Tumgik
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media
GRØNNSKOLLING Frisk spinatsmoothie Fyll opp 3/4 av blenderen med fersk spinat Ha i et eple delt i biter Ha i 6-7 basilikumblader Fyll på med eplejuice og litt Cultura naturell Hiv oppi 7-8 isbiter Blend og nyt Lime.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
STICKS & SUSHI Skuffende lite rå fisk i Køben
At Lime and Chilli trives på Alex Sushi er en underdrivelse. Grunnen til at vi liker restauranten så godt, sjøl etter å ha trålet sushi-steder både fjern og spesielt nær, er den kompromissløse kvaliteten. De reine, gode, smakfulle råvarene. Fordi Alex har en såpass enkel meny, med minst mulig dilldall, fiksfakseri og "kreative" tilberedningsmetoder, er det umulig å skjule en dårlig fiskebit. Standarden på råvarene må forbli på topp. Hele tida. På andre sushi-restuaranter er det ofte langt mer å velge i, og den rå fisken tilberedes på langt flere og varierte måter. Det kan være spennende. Men spennende er ikke det samme som bra. Og, Sticks & Sushi, var dessverre mer spennende enn virkelig bra.
Lime og Chilli hadde fått anbefalt Sticks & Sushi i København av flere gode venner. Da vi var i byen, måtte vi selvfølgelig ta turen innom. Lokalet var stilig. Store, kvadratiske skinn(!)-bord, med mange gjester rundt. Det ga en lun, hyggelig atmosfære. Servitørene var vennlige og raske til å følge oss opp. Sticks & Sushi sitt konsept og filosofi kom tydelig fram, gjennom interiør, utforming av menyer og morsomme t-skjorter med små tekster om viktigheten av økologiske råvarer, sushi, zen og livet generelt. Samtidig fikk Chilli en snikende følelse av at maten ikke kunne leve opp til det smått påtrengende konseptet og all stafasjen. Han fikk (som vanlig…) rett.
Menyen var rikholdig. Noen, Chilli inkludert, vil nok si at det var i meste laget å velge i mellom. Men fortsatt svært så positivt innstilt, gransket Lime and Chilli menyen entusiastisk - og nippet til en god, knusktørr Molitor riesling.
En vesentlighet som skiller Sticks & Sushi fra andre sushi-restauranter, ligger rimelig åpenbart i den første delen av navnet: Sticks. De servere sticks, eller pinner om du vil, med grillet fisk og kjøtt - gjerne marinert og med ulike sauser til. Det skulle vise seg at lysten til å marinere eller på annen måte varmebehandle også tok overhånd på sushi-menyen.
Vi prøvde litt av hvert, både pinner og rå fisk - og det meste smakte godt. Spesielt en tunfisk-carpaccio. Tunfisken var lett stekt på utsiden, mildt krydret og skjært i tynne, fine skiver. Over lå en blanding av finhakket løk, ingefær, koriander og chilli (som forøvrig burde vært sterkere og hatt mer "sting"). 
"Sashimi er selvfølgelig den virkelige testen for en restaurant som skryter av å servere sushi", så Chilli. "Jada", sa Lime, tydelig en smule oppgitt over Chilli sine noe sjølsikre belæringer om hva sushi egentlig handler om. "God riesling", sa Chilli og bestilte sashimi.
Chilli sitt råd er enkelt: Ikke bestill sashimi - eller normal nigiri heller, på Sticks & Sushi. Fisken er rett og slett ikke bra nok. Konsistensen var bløt og oppblåst, som om fisken var tilsatt vann. Det var i tillegg umulig å skille smaken av laks fra kveite eller tunfisk eller yellow tail. Alt smakte mistenkelig lite. Nesten ingenting. Dessuten var skivene altfor tykke. Men ponzu-sausen var overraskende god.
