtiyaçları için çeşitli ebat ve kalınlıklarda malzeme plakaları üretilmektedir. İkincisi, termal iletkenliği doğrudan etkiler.
İnşaatta alışılagelmiş malzemenin iç ortamdan ısı çıkışını kontrol etmek için kullanılan izolasyon malzemesi, iç mekan malzemesinde dış ortam ısısını önlemek için kullanılan yalıtım malzemesi denir.
Diğer Bir Mantolama Çeşidi Olan ;
Fugalı Mantolama ve Yalı Baskı Kaplamaları İle Yalıtım Çeşitleri
Fugalı Mantolama, dış cephe kaplama malzemeleri arasında genleşme ve çatlamayı önlemek ve estetik manzara sağlamak hedefi ile sarfedilen en iyi mantolama malzemeleri ürünleridir. Fugalı mantolama uygulaması programında fuga dış cephe modelleri 2018 yılı için en çok tercih edilen dış cephe giydirme çeşitlerinden olmuştur.
Hem estetik bir görsellik sunduğu için hem de, uygulamada dekoratif sıva ve boya uygulama aşamasında ek oluşturmadan bitiş sağladığı için kullanılır. Fugalı kaplamalar ve yalı baskı kaplamaları boyaya hazır kendinden sıvalı hazır mantolama çeşitleri ve dış cephe kaplama levhası olarak da üretilmektedir. METPOR "dış cephe mantolama" ürünleri ürün yelpazesinde çok sayıda hazır panel yani dekoratif dış cephe kaplama türleri yani "mantolama çeşitleri" vardır.
Dış Cephe Kaplama Çeşitleri ve Fiyatları
Dış cephe kaplama çeşitleri ve fiyatları, bina dış cephe mantolama modelleri, mantolama köpüğü çeşitleri makalelerinden detaylara ulaşabilirsiniz. Binaların dış cephe giydirme yapıldığında, ortaya çıkacak enerji tasarrufu ve yapılan bu tasarrufunun aile ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Mantolama yapılması gereken alanlar olarak en başta, iç mekan tavanları, boşluk duvarları ve dış duvarlar gelmektedir. Eps strafor malzemenin cnc makinelerinde istenilen formlarda rahatça kesilebilir ve gerek kalıp yöntemiyle doğrudan baskı yöntemiyle üretilebilmesinden dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılması konusunda avantajlar sunar. Farklı varyant seçenekleri sunan bu malzeme çeşitleri, benzerlerinde olmayan bu önemli özellik, bu malzemeleri bir adım öne çıkarıyor.
İskele kurmadan mantolama yapmak için iç cephe mantolama çeşitleri uygulanmalıdır. Mantolama uygulaması için belediyeden izin almak gerekmez. Bu nedenle, "mantolama belediye izin belgesi" gibi bir belge de yoktur.
Dış cephe kaplamaları ve mantolama çeşitleri, mantık olarak yapının dış cephe kaplaması tekniği ile ısı yalıtımına tabi tutulmasıdır. Bu izolasyon uygulamaları yapının inşa bileşenlerinin de ısı değişikliklerinden etkilenmesini engellediğinden en yararlı ısı yalıtım tekniği olarak tanımlanır.
Modern yapı teknolojilerinin tamamında ısı yalıtımı ana inşa bileşenidir. Fakat ülkemizde geçmiş dönemde mecburi olmadığından yapıların nerdeyse hiç birinde kullanılmamıştır.
Mantolama fiyatları, m2 birim olarak 3 cm için 29.00 ₺ + KDV iken, 4 cm içinse 32.00 ₺ + KDV olarak hesaplama yapılır. Bu mantolama strafor fiyatları 2019 yılı için geçerliliğini korumaktadır. Dış cephe mantolama fiyatları 2018 yılında 24.00 TL + KDV iken Dolar ve Euro para birimlerinde yaşanan döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle 2020 yılında fiyatlar artış gösterdi.
En İyi Mantolama Yöntemleri Rehberi 2020 - 2021
Mantolama Nedir?, Binalarda Mantolama Nasıl Yapılır?
Dış Cephe Kaplama Nedir?, Dış Cephe Kaplama İmalatı
Dış Cephe Mantolama, Dış Cephe Isı Yalıtımı
Dış Cephe Mantolama m2 Fiyatları
0 notes
metpor-sove · 3 years
Text
Isı Yalıtım Malzemeleri Rehberi 2024
En İyi Isı Yalıtım Malzemeleri, Dış Cephe Isı Yalıtım Malzeme Tavsiyeleri
Bu makalemizde,
1. Isı yalıtım malzemeleri nelerdir? örnekler
En iyi ısı yalıtım malzemesi
Bilinmeyen yalıtım malzemeleri
Dış cephe ısı yalıtım malzemeleri fiyatları
Isı yalıtım malzemesi tavsiyesi
2. Alternatif ısı yalıtım malzemeleri nelerdir?
İç cephe izolasyon malzemeleri ve çeşitleri
Dekoratif iç cephe ısı yalıtım malzemeleri
Dış cephe giydirme
Doğal ısı yalıtım malzemeler
3. Bina yalıtımı için hangi malzeme seçilmeli?
Isı yalıtım levhası fiyatları, en iyi mantolama yöntemi
Xps ısı yalıtım, çatı izolasyon malzemeleri
Dünyanın En İyi Isı Yalıtım Malzemeleri
Isı yalıtım malzemeleri köpük fiyatları
4. Sonuç
Bilgi toplumu hizmetleri kapsamında mantolama ile ilgili çok sorulan "ısı yalıtımı için hangi malzemeleri kullanmalıyız?" ile ilgili yanıtları beraberce vereceğiz. Daha önceki yazılarımızda ısı yalıtımı nasıl yapılır? sorusuna cevap vermiştik.
Isı yalıtım malzemeleri bitişik yapı malzemelerinin ısı iletim direncini çoğaltmak ya da dışarıya kaçan ısı miktarının minimuma indirmek amacıyla kullandığımız, TS 825 ve Alman DIN 4108 normlarına göre ısı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin altında olan malzemelere izolasyon malzemeleri, bu değerin üstünde kalan izolasyon malzemeleri de en iyi ısı yalıtım malzemesi veya söve kaplama malzemeleridir.
Isı yalıtımı, bir yapının dış yüzeyinin ısı yalıtım özelliği olan malzemeler ile kaplanması prosedürüdir. Günümüzde yeni inşa edilen her yapı amacıyla bundan sonra olmazsa olmaz bir program durumuna gelen mantolama, istenildiğinde eski yapılara da rahatça uygulanabilmektedir.
Mantolama binalarda ısı yalıtımını sağlamak hedefi ile oluşturulan prosedürü ifade etmektedir.
Bu tarafta mantolama yapmak için ısı yalıtım malzemelerinden faydalanırız. Isı yalıtımını ise ortamdaki sıcaklık farkını ortadan kaldırabilmek amacıyla oluşturulan prosedürlerin tümü şeklinde açıklayabiliriz. Isı yalıtım uygulamalarında ısı transferini azaltmak amacıyla "izolasyon malzemeleri" kullanılır. Bu noktada yapılacak mantolama uygulaması için izolasyon katsayısı yüksek malzeme çeşitleri tercih edilmelidir. Söz hususu olan bu malzemelere ise "ısı yalıtım malzemeleri" adı verilmektedir. Dış cephe mantolama yaparken kullandığımız ısı yalıtım malzemeleri nelerdir? makalemizin ana konusunu teşkil etmektedir.
Evlerin yalıtımı nasıl yapılır? diye soracak olursak şu şekilde açıklayabiliriz.
Binalarda dış cephe kaplama plakaları, yapıların duvar, çatı ve döşemelerini ortaya getiren yapı elemanlarında ve tesisat sistemlerinin yalıtımında ve kapı pencere yalıtımında pencere söveleri dış cephe izolasyon malzemeleri olarak da kullanılabilirler. Bu ısı yalıtım malzemelerinin pencerelerde kullanılan nitelikli doğramalar ve yalıtım camı üniteleri de etkin "ısı yalıtımı" için oldukça önemlidir.
Binalarda dış cephe giydirme için ısı yalıtım malzemesi seçimi içinde tereddütler yaşamamak için ısı yalıtım malzemelerinin özelliklerini iyi bilmek dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Ek olarak, pencere söveleri güçlü ısı izolasyonu malzemeleridir. Yüksek orada "yalıtım" sağlayarak enerji tasarrufu için katkıda bulunan temel yalıtım malzemeleridir.
Isı Yalıtım Malzemeleri Özellikleri ve Çeşitleri
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayıları küçük olmalıdır. Bu sayede "enerji tasarrufu" sağlarlar.
Binalarda kullanılacak izolasyon malzemelerinin ağır olmaması gerekir.
Mantolama malzemeleri kokusuz olmalıdır. Uzun vadede rahatsız edici kokular yaymamalıdır.
Su ve nemi absorbe etme özelliği olmalıdır.
İzolasyon amacıyla kullanılacak "ısı yalıtım malzemeleri" üzerlerinde bakteri ve haşerelerin yuva yapabileceği boşluklar olmamalıdır.
Çürümeye karşı sağlam olmalıdır.
İzolasyon malzemeleri ilk günkü özelliğini kaybetmemelidir.
Yanıcı olmamalıdır.
Yalıtım malzemeleri uzun ömürlü olmalıdır.
Taşımaya elverişli ve insan sağlığına zarar vermemelidir.
Söve kaplama malzemeleri ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.
Taneli Yapıya Sahip Dış Cephe Isı Yalıtım Malzemeleri
Sıkça sorulan sorular arasında taneli yapıya sahip "ısı yalıtım malzemeleri" de bulunmaktadır. Bu tür yalıtım malzemeleri tanecikli bir yapıya sahip olup, binaların ısı yalıtım malzemeleri arasında hava boşlukları bulunmaktadır. Taneciklerin düzensiz olması sebebiyle hava hareketleri oldukça azdır. Bundan dolayıdır ki taşınım yolu ile ısı aktarımı düşüktür. Bu linkten mantolama nedir? konusu ile alakalı daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir? Örnekler
Sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtım uygulamasından detaylı doğal ve suni malzemeler kullanılmaktadır. Bir çok yalıtım uygulaması gevşek dolgu olarak yapılabilmektedir. Bu durumlarda ısı yalıtım malzemesi yalıtılacak yere dökülmektedir. Sıcak ve düzgün olamayan yüzeylerde uygulanacak bir malzeme ile yüzeye elastik özellik kazandırılarak izolasyonun ömrü uzatılmaktadır.
Lifli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri
Malzemelerin lifleri arasındaki serbest hava kanallarının genişliği ve adedi ve yoğunlukları düşüktür. Lifler arasında meydana gelen hava tabakaları taşınım oluşacak ısı transferlerine karşı direnç oluşturmakta ve ısı aktarımını en aza indirmektedir.
Hücreli Yapıya Sahip İzolasyon Malzemeleri
Hücreli mantolama malzemelerinin taşınım yolu ile ısı aktarımını en aza indirmek için hücrelerin olası olduğunca küçük olması gerekmektedir. eski binaların dış cephesinin yenilenmesi işlemleri için detalı bilgilere linkten erişebilirsiniz.
Reflektif Yapıya Sahip İzolasyon Malzemeleri
Bu tür "izolasyon malzemeleri", yutma kat sayısının düşük olması sebebiyle ısının büyük bir bölümünü geri yansıtmaktadırlar.
Son Grup Isı Yalıtım Malzemeleri
Yukarıdaki dört takım malzemenin iki ya da daha fazlasının karışımından ortaya çıkmaktadırlar. Gerçekte bütün özellikleri bir arada barındıran bir "ısı yalıtım malzemesi" bulmak pek mümkün değildir.
Isı Yalıtım Malzemeleri ve İzolasyon Performansı
Isı İletkenlik
Dış cephe kaplama amacıyla kullanılacak olan ısı yalıtım malzemelerinin, gözenekli ya da lifli yapıda olmaları sebebiyle ısıl iletkenlikleri düşük olmaktadır. Şekilsiz yapıdaki katılar, kristal yapıdaki katılara göre daha çok gaz boşluklarına sahiptir. Bundan dolayı bu tip malzemelerin ısıl iletkenlikleri daha düşüktür.
Isı yalıtım malzemeleri arasından seçim yapılırken diğer bütün faktörlerin eşit olması halinde en düşük ısıl iletkenliğe sahip malzemenin seçilmesi yapılacak yalıtım uygulamasından beklenilen tasarrufun sağlanması bakımından önem taşımaktadır.
İzolasyon Malzemelerinin Mekanik Hasara Karşı Direnci
Isı yalıtım malzemeleri mekanik olarak zayıf olmaktadırlar. Bu amaçla seyrek korumasız olarak kullanılabilirler. Dış cephe mantolama programından sonra yalıtımın üzeri koruyucu bir tabaka ile örtülmektedir.
Absorbsiyona Karşı Direnç
Isı yalıtımı için kullanılan malzemelerin sıcaklığa bağlı olarak ısıl iletkenliğinin yükselmesi nemi absorbe etmemesi durumu oluşur. Yapılan izolasyon uygulaması nemli ya da atmosferik şartlarda ise yalıtımın üst tarafının su geçirmez bir tabaka ile örtülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kullanılan yalıtım malzemeleri ve yüzeylerde bozulmalar yaşanabilmektedir. Binaların dış cephesinde doğru ısı yalıtımı yapmak dikkat edilmesi gereken konulardandır.
İzolasyon Malzemelerinin Yanmaya Karşı Direnci
Isı yalıtım malzemelerinin yanmaya karşı direnç özelliğinin bulunması gerekmektedir. Gerçekleştirilecek programda izolasyon malzemeleri tavsiye edilen derecenin üstünde bir sıcaklıkta çalıştırılmamalıdır. Mantolama malzemelerinin sıcaklığa dayanma limiti maksimum yüzey sıcaklığının daima üstünde olmak halindedir.
İzolasyon Malzemelerinin Yeniden Kullanımı
Plastik yalıtım malzemeleri hariç başka fazlası malzemenin konumunu değiştirmek olasıdır. Metal malzemelerin yer değiştirmesi basittir. Plastik malzemelerin zarara karşı ufakta olsa bir direnci bulunmaktadır ancak tekrardan kullanılması ideal değildir. Polistren sert köpük malzemeleri geri dönüşüme uygun malzemelerdir.
Ekonomik Olması
Amacına uygun, ideal malzeme seçimi ve malzemenin (polistren sert strafor) yalıtım kalınlığı, izolasyonun maliyetinin belirlemektedir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise seçilecek ısı yalıtım malzemesinin hangi bölge ve kalınlıkta ve uzun yaşamlı kullanılabilirliğinin seçiminin yapılmasıdır. Yalıtımın üstünde sarfedilen koruyucu tabaka ve örtüler yalıtımın ömrünü (sert köpüğün) uzatmaktadır. Piyasada çok çeşitli ısı yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. İzolasyon malzeme fiyatları ebat, kalınlık, malzeme cinsine göre farklılıklar göstermektedir. B1 sınfı alev almaz strafor olup yangın yönetmeliğine uygun olmalıdır. Eps beyaz veya gri karbonlu strafor olarak tercih edilebilir.
