Tumgik
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
Text
HAKAN KİREÇKAYA’ DAN ÇALINTI KİTAP
Hakan Kireçkaya’nın “Mokşa- İçindeki Özgürlük” kitabı kesinlikle çalıntı! Bunun kanıtlarını aşağıda sunuyorum, ayrıca çalıntılar yaptığı kitapların isimlerini de aşağıda yazıyorum, isteyen alıp inceleyebilir.
Kitabı okumaya başladığımda ilk gözüme çarpan şey tutarsızlıklar oldu, kitap çelişkilerle dolu. Yazar bir şey söylüyor birkaç sayfa sonra başta söylediğinin tam tersini söylüyor…
Hemen dikkatimi çeken diğer şey ise, benim gibi yıllardır spiritüel konularda araştırmalar yapan,  bu konularda kendini geliştirmeye çalışan kişilerin hemen anlayacağı şekilde çarpık kavramlar ve anlatımların kitapta bol bol yer alıyor olması.  
Daha önce Mokşa konusunda ben de epey araştırma yapmıştım, bu konuda bildiğim kadarıyla doğru düzgün bir Türkçe kitap yok. Hakan Kireçkaya da benim tespit ettiğim kadarıyla 3 kitaptan çalıntılar yaparak derlemiş bu kitabı. Belki başka kitaplar da vardır ama ben bu 3 kitabı okuduğum için Hakan Kireçkaya’nınn kitabında yer alan anlatımları ve kavramları hemen tanıdım.
Aslında Hakan Kireçkaya’nın kitabını yazarken çalıntılar yaptığı 3 kitabı okumayan herhangi bir kişi dahi, kitaptaki çelişkileri, çarpık kavramları, anlatım bozukluklarını, mantıksızlıkları anlayabilir.
Hakan Kireçkaya’nın kitabını okuyup bitirdikten sonra, başka kitaplardan çalarak sözde kitap yazan bu kitapi hırsızını deşifre etmek istedim ve aşağıda yaptığı çalıntıları birbir yazdım. Aslında daha çok şey var ama benim şimdilik yazacaklarım bu kadar.
Syamananda Brahmachary tarafından yazılmış olan “Problems of Life and Death & Moksha”
FOR THE SEEKERS OF MOKSHA”  yazarı, P.P. Arya.
The Pursuit of Moksha: A Guide to Developing Awareness, Self-Realization, and Liberation  kitabında Kameron Mackey
Bu 3 kitap da elimde var, isteyenlere gönderebilirim. Ayrıca internette bu kitapları bulabilirsiniz…
 1)            Kitabın başlarında Hakan Kireçkaya diyor ki, yoga özgürlük yoludur diyemeyiz, çünkü herkes yogayı başka nedenlerle yapar. Fakat kitabın ilerleyen bölümlerinde, yoganın yama ve niyama basamaklarını tam uygulayan kişiler içsel özgürlüğe ulaşır diyor. Kitabın başı ile daha ortalarında kendisi ile çelişiyor.
Aslında kitabın nasıl yazıldığını anlayınca şunu da net anlayabiliyor insan; Hakan başka kitaplardan çalarak derleme bir kitap yazdığı için bu çelişkiyi görememiş. Çünkü Hakan’ ın çalıntı yaptığı  Syamananda Brahmachary tarafından yazılmış olan “Problems of Life and Death & Moksha” kitabında yoga özgürlük yolu değildir diyor. Hakan bunu bu kitaptan almış, ancak daha sonra diğer çalıntı yaptığı kitapta “For the seekers of Moksha” yama ve niyama prensipleri uygulanırsa içsel özgürlüğe ulaşılır diye yazdığı için Hakan onu da oradan çalınca çelişkiyi görememiş.  
Syamananda Brahmachary Hindu olduğu için ve Mokşa’ ya bir Hinduizm kavramı olarak baktığı için yoganın Mokşa ile bir ilgisi yok, yoga yaparak Mokşa’ya kavuşamazsınız diyor. Hakan’ın kitabında kullandığı kavramlar ve açıklamalar neredeyse birebir bu kitaptan çalınmış.