Vi spiste noen smakfulle nigiri-biter, men her var fisken enten marinert (i soya) eller varmebehandlet, og kombinert med smøreost og annet tilbehør. "Dette fungerer jo greit", sa Chilli. "Men må de styre så mye med tilberedning av fisken for at den faktisk skal smake noe?"
Både Lime og Chilli var enige om at det hadde vært en hyggelig kveld, og maten var tidvis ganske så god. "Men dette er kanskje sushi for folk som egentlig ikke liker sushi", sa Lime da de snublet ut i København-natta etter et par glass med silkemjuk japansk plommevin og en fortreffelig rawfood-kake til dessert. Chilli nikker samtykkende, og foreslår: "Kanskje de bare skal kalle stedet Sticks?"
Chilli.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
FALAFEL I PITABRØD Her er en nydelig vegetar-rett som er lett og rask å lage! Du trenger: 2 dl røde linser Grønnsaksbuljong 1 dl rød pesto 4 fedd hvitløk 1 hel chilli med frø 1/2 dl havregryn 1 ts paprikapulver 6 ss kikertmel Pitabrød, frisk spinat, rømme, salsa, mais og jalapenos 1. Kok opp vann med buljong, kok linsene i 10 minutter 2. Ha linsene i en bolle, tilsett de resterende ingrediensene, rør om 3. La farsen hvile i minimum 15 minutter, ta deg et glass vin 4. Form til små boller, stek i olje på litt over middels varme. Test med en falafel først, ha i mer mel hvis den flyter litt ut 5. Server med pitabrød og salat 6. Nyt Vinforslag: Cloudy Bay, Sauvignon Blanc 2011, New Zealand Lime. Oppskriften er inspirert av den fantastiske bloggen http://veganmisjonen.blogspot.no/
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
BLÅMUGGOSTSALAT Frisk frisésalat, og gjerne litt ruccola Blåmuggost: Selbu Blå eller Blå Castello (Selbu Blå er tørrere) Druer uten stein, delt i to Valnøttkjerner Pære uten skall, delt i fire Dressing: bland limesaft og sukker, ha på salaten sammen med kremet balsamico Server gjerne med brød.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media
TOM GA KAI - thailandsk suppe Du trenger: 4 vårløk 1 rødløk 3-4 sjalottløk 10 cherrytomater 2 kyllingbrystfileter 2 ss finhakket ingefær 2 bokser kokosmelk Raspet skall fra en halv lime 5-6 limeblader, knust 3-4 sitrongressbiter (fra glass) 3 hvitløksfedd 1/2 liter vann 4-5 ss flytende kyllingkraft 1 ss nam pla, fiskesaus 2 ss karri Saften av 1 lime Kutt vårløk, rødløk, sjalottløk, ingefær og hvitløk i grove biter. Fres i gryta. Skjær kyllingen i biter, ha i. Del tomatene i fire og ha i gryta sammen med kokosmelk, limeskall, limeblader, sitrongress, vann, kyllingkraft, nam pla og karri. La det koke i 45 minutter og smak til med limesaft. Dryss over finhakket koriander og server.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media
Der ingen skulle tru at nokon kunne... lage vin! Vinklubben på ukjente vinmarker. (Foto: Jørgen Akselberg)
0 notes
limeandchilli · 12 years
Link
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
OSTESMØRBRØD
Chilli lager verdens beste ostesmørbrød. Opplest og vedtatt. Men, han er ikke så vrien og vrang denne Chilli, han deler gjerne oppskriften med deg.
Ostesmørbrød er super fredagsmat, gjerne med en iskald Heinecken inntil. Likevel, ostesmørbrød er om mulig enda bedre som dagen-derpå-middag. Skikkelig comfort-food. Det er raskt og enkelt å lage, og hundre ganger bedre enn enhver frossenpizza. 