İzolasyon Malzemelerinin Sağlık Tehlikesi
Dış cephede mantolama yapmak kullanılan ısı yalıtım malzemelerinden çıkan ve solunum yolu ile akciğerlere gidebilecek tozlar insan sağlığına zarar verebilir. Genellikle asbest insan sağlığına en çok zarar veren maddedir. Bu tür mantolama malzemeleri çalışma bölgesinden uzak bir yerde depolanmalıdır. Bazı izolasyon malzemeleri ise deri ile temas ettiğinde kaşıntıya sebep olur, bu tür "yalıtım malzemeleri" kesinlikle eldiven ile taşınmalı ve uygulanmalıdır.
Isı yalıtım Malzeme Tavsiyesi
Isı yalıtım malzeme tavsiyesi edilecek ve binaların dış cephesinde yapılacak ısı yalıtımı amacıyla mantolama uygulamasında malzeme seçimi ve seçilen dış cephe kaplama kalınlığı mühim iki faktördür. Seçilecek ısı yalıtım levhalarının bünyesine muhakkak su emmemesi gerekmektedir. Metpor Söve ve Mantolama üretimi olan fugalı ısı yalıtım levhaları ve yalı baskı cephe kaplamaları su emme oranı sıfır malzemelerdir. Hem de buhar difüzyon direncinin yüksek olması, basınç ve vuruş dayanımı, sıcak tutuculuk ve ısı iletim kat sayısı föktürü de oldukça önemlidir. Bununla beraber ısı yalıtım malzeme fiyatları önde gelen öncelikler arasındadır.
Bina sahipleri dış cephe dekorasyonu yapılması amacıyla ekstra bir bütçe ayırmakta ve o bütçeye makul tercihler yapmaktadır.
İnternet üzerinde dış cephe kaplama görselleri şeklinde aramalar yaparak, zihninizde oluşacak bina cephe tasarımına yön verebilirsiniz. Ardından yapılması gereken mantolama firmaları ile birlikte düşünce alışverişi yapıp en makul öneriyi vereni ve en güvenilir olan dış cephe kaplama firmasını bulmaktır.
Binalarda Hangi Isı Yalıtım Malzemeleri Kullanılır?
Dünyanın Kabul Görmüş En İyi Isı Yalıtım Malzemeleri
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir Örnekler;
Cam Yünü İzolasyon malzemeleri
Ergimiş camın detaylı yollarla lif durumuna getirilmiş halidir. Hammaddesinin temelini silis kumu oluşturmaktadır. Bakalitli ve bakalitsiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Bakalitli Cam Yünü Malzemesi
Yoğunluk : 10/80 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : +230 oC ye kadar.
Isı İletim Katadedi : 20 oC ortalama sıcaklık amacıyla 0,040 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Bakalitsiz Cam Yünü İzolasyon Malzemesi
Yoğunluk : 130 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : +555 oC ye kadar.
Isı İletim Katadedi : 50 oC ortalama sıcaklık amacıyla 0,045 W/mK
Genleştirilmiş Polistren ( EPS ) Isı Yalıtım Malzemeleri
Polistren sert köpük (strafor) suni organik bir izolasyon malzemesidir. Isı yalıtım levhası fiyatları arasında pahalıdır. Farklı kullanım amacı güder. Isı yalıtım malzemesi tavsiyesi olarak teras çatı yalıtımında, çatılarda ve temellerin izolasyonunda kullanılmalıdır.
Yoğunluk : 15/30 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -100 / +80o C arası.
Isı İletim Katadedi : 10oC ortalama sıcaklık amacıyla 0,033 W/mK
Su Buhar Geçişi : 25 µgm/Nh
Taşyünü İzolasyon Malzemeleri
Bazalt, kireç taşı, dolomit gibi gibi minerallerden elde edilen lifli ısı yalıtım malzemeleridir. Yüksek ve düşük yoğunlukta olmak üzere iki tür üretilmektedirler.
Yüksek Yoğunluklu Taşyünü İzolasyon Malzemesi
Düşük Yoğunluklu Taşyünü
Yüksek Yoğunluklu Taşyünü İzolasyon Malzemesi
Yoğunluk : 100 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : 0 / 800o C
Isı İletim Katsayısı : 50o C ortalama sıcaklık amacıyla 0,043 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Düşük Yoğunluklu Taşyünü
Yoğunluk : 33 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : 0/800o C
Isı İletim Isı İletim Katsayısı : 50o C ortalama sıcaklık amacıyla 0,043 W/mK
Su Buhar Geçişi : 542 µgm/Nh
Extrüde Polistren ( XPS ) Isı Yalıtım Levhaları
Polistren sert köpüğün banttan çekilerek imal edilen tipidir.
Yoğunluk : 45 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -60 / +75o C arası.
Isı İletim Katsayısı : 10o C ortalama sıcaklık amacıyla 0,026 W/mK
Su Buhar Geçişi : 0.15 / 0.075 µgm/Nh
Poliüretan Köpük
Poliüretan iki kimyasal maddenin (poliol ve izosiyonat) karşımları arasında havanın sayesinde köpürüp sertleşmesinden elde edilen plastik temelli bir köpüktür.
Yoğunluk: 50 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -180 / +110o C arası.
Isı İletim Katsayısı : 10o C ortalama sıcaklık amacıyla 0,046 W/mK
Su Buhar Geçişi: 0 µgm/Nh
Fenol Köpüğü
Fenol, formaldehit bakalitine anorganik şişirici ve sertleştirici maddeler katılarak elde edilmektedir. Muhtelif yoğunluklarda sert ancak kırılgan, ufak gözenekli ve yüzeyi sürtünmeyle tozlaşan bir yapıya sahiptir.
Yoğunluk : 30 / 35 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -180 / +120o C arası.
Isı İletim Katsayısı : 0,04 W/mK
Su Buhar Geçişi : 6.8 µgm/Nh
Cam Köpüğü
Cam köpüğü levhalar, çok sert basınca sağlam, basit kırılabilen, sürtünmeye dayanıksız, yüzey sürtünmesi ile basit tozlaşabilen ısı yalıtım malzemeleridir.
Yoğunluk : 135 kg/m³
Kullanım Sıcaklığı : -260 / +430o C arası.
Isı İletim Katsayısı : 10o C ortalama sıcaklık amacıyla 0,046 W/mK
Su Buhar Geçişi : 0 µgm/Nh
Türkiye'de Üretilen 13 Isı Yalıtım Malzeme Tavsiyesi
En iyi ısı yalıtım malzemeleri nelerdir? örnekler vercek olarsak;
Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
Mantar Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
Türkiye'de Üretilmeyip İthal Edilen İzolasyon Malzemeleri
Seramik Yünü
Melamin Köpüğü
Poli İzosiyonat Köpük
PVC Köpük
Vermikulit
Elastomerik Kauçuk Köpüğü
Knauf Vidipan
Aqua Panel Meşli Çimento Bazlı Yalıtım Malzemeleri
Metpor En İyi İç Cephe Isı Yalıtım Malzemeleri | Trendwall
Trendwall dekoratif "iç cephe ısı yalıtım malzemeleri" yani strafor duvar paneli ne işe yarar? sorusunun yanıtı aslında nedir? açıklamasının içerisinde de yer almıştır. Dolayısıyla bu paneller mekanın dekorasyonu için önemli bir yere sahiptir ve istediğiniz bir mekanı güzelleştirmek için kullanabilirsiniz. Binalarda "ısı yalıtım malzemeleri" için yeni nesil ürünler diye tanımlayabiliriz.
Hem iç cephe mantolama hemde ev dekorasyonu özelliği taşıyan fiyat - performans ürünleridir. Evlerin enerji verimliliği açısından oldukça faydalı "iç cephe ısı yalıtım malzemeleri" arasındadır. Mantolama nedir? yazımızdan da faydalanabilirsiniz. Kullanılan ısı yalıtım malzemeleri, mekanların havasını değiştirerek evlerde, ofislerde veya ticari diğer alanlarda oldukça şık ve zarif ürünlerdir.
Trendwall malzeme seçimi konusunda, Metpor kullanıcılarının bir hayli zorlandığını ifade etmek gerekir. Çünkü 1250 modelin üzerinde bulunan "strafor duvar panelleri", desen ve doku çeşitleri ile karar verme aşamasında zorlayan ısı yalıtım malzemeleridir.
Bilgi toplumu hizmetleri kapsamında bir dip not olarak eklemeliyiz. Strafor duvar paneli izolasyon levhalarımız eps beyaz strafor malzemelerden üretilmektedir. Dış cephe mantolama amaçlı olarak cephe yüzeylerinde kullanılacak xps ısı yalıtım malzemesi değildir.
Dış Cephe Isı Yalıtım Malzemeleri Nerelerde Kullanılır?
Isı yalıtım malzemeleri şuralarda tavsiye edilir ;
Teras çatı ve normal çatı yalıtımı için kullanılır.
İzolasyon malzemeleri inşaat temellerinde kullanılır.
Dış duvar kaplamada kullanılır.
Sert köpüğün toprakta temasta olan duvar ve döşemelerde kullanıması
Çeşitli ısı tesisatlarında kullanılır.
Tesisatlarda, havalandırmalarda, kat bölmelerinde kullanılır.
Cam, kapı açıklarında kullanılır.
Dış cephede pencere söveleri nedir? makalemizden söve malzemeleri ile ilgili kapsamlı bilgiler alabilirsiniz. Binalarda mantolama uygulaması kimi zaman klasik düz mantolama, yalı baskı lambiri kaplama malzemeleri, fugalı mantolama, terracotta dış cephe mantolama gibi strafor mantolama malzemeleriyle doğalgaz enerjisinden tasarruf etmemizi sağlar.
Isı yalıtımı sayesinde enerjiden tasarruf yapılmaktadır. Böylece daha az enerji kaynakları harcanmakta ve ekonomik olarak bir tasarruf sağlanmaktadır. Bu nedenle yeni ve eski her inşaatta ve imar ve iskana açık yerlerde ısı yalıtımını yapmak önerilmektedir. Duvar panelleri, ısı yaltım malzeme tavsiyesi için önde gelen hem dekoratif hemde yalıtım özelliği taşıyan düşük maliyetli izolasyon malzemesi türlerindendir. Ev, ofis, cafe, restoran, hastaneler ve okullar gibi bir çok binaların dış cephesinde rahatlıkla uygulanabilir.
Duvar paneli uygulamasını banyo gibi ıslak zeminli bölgelerde de rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Ayrıca, dış cephe kaplama panelleri makalemizden de faydalanabilirsiniz. Dış cephe mantolama sistemelerini oluşturan malzeme bileşenleri yukarıdaki gibi özetlenebilir. Sıkça sorulan sorular kapsamında webin en detaylı anlatımla mantolama rehberi ihtiyacınız olan tüm sorulara yanıt verecek şekilde hazırlanmıştır.
Doğal mantolama malzemeleri kullanılarak imal edilen yalı baskı dış cephe kaplamaları veya fugalı dış cephe kaplama modelleri sahip bulunduğu ahşap dokusu ile dış cephe için estetik bir görünüm kazandırır. Üzerine "boya uygulamaları" yapılabilir, neme karşı sağlamdır, kabarma ve dökülme yapmaz, uzun süreli dayanım özelliğine sahiptir, ısıya ve ateşe karşı dayanıklıdır, her türlü binaya rahatça uygulanabilir.
Sonuç
Isı yaltım özelliği taşıyan malzemeler, ısı aktarımının üç formunu radyasyon, iletim ve konveksiyon en aza indirmek için bünyesindeki doğal moleküler yapılarına dayanır. En büyük bina ısı kayıpları hava hareketinden kaynaklanmaktadır. Hareketli rastgele bir hava kütlesi, içersinden geçtiği bir cisimden ya da yüzeyden ısı alır. Isı kaybı hareket eden hava miktarında süratiyle orantılı olan su sahip olunan ve sıcaklık arasındaki farkın ısı kaynağı ve havanın.
Bir ısı kaynağı üzerindeki hava hareketi ne kadar hızlı olursa, ısı aktarımı o kadar süratli olur. Su damlacıklarının varlığı, bu uygulama için bir hızlandırıcı olarak fonksiyon görecektir, fakat su buharı doygunluğu üzerindeki denetimin genelde yoğuşmadan kaynaklanan problemlerden uzak durmak amacıyla uygulanması gerekecektir .
Havadaki su buharının ılık iç ortamda tutulmasını sağlayarak yoğunlaşma büyük ölçüde denetlenebilir. İzolasyonun sıcak tarafındaki buhar denetim katmanları, bina zarfının sıcak ve soğuk bölgeler arasındaki hava göçüne etkili bir şekilde sızdırmaz duruma getirilmesi izolasyon malzemesi tavsiyeleri arasındadır.
Açık hücrenin dış cephe kaplama malzemeleri yün gibi, bunların arasında bir hava çok daha büyük bir taşıma prosedürünü sağlar ve bu da sınırlayan performansı, yapı yönünden nitelik, denetim ve montaj işçiliği konusunda çok daha büyük bir üstünlük sağlamaktadır. Isı yalıtım malzemeleri kaliteli olursa kullanıcalara üstün avantajlar sunar.
Taş duvar kaplama, mantolama çeşitleri konutların bölgesel faktörlerden kaynaklı vuruş ve aşınmalar karşı koruma sağlama hedefi ile kullanılabileceği gibi konutların toprak zemin ile ilişkisini engellemesi sebebiyle cephe ve çevre düzenini sağlamak hedefi ile de kullanılabilmektedir.
0 notes
metpor-sove · 3 years
Text
Mantolama Firmaları
ış cephe kaplaması yapan firmalar İstanbul ili için en iyi hizmeti alacağınız yeri arıyorsanız artık aramaktan vazgeçebilirsiniz. Zira aradığınızı buldunuz. Metpor Söve ve dış cephe kaplaması ile mantolama ürünleri sizler için en nitelikli hizmetleri ve en iyi dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak sunulmaktadır. Dış cephe kaplaması ile ısı yalıtımı programlarımızdan anında faydalanabilir, kusursuz fiyatlarla en iyi neticelere ulaşabilirsiniz. Firmamız bedelsiz keşif hizmeti ile sizlere en iyi mantolama yöntemi önerilerini yaparak hizmetinize sunar.
"dış cephe kaplama firmaları" olarak mantolama dediğimiz binalarınızın dış cephesine uygulanan ısı yalıtım malzemeleri sistemidir. Ülkemizde uzun senelerdir enerji tasarrufu ve bölgesel faktörler hedefli uygulanan bu teknik tasarruf tedbirlerini çoğaltmak hedefli uygulanan en yalın teknikdir. İstanbul mantolama firmaları evinizde ısınma ve serinleme hedefli kullandığınız kombi, kalorifer, klima ve aynısı cihazlarınızın yaydığı enerjiyi olduğu ortama hapsederek tasarruf sağlar.
Sağladığı tasarruf ile daha az fatura ödemesi yaparsınız. Binaların dış cephe kaplaması ile mantolama ile hem kendi cebinize tasarruf sağlayabilir hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilirsiniz. Sistem bina dış cephesine duvarın tamamını kaplayacak şekilde uygulanması gerekir, ısı yalıtım levhaları ile doğru ve düzgün şekilde kaplanmalıdır.
