Tumgik
bitemer · 2 years
Text
Maymun çiçeği salgınında korkutan uyarı: Semptomları değişiyor
Maymun çiçeği salgınında korkutan uyarı: Semptomları değişiyor
Genelde Afrika’nın batı ve orta bölgelerinde görülen ve 11 ülkede endemik olan maymun çiçeği hastalığı son aylarda onlarca ülkede görülmeye başladı ve büyük bir panik yarattı. Başta ABD, İspanya, Portekiz ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede ve kıtada arka arkaya tespit edilen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili yeni bilgiler gelmeye deva ediyor. Hastalığın hızla yayıldığı ABD’nin önde gelen…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Venezuela'da ilk maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi
Venezuela’da ilk maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi
Venezuela Sağlık Bakanlığı Twitter hesabından yapılan açıklamada, vakanın başkent Caracas’taki Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı’nda yapılan kontrolde ortaya çıktığı belirtildi. Hastanın derhal tecrit altına alındığını kaydedilen açıklamada, “İspanya’nın Madrid kentinden ülkeye giriş yapan hasta, Barselona’da iki kişiyle temas halinde olmuş.” ifadesine yer verildi. MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ Dünya…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Kalp hastalıklarına bağlı ani ölümler erkeklerde kadınlara oranla 4 kat fazla
Kalp hastalıklarına bağlı ani ölümler erkeklerde kadınlara oranla 4 kat fazla
Son yıllarda, tanısı konulmuş hiçbir hastalığı bulunmayan kişilerde görülen ani ölümlerin sıklığı hızla artıyor. Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, bu tip ani ölümlerin en önemli nedeninin kalp hastalıkları olduğuna vurgu yaparak, özellikle yaz sıcaklarının arttığı bu dönemde muhtemel kalp rahatsızlıklarına karşı gerekli önlemlerin alınması konusunda uyardı. Ölümcül…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
bitemer · 2 years
Text
Uzmanından sıcak havalarda 'beslenme' uyarısı
Uzmanından sıcak havalarda ‘beslenme’ uyarısı
Artan hava sıcaklıkları, düzensiz ve sağlıksız beslenme birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Diyetisyen Hale Cemile Üyüt, “Sıcaklıkların artmaya başladığı bu günlerde bazı alışkanlıklarımızı geride bırakmamız gerekiyor. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminler bu aylarda değişiklik gösterebilir. Bu dönemde özellikle vitamin değeri yüksek olan balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata çeşitleri…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Kış Meyvesi Nar
KIŞ MEYVESİ, ANTİOKSİDAN VE VİTAMİN DEPOSU NAR Türkiye‘de nar üretiminin % 61,8’i Akdeniz, % 23,3’ü Ege ve % 9,1’i de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. En fazla nar üretilen ilimiz ise Antalya’dır. Narın, rengi açık pembeden koyu kırmızıya, tadı tatlıdan ekşiye değişen 50 kadar çeşidi vardır. Kış meyvesi olarak saklanması ve ulaşımı kolaydır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Kış Aylarında Bağışıklığımızı Nasıl Zinde Tutabiliriz?
Kış Aylarında Bağışıklığımızı Nasıl Zinde Tutabiliriz?
Kış aylarının gelmesi,havaların soğuması,yaşadığımız salgın hastalıklar bağışıklığımızı düşürebilir.Kış aylarında kapalı alanlara çekilmek,güneş ışığından yararlanamamak enfeksiyonlara yakalanmamızı daha da kolaylaştırır.Sadece kapalı ortamlarda kalmak değil yoğun stres düzeyi,obezite varlığı,uykusuzluk,dengesiz ve yetersiz beslenme gibi birçok faktör bağışıklığımızı etkilemektