Tumgik
felsefeblog · 3 years
Text
Distopya Nedir? Ütopya- Distopya Farkı? Distopya'nın Özellikleri?
Kelime olarak ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılan distopya, gelecekte olabilecek olumsuz toplumları tanımlamak için kullanılır. Ütopik toplum anlayışının antitezi olarak kullanılan distopya, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir. 
Ütopya, “İyi, güzel ve mükemmel dünya görüşünü” ifade ederken; Distopya ise tam tersi “Olmaması gereken dünya, sistem ve devlet yapısının negatif yönlü incelemesini” ele alır. Ütopya, ilk ortaya atıldığında Distopya’dan 200 küsür yıl hiç bahsedilmemiştir.
Distopik toplumlar özellikle konusu gelecek zamanlarda geçen hikâyelerde yer alır.
Genellikle toplumdaki politik, ekonomik, teknolojik ve dini problemlere dikkat çekmek için kullanılır.
Ana temalarında, savaşlar, felaketler ve baskının bulunduğu distoplaylar, yakın geleceğe dair kabus gibi görüntü sunar. Buradaki amaç, toplum ve insanlık hakkındaki endişeyi dile getirmektir…
Genelde hükümet yoktur ya da varsa baskıcı ve kontrolcü bir hükümettir.
Ya fakir ve zengin arasında büyük bir gelir uçurumu var ya da herkes aşırı yoksullukla karşı karşıyadır.
Hükümet veya yönetici sınıf tarafından ileri sürülen propaganda , insan zihninin kontrolünü ele geçirir.
Uyumsuz Kitabı'nın Ana Teması
Baş karakterimiz Beatrice yabi Tris, 16. yaş gününe bastığı zaman bir topluluk seçmek zorunda. Bu kendi topluluğu Fedakarlık da olabilir. Ya da diğerleri; Cesurluk, Bilgelik, Dürüstlük ve Dostluk da olabilir. Bu seçimi yapmadan önce herkes gibi bir teste giriyor. Ve bu test sonucunda Uyumsuz olduğunu öğreniyor. Yani tek bir topluluğa ait değil. Uyumsuz olduğunu kimseye de söylememelidir. Yoksa anında öldürülür. Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. Topluluk seçimi yapılacağı zaman ise büyük bir risk alıp kendi topluluğu dışında bir topluluk seçiyor...
Görsel
Tumblr media
Görsel'in Açıklaması
Konusunda da bahsettiğim gibi kitapta zamanı gelince aralarından birini seçmemiz gereken bu 5 grup beni çok etkiledi. Sürekli ben olsam hangisini seçerdim acaba diye düşünüp durdum. Hepsinin kendisine has özelliği vardı. Hepsi farklı ve ilgi çekiciydi. Bu yüzden de beş grubunda amblemini çizdim. Peki ya kitapta da çok vurgu yapılan uyumsuzlar?
Beş grubun beşine de aitler. Hepsinden özellikler taşırlar. Onlar için olmasa da bana göre eşsizler. Bu yüzden çizdiğim görselde amblemlerin hepsinin ortada bağlandığı noktaya uyumsuz yazdım.
Ayretten de dört köşeye kitapta fazlasıyla ön plana çıkan sahnelerin simgelerini çizdim.
Kitaptan Alıntı
Birisi ciğerlerime taptaze hava üflemiş gibi kendimi canlı hissediyorum. Ben bir Fedakar değilim. Ben bir Cesur değilim.
Ben bir Uyumsuzum.
Ve kontrol edilemem...
7 notes · View notes