Türkiye'nin En Büyük Cephe Firmaları
Binalarda dış cephe kaplaması ile mantolama genel olarak binaların dış cephelerine kaplandığı gibi iç cephelere de duvarlar kaplanmaktadır. Soğuk hava depoları, garaj kapıları gibi alanlarda da mantolama yapılabilmektedir. Konforlu bir hayat kısmı oluşturma adına bütün bölgelere uygulanan teknik doğru zamanda işini bilen "dış cephe kaplama firmaları" tarafından yapılmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk havalarda yapılması makul değildir.
Dış cephe strafor kaplama malzemeleri diğer "dış cephe mantolama" malzeme seçeneklerine göre ekonomiktir. Binaların cephelerini dış cephe panelleri ile saran bir dış cephe kaplama köpük malzemeleridir. fugalı dış cephe kaplama malzemesi, yalı baskı kaplama malzemeleri veya farklı pratik dış cephe kaplama malzemesi üzerine akrilik ve mineral yapılar kullanarak dekoratif bir görsellik elde ederek cephe kaplamasıyla, mantolama ve söve yapılması mümkündür.
dış cephe kaplaması ile mantolama, mantık olarak yapının dış cephe kaplaması tekniği ile ısı yalıtımına tabi tutulmasıdır. Bu izolasyon uygulamaları yapının inşa bileşenlerinin de ısı değişikliklerinden etkilenmesini engellediğinden en yararlı ısı yalıtım tekniği olarak tanımlanır.
Modern yapı teknolojilerinin tamamında ısı yalıtımı ana inşa bileşenidir. Fakat ülkemizde prosedüriş dönemde mecburi olmadığından yapıların nerdeyse hiç birinde kullanılmamıştır.
En İyi Dış Cephe Kaplama Firmaları
Mevcut yasalara göre yeni uygulanan binaların ısı yalıtımı yaptırması mecburidir. Bu amaçla dış cephe kaplama firmaları ile mantolama şirketleri ile irtibata geçmeniz ve yapınızı yönetmeliklere makul biçimde yalıtmanız gerekmektedir. Enerji performansı yönetmeliği kapsamında ısı yalıtımının enerji kimlik belgesi verilebilmesine izin vermesi gerekir. dış cephe kaplaması ile mantolama şartnamesinin de buna makul biçimde hazırlanıp kusursuz biçimde uygulanması gereklidir. Dış cephede mantolama uygulamasının yanında söve uygulamaları da tavsiye edilmektedir. Hem kendi ürettiğimiz dış cephe kaplama malzemeleri ve mantolama malzemeleri ile uygulama yapıyor olmamız bizi "Türkiye'nin en büyük cephe firmaları" arasına sokuyor.
Dış Cephe Kaplama Firmaları Nasıl Analiz Yapar?
Mantolama Fiyat Analizi Mantolama maliyetleri alçakta sıralayacağımız nedenlere bağlı olarak değişmektedir.
Malzeme niteliği: Kullanılacak malzemenin TSE, CE, ETAG belgelerine sahip olması gerekir. Paket sistemi olması mühimdir. Yani sıvasından boyasına kadar hepsinin aynı markaya ait paket sistemi olması gerekir. Hem de dış cephe kaplama malzemelerinin cinsi ve kalınlık seçimi de fiyatta değişiklik oluşturur.
İşçilik niteliği: Yüklenici firmanın iş yapış niteliği de fiyata bir nebze tesir edecektir. Ancak doğru firma seçimi yapıldığı takdirde işin en mühim adımı hal olmuş sayılacaktır. Bu aşamada ilgi edilmesi gereken en mühim kriter, işi yapacak firmanın referans değerlendirmesi ve memnuniyet araştırmasıdır.
Binanın yüksekliği: Bina ne kadar yüksek ise işçilik giderleri o kadar artmaktadır. Malzemelerin 3. Kata taşınması var. Bir de 20. Kata taşınması var. Hem de ustaların çıkış ve iniş süreleri de arttırması nedeniyle vakit kaybından dolayı gerçekleştirdikleri iş seviyesi de azalmaktadır. Ve bu da dış cephe mantolama m2 fiyatları konusunda etkili olur.
Binanın girinti çıkıntı seviyesi: Bazı bina cepheleri düzdür. Düz olan cephelerde bir usta kolaylıkla 40 - 50 m2 mantolama yapabilir. Ancak cephede çıkıntılar, girintiler vs. oldu mu usta malzemelerin kesimi ve programında süre kaybettiğinden günlük en çok 20-30 m2 alan yapabilir.
Demir korkuluklar: Hemen derhal bütün eski binalarda bu problem mevcut. Alt katlarda tespit edilen dairelerin pencere korkulukları ve birtakım kapalı balkonların dışlarında tespit edilen demirler. Bu demirler sökülmeden sıhhatli bir program gerçekleştirme olası değil. Bu demirlerin sökümü, gerekmesi halinde küçültülmesi, boyanması ve yine takılması, dış cephe kaplama fiyatları amacıyla ek bir fiyat demek.
Pencere altı mermerleri: EPS Mantolama ya da taş yünü mantolama malzemeleri cepheye uygulandığında birtakım kapı ve pencere altı mermerleri kısa kalmaktadır. Mermerden süzülen suların mantolamanın üzerine akmaması amacıyla alüminyum denizlik kullanılmaktadır. Bazı binalarda yüzlerce metre tül denizlik kullanılmak mecburiyetinde kalınabilir. Dolayısıyla bu da ek bir maliyet demek.
Dekoratif unsurlar: Kat silmesi, söve, fuga, köşe taşı gibi akrilik temelli ve binaya estetik bir görüntü katan malzemelerin tüketimi bir parça fazladan maliyet gerektirir.
Dış Cephe Mantolama Firmaları
Dış cephe mantolama uygulaması yaptırırken günümüzde binaların görselliği de düşünülmektedir. Bu sebeple dekoratif mantolama uygulama yöntemleri tercih edilmektedir. Dış cephe kaplama modelleri söz hususu olduğunda değişik dekoratif dış cephe kaplama malzemeleri olduğu görülmektedir.
Binanın ısı yalıtımı ve dış cephe kaplamasını yaparak tasarım imkanları sağlayan yalı baskı (siding) malzemeler EPS strafor polistren köpük adını verdiğimiz termoplastik bir malzemeden üretilmektir. Strafor yalı baskı levhaları hafif ve mukavemetli bir ısı yalıtım malzemesi olup, ısı yalıtımı metrik değerleri mükemmel olan izolasyon malzemeleridir.
Dış cephede kaplama uygulamasının onlarca çeşidi mevcuttur. Dış cephe uygulamaları yapan mantolama firmaları uyguladığı bu işlemlerde kullanılan "mantolama malzemeleri" de değişkenlik gösterir. Fakat "yapılarda mantolama malzemeleri" arasında seçim yapılırken birkaç esas neden göz önünde bulundurmalıdır. Çünkü en iyi ısı yalıtım malzemeleri dış cephede dayanıklı olması, su ve nemden basit etkilenmemesi, yanmaya dayanıklılık, basınç ve çekme dayanıklılığı, buhar difüzyon direnci, birim hacim ağırlığı, sıva tutuculuğu, işlenebilirlik, uzun yaşamlı olması, mantolama malzeme m2 fiyatları anlamında ekonomik olması gibi etmenler göz önünde tutulmalıdır.,
0 notes
metpor-sove · 3 years
Text
En İyi Mantolama Yöntemleri
Mantolama Çeşitleri, bütün dünyada küresel çapta iklimleri iyileştirmeye yönelik çabaları desteklemek amacıyla yapılan ve bununla beraber enerji fiyatlarındaki büyük artışlar nedeniyle binaların dış duvarlarına veya iç duvarlarının yüzeyine uygulanan bir ısı yalıtımı yöntemidir. Bina cephelerinde yapılacak "mantolama yöntemleri" binalarda enerji verimliliğini arttırarak "enerji tasarrufu" sağlayan bilinen en iyi stratejidir. Mantolama detayları ve mantolama alternatifleri için pek çok sistem bulunur. İyi bir mantolama nasıl olmalı? diye soracak olursanız. Mantolama markaları arasında Metpor ön planda geliyor diyebiliriz.
Binaların dış cephe giydirme yapıldığında, ortaya çıkacak enerji tasarrufu aile ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Bununla beraber doğaya ve enerji kaynaklarının korunmasına katkıda bulunup, çevreye verilen zararları önleme noktasında en iyi önlemlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Dünya nüfusunun özellikle son yüzyılda çok hızlı bir şekilde artmasıyla beraber, sanayinin ise bu dönemde çok hızlı bir şekilde gelişmesine bağlı olarak enerjiye duyulan gereksinim de artmıştır. Enerjiye duyulan bu gereksinim de binalarda tasarruf amaçlı bazı önlemler alınması için çalışmalar yapılmasına neden olmuştur. İşte bu sebeple mantolama en basit anlatımla bir yapının dış yüzeyinin izolasyon özelliği olan malzemelerle kaplanması işlemidir. Mantolama günümüzde yeni yapılan bütün binalar için zorunlu tutulmuş bir "bina izolasyonu" programıdır. Bununla birlikte eski binaların dış cephesinin yenilenmesi de rahatça uygulanabilmektedir.
Binaların kullanım çeşitleri ne olursa olsun hangi amaçla kullanıldığına bakılmaksızın, büyük küçük her yapıya "mantolama uygulaması" yapabilir ve böylece "binalarda ısı tasarrufu" sağlanırken binanın ömrü de uzatılmış olur. Bir yapının enerji tasarrufu durumuna getirilmesinde en etkili teknik olan mantolama ekonomik fiyatıyla da avantaj sağlayan bir yalıtım yöntemidir. Mantolama planlaması için tüm merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceğiniz bu makale, Metpor Dekor mantolama ve söve malzemeleri olarak firmamızın ısı yalıtımı hakkında bilgi verme prensibi kapsamında kaleme alınmıştır.
1. Mantolama Nedir?
Mantolama nedir? sorusuna cevap vermeye devam edersek, dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak ısı kayıplarını ortadan kaldıran, ısı yalıtımı sağlayıp dış cephe kaplama işlemlerinin tamamına "mantolama" diyebiliriz. Bina cephesinde uygulanan mantolama sistemleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi büyük şehirlerimizde uygulanmaktadır. Son birkaç yıldır diğer illerimizde ve bölgelerimizde de toplumsal farkındalık artmış olup, binalarda dış cephe giydirme veya iç mekanlara yalıtım uygulamaya başlanmıştır.
+ Mantolama teknikleri kullanılarak yalıtım yapmanın asıl amacı, binalarda iç mekan sıcaklığınının, dış mekan sıcaklığının birbiriyle etkileşime geçmesini önlemektir.
+ Aslında, tek kata mantolama yapılmış bir ev dahi, tavandan, duvarlardan ve zeminden geçtiğimiz bütün ısı akışının % 50'sini durdurma yeteneğine sahip olabilmektedir.
Binalarda mantolama stratejisi ile ısı yalıtımı yapmak akıllı ve sürdürülebilir bir yatırım olup, kısa ve uzun vade de faydalarını göreceğimiz işlemlerdir. Binalarımızı kaliteli mantolama malzemeleri ile giydirdiğimiz zaman doğru yalıtımın nasıl çalışması gerektiği ile ilgili yaratıcı dış cephe kaplama fikirleri vermek amacıyla kaleme alınmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarında basitçe tabirle "mantolama kanunu" olarak bilinen bu dış cephe uygulamalarına, devletimiz tarafından birtakım kurallar ve standartlar getirmiştir. Türkiye'de mantolama uygulamaları bu kurallara ve standartlara uygun olarak yapılması bir kanuni bir zorunluluktur. Belirlenen bu mantolama kuralları sayesinde belirli standart ve kalite yönergelerine uygun olarak binalarda mantolama yapılmak durumundadır. Ülkemizde resmi gazetede yayınlanan bu yönetmeliğin adı "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı" olarak bilinmektedir. Binalarımızda yalıtım stratejisi olarak mantolama, dış cephe için en popüler "dış cephe kaplama" uygulamasıdır. Isı olarak tabir ettiğimiz enerji, bir yapının duvarlarından, pencerelerinden, çatısından ve tabanlarından yayılmaya başlar. Mantolama uygulaması yapılmadan önce dikakt edilmesi gereken önemli bir konu "mantolama analizi" yapılmasıdır. Mantolama analizi işinin ehli doğru kişiler tarafınfan yapılmalı ve mantolama detayları konusunda dikkatli ve akılcı bir yaklaşım sergilenmelidir. Mantolama aşamaları sırsında bütün yalıtım aşamaları kalifiye personel tarafından kontrol edilmeli hatalı bir takım uygulamalar var ise bu hatalar düzeltilmelidir.
Mantolama uygulamaları yaşam alanlarında konforu arttırmaya yönelik yapılan uygulamalardır. Yapıya en uygun ve en iyi mantolama yöntemi doğru uygulama teknikleri ile yapıldığı zaman, mantolamanın aile ve ülke ekonomisine katkıları oldukça fazla olur. Bu nedenle "mantolama zararları" veya "iç cephe mantolama zararları" gibi bir yaklaşım doğru tamamen eksik bilinmesinden dolayı yapılan bir yorumdur. Mantolama zararları tabiri yanlış uygulanan mantolama hataları sonucu ortaya çıkabilecek bir durumdur. Her mantolama uygulaması faydalı bir yalıtım yöntemidir. Burada sadece mantolamanın ne kadar verimli olduğu konusunda fikir belirtebiliriz.
Mantolama Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Mantolama uygulaması orta büyüklükteki standar bir bina için ortalama 3 - 4 hafta kadar sürmektedir. Hava koşulları, binanın büyüklüğü, uygulamada çalışacak usta sayısı bu süreyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yağmurlu hava koşullarında mantolama uygulaması yapılmamalıdır. Koşulların mantolama için en uygun olduğu zaman, uygulama yapılacak dış yüzeyin ve ortam sıcaklığının en az +5o C olduğu dönemdir. Mantolama köpüğü çeşitleri ile ilgili makalemize erişmek için linte tıklayabilirsiniz.
Akıllı
Isı Yalıtım Yöntemleri
İle Tasarrufa Başlamak İçin Şimdi Bir Bina Mantolama Programına Başlayın
Mantolama yapılması gereken alanlar olarak en başta, iç mekan tavanları, boşluk duvarları ve dış duvarlar gelmektedir. Eps strafor malzemenin cnc makinelerinde istenilen formlarda rahatça kesilebilir ve gerek kalıp yöntemiyle doğrudan baskı yaöntemiyle üretilebilmesinden dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılması konusunda avantajlar sunar. Farklı varyant seçenekleri sunan bu malzeme çeşitleri, benzerlerinde olmayan bu önemli özellik, bu malzemeleri bir adım öne çıkarıyor. Bir binaya mantolama ile yalıtım yapmak, enerji tüketiminde ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde de önemli tasarruf sağlar.
Eps'den üretilen strafor mantolama malzemeleri ve en önemli avantajları şöyledir;
Mükemmel ısı yalıtımı sağlayan ürünlerdir.
Diğer yalıtım malzeme çeşitlerine göre ise m2 fiyatları daha ucuzdur.
Hafif olması sayesinde yapıya ek yük getirmez.
Uygulama kolaylığı açısından da pratik söve kaplama malzemeleridir.
Binanın dış cephesini kaplamasından dolayı binanın donatı ve strüktür bileşenlerini korur.
Daha temiz bir doğa ve çevre için daha az yakıt tüketimi gerekmektedir. İzolasyon yapılmış bir bina ısıtılırken atmosfere salınan CO2 (karbondioksit) gazlarının, ısı yalıtım levhası ile izolasyonu yapılmamış bir binadan yayılanlardan % 45 daha fazla olduğu hesaplanmıştır. Buraya kadar "Eps mantolama nedir?" sorusuna basitçe yanıt vermiş olduk. Şimdi isterseniz rehberimizde "mantolama" için biraz daha detaylı açıklamalar içeren bilgilere doğru yol alalım.
Mantolamanın Temel Amacı Nedir?
Başka bir ifadeyle "mantolama nedir?" diye soracak olursak, dış cephe kaplamasının amacı evlerimizde ve iş yerlerimizde kısaca insanların yaşam alanı olan tüm iç mekanlarda, konforu arttırmaya yönelik yapılan uygulamalardır. Kış çok daha sıcak ve yaz aylarında da daha serin bununla beraber daha temiz, rutubeti az, bir ortam sağlaması ve bu sayede yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflenir. Sağlıklı ve konforlu bir yaşam şartlarını oluşturmak için "dış cephe kaplama" binalarda, evlerde, daire veya işyerlerimizde yani insanın olduğu her yer ve mekanda uygularız. Dış cephe ısı yalıtım fiyatları hakkında bilgiler için linke tıklayabilirsiniz.
Kısaca mantolama ile yapılan bina yalıtım işlemleri, evlerde yaşayan bireylerin yaşam kalitesini arttıran bir yalıtım stratejisidir.
İyi Bir Mantolama Nasıl Olmalı?
Binalarda yapılması planlanan "cephe mantolama" uygulamaları, evlerde ve diğer yaşam alanlarında oluşabilecek bir çok sorunun önüne geçebilecek yeteneğe sahip yalıtım teknikleridir. Mantolama analizi yapılırken "dış cephe ısı yalıtım malzeme çeşitleri" arasında seçilecek malzeme binanın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek özelliklere sahip olmalıdır.
Mantolama ile ilgili söylememiz gereken bir başka konu da özellikle büyük şehirler başta İstanbul olmak üzere, bütün illerimizde uygulanmakta olan "en iyi dış cephe kaplaması yöntemi" olduğudur. Binalarda mantolama stratejisi sadecece evlerin "dış cephe" bölümünde yapılan bir ısı yalıtım yöntemi değildir. Tamamlayıcı unsur olarak, iç cephede de uygulanan yalıtım stratejileri arasında "iç cephe daire mantolama" sistemleri de vardır.
Yaratıcı Mantolama Fikirleri
İskele kurmadan mantolama yapmak için iç cephe mantolama teknikleri uygulanmalıdır. Mantolama uygulaması için belediyeden izin almak gerekmez. Bu nedenle, "mantolama belediye izin belgesi" gibi bir belge de yoktur.
İç cephe ısı yalıtımının uygulama biçimi dış cephe mantolama uygulaması ile aynı sayılabilir. Mantolama için belediyeden izin almak gerekir mi? diye soracak olursak, binalarda mantolama yapmak için belediyeden izin alınmasına gerek yoktur. Sadece tarihi eser kapsamındaki bazı yapıların restorasyonunda bir takım kurallar ve yaptırımlar vardır. Bu konu başlı başına incelenmesi gereken bir konudur.
Mantolama "R değeri" ve "U değeri" Kavramları
Binalarda mantolama stratejisi yapılırken, ısı yalıtım uygulamalarında R değeri veya ısı direnci, belirli bir mantolama ürününün "yalıtım" yeteneğini tanımlamak için kullanılan bir değerdir. Isı direnci, malzemenin durabileceği ısı miktarını gösterir (kalınlığına göre). R değeri ne kadar yüksek olursa, ısı kaybı ve ısı yalıtım özellikleri o kadar az olur.
Mantolama planlaması yapılırken, U değeri veya ısı transfer katsayısı, tüm bir yapısal elemanın yalıtım kabiliyetini tanımlamak için kullanılır. Isı transfer katsayısı, yapıdan geçen ısı miktarını (örn. Bir çatı) gösterir. U değeri ne kadar düşük olursa, ısı kaybı ve yalıtım özellikleri o kadar az olur.
Unutmamalıyız ki! "tüketmediğimiz enerji en ucuz enerjidir".
Mantolama Teknikleriyle Isı Yalıtımı Planlaması Yaparken İlk Olarak Düşünülmesi Gereken Konu, "Enerji Gereksinimlerini Azaltma Stratejisi" olmalıdır.
0 notes
metpor-sove · 4 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
(Mantolama Stratejileri En Kaliteli Mantolama Rehberi Metpor'da gönderdi)
0 notes
metpor-sove · 4 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
2. Mantolama Malzeme Çeşitleri ve En İyi Mantolama MalzemeleriMantolama işlemi yapılmasını şu şekilde de açıklamamız mümkündür; "bina mantolama, iç cephe mantolama ve çekirdek ısı yalıtımıdır". Kısaca "mantolama = ısı yalıtımı" diyebiliriz. Çok fazla teknik detaylarına girmeyerek sizleri sıkmadan dış cephe yalıtımında kullandığımız çok bilinen ve az bilinen mantolama malzeme çeşitleri şöyledir;Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )Mantar Levhalar : ( TS 304 )Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )Fugalı KaplamaYalı Baskı Cephe KaplamasıTerracotta Duvar Yalıtım PanelleriAhşap Desenli Cephe KaplamaMantolama DübeliMantolama FilesiMantolama SıvasıMantolama Isı Yalıtımı SıvasıDekoratif KaplamaDış Cephe BoyasıTrendwall Strafor Duvar PanelleriYukarıdaki malzeme listesi kısaca mantolama sistemini oluşturan mantolama malzemeleri çeşitleridir. Linkten dış cephe "mantolama malzemeleri" makalemizden de ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.2.1. Karbonlu EPS Strafor Polistiren Dış Cephe Köpük Kaplama Nasıl Yapılır?Düz mantolama olarak tanımlanan "klasik mantolama" sistemlerinde mantolama filesi ve mantolama dübeli kullanılır. Yalıtımı sağlayan karbon takviyeli gri EPS strafor köpük, en iyi mantolama malzemeleri arasında önde gelir. Karbonlu siyah EPS bünyesindeki grafit ısı reflektörleri sayesinde "yalıtım" özelliği mükemmel tasarlanmış bir EPS (Expanded Polistren) ısı yalıtım malzemesidir. Strafor dis cephe kaplama malzemeleri arasında en çok tercih edilen çeşitlerdendir.Karbonlu EPS strafor malzemelere siyah veya gri rengi veren içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel (beyaz strandart) EPS strafordan daha mantolamanın verimli olmasını sağlar. B1 sınıfı yangın katagorisinde olan karbonlu siyah EPS strafor mantolama malzemeleri, düşük yoğunluklarda olduğunda bile ısı iletkenlik grubu 035'e dahildir (TS 7316 - EN 13163).(Mantolama Nedir?, 2020 Mantolama ve Yalıtım Rehberi gönderdi)
0 notes
metpor-sove · 4 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
(8 Adımda Resimli Anlatımla Mantolama Uygulaması Nasıl Yapılır? gönderdi) https://www.metpordekor.com/ https://metpordekor.com https://www.metpordekor.com/blog/702-cephe-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/703-cephe-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/5287-villa-dis-cephe-kaplamasi.html https://www.metpordekor.com/blog/5342-strafor-duvar-kaplama-panel-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/5296-strafor-duvar-paneli.html https://www.metpordekor.com/blog/708-cephe-sistemleri-cesitleri.html https://www.metpordekor.com/blog/951-duvar-dis-cephe-kaplamalari.html https://www.metpordekor.com/blog/555-oda-iklimi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/477-catilarda-mantolama-uygulamasi.html https://www.metpordekor.com/blog/578-istanbul-anadolu-yakasi-dis-cephe-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/335-kat-silmesi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/419-dis-cephe-kaplama-cesitleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5302-strafor-duvar-tas-kaplama-modelleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5332-ic-cephe-strafor-panelleri-ve-fiyatlari.html
0 notes
metpor-sove · 4 years
Text
Dekoratif Dış Cephe Kaplamaları
Dış Cephe Dekoratif Kaplamaları İle Isı Yalıtımı
Dış cephe mantolama uygulaması yaptırırken günümüzde binaların görselliği de düşünülmektedir. Bunun amacıyla dekoratif dış cephe ısı yalıtım uyuglamaları tercih edilmektedir. Dış cephe kaplama modelleri söz hususu olduğunda değişik dekoratif yapı malzemeleri olduğu görülmektedir. Hatta binanın bir köşesi ya da küçük bir alanı değil, uygulanan dekorasyon tüm dış cephe kaplaması şeklinde olmaktadır. Bu nedenle tercih edilen fugalı dış cephe kaplama malzemesi, yalı baskı kaplaması veya darklı dış cephe kaplama malzemesi üzerine akrilik ve mineral yapılar kullanarak dekoratif bir görsellik elde ederek söve cephe kaplamasıyla, mantolama yapılması mümkündür.
Hızlı Erişim Linkleri
Mantolama Uygulaması Nasıl Yapılır?, Mantolama Çeşitleri, Mantolama, Mantolama Malzemeleri Nelerdir?, Mantolama Firmaları, Mantolamanın Faydaları, Dekoratif Mantolama, İç Cephe Mantolama, Isı Yalıtımı Nedir?, Mantolama Fiyatları 2019, Mantolama Malzeme Fiyatları 2019, Dış Cephe Mantolama Fiyatları 2019, Dış Cephe Mantolama Malzeme Fiyatları, Mantolama İşçilik Fiyatları 2019, Mantolama Fiyat Hesaplama, Dış Cephe Kaplama, Mantolama Firmaları, Yalı Baskı, Fugalı Kaplama, İstanbul Mantolama Fiyatları, Mantolama Modelleri, Isı Yalıtımı, Isı Yalıtımı Nedir, Isı Yalıtım Fiyatları, Isı Yalıtım Firmaları, Isı Yalıtım Malzemeleri, Isı Yalıtım Çeşitleri, En İyi Mantolama Firmaları, Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır, Isı Yalıtımın Önemi, Isı Yalıtımın Faydaları, Neden Isı Yalıtımı Yaptırmalıyız, Isı Yalıtımın Uygulandığı Yerler, Mantolama, Dış Cephe, söve, duvar kaplama, duvar kaplamaları, duvar kaplama panelleri, duvar kaplama strafor, duvar kaplama malzemeleri, strafor duvar kaplama, strafor duvar kaplama koçtaş, strafor duvar kaplama fiyatları, strafor duvar kaplama nasıl yapılır?, strafor duvar kaplama paneli, strafor duvar paneli, duvar dekorasyonu, taş görünümlü duvar paneli, söve modelleri, söve nedir?, söve çeşitleri, düz söve modelleri, cam söve modelleri, yuvarlak söve modelleri, dış cephe kaplama, mantolama, söve, iç cephe söve modelleri, strafor duvar paneli, strafor duvar kaplama
0 notes
metpor-sove · 4 years
Text
Mantolama Trendleri, 2020 Dış Cephe Mantolama Rehberi
Mantolama Rehberi 2020 - "Mantolama'da 2019 Yılının En İyi Rehberi Metpor"
Dış Cephe Mantolama Klavuzu - Metpor Dekor Kalitesi | 2019 - 2020 Trendleri
İçindekiler:
Mantolama Nedir?
Mantolama Malzemeleri
Dış Cephe Mantolama Çeşitleri
Mantolama Uygulaması Nasıl Yapılır?
Mantolamada R Değeri ve U Değeri Nedir?
Dış Cephe Mantolamanın Avantajları
Mantolama Fiyatları 2019 - 2020
Binalarda Mantolama Nerelere Yapılır?
Yalı Baskı ve Fugalı Mantolama Uygulamaları
Mantolama Firmaları
Mantolama İşe Yarar mı?
Dekoratif Mantolama Çeşitleri
Mantolama ve Termal Köprüler
Dış Cephe Mantolama Ne Kadar Sürer?
Dış Cephe Mantolama İle Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
İç Cephe Mantolama Kavramı
Mantolamanın Genel Sonuçları
1. Mantolama Nedir?
Mantolama nedir? dediğimizde kısaca, dış cephe kaplama malzemeleri yardımıyla bina cephesi kaplanarak, ısı kayıplarını ortadan kaldıran, ısı yalıtımı sağlamak amacıyla yapılan dış cephe kaplama işlemlerinin tamamına "mantolama" denir. Dış cephede mantolama uygulaması başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi büyük şehirlerimizde çok fazla uygulanmakta olan bir yalıtım uygulamasıdır. Binalarda, dış sıcaklık istenen iç sıcaklıktan çok farklıdır. Bu sebeple insanlar evlerini ısıtır veya soğutur. Bu izolasyon sistemleri, enerjinin çalışmasını gerektirir. Yalıtım yapmanın amacı, binanın iç sıcaklığının, dış sıcaklık ile mümkün olduğu kadar ilişkisiz olmasını sağlamaktır. Bir binaya uygun şekilde mantolama ısı yalıtım yapılırsa, bu büyük enerji tasarrufu sağlayacaktır. Bu açıdan da değerlendirdiğimizde "mantolama" ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan çok faydalı bir uygulama tekniğidir.
Akıllı yalıtım Yapı kuralları daha da zorlaşıyor. Bu nedenle, daha akıllı bir yaklaşım gereklidir. Bir binanın enerji kullanımını azaltmak için tek sürdürülebilir ilke enerji kayıplarını ortadan kaldırmaktır.
Hemen Bir Bina Mantolamasına Başlayın
Akıllı Yalıtım
Her şey iyi yalıtılmış bir bina mantosu ile başlar. Umarım evi daha sonra yalıtmak zorunda kalmazsınız! Duvarları, tavanları ve zeminleri mümkün olduğunca verimli bir şekilde yalıtarak, evinizin değerini arttırırken daha fazla enerji tasarruflu bir konut ve önemli ölçüde daha yüksek konfor elde edersiniz. Dış cephe mantolama akıllı ve sürdürülebilir bir yatırımdır.