Du trenger: - En god loff med frød på - Jarlsberg ost - Hermetisk ananas i biter - Hamburgerrygg - Bergbys sennep (søt type) - Basilikum - Oregano - Worcestershire sauce - Tabasco (og eventuelt Heinz ketchup)
Skjær opp loffeskiver. Legg ut på ei rist. Smør sennep på skivene. Legg et par skiver hamburgerrygg og noen biter ananas på hver. Legg på tykke skiver med Jarlsberg. Dryss over med basilikum og oregnao. Sist, men nesten viktigst av alt: Worcestershire sauce. Klunk noen dråper over hvert smørbrød. Yeah!
Rista setter du midt i ovnen. Varmluft på 220 grader. Kanskje 15 minutter. Du ser ostesmørbrødene er ferdige når det bobler i osten og overflaten er gyllen.
Litt Tabasco gjør seg. Gjerne habanero-utgaven. Ketchup funker også. Spis med henda og hogg innpå!
Ble det noen skiver til overs? Perfekt matpakke neste dag.
Anbefalt musikk til matlagingen: The Bushman's revenge "A little bit of big bonanza". Helst på vinyl. Anbefalt drikke til maten: Skummetmelk. Anbefalt underholdning til måltidet: Noen gamle episoder av Cheers. Anbefalt dessert: Toppris melkesjokolade.
Chilli
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
LIME- OG INGEFÆRGRANITÉ Denne er utrolig god, og fungerer både som hvilerett og dessert: 1. Grovkutt ingefær, og kok i en ganske søt sukkerlake i en times tid. Smak deg fram på styrken. Det skal være litt søtere og sterkere enn du vil ha det, alt smaker mindre når det er fryst. 2. Ha i saft fra noen lime. Mos med stavmikser. 3. Ha blandingen i en tom isboks, legg i fryser. Rør hardt rundt en gang i timen. Dersom det blir for hardt, kan du skrape med gaffel. 4. Serveres i små porsjoner, gjerne i et halvt limeskall per pers. Ha over litt revet mørk sjokolade. Lime.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Photo
Tumblr media
NORGES BESTE KAFFE La det være sagt. Jeg vet hvor du kan finne Norges beste kaffe. Stedet heter Kaffemisjonen, og ligger i Øvre Korskirkeallmenningen 5, Bergen. Og de har ikke bare uimotståelig kaffe. De tilbyr ulike lunsjretter, med fortreffelige råvarer. Prøv en syrlig eplemost til, så er måltidet komplett. Det eneste som er negativt, er at det alltid er fullt. Erfaring viser at det som regel blir et bord ledig iløpet av 10-15 minutt. Og det er virkelig verdt å vente! Ta turen til Kaffemisjonen, du blir garantert ikke skuffet. http://www.kaffemisjonen.no/ Lime.
0 notes
limeandchilli · 12 years
Text
Øyet og ganen. Etikettdesign og vin.
Den første rødvinen jeg kjøpte, kjøpte jeg på polet i Larvik. Sytten år. Nervøs. Ingen selvbetjening. Bare en lang disk i tungt, nøttebrunt treverk. Den første vinen jeg kjøpte, valgte jeg ut fordi jeg likte etiketten. Jeg skimta den i hylla bak dama i kassa. Jeg måtte handle raskt. Jeg kunne ikke framstå tvilende. Jeg kan umulig ha sett atten ut. Jeg blir jo fortsatt spurt om leg. Men vin fikk jeg kjøpt.
Se! Der går jeg! For ung! Ut av polet med en vin. Det var høst. Eller vår. Det var en Pinotage. Sør- Afrikansk. Etiketten var i resirkulert, brunt papir. Sort skrivemaskin-aktig skrift ga det enkle designet en viss røffhet. Et ekko av den døende grønsjen. Samtidig et hint til 90-tallets kommende minimalisme. Og så, den estetiske prikken over i’en, rosinen i pølsa, i’en i iPhone: Etiketten hadde en cut-out formet som en drue - slik at du kunne se rett inn på den mørkerøde vinen.