2)            Hakan kitabında diyor ki Mokşa zihni aşmaktır. Ancak yıllardır bu konuyu araştıran birisi olarak şunu söyleyeyim, Mokşa zihni aşmaktan çok daha fazlasıdır. Ama Hakan Mokşa’yı Sadece Hinduzim kaynaklarından araştırdığı ve hatta oralardan çalarak bir kitap oluşturduğu için bu konuyu da Hinduizm bakış açısına göre yazmış.
Bu konuda Hakan’ın kitaplarındaki ifadelerin neredeyse aynısı olan başka bir kitap daha var, o da “FOR THE SEEKERS OF MOKSHA”  yazarı, P.P. Arya. Bu kitabı da internette bulabilirsiniz. Bu kitap da Hinduizm kökenli ve Hakan bu kitaptan da epey çalıntı yapmış.
Benim araştırdığım kaynaklara göre Mokşa beden- zihin- duygu kompleksini aşıp bilinci öze kilitlemektir. Ancak Hakan kitabında Mokşa’nın zihni aşmak olduğunu söylüyor, duygulardan ve bedensel dürtülerden bahsetmiyor. Pek çok insan bunların esiri, bunlardan kurtulmadan nasıl özgür olunacak. Mesela cinsellik bir dürtü, kişi bu dürtüyü aşmadan nasıl Mokşa ya ulaşabilir? Yani sadece zihinden kurtulmak tam özgürlük vermez. Zaten bedenden ve duygulardan kurtulmadan zihinden kurtulamaz insan. İşte, Hakan bunları bilmiyor, ama yukarıda bahsettiğim kitaplardan direk çalıntılar yaptığı için bu eksiklikleri ve çelişkileri görmediği anlaşılıyor.
3)            Hakan kitabında zihni insandan ayrı bir mekanizma olarak tanımlıyor, yani “bir ben varım bir de zihin” diyor. Hakan zihni insandan ayırmış, yani bir bedende iki kişilik var diyor bir anlamda. Bu ise kişiliği bölmek demek ve zihni ile konuşan kişilere şizofren deniyor ve bu ağır psikolojik bir hastalık. Hakan sanrım kendi zihni ile konuşuyor ve kendisi ile zihnini iki ayrı kişilik olarak düşünüyor. Buradan insanın aklına şu geliyor, “Acaba Hakan da bir şizofreni hastası olabilir mi?” Çünkü çalıntılar yazdığı bu kitap hem büyük bir hırsızlık hem de komik. Bunu ancak bir şizofren yapabilir sanki…
Ayrıca bu çarpık anlatımı “For the Seekers of Moksha” kitabından neredeyse olduğu gibi çalmış. Hakanın zihni de bilmediği buradan anlaşılıyor.
4)            Hakan kitabında demiş ki, zihni iyi düşünceler ve kötü düşünceler gelir, onları izleyip kendini onlardan ayırmalısın.  Zihne bugün iyi şeyler yarın kötü şeyler gelir diye de örnek veriyor. Bu anlatım da “For the Seekers of Moksha” kitabından çalınmış. Çok net.
Çünkü bu kitapta Mokşa bir Hinduizm terimi olarak açıklanıyor, ayrıca şurada çok büyük bir yanlış var. Mokşa ya ulaşan kişi karmayı da aşmıştır, o yüzden zihnini kontrol edebilir ve zihni kötü düşünceler gelmez. Kötü düşünce demek hala dünyevi düzeyde olmak demek, Hakan’ın da hala dünyevi düzeyde olduğunu görüyoruz. Dünyevi düşünce tarzına sahip birisi zaten Mokşa ‘yı anlayamaz, o yüzden Hakan da anlamamış.
5)            Kitapta “Mokşa ya ulaşan Yogi” demiş Hakan. Oysa kitabın başında yoga özgürlük yolu değildir diyordu, ama anlatırken Mokşa’ya ulaşan yogi yani özgürlüğe ulaşmış yogi diyor…
Hakan sen ne diyorsun?...
Yoginin yogada ilerlemiş kişi anlamına geldiğini mi bilmiyor acaba Hakan?