Türkiye Cumhuriyet'i yasalarında basitçe tabirle "mantolama kanunu" olarak tanımlanan bu dış cephe uygulamalarına bazı kurallar ve standartlar getirilmiştir. Türkiye'de mantolama uygulamaları bu kural ve standartlara uygun olarak yapılmalıdır. Resmi gazetede yayınlanan bu yönetmeliğin adı "TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı" olarak tanımlanmıştır. Mantolama dış cephe için en popüler "dış cephe kaplama" uygulamalarındandır. Isı dediğimiz olgu, bir yapının duvarlarından, pencerelerinden, çatısından ve tabanlarından yayılır. Böylelikle ısı kaybedildikçe, daha düşük iç sıcaklıklarla mücadele etmek veya evlerimizin odalarını tekrar tekrar ısıtmak amacıyla daha çok para harcamak mecburiyetinde kalırız. Yaz aylarında bu ısı kaybı ısı aktarmasına dönüşebilir. "Metpor Dekor" dış cephe ısı yalıtımı sistemleri, çok ısı kaybını ve az ısı kazancını önlemeyi hedefleyen oran olarak kolay bir çözümdür. Yalıtım yapılacak alanlardan bazıları, iç mekan tavanları, boşlukların duvarları ve dış duvarlardır. Eps Strafor malzemenin rahatça kesilebilir olmasından dolayı dış cephe kaplama modelleri için esnek tasarımlar yapılabilmesi için çok imkan sunmaktadır. Bir binaya ısı yalıtımı uygulamak, enerji tüketiminde ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde önemli tasarruflara yol açar. Daha az yakıtın gerekli olması çevre için daha az kirliliğe yol açması anlamına gelir. İzolasyon yapılmış bir binanın ısıtılması için salınan CO2 gazlarının, ısı yalıtım levhası ile yalıtımı yapılmamış bir binadan yayılanlardan % 45 daha az olduğu hesaplanmıştır. Buraya kadar "eps mantolama ne demek" sorusuna yanıt vermiş olduk. Şimdi ise "dış cephe mantolama" hakkında biraz daha ileri seviye bilgilere doğru yol alabiliriz.
Mantolama Uygulamasının Temel Amaçları
Başka bir ifadeyle "mantolama nedir?" diye soracak olursak, mantolama uygulamasındaki temel amaç evlerimizde, iş yerlerimizde kısacası insanların yaşam alanı olan tüm iç mekanlarda daha temiz, daha az rutubetli, kış ve yaz aylarında daha sıcak ya da daha soğuk bir atmosfer sağlaması sebebiyle ve bu sayede yaşam standardını yükselterek, daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam şansı tanıdığı için "dış cephe mantolama uygulaması" binalarda, evlerde veya işyelerinde yapılmalıdır. Mantolama uygulaması yaşam kalitesini arttırır. Yapılacak "cephe mantolama" uygulamaları, evlerde ve diğer iç mekanlarda oluşabilen bir çok sorunun önüne geçebileceği gibi, yaşadığınız binanın duvarlarının dış etkilerden tamamen yalıtılması sayesinde, çok daha güçlü ve uzun ömürlü olmasına katkıda bulunmaktadır. Mevsimlere göre yazın sıcak havanın içeriye girmesini, soğuk havanında dışarıya çıkmasını, kış aylarında bunun tersi olarak dışarıdaki soğuk havanın içeriye, içerideki sıcak havanın dışarıya çıkışını engelleyerek, doğru ve sağlıklı bir iklimleme imkanı sunar.
Mantolamada, özellikle büyük şehirler başta İstanbul olmak üzere bütün illerimizde olmazsa olmaz olarak tabir edeceğimiz bir "dış cephe" uygulama yöntemidir. Mantolama uygulaması sadecece evlerin "dış cephe" bölümünde olmaz. iç cephede de uygulanan "iç cephe mantolama sistemleri" de bulunur. İç cephe duvar yalıtımı ile ilgili bilgileri yazımızın ilerleyen kısımlarında paylaşacağız. Isınma ihtiyacının modern yapılarda daha çok olması ve bu yapıların iklimlendirilmesi için yüksek doğalgaz ve elektrik maliyetlerine katlanılmaktadır. "İstanbul" ilimiz diğer birçok konuda olduğu gibi mantolama uygulamaları için de merkez noktadır. İstanbul'da çok sayıda mantolama yapan firmalar bulunur. Hem de ülkemizin enerji kaynakları bakımından yeteri kadar zengin olmaması nedeniyle maliyetler ekstra daha yüksek olmaktadır. Bütün bu olumsuzlukları üst üste koyunca "dış cephe mantolama" uygulamalarının günümüzde bir binada olmazsa olmaz uygulama olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.
Mantolama'da R değeri ve U değeri
Isı yalıtım uygulamalarında R değeri veya ısı direnci, belirli bir yalıtım ürününün yalıtım yeteneğini tanımlamak için kullanılır. Isı direnci, malzemenin durabileceği ısı miktarını gösterir (kalınlığına göre). R değeri ne kadar yüksek olursa, ısı kaybı ve yalıtım özellikleri o kadar az olur.
U değeri veya ısı transfer katsayısı, tüm bir yapısal elemanın yalıtım kabiliyetini tanımlamak için kullanılır. Isı transfer katsayısı, yapıdan geçen ısı miktarını (örn. Bir çatı) gösterir. U değeri ne kadar düşük olursa, ısı kaybı ve yalıtım özellikleri o kadar az olur.
Trias Energetica Modeli
"Trias Energetica" enerji verimli binalar tasarlamak için izlenmesi gereken üç aşamalı bir modeldir :
Trift Energetica, Delft Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen bir modeldir. İnşaat sektöründe enerji sürdürülebilirliği için bir rehber görevi görür. Trias Energetica, çevre koruma yolunda enerji tasarruflarının öncelikli olarak yapılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Sadece bir bina enerji kaybını en aza indirecek şekilde tasarlandığında, odak güneş panelleri veya ısı değişimi ve geri kazanım sistemleri gibi yenilenebilir enerji çözümlerine geçmelidir.
1. Binanın enerji ihtiyacını azaltın. Binayı iyi yalıtarak başlayın. Kompakt bir tasarım düşünün ve içeri giren hava nedeniyle enerji kayıplarını önleyin.
2. Mümkün olan her yerde yenilenebilir enerji kullanın. Enerji tüketimini minimuma indirdikten sonra, enerjinin nasıl üretildiğini düşünmenin zamanı geldi. Yenilenebilir enerji nerede kullanılabilir?
3. Fosil yakıtları mümkün olduğunca verimli kullanın. Yenilenebilir enerji alternatif olmadığında, bunun yerine fosil yakıtlar kullanılabilir. Etkili sistemler ve teknolojiler bulmaya çalışın.
* Enerji gereksinimlerini azaltın Bir binanın enerji ihtiyacını azaltmak için daha iyi mantolama gereklidir. En ucuz enerji her zaman tüketmediğiniz enerjidir. Binanın hava geçirmez olması da önemlidir. Prosedür söz konusu koşullara bağlıdır. Bu nedenle, Metpor uzmanlarına danışmalısınız.
Dış Cephe Mantolamanın Faydaları ve Avantajları
Metpor Söve & Mantolama "Isı Yalıtım Sistemlerinin Faydaları ve Avantajları";
+ İç mekanlarda ısıtma maliyetini azaltır.
+ Termal konfor koşulunu sağlayarak, yaşam alanlarının kalitesini arttırır.
+ Binanın yapısındaki bileşenlerde yoğuşmanın önlenmesine önemli fayda sağlar.
+ Yapı elemanlarında oluşacak nemi azaltmaya yardımcı olur.
+ Bina kaplamasının yoğun termal strese karşı korunmasına katkıda bulunur.
+ Isıtma veya iklimlendirme için düşük maliyet sayesinde avantaj sağlar.
+ Binalarda mantolama çevresel koruma sağlar.
2. Mantolama Malzeme Çeşitleri
Mantolama işlemi yapılması şöyle de açıklanabilir. Temel olarak katmanının yapısal bir eleman içerisinde konumlandırılması için üç ihtimal vardır. Bunlar dış izolasyon, iç yalıtım ve çekirdek ısı yalıtımıdır. Yani kısaca "mantolama = ısı yalıtımı" diyebiliriz.
Çok fazla detaylarına girmeyerek sizleri sıkmadan dış cephe yalıtım malzeme çeşitlerini sıralayacak olursak;
Camyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Taşyünü : ( TS 901 – EN13162 )
Expande Polistren (EPS) : ( TS7316 – EN13163 )
Extrüde Polistren (XPS) : ( TS11989 – EN13164 )
Poliüretan Köpük (PUR) : ( TS EN 13165 )
Cam Köpüğü : ( TS EN 13167 )
Fenol Köpüğü : ( TS 2193 – EN 13166 )
Polietilen Köpük : ( TS 418 – EN 12201 )
Mantar Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Lifli Levhalar : ( TS 304 )
Ahşap Yünlü Levhalar : ( TS EN 13171 )
Genleştirilmiş Perlit (EPB) : ( TS EN 13169 )
Genleştirilmiş Mantar (ICB) : ( TS EN 13170 )
Mantolama Yapıştırıcısı
Mantolama Dübeli
Mantolama Isı Yalıtımı Sıvası
Dekoratif Kaplama
Dış Cephe Boyası
Fugalı Kaplama
Yalı Baskı Cephe Kaplaması
Terra Cotta Duvar Yalıtım Panelleri
Ahşap Desenli Cephe Kaplama
Yukarıdaki bileşenler kısaca mantolama sistemini oluşturan malzeme çeşitleridir. Linkten "dış cephe nedir?" makalemizden de faydalanabilirsiniz.
2.1. Karbon Takviyeli EPS Polistirenle Yapılan Düz Mantolama Çeşitleri
Düz mantolama olarak tarif ettiğimiz fileli ve dübelli yalıtım sistemi, aslında "klasik mantolama" olarak da adlandırabilir. Karbon takviyeli EPS strafor köpük, en iyi mantolama malzemeleri arasında sık kullandığımız malzeme çeşididir. İçeriğinde barındırdığı grafit ısı reflektörleri yardımıyla "yalıtım" özelliği tasarlanmış bir EPS (Expanded Polistren) çeşididir. Karbonlu EPS strafor malzemelere gri rengi veren içeriğindeki bu grafit ısı reflektörleridir. Grafit, sıcak ve soğuğu daha iyi yansıtarak konvansiyonel (beyaz strandart) EPS'ye göre ısı yalıtımının daha iyi olmasını sağlar. B1 sınıfı yangın katagorisinde olan karbonlu EPS strafor mantolama malzemeleri, düşük yoğunluklarda bile Isı İletkenlik Grubu 035'e dahildir. (TS 7316 EN 13163). Düşük yoğunluklarda ısı iletkenlik grubunun 035 olması nedeniyle konvansiyonel EPS'ye göre çok daha az ya da daha ince malzemeyle aynı ısı yalıtımı değerlerini sağlayan mantolama çeşitleri de mevcuttur. Bununla beraber "mantolama fiyatları" açısından değerlendirdiğimizde siyah karbon takviyeli EPS strafor, klasik beyaz EPS strafora göre biraz daha maliyetli bir malzemedir. Klasik mantolama paket sistemlerinde "Filli Boya" ve "Polisan" gibi bilinen güvenilir firmalar da vardır.
2.2. Mantolama'da XPS Strafor Isı Yalıtım Levhaları
Polistirenden imal edilen extrude polistren sert köpük (XPS), homojen hücre yapısına sahip, "yalıtım" yapmak amacıyla imal edilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Ekstrude polistren bina mantolama malzemeleri (XPS), basma mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik metrikleri çok iyi, B1 yangın katagorisinde, bünyesine su almayan ve nemden etkilenmeyen "mantolama" malzemeleridir.
XPS Strafor mantolama kopükleri Uygulandığı Yerler; Bina iç ve dış duvarları, zemin izolasyonları, su basman seviyelerinde, çatıların izolasyonunda kullanılan mantolama modelleri arasındadır. "Metpordekor Mantolama" XPS mantolama levhalarını bina yüzeyinde kullanılmasını önermez. Xps izolasyon panelleri kimyasal yapısı gereği dış cephe mantolama malzemesi olarak kullanılmaz. Daha çok zeminlerde, döşemelerde vb. alanlarda izolasyon yani yalıtım malzemesi olarak kullanılır.
Not: Xps yalıtım levhalarının kullanımı konusu başlı başına detaylıca açıklanması gereken bir makale konusudur. Xps mantolama malzemelerinin cephe yüzeyinde kullanılmaması ile alakalı bir çok parametre mevcuttur.
2.3. Taş Yünü Isı Yalıtım Levhalarıyla Yapılan Mantolama Teknikleri
Taş yünü mantolama, bazalt taşının 1350° C - 1400° C ’de eritilerek elyaf durumuna getirilmesi neticesi oluşur. Bazalt taşı dediğimiz malzeme, inorganik ham madde özelliğine sahiptir ve yerli üretim olarak ülkemizde temin edilmektedir. Taş yünü mantolama sistemleri, kullanım yeri ve hedefine göre değişik ebat ve teknik özelliklerde de üretilebilir. Farklı cephe kaplama malzemeleri ile şilte, levha (plaka), boru ve dökme şeklinde üretilebilen tasyun mantolama, ses yalıtımı, akustik planlama ve yangın yalıtımı amaçlı kullanılan "mantolama çeşitleri" ve izolasyon teknikleri arasında çok tercih edilen bir sistemdir. Biraz ağırdır. Ağır olmasından kaynaklı yapıya ek yük getirme durumu da söz konusudur. Eps strafor mantolama malzemelerine göre de biraz daha pahalı bir malzemedir.
2.4. Mantolama'da Fugalı Cephe Kaplaması ve Yalı Baskı İzolasyon Levhaları 4 cm - 5 cm
Fugalı Mantolama, dış cephe kaplama modelleri arasında genleşme ve çatlamayı önlemek ve mimari için estetik görünüm sağlama kabiliyetine sahip "dış cephe mantolama" ürünüdür. Fugalı mantolama uygulaması çalışmalarında fuga, dış cephe modelleri 2018 yılı için en çok tercih edilen modellerden biridir. Hem estetik bir manzara sağladığı için hem de uygulamada dekoratif sıva ve "cephe boyası" uygulama aşamasında ek yeri oluşturmadan bitiş sağlaması için kullanılır. Fugalı cephe kaplamaları ve yalı baskı kaplamaları eps blokların cnc makinelerde kesilmesiyle üretilen, dış cephe boya uygulamasına hazır, kendinden sıvalı hazır mantolama malzemeleri ve dış cephe kaplama levhası olarak hem de "iç cephe yalıtım levhası" üretilmektedir.
METPOR cephe söve & mantolama ürünleri, dış cephe kaplama ürün yelpazesinde çok sayıda hazır dış cephe kaplama panelleri yani dekoratif dış cephe kaplaması vardır. Fugalı cephe kaplaması olarak kullandığımız mantolama panelleri, Metpor dekor mantolama ve söve kaplama ürünleri bünyesinde üretilen montaja hazır, evlerin dış cephe yüzeyinde kullanılan, yüksek oranda isı yalıtım sistemi sağlayan "dekoratif mantolama" plakalarıdır.
Fugalı cephe mantolama levhaları, yalı baskı mantolama malzemeleri veya terracotta cephe kaplamaları üzerinde bulunan hazır sıva sayesinde, doğrudan cepheye uygulanarak gerek maliyet anlamında gerekse işçilikten zaman kazandıran "cephe kaplama" türleridir. Sadece ek yeri diye tabir ettiğimiz mantolamanın birleşim yerleri tamir edilerek doğrudan boya uygulamaları yapılan hazır yalıtım malzemelerdir. Oldukça "pratik mantolama" malzemeleri olup, proje bütününde değerlendirecek olursak, klasik düz mantolama uygulamasından daha avantajlıdır. Dış cephe söve olarak bilinen dekoratif kaplama levhaları yalıtımı sıvası 3 mm ~ 5 mm kalınlıklarda değişkenlik gösterir.
3. "Mantolama Dış Cephe" Nasıl Yapılır?