Etiketten ga meg en tydelig forventning til hvordan vinen kom til å smake. Den skulle være jorda og dempet, lett krydret, kanskje, og litt eksotisk. Seig solnedgang. Trær. Skygge. Støv som virvler opp. Pinotage. Pinotasj. Pino. Tasch. Et mystisk språk. Ordet landa blødt på tunga. På akkurat samme måte jeg forestilte meg vinen ville gjøre. Designet samlet seg til et bilde av en smak, en fornemmelse, en stemning. Det skulle vise seg å bli en selvoppfyllende profeti. Form ble innhold.
Dagen etter. Dagen etter den første rødvinen jeg kjøpte. I Larvik. Dagen etter, var det mulig å se ut gjennom etiketten, gjennom drua og skimte høsten - eller våren - bade i flaskegrønt lys. Chilli. 
8 notes · View notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media
BORDEAUXRAMA!  Det var endelig duket for en relativt omfattende smaking av bordeaux-vin i vinklubben... Les mer på Jørgen sin vinblogg. Chilli. 
21 notes · View notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
NAM FAH Thai-mat i hjertet av Oslo Rett ved Kvadraturen ligger denne lille thailandske restauranten. Når man kommer inn døra oppdager man raskt at det er en populær plass. Fulle bord, og travel utlevering av take-away. Chilli og Lime får tildelt et bord av en hyggelig servitør. Chilli oppdager raskt noen fine rosemalerier i taket, som virkelig ikke så ut til å høre hjemme i et thai-kjøkken. Og ganske riktig - dette er dekorasjon som er bevart fra 1600-tallet. Vi sitter altså på historisk grunn.  På menyen kan man velge mellom 49 retter, med muligheter for å velge vegetar. Til forrett bestilte Lime Gai Satay, som er kyllingspyd med peanøttsaus og en liten salat. Det var utrolig godt og søtt. Det manglet dessverre det lille ekstra, det være seg syrlighet eller styrke. Retten ble dermed litt kjedelig. Chilli fikk suppe til forrett. Tom Yum Kung er en sterk, syrlig suppe med scampi og grønnsaker. "Skikkelig heartwarming, og en superfrisk kur mot mørketiden. Smaksbildet er perfekt balansert, toppet med et lite lass fersk koreander. Ekstremt friskt og apetittvekkende", sa Chilli fornøyd. Som hovedrett fikk Lime Gaeng Keo Wan. Det er grønn karri i kokossaus med grønnsaker, basilikum og kylling. Syrlig, søtt og sterkt på samme tid. Kjempegodt. "Det blir vanskelig å velge noe annet neste gang", sier Lime. Chilli prøvde en Pad Thai-wok med risnudler og kylling. Denne retten manglet noe friskhet, og smakte litt mye av brent løk. God, men verken Chilli eller Lime kommer til å velge denne retten igjen. Lime holdt seg til thailandsk øl hele måltidet gjennom. Chilli testet ut husets hvitvin til sin hovedrett. Den anbefales absolutt ikke. Vinen var altfor søt og gir ingenting til maten. Snarer tvert imot. Øl passer definitivt bedre, eller velg å kjøpe ei flaske vin fra vinkartet. Kjøkkenet hadde ingen dessert å by på, og presskannekaffen de serverte smakte mer vann enn kaffe. Bortsett fra det, er det ingen tvil om at dette er en bra plass, som skal besøkes igjen ved nærmeste anledning. Prisen er det heller ikke noe å si på. Med to forretter, to hovedretter, tre øl, et glass vin og to kaffe, kom regningen på 677 kroner. En hovedrett kostet i snitt rundt 150,-. Ta turen innom Nam Fah. Stedet anbefales på det sterkeste. Men husk at det kan være lurt å bestille bord. Og ta kaffen et annet sted. Lime.
0 notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
VINSMAKING: I'M NOT DRINKING ANY #@%!$ MERLOT! Merlot-druen får hard medfart i filmen Sideways. Vinklubben lot seg ikke skremme. Vi smakte blindt på seks Merlot-viner. Nye verden versus den gamle. Les Jørgens referat.
Chilli.
9 notes · View notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
VINSMAKING: NYHETER PÅ POLET FRA NEW ZEALAND Sammen med en håndfull gode venner, var Chilli med på å starte opp en liten, ivrig vinklubb i vinter - med rimelig regelmessige møter. I samme klubb er Chillis kollega, Jørgen. Her kan du lese hans betraktninger fra forrige smaking. Chilli. 
11 notes · View notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media
EN PERFEKT FREDAGS-ØL! Nørrebro Bryghus New York Lager er en perfekt balansert lager: frisk og lett - men likevel med et rikt, sensommerlig smaksbilde. En fin, leskende bitterhet i avsluttningen. Økologisk og CO2-nøytral er den også. Kjøp den på polet. Chilli.
2 notes · View notes
limeandchilli · 13 years
Photo
Tumblr media Tumblr media
PENT DESIGN. FOR PEN SMAK? Chilli rasket med seg et par øl på sin ekskursjon til Jacobs: Puur fra La Trappe (hollandsk) og Iki (japanskinspirert, men hollandsk brygget). Begge toppgjæra. Puur er attpåtil økologisk. Iki er iblandet grønn te. "Er det rusbrus, kamuflert som øl? Eller er bare utblanda te?" Chilli er skeptisk til hybriden - og blir heller ikke overbevist. En grei tørsteslukker, så lenge den er iskald. Smaken er for søt og mangler snert og finesse. Prisen tatt i betrakting, finnes det langt bedre alternativer. Konsept, smak og design blir en overivrig new age-smørje. Sjøl om Iki har et minimalistisk og småfancy design, ser det litt kjipt og billig ut samtidig. Det japanske tegnet som pryder flasken sender tankene til sydentatoveringer eller zen-sengetøy fra Jysk cirka 2001.  Puur er er langt bedre. Både på smak og design. "Så øl er nok best uten te likevel", konkulderer Chilli, og tar en ny slurk. Puur er lys, strågul, noe tåkete. Ølet er enkelt og lett, men godt balansert med en fin bitterhet i avsluttningen. Et hint av banan. Puur er et friskt øl, som vil passe godt til småretter/tapas eller bare som en aperitif i seg sjøl. Flaske og etikett har en klassisk, litt gammelmodig stil. Enkle grep som den spisse etiketten og bruken av illustrasjon - pent samstemt med klassisk typografi - artikulerer tradisjoner og bryggerikunst. Siden dette innlegget skal omhandle både smak og syn, måtte Chilli - som den grafiske designeren han er - også ta med et lite avsnitt om Carlsbergs relativt nye satsing: Copenhagen. "Her er det ganske tydelig at Carlsberg har hatt noen flinke folk på designjobben", mener Chilli. "Jeg husker første gang jeg så produktet i hylla og umiddlebart ble nysgjerrig".  Oppmerksomheten rettes først mot den nette pappkonstruksjonen som rommer fire øl. Enkel å bære. Den gir ølflaskene et sus av å være noe mer eksklusivt enn en vanlig sixpack. Typografi og fargevalg er minimalistisk og tydelig. Bruken av fotografi er bokstavelig talt duggfirsk. Det visuelle er gjennomført ned til minste detalj. Designet på flaskene underbygger også dette reine, luftige og lette. "Og lett… Lett er velg egentlig det mest presise ordet i denne sammenhengen". Chilli, tenker seg om. "Copenhagen er virkelig et øl som bør drikkes skikkelig kaldt - og det holder med en eller to flasker. Smaken er flortynn - dog ikke helt uten karakter, med hint av sitrus og sider - men likevel flyktig og noe forglemmelig i lengden". Kanskje er Copenhagen verdt å ta fram igjen når høsten har kommet, bare for å vekke minner om hvordan sommeren kan smake?" undrer Chilli. Chilli. 
5 notes · View notes