Kitap böyle çelişkilerle dolu…
6)            Hakan bir de kitabında şöyle diyor Mokşa’ya ulaşan yogi sonra ne biçmek istiyorsa ona göre eker, iyi şeyler eker… Yogi iyi ve kötü kavramlarını aşmış kişi olması gerekir, bir yogi için iyi şeyler de ne demek… kişi hala iyi ve kötü diye ayrım yapıyorsa daha yogi olmamıştır, ya da taklit yogidir. Hakan kendisi de yogi taklidi yapıyor anladığım kadarıyla…
Ayrıca bu çelişkili ifadeler de “ For the Seekers of Moksha”  kitabından çalınmış. Kavramlar ve anlatımlar çarpık ve çok hatalı olduğu için çalıntı bölümleri ayırmak çok kolay aslında.
7)            Hakan kitabında karma kontrolü diye bir kavramdan bahsediyor. Bu kavram tamamen Hinduizm kökenlidir ve “The Pursuit of Moksha: A Guide to Developing Awareness, Self-Realization, and Liberation”  kitabında Kameron Mackey tarafından oldukça geniş bir şekilde anlatılan kavramdır. Hakan bu kavramı tamamen çalmış.  Ayrıca karma kontrolü kavramı Hinduizm de vardır. Buradan da anlaşılıyor ki, Hakan Hinduizm kitaplarını çok okuyor ve neredeyse birebir Hinduizm açısından anlatıyor kavramları.
8)            Ayrıca “The Pursuit of Moksha: A Guide to Developing Awareness, Self-Realization, and Liberation”  kitabında yoganın yama ve niyama basamakları anlatılmış. Bunları uyguladığında kişi Mokşa’ya ulaşabilir deniyor kitapta özetle. Hakan belli ki bu bölümü de baya çalmış.  Kameron Mackey bu kitapta Hinduizm üzerinden Mokşa’yı anlatıyor, orada da aynen Hakan’ın dediği gibi yama ve niyama prensiplerini %100 uygulayanlar özgürlüğe ulaşır deniyor. Hatta bazı ifadeler neredeyse Hakan’ın kitabındakilerle aynı.
9)            Hakan “Ölmeden önce ölünüz” ifadesini de Hinduizm bakış açısına göre anlatmış kitabında ve tam bir saçmalık silsilesi. Hakan demiş ki, zihninizden kurtulduğunuzda ölmeden önce ölürsün, çünkü sizi bu dünyaya bağlayan her şey zihinde mevcut, zihni bırakırsanız tüm o şeyleri de bırakmış olursunuz, böylece ölmeden önce ölür ve bu dünyada tekrar doğarsınız. Bu bölüm tamamen “The Pursuit of Mokşa” kitabından birebir çalıntıdır. Bu kitabı incelemek isteyenlere gönderebilirim, hatta nerelerden çaldığını da kitap üzerinde işaretleyebilirim.
10)         Hakan sonra diyor ki, Mokşa’ya ulaşmak işin birinci basamağı, sonra ikinci basamak geliyor, o da tekrar bu dünyada yaşamaya adapte olmak. Bunun için tekrar çalışmalısın diyor. Mokşa’ya ulaşan kişi bu yaşama tekrar adapte olunca, egon ve dünya beraber olacak ama sen ayrı olacaksın, diyor Hakan. Bu anlatım da FOR THE SEEKERS OF MOKSHA”  kitabından.
Mokşa’ya ulaşan bir kişi adaptasyon yaşamaz, o zaten tam bir özgürlük içinde olduğu için tüm varoluşa adapte olmuştur. Hakan Mokşa’nın ne demek olduğunu bile anlamamış. Ama Hinduizm kökenli kitaplardan çalıntılar alarak kendi adını verdiği çalıntı bir kitap yazmış.
SON SÖZÜM
Hakan Kireçkaya, başka kitaplardan çalarak devşirerek kendi adını verdiğin bir kitap yazmak bir insanoğluna yakışır mı?
Sen şizofren misin? O yüzden acaba farkında mı değilsin, kendin yazdın mı zannediyorsun bu kitabı?
Ayrıca birçok kitaptan çalıntı yaptığın için kitaplar arasındaki çelişkileri kendi çalıntı kitabına aynen koymuşsun.
Hakan Kireçkaya sen Hindusun anladığım kadarıyla ve Mokşa’yı Hindu terimi olarak görüyorsun, çalıntı kitabında Hinduizmi anlatmış ve hatta övmüşsün…
Hakan Kireçkaya anlatımların kitapta çok tutarsız, yüzeysel , çelişkilerle ve hatalarla dolu.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media
1 note · View note