8 Maddede "mantolama paketi" Uygulaması Nasıl Yapılır?
1. Aşama mantolama uygulaması öncesinde hazırlık aşamasıdır.
2. Adım mantolama başlangıç profili su basman profili montajıdır.
3. Adım yapıştırma harcı hazırlanması ve uygulanması aşamasıdır.
4. Adım kısaca mantolama levhalarının montajı ve yerleştirilmesi işlemidir.
5. Aşama mantolama plakalarının mantolama dübeli ile sabitlenmesidir.
6. Maddede ise fileli PVC köşe profili ve köşebent profili montajı vardır.
7. Adım sıva harcı katlarının oluşturulması ve donatı mantolama filesi uygulamasıdır.
8. Son aşama olarak dekoratif mantolama sıvası ve son kat kaplamaları olan mantolama astarı ve mantolama boyası uygulaması karşımıza çıkar.
Dış cephe mantolamada işlem sırası yani, mantolama aşamaları bu şekilde yapılır.
Dış cephe mantolama planlaması bina yalıtımında en ideal olan uygulama tekniğidir. Binanın bütün cepheleri Eps strafor ısı yalıtım levhalarıyla boşluksuz olarak giydiririz. Dış cephede resimli anlatımla mantolama nasıl yapılır? için ilgili linke tıklayarak daha detaylı anlatımla ve görsellerle mantolama nasıl yapılır? sorusuna cevap bulabilirsiniz.
4. Mantolama Uygulamasının Amacı Nedir?
Dış cephe kaplama uygulaması yapılmasındaki asıl amaç termal köprüleme ve yapının soğutulması önlenir. Özel bir dış mantolama şekli de, toprakla temas eden bütün yapı elemanlarını saran çevre yalıtımı yapılmasıdır. Dış cephede uygulanan mantolama çeşitleri için ilgili linkten detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca mantolama zorunlu mu? makalemizi de incelemenizi tavsiye ederiz. Mantolamanın amacı nedir? dediğimizde, bina ısı yalıtımı genel olarak bir bölge ile diğer bölge arasındaki ısı alışverişini en aza indirmek amacıyla yaptığımız bütün uygulamalara verilen genel bir isimdir. "Mantolama yapmanın amacı", insanların binalarda daha konforlu yaşam sürmek hedefiyle yapılması gereken en önemli ve ihtiyaç olan "ısı yalıtımı" uygulamalarıdır".
5. Dış Cephe Mantolama Uygulamasının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
1. Dış cephe mantolama uygulaması yapılmış binaların odaları kışın daha sıcak, yazın ise daha soğuk kalır. Bu nedenle, dış mantolama yapılmış bir bina hem yazın hem de kışın büyük rahatlık sağlar.
2. Dış cephesine "mantolama" yapılmış bir bina, istenilen sıcaklık koşullarını güvenliğini sağlamak amacıyla daha az güç gerektirir. Bu da, enerji ve ek maliyet tasarrufu sağlar.
3. Soğutucu, ısıtıcı vb. elektrikli aletlerin kullanımını azaltarak "elektrik enerjisi" için de tasarrufa katkıda bulunur.
4. "Isı yalıtımı" tavan döşemesini koruyarak çatlamasını önler.
5. İnşaat esnasında bir yapıda genleşme derzleri gerekli değildir.
6. Mantolamada kullanılan malzemeler, betonarme döşeme üzerindeki ölü ağırlığı azaltan betondan daha hafiftir.
7. Mantolama malzemeleri yani "ısı yalıtım levhası" geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiştir. Yani çevreye karşı duyarlı ve ekosistem dostudur.
8. Mantolamanın kurulumu oldukça pratiktir. Bu nedenle dış cephe kaplama uygulamasının hazırlık aşamasında mantolama analizi yapmak çok önemlidir. Başarılı bir mantolama sistemi kurulumu için olmazsa olmaz kriterlerdendir.
6. Binalarda Mantolama Ne Demek? ve Nerelere Yapılır?
Mantolama Yapılması Gereken Yerler? diye soracak olursak Kısaca, Bina iç ve dış duvarları şeklinde cevap verebiliriz. Bunu biraz daha detaylandıracak olursak, çevre yalıtımı, bodrum duvarlar��nda dikey olarak ve binaların sızdırmazlık katmanının dışındaki bodrum katının altında yatay olarak yerleştirilmiştir.
Mantolama (Isı Yalıtımı) Nerelerde Yapılır?
Dışa bakan duvarlar,
Depo, bodrum kat ya da garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemeler,
Eğik ve düz çatılar,
Binanın toprakla temas eden döşeme ve duvarlarının yüzeyi,
Havalandırma kanalları, tesisat boruları gibi tesisat elemanlarına yapılır.
Çıkma tabanlarda "mantolama uygulaması" yapılmalıdır.
Bir ileri seviye olarak iç duvarda strafor duvar panelleri ile kusursuz yalıtım sağlanabilir.
Yapısal kararlılık kriterlerini ve nem maruziyetine uzun süreli sağlamlığı sağlamalıdır. Dış cephe mantolama yapmak amacıyla iyi bir örnek, birleşik yalıtım sistemleridir, Buna "termal dış cephe kaplama" ya da "ısı yalıtımı" da denir. Bir yalıtım katmanı, güçlendirilmiş bir katman ve son bir kaplama katmanından meydana gelir. Güçlendirilmiş katman ve son kaplama, mantolama malzemesini mekanik baskıya ve hava koşullarına karşı korur. Böylece "yalıtım", ısı aktarmasına engel olarak çalışır, yaz aylarında istenmeyen ısıyı önlemeye yardımcı olur ve kışın çok kıymetli olan ısıyı korur. Aslında, mantolama uygulaması iyi yapılmış bir ev, tavandan, duvarlardan ve zeminden geçtiğimiz bütün ısı akışının % 60'ını durdurabilir. Duvarların U - değerini iyileştirmenin netice olarak elektrik ve doğal gaz ihtiyacını azalttığı kanıtlanmıştır. Dahası, bu U - Değerinin iyileştirilmesi bunun dışında elektrik düzeneğinin ebatının da azaltılabilmesi amacıyla pik yükünü mühim ölçüde azaltır. Dış cephede ısı yalıtımı yani mantolama nerelere yapılır? makalemizden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Pik yükünün azaltılması demek elektrik enerjisi olarak da enerji tasarrufu yaptığımız anlamına gelir. Sitemizde, mantolama alanı nasıl hesaplanır? kategorisinde bulunan makalemizi de incemelenizi tavsiye ederiz.
7. Mantolama Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Bir binadaki mantolama uygulaması, enerji tüketiminin en mühim alanı soğutma ve ısıtma yüküyle bağlantılı bulunduğundan, dış cephe binaların mantolaması enerji tasarrufunda en önemli rolü oynamaktadır. Mantolama aynı zamanda bir binanın içerisindeki konforu (soğutma ya da ısıtma) korur ve sera gazı emisyonlarını azaltır.
Metpor dış cephe mantolama, bir boşluk duvarının boşluğuna yerleştirilir. Boşluk yalıtım malzemesi ile tamamen ya da kısmen doldurulur, ek bir "izolasyon katmanı" olarak kullanılabilen ya da boşluğu havalandırmak amacıyla kullanılabilecek bir hava boşluğu için yer bırakarak "izolasyon" malzemesinin kurumasını hızlandırır. Boşluk mantolaması, restorasyonlarda ve yeni binalarda kaplama olarak kullanılır. Yenileme esnasında tarihi binaların ya da başka uygar hakların korunmasında rastgele bir problem çıkmaması için "içten mantolama" tercih edilir. Bu yerleşimin bir takım dezavantajları vardır. Mesela, bina yapısının kışın az soğutulması ve termal köprülerle alakalı denetlenemez zorlukları olmasıdır. Ayrıca, yaz aylarında aşırı ısınma problemi, iç yüzeylerdeki termal kapasitenin azalması ile artmaktadır.
8. Mantolama Malzemelerinin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Yalıtımda kullanılan mantolama malzemeleri şekillerini korumak, küf ve parazitlere karşı dirençli ve sağlam olmak zorundadır. Yapının nem dengesi pozitif olmalıdır; yani, çözülme zamanı (kış) esnasında yapının içerisinde biriken suyun, buharlaşma zamanı (yaz) esnasında dışa çıkarılması gerekir. Rüzgar geçirmez bir katmanın dış yüzeye yerleştirilmesi ve iç yüzeye hava geçirmez olması, "yalıtım" malzemesi formunun samimi nemli ve ılık oda havasıyla ya da dıştan soğuk bölge havasıyla perfüze olmasını önler. Kullanım alanına bağlı olarak, mantolama malzemeleri yangından korunmak için emniyet gereksimlerini sağlamalıdır. Binalarda ısı yalıtımı nedir? dediğimizde, ısı yalıtımı uygulaması bir binanın dış cephesi üzerinde istenmeyen ısı kaybını ya da ısı kazancını azaltır. Bu sayede, binaların soğutulması ve ısıtılması amacıyla enerji talebini azaltır ve bundan dolayı sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırmak amacıyla yapmış olduğumuz önemli bir azaltma önlemidir.
Genişletilmiş Polistiren - EPS Strafor Nedir?
Genel tanımını yapacak olursak "polistiren", her iki petrol ürününde de benzen ve etilen'den türetilen monomer stirenden yapılmış sentetik bir aromatik polimerdir. Polistiren katı ya da köpüklü olabilir. "Strafor Polistiren", köpük levha ısı yalıtımı ve ufak polistiren taneciklerinden meydana gelen bir tür gevşek dolgu yalıtımı gerçekleştirmek amacıyla devamlı kullanılan renksiz, şeffaf bir termoplastik bir malzemedir. Polistiren köpüklerin % 95 - 98 havadır. Polistiren strafor malzemeler süper ısı yalıtkanlarıdır. Yalıtım metrik değerleri mükemmel olan malzemelerdir. Bu amaçla genelde betonarme yalıtım formları ve yapısal yalıtımlı panel bina sistemleri gibi binalarda yalıtım malzemeleri olarak kullanılırlar. Genişletilmiş (EPS) ve çekilmiş polistiren (XPS) her ikisi de polistirenden yapılır, fakat EPS strafor mantolama malzemeleri, birbirine kaynaşmış ufak plastik boncuklardan meydana gelir ve XPS, bir formdan tabakalar durumunda preslenmiş erimiş bir malzeme olarak başlar. XPS en çok köpük yalıtımı olarak kullanılır. Polistiren EPS strafor için daha kapsamlı ve detaylı bilgilere ilgili linkten ulaşabilirsiniz. Eps strafor köpük yalıtım malzemeleri aynı zamanda "mantolama" uygulamasını tamamlayıcı bir unsur olan söve imalatları için de bu "strafor malzemeleri" kullanırız.
9. Eps Strafor Levhalarla Mantolama Nasıl Yapılır?
Genişletilmiş polistiren (EPS) sert ve sert, kapalı hücreli bir köpüktür. Yapı ve inşaat uygulamaları, genişletilmiş polistiren talebinin aşağı yukarı üçte ikisini oluşturmaktadır. Boşluklu duvarların, çatıların ve beton zeminlerin yalıtımında kullanılır. Düşük ağırlık, sertlik ve şekillenebilirlik gibi teknik özelliklere sahip olmasından dolayı, genişletilmiş polistiren tepsiler, tabaklar ve balık kutuları gibi çok detaylı uygulamalarda kullanılabilir. Dış cephede resimli anlatımla dış cephe kaplama uygulaması için ilgili linkten faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Hem genişletilmiş hem de ekstrüde polistirenin kapalı hücreli bir yapıya sahip olmasına rağmen su molekülleri doğrultusunda geçirgendir ve bir buhar bariyeri olarak değerlendirilemezler. Genişletilmiş polistirende, bağlı peletler arasında açık bir kanal ağı meydana getiren genişletilmiş kapalı hücreli peletler arasında geçiş boşlukları vardır. Su buz olarak donarsa, genleşir ve polistiren topakların köpükten kopmasına engel olabilir. Dış cephe mantolama nedir? makalesinden ayrıntıları inceleyebilirsiniz.
Binalarda mantolama neden ve nasıl yapılır? dediğimizde, Polistiren strafor köpük ısı yalıtım levhaları oran olarak daha az kalınlık özelliğine sahip olmasından dolayı üstün mantolama (Yalıtım) R değerleri sağlar. Bir binanın anında anında bütün kısımları amacıyla kullanılabilirler ve bilhassa dış cephe kaplaması, bodrum duvarlarında "yalıtım yapmak" amacıyla, iç duvarları kaplama ve zemin kirişlerinin esasları bulduğu tavan kaplama ya da hava boşlukları gibi özel uygulamalarda etkilidirler. Çatı kirişleri arasındaki boşlukları yalıtılmamış tavan aralarında izolasyon sağlamak amacıyla etkin bir malzemedir.
İç duvar uygulamalarında kullanıldığında, strafor duvar paneli şık bir "ev dekorasyonu" ve bununla birlikte yüksek oranda "izolasyon" sağlar. İç cephede mantolama amaçlı kullanılan strafor duvar kaplama levhaları boya veya ektra farklı bir uygulama yöntemi gerektirmez.
Köpük levha aynı kalınlıktaki başka malzemeler amacıyla iki kat daha çok, mantolama kusursuz termal direnç sağlar. Çeşitli uygulamalarda kullanılmak için basitçe ebatlarına kesilebilirler.
10. Termal Köprü Nedir? Mantolama İle Termal Köprü Kazanımları
Termal köprüler dört ana gruba ayrılır:
Geometrik termal köprüler, ısı yayan ya da soğuran yüzey alanının büyütülmesiyle oluşturulur. Örnekler, dış bölümlerin iç ya da dış köşeleri (3 ebatlı termal köprüler) ya da oda kenarlarıdır (2 ebatlı termal köprüler).
Malzeme özelliklerine göre termal köprüler, bir yapısal elemanın bir ya da birkaç katmanının termal değerlerinin değiştirildiği alanlara yerleştirilir (örneğin bir tuğla duvardaki beton sütun, elemana montaj ekipmanı).
Kütle akışına bağlı termal köprüler, enerji aktarımına sahip malzeme taşıma yerleridir (hava kaçağı, boruların yapısal elemanlardan geçmesi).
Diğer bir özel termal köprüden başka bir küme oluşturulur. Bunlar, çevredeki diğer yapı elemanlarından daha yüksek U - değerleri ile değil, ulusal olarak değişik yüzey sıcaklıklarının (harici bir duvardaki radyatör) sebebiyle bulunduğu lokal olarak çoğalan ısı iletimi ile karakterize değillerdir.
Yukarıda açıkladığımız termal köprü tiplerinin kombinasyonları da mümkündür.
Özellikle ısı yalıtımı iyi yapılmış binalarda, termal köprülerden kaçınılması büyük bir rol oynar, zira termal köprülerden geçtiğimiz iletim kayıpları genel ısı iletim kayıplarına hâkim olabilir. Bu amaçla, lüzumsuz termal köprülerden kaçınmak, ısıtma enerjisinden tasarruf edilmesine yardımcı olur ve bundan dolayı maliyetleri düşürür, bununla birlikte mantolama, doğayı ve çevreyi korumaya katkıda bulunur.
Isı köprülerinin bir başka riski, bu bölgelerdeki kötü yalıtımın bulunduğu düşük iç yüzeylerdir. Böylece, yapısal elemanın içerisinde ya da iç yüzeylerinde yoğuşma ve terleme oluşma riskini arttırır. Buda, binanın ciddi şekilde zarar görmesine ve mantar, küf oluşumuna sebep olur. Isı köprülerinin bu olumsuz etkileri, mantolama katmanları yani ısı yalıtım malzemelerinin yerleşimini dikkatlice planlayarak büyük ölçüde azaltılabilir.
Son kat olarak uygulayacağımız "dış cephe boyası" da dikkatli seçilmelidir. Kalite değeri düşük dış cephe boyaları kısa süre sonra çatlama, solma, kararma gibi olumsuz reaksiyonlar gösterecektir. Bu nedenle "dış cephe boyası" atlanmaması gereken önemli bir ayrıntıdır. cepheler için "dış cephe boyası" makalemizden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
11. Mantolama Firmaları Nasıl Seçilir?
Dış cephede ısı yalıtımı için apartman mantolama kararı alındıktan sonra piyasada geçerli olan geniş bir aralıktaki mantolama fiyatları çoğu zaman muazzam ve yanıltıcı olmaktadır. Bütçe kaygılarıyla seçilen düşük bedelli merdiven altı mantolama üretimleri ve yanar ham maddeli mantolama ürünleri, sektördeki "cephe kaplama fiyatları" mantolama ürünlerine olan güveni sarsmaktadır. Çalışacağınız mantolama firmaları, muhatapların mevzuata uygun üretim yaptığı, bilinilirliği, güvenilirliği araştırılmalı ve referansları incelenmelidir. Isı yalıtımı uygulaması için mantolama firması nasıl seçilir? isimli makalemizden pratik ve faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Dış cephe için mantolama fiyat teklifleri alınırken, en az 3 mantolama firmasından fiyat alınız. Fiyat teklifleri değerlendirilirken bazen yanılan apartman yönetcileri veya mülk sahipleri olabiliyor. Mantolama için aldığınız fiyat teklifleri düz mantolama mı? yoksa tasyun mantolama veya dekoratif isı yalıtım mantolama uygulaması mıdır? buna dikkat etmenizi öneriririz. Isı yalıtım malzeme kalınlığına dikkat ediniz. Cephe yalıtımı mantolama uygun kalınlıktaki malzemelerle yapılmalıdır. mantolama kalınlıkları ile ilgili makaleye linkten ulaşabilirsiniz.
12. Mantolama Deneyimleri
Mevcut pasif evler, geleneksel ısı yalıtım malzemeleri için gereken daha kalın yalıtım katmanlarının basitçe gerçekleştirilebileceğini göstermektedir. Sadece yalıtım değil, ev dekorasyonu amacıyla da yapılabilmektedir. Dış cephe mantolama püf noktaları isimli makalemize linkten ulaşarak mantolamanın püf noktaları hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aslında mantolama küçük oranda da olsa "su yalitim" içinde fayda sağlar.
Çoğu yapı mantolama uygulaması için yeterli alan sağlar. Alan yoksa ya da ek alan ek maliyet gerektiriyorsa, daha farklı mantolama çeşitleri uygulanabilir. Daha kalın izolasyon katmanlarının tüketimi kolaydır; şunları uygulamak, doğru şekilde uygulanması şartıyla, daha ince tabakalar için gerekenden çok daha çaba gerektirmiyordu. Elbette, çoğalan yalıtım seviyeleri daha pahalıya mal olur fakat, mantolama malzemeleri oran olarak fiyat bakımından çok daha ucuzdur. Peki mantolama nasıl hesaplanır? makalesinde dış yalıtım nasıl yapılır? cevaplarını ayrıntılı olarak ilgili linke tıklayarak bilgilere ulaşabilirsiniz.
13. Dekoratif Mantolama Nedir?
Dekoratif mantolama çeşitleri şöyledir;
Fugalı Dış Cephe Kaplama
Yalı Baskı Cephe Kaplaması
Terracotta Duvar Yalıtım Panelleri
Ahşap Desenli Cephe Kaplama
Dış cephe yalıtım malzeme çeşitleri dediğimizde, yalı baskı dış cephe kaplamaları, fugalı dış cephe kaplaması, ahşap görünümlü mantolama gibi EPS hazır mantolama sistemlerinden bahsetmiş oluruz. Binalarda ısı yalıtımının yanı sıra dekoratif mantolama yüzey tasarımlarıyla binanızın farklı renklerde boyanmasıyla görsel olarak daha iyi görünmesine, göze hitap etmesine yardımcı olur. Dekoratif dış cephe kaplama malzemeleri, "dekoratif mantolama" yada dekoratif mantolama paneli olarak ta isimlendirilebilir. Oldukça fazla kullanılan bu mantolama çeşitleri, dış cephe kaplaması olarak gerek "İstanbul" gerekse tüm "Türkiye" genelinde ilgi gören bir üründür. Dış cephe mantolama ne işe yarar? sorusunun ayrıntılı açıklamalarını linke tıklayarak ilgili makaleden öğrenebilirsiniz. Dekoratif mantolama tekniklerinden olan ve çok tercih edilen "dış cephe mantolama malzemesi" olan ahşap görünümlü dış cephe kaplaması makalemizi inceleyebilirsiniz. Bu mantolama malzemeleri Metpor Söve & Mantolama tarafından üretilmektedir. Metpor ısı yalıtım uygulamalarında, ısı yalıtım levha yapıştırıcısı olarak "filli boya" veya "Polisan" markalı toz yapıştırıcı grubunu kullanır.
14. Mantolama Fiyatları Ne Kadar?, Mantolama Hesaplama
Mantolama maliyeti hesaplanması için, 3 cm, 4 cm kalınlığında ya da 5 cm Strafor köpük bilgisayar ile kesildikten sonra üzerine "söve harcı" adı verilen cephe kaplama malzemesiyle söve kaplama makinası vasıtası ile üzeri kaplanır. 5 cm strafor mantolama köpüğü, Metpor Mantolama ve Söve sistemlerinde istenilen kalınlıklarda üretilebilmektedir. Örnek olarak "6 cm strafor mantolama levhası", 7 cm izolasyon paneli, 8 cm dış cephe mantolama kaplaması şeklinde liste uzayarak, 10cm mantolama plakası hatta 15 cm cephe kaplaması olarak da tercih edilebilirler. Metpor Söve & Mantolama Ürünleri Üretici Firmadır. Ürünlerimizi kendi tesislerimizde üretmekteyiz. Sonuç olarak "söve kaplama harcı" ile dayanıklılığı daha da artmış olur. Dış cephe kaplama uygulaması yapacak olan en iyi mantolama firmaları sizlere bu seçenekleri sunarlar. istanbul'da genel olarak 3 cm ya da ağırlıklı olarak 4 cm mantolama levhaları kullanmaktayız. Buna göre İstanbul mantolama fiyatları dediğimizde, mantolama metrekare fiyatı, m2 birim olarak 3 cm için 29.00 ₺ + KDV iken, 4 cm içinse 32.00 ₺ + KDV olarak hesaplama yapılır. Bu mantolama strafor fiyatları 2019 yılı için geçerliliğini korumaktadır. Dış cephe mantolama fiyatları 2018 yılında 24.00 TL + KDV iken Dolar ve Euro para birimlerinde yaşanan döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle 2019 yılında fiyatlar artış gösterdi.
Mantolama Ölçüleri
Dekoratif mantolama modelleri, 4 cm kalınlığında EPS strafor köpük paneller üzerine akrilik ve mineral esaslı kaplama malzemeleri ile kaplanmış bir bina ısı yalıtımı ve dekorasyon malzemesidir. Mantolama panelleri, isteğe bağlı olarak farklı ölçülerde üretilebiliyor. Standart olarak imal edilen kaplama panelinin boyutları 3 cm x 50  cm x 200 cm olarak imal edilmektedir. 200 cm’lik kaplama malzemesinin boyu standart, diğer ölçüler ise değiştirilebiliyor. Yapılacak uygulamalarda mantolama Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi büyükşehirlerde pahalı olan doğalgaz maliyetlerini geriye doğru çekmekte oldukça avantaj sağlayan bir dış cephe isı yalıtım sistemi çeşididir. Mantolama birim fiyat konusu ile alakalalı sizlere, bina mantolama fiyatları, mantolama birim fiyat, mantolama m2 fiyatları makalelelerimize de göz atmanızda fayda olduğunu düşünüyoruz.
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır? EKB Nedir?
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde "enerji kimlik belgesi" uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri, binanızı inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu vb. genel bilgileri, binanızın hangi yapı malzemelerinden inşaa edildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama sistemleri, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı vb. bilgileri toplar. Elde edilen bu bilgiler ışığında EKB uzmanı binaların enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak enerji kimliğini üretir ve ilgili idarelere onaylatır.
Mantolama Hesaplama İçin Bina Nasıl Ölçülür?;
Çalışma yapılacak dış cephe adeti teşhis edilir.
Mantolamanın hesaplanması için cephelerin eni ve boyu ayrı ayrı ölçülür.
Cephedeki boşluklar (pencere, balkon, kapı vb.) ayrı ayrı ölçülür.
Tüm cephelerin toplam alanı m2 olarak hesaplanır.
Dış cephedeki bütün boşlukların (pencere, balkon, kapı vb.) toplam kapladığı alan yine m2 cinsinden hesaplanır.
Toplam cephe alından, bütün boşluklar düşüldükten sonra "mantolama uygulaması" yapılacak alan m2 cinsinden belirlenir.
15. Mantolama Yüzde Kaç Tasarruf Sağlıyor?
Dekoratif mantolamalı ısı yalıtım levhaları birbirlerine geçmeli bir şekilde üretilmektedir. Teknik veriler bazında 3 cm’lik bir EPS mantolama levhası, ortalama bir binanın ısı yalıtımında % 40 - % 60‘e kadar tasarruf sağlıyor. Mantolama uygulamasının yüzde kaç tasarruf sağlıyor? sorusunun çok farklı cevapları vardır. Her kafadan bir ses çıkmaktadır. Kimi firmalar % 35 tasarruf sağladığını söylerken, daha başka firmalar da işi abartıp % 85 tasarruf ettiğini iddia ediyor. Mantolama yüzde kaç tassarruf sağlar? meselesiyle alakalı en gerçek bilgi ise şu şekildedir. Dış cephesine "ısı yalıtımı" yapılan binanın yapısı, doğrama, pencere anatomisi, binanın rakım seviyesi, yapının bulunduğu ilin mevsimsel şartları, binanın strüktüründe kullanılan malzemeler, binanın kat sayısı ve yüksekliği, her katta kaç daire olduğu hatta binanın bulunduğu sokaktaki diğer apartmanlara olan konumu dahi "mantolama performansı" için etki eden parametrelerdendir. Bu nedenle net bir yüzde vermek mantıklı bir yaklaşım değildir. Ama Metpor olarak mantolama uygulamalarımızda aldığımız ortalama sonuç % 40 ile % 55 arasındadır.
Dekoratif mantolamalı "ısı yalıtımı" diye tanımladığımız sistem normal ısı yalıtımı panelinin üzerine 25 ya da 50 cm. de bir fuga (derz) açılmasıdır. Dekoratif mantolamalı izolasyon malzemeleri dış cephede ayrı bir estetik dekoratif görünüm kazandırır. Dekoratif mantolama plakaları, "pratik dış cephe mantolama" uygulamalarındandır. Klasik fileli mantolama sisteminde, dekoratif mantolama sağlanabilmesi için ustalar tarafından cephede dekoratif mantolama (fuga, derz) açma yapılırsa hem düzgün olmaz hem de maliyet artırır. Kısaca özetlemek gerekirse dekoratif mantolama diye adlandırdığımız ısı yalıtım uygulaması, düz mantolama dediğimiz fileli sisteme göre görsellik anlamında binaya estetik, mimari bir kazanım sağlar. dış cephede fileli mantolama nedir? makalesinden ayrıntılı olarak bilgi alabilirsiniz. Yani hazır mantolama panelleri üzerine, mantolama sıvası yapılmaz. Kendinden sıvalı hazır ısı yalıtım levhaları doğrudan cepheye uygulanır. Kendiliğinden su yalitim özelliği mevcuttur.
Mantolama'da 2020 TrendleriSon senelerde villa mantolama çeşitleri arasında EPS strafor ile
söve
ve dış cephe kaplaması en önde gelmektedir. Villarda mantolama modelleri için üretilen dış cephe kaplama modelleri veya iç cephe kaplama malzemeleri, ısı yalıtımı değerlerinin mükemmel oluşundan dolayı ki bunları sıralayacak olursak, yüksek mukavemet, B1 sınıfı alev almaz özelliği, ileri seviye görsel tasarım özelliklerinden ve en ucuz yalıtım malzemeleri olmasından ilk tercih edelen
villa mantolama
için kullanılan
dış cephe kaplama paneli
diye adlandrdığımız malzeme tipleridir. Müstakil evlerde kullanacağımız
ısı yalıtım malzemeleri
bina ömrü kadar yaşam değerlerine sahiptir. Binaların "dış cephe mantolama" uygulamasında tercih edilebilecek
mantolama modelleri ve renkleri
, ısı yalıtım sistemleri ile uyumlu, silikon teknolojisi yardımıyla suya dayanıklı, soluk alabilen ve kendi kendini temizleyebilen dış cephe boyalarından oluşmaktadır.
Mantolama Modelleri 2018 - Dış Cephe Modelleri 2019
Bina dış cephe kaplamaları, özel yüzey kaplamaları ve "ısı yalıtımı" yapımına ideal malzemelerden yapılmış olan "mantolama malzemeleri" ve diğer dış cephe kaplamaları kullanılarak ısı transferinin kısmen ya da tamamen bastırılmasına yöneliktir.
Yalıtım levhaları ile izolasyon, malzemenin ısıl ilişki halindeki malzemeler arasında ısı transferini engel olan bir işlemdir. İzolasyon tipleri ısı iletkenliği ile ölçülür. Binalarda dış cephe kaplaması amacıyla düşük termal iletken özelliğine sahip "cephe malzemeleri" veya "sandviç panelleri" kullanılır.
Bina Dış Cephe Görselleri
Bina dış cephe görselleri için doğal taş görünümlü strafor kaplama paneli, adından da anlaşılabildiği gibi cephelere doğal taş manzarası veren, sağlam, dış etkenlere sağlam bir "cephe mantolama" yöntemidir. Dış cephe kaplama tipleri tarafınden dekoratif tarafı ağır basan bu yöntemde, kendisine has taş rengi tespit edilen bisküvi tuğlalar kullanılmakta ve binaların manzara tarafınden zenginleşmesi ve çevresinin düzenini sağlamak amaçlı kullanılabilmektedir. Bu uygulamalar bina dış cephe görselleri için zenginleşme ve verim sağlar.
Ahşap dış cephe kaplama, strafor ısı yalıtımı levhası olarak (söve) üretildiği için, binaya çok doğal bir görüntü vermektedir. Hafiftir ve binaya çok yük getirmemektedir. Fakat ahşap malzemelerin yanıcı özelliğinin yüksek olması sebebiyle her ne kadar göze hoş görünse de dış cephede tercih edilme seviyesi düşüktür. Bunun için alternatif olarak ürettiğimiz "strafor duvar paneli" malzemelerimiz vardır.
Mantolama firmaları tanımı, soğuk havanın evinize girmesini önlemek için yapınızın çatısı ve duvarları için ısı yalıtımı gibi hizmetleri mantolama firmaları sunar. Soğuk iklimlerde bulunan yerler için, evin içindeki ısıyı yakalamak için başka bir yol daha var. Binalarda dış cephe mantolama yapan firmalar konusunda hala karanlıktaysanız ve topluma gerçekten bir şey sağladıklarını, ulus inşası için önemli bir rol oynadıklarını yeterince yakında göreceksiniz. "Metpor Mantolama" 1980 yılında kurulan bu işin her alanında uzmanlaşmış bir "mantolama & söve" firmasıdır. Geçmişteki tecrübeye olan kayda değer bağlılığımız, gelecek için yaptığımız işin kalitesi için bir üne sahip olmamızı sağlamıştır. Mantolama fiyatları çok rekabetçi olsa da tecrübemiz ortak projelerde proaktif bir rol almamızı sağlıyor. Binalarınızın mantolama fiyat teklifleri için bizlerle irtibata geçebilirsiniz.
İç Cephe Mantolama
Yapı dekorasyonu üstünde titizlikte durulması gereken konular arasında gözardı edilen iç cephe mantolama uygulamaları da var. Her ayrıntıyı incelikle elden geçirilerek meydana görkemli bir yapıt çıkmalıdır. Bunun için çok sayıda etken vardır aslında. Kullanılacak alanda tercih edilen strafor cephe panellerinin nasıl seçilmesi gerektiği ve hangi mantolama malzemesinin kullanılması gerektiği doğru analiz edilmelidir. Yapının bütün hatlarında modern bir tasarım mı? yoksa klasik eğilim bir tasarım şekli mi olacağı netleştikten sonra harekete geçilmelidir. her şeyin daha yolun başında belirlenmiş olması yol haritasında sonradan oluşacak problemlerin önüne geçer. Kapı seçiminden duvar tercihine kadar her şeyin netleşmiş olması aynı vakitte iç cephe mantolama uygulamasına da sürat kazandırır.
Seçilecek iç cephe mantolama panelleri hem ekonomik hem dayanıklı hem de işlevsel olmalıdır. Mevcut alanlar maksimum civarda kullanılmalı ama boğucu olmamalı. Duvarlarda tuğla desenli strafor yapabilir mesela. İç cephe strafor kaplama, ısı izolasyonu malzemesi olmasının beraberinde, değişik model ve desenleri ile iç cephelerin değişik bir havaya kavuşmasını sağlamaktadır.
inşaat ve dekorasyon dünyası her gün kendini geliştirerek büyümekte olup yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonları ile bu gelişmeleri yakından takip etmek mümkün. Her birey bir başkasından farklı olduğu sürece diğerlerinden bir adım öndedir. Bu konu en çok mimarlar açısından önemlidir. Kişilerin ihtiyaçlarına ekonomik ve sağlam çözümler bulmak onların işidir. Örneğin bir villa için strafor duvar paneli kullanımı villa sahibi için oldukça mantıklıdır. Bunu çekici hale getirebilmek için ise ahşap dekoratif duvar panelleri kullanmak iç cephe mantolama için yeterli olacaktır.
Duvarlarda Mantolama Yapmanın Faydaları;
Duvarlarda mantolama ısıl konfor sağlar,
Isı kayıp ve kazançlarının azaltılması konusunda avantaj sağlar,
Duvarların mantolaması yoğuşmanın önlenmesi için görev yapar,
Isı köprülerinin ortadan kaldırılması için duvar kaplamaları bariyer oluşturur,
Strafor duvar kaplamaları duvarlarda rutubet oluşumunun önlenmesi konusunda çok faydalıdır,
Yangın koruma performansı için önemlidir,
Gürültünün önlenmesi konusunda duvarların mantolanması yüksek oranda ses yalıtımı avantajı vardır,
Desen çeşitleriyle "duvar panelleri" tasarım anlamında zengin seçenekler sunar.
METPOR imalatı olan Trendwall iç cephe "strafor duvar panelleri" sayesinde hem "dekoratif" aynı zamanda sağladığı "izolasyon" özelliğiyle "kendin yap mantolama" avantajlarından yararlanabilirsiniz. Tamamlayıcı bir şekilde çatı ve teraslarda yapılacak su izolasyonu ve ısı yalıtım uygulamalarıyla, iç mekanlardaki havanın verim devamlılığını koruyarak, yaşayan insanlar için üstün niteliklere sahip yaşam alanları oluşturmaktadır. Bütün bu nedenleden dolayı "metpor dekor mantolama" uygulamasının zorunlu durumuna gelmesi sebepleriyle bir uygulama yapılacaksa tam olarak yapılmalı ve iç cephe ısı yalıtımı da yapılmalıdır. Yapılarda kullanılacak mantolama ürünlerinin çevresel etkileri bina düzeyinde ve kullanım ömrü boyunca değerlendirilmelidir. Daha az verimli yalıtım malzemeleri için daha büyük miktarlarda malzeme ve para harcamak gereklidir ve mantolama malzeme seçimi de diğer şeylerin yanı sıra sabitleme yöntemlerini de etkiler. Daha iyi yalıtım özelliklerine sahip malzemeler daha fazla enerji tasarrufu sağlar ve böylece uzun vadeli çevresel etkilerini azaltır.
Mantolama Uygulaması İçin Genel Sonuç Basit:
-> Bina kılıfındaki yalıtım uzun ömürlüdür ve üretimden sonra ısı yalıtımı, değiştirme veya bakım gerektirmeden çok uzun süre etkilidir. Bu nedenle, uzun hizmet ömrüne sahip sürdürülebilir bina mantolama sistemlerinin seçilmesi önemlidir.
-> Bir binadaki ısı yalıtım seviyesinin, binanın çevresel etkisi üzerinde mantolama malzemesi seçiminden daha fazla etkisi vardır. Enerji tüketimini sınırlamak ve yüksek verimli mantolama malzemelerini seçmek için mümkün olduğunca yalıtın.
0 notes
metpor-sove · 4 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
(Strafor Duvar Paneli, Ev ve Duvar Dekorasyonu | Metpor gönderdi)
https://www.metpordekor.com/blog/386-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/342-mantolama-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/378-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/374-cephe-kaplama-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/358-yalitim-nedir-ve-cesitleri-nelerdir.html https://www.metpordekor.com/blog/311-dis-cephe.html https://www.metpordekor.com/blog/346-mantolama-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/543-isi-yalitim-levhasi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/391-dis-cephe-kaplama-modelleri.html https://www.metpordekor.com/blog/863-dis-cephe-panel-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/382-dis-cephe-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/2429-yali-baski.html https://www.metpordekor.com/blog/357-isi-yalitimi.html https://www.metpordekor.com/blog/395-isi-yalitimi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/413-ic-cephe-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/5359-mantolama-isleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5234-dis-cephe-kaplama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/414-istanbul-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/412-mantolama-fiyatlari-2019.html https://www.metpordekor.com/blog/393-mantolama-metrekare-m2-birim-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/387-dis-cephe-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/5234-dis-cephe-kaplama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/719-dekoratif-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/385-mantolama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/324-neden-isi-yalitimi.html https://www.metpordekor.com/blog/5218-ic-cephe-strafor-mantolama-nasil-yapilir.html https://www.metpordekor.com/blog/355-isi-yalitim-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5244-2019-dis-cephe-isi-yalitimi-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/383-mantolama-malzeme-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/400-mantolama-hesaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/5238-istanbul-isi-yalitim-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/396-isi-yalitimi-cesitleri.html https://www.metpordekor.com/blog/533-fugali-kaplama-mantolama-plakasi.html https://www.metpordekor.com/blog/
0 notes
metpor-sove · 4 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
(Villa Dış Cephe Kaplama, Villa Dış Cephe Dekorasyonu gönderdi)
https://www.metpordekor.com/blog/386-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/342-mantolama-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/378-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/374-cephe-kaplama-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/358-yalitim-nedir-ve-cesitleri-nelerdir.html https://www.metpordekor.com/blog/311-dis-cephe.html https://www.metpordekor.com/blog/346-mantolama-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/543-isi-yalitim-levhasi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/391-dis-cephe-kaplama-modelleri.html https://www.metpordekor.com/blog/863-dis-cephe-panel-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/382-dis-cephe-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/2429-yali-baski.html https://www.metpordekor.com/blog/357-isi-yalitimi.html https://www.metpordekor.com/blog/395-isi-yalitimi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/413-ic-cephe-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/5359-mantolama-isleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5234-dis-cephe-kaplama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/414-istanbul-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/412-mantolama-fiyatlari-2019.html https://www.metpordekor.com/blog/393-mantolama-metrekare-m2-birim-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/387-dis-cephe-mantolama-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/5234-dis-cephe-kaplama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/719-dekoratif-mantolama.html https://www.metpordekor.com/blog/385-mantolama-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/324-neden-isi-yalitimi.html https://www.metpordekor.com/blog/5218-ic-cephe-strafor-mantolama-nasil-yapilir.html https://www.metpordekor.com/blog/355-isi-yalitim-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/5244-2019-dis-cephe-isi-yalitimi-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/383-mantolama-malzeme-fiyatlari.html https://www.metpordekor.com/blog/400-mantolama-hesaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/5238-istanbul-isi-yalitim-firmalari.html https://www.metpordekor.com/blog/396-isi-yalitimi-cesitleri.html https://www.metpordekor.com/blog/533-fugali-kaplama-mantolama-plakasi.html https://www.metpordekor.com/blog/ https://www.metpordekor.com/ https://metpordekor.com
0 notes
metpor-sove · 4 years
Link
https://www.metpordekor.com/blog/385-mantolama-firmalari.htmlhttps://www.metpordekor.com/blog/324-neden-isi-yalitimi.htmlhttps://www.metpordekor.com/blog/5218-ic-cephe-strafor-mantolama-nasil-yapilir.html
0 notes
metpor-sove · 5 years
Link
İç Mekan Strafor Duvar Kaplamaları
Strafor Duvar Paneli & Duvar Dekorasyonu
Evinizi dekore ederken bir takım temel ilkeler vardır ki bunları uyguladığınız da ya da standardın dışına çıktığınız da çok daha şık ve güzel mekanlar oluşturabilirsiniz. Duvar dekorasyonu bu anlamda en doğru çözüm olarak karşımıza çıkar ve duvar paneli modelleri ile birlikte işin daha da renklenmesi şeklinde kendisini gösterecektir. Duvar mekanın içini ya da dışını kapsarken burada dikkat edilmesi gereken hususların başında kullanılacak malzeme ve bu malzemenin kalitesi yer almaktadır.
Strafor Duvar Paneli ve Avantajları
Hızla ilerleyen teknolojinin de sayesinde istenilen nitelik ve desende ürüne ulaşabilmek vakitten tasarruf sağlamamız için faydalı olmaktadır. Bu anlamda alternatiflerin çok olması her beğeni ve bütçede karşılık görmesine sebep olmaktadır. En çok tercih edilenler arasında taş desenli strafor duvar paneli , mermer desenli duvar panelleri, ahşap desenli duvar panelleri ve tuğla görünümlü duvar paneli gelmektedir. Üstelik dekoratif duvar panelleri fiyatları da müşterilerin beklentisi yönündedir. Strafor döşemede sarfedilen birbirinden değişik model ve desende geliştirilen ve imal edilen birbirinden değişik ve her ortama uyum sağlayacak türde strafor duvar paneli modelleri bulmak bundan sonra çok basit.
İç mekanlarda strafor duvar kaplamaları, farklı mekanlara farklı hava katarken özellikle TV ünitesi arkasına ya da şömine üzerine uygulanmaktadır. Tek bir duvara uygulayabileceğiniz ve bir tarz oluşturan dekoratif duvar panelleri, tüm odaya da uygulanabilir. Fakat kullanılacak ortama göre renk seçimi de dikkatli yapılmalı. Örneğin yatak odaları için açık tonlar tercih edilmeli. Tam bir fiyat / performans ürünü olan strafor duvar paneli malzemeleri, iç cephe mantolama özelliği sayesinde kullanıldığı mekanlara mükemmel bir "ısı yalıtımı" sağlar.
Strafor duvar paneli ebatları ve boyutları şöyledir.
Boyutlar :50 cm En x 100 cm Boy x 17 mm kalınlık
İç mekân strafor duvar paneli malzemeleri monte edilirken zeminin tozdan arındırılması da önemlidir. özellikle de desen tercih edilmek isteniyorsa o zaman alanın dizaynının da ona göre yapılması uygun olacaktır. Mesela duvar panelleri uygulanırken doğal bir görünüm elde edilmesi gerekiyor. Bunun içinde 3d strafor duvar panelleri tercih edilebilmektedir. Duvar panelleri yatak odasından tutunda salona varıncaya kadar her yere çok basit bir şekilde uyum sağlayabilir.
#duvardekorasyonu #straforduvarpaneli #dekorasyon #evdekorasyonu #dekorasyonfikirleri #dekorasyonönerileri #interiordesign #duvarkağıdı #tasarım #duvardekoru #home #duvarkaplama #cafedekorasyonu #walldecor #tadilat #design #duvar #duvarkağıtları #evdekor #dekoratifurunler #evaksesuarları #homedesign #aksesuar #duvarkagidi #ahşap #salondekorasyon #duvarpaneli #taspanel #duvarkaplama #dekoratifpanel #tugladuvarkaplama #magazadekorasyon #tasduvarkaplama #tasarım #duvartasarımı #dekoratiftaslar
0 notes
metpor-sove · 5 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
(Banyo Dekorasyon Malzemeleri, Strafor Duvar Paneli | Metpor gönderdi)
Trendwall Strafor Duvar Panelleri İle Dekorasyon ve Isı Yalıtımı
İç mekanlarda strafor duvar panelleri ekonomik oluşu ve estetik manzarası sebebiyle tercih edilen dekoratif köpük duvar kaplama ısı ve ses izolasyonu sağladığı gibi dokusunda yapaylık yoktur. Doğal bir manzara verir. Strafor duvar paneli, uygulanma açısından montajı oldukça basit ve pratiktir. Ucuz strafor duvar panelleri "mantolama" özelliği sayesinde doğalgaz faturalarına karşı tam bir Fiyat / Performans üründür. Önemli olan ucuzluk ve kaliteli malzemeyi bir arada bulabilmektir. Doğalgazdan tasarruf etmenizi sağlayarak mükemmel bir yalıtım / ısı yalıtımı performansı sağlar. Yeni nesil iç cephe mantolama ürünü olan "duvar panelleri", dış cephe panelleri ve iç cephe duvar kaplaması olarak da kullanılır.
0 notes
metpor-sove · 5 years
Text
https://www.metpordekor.com/blog/311-dis-cephe.html https://www.metpordekor.com/blog/346-mantolama-malzemeleri.html https://www.metpordekor.com/blog/543-isi-yalitim-levhasi-nedir.html https://www.metpordekor.com/blog/391-dis-cephe-kaplama-modelleri.html https://www.metpordekor.com/blog/863-dis-cephe-panel-kaplama.html https://www.metpordekor.com/blog/382-dis-cephe-kaplama.html
0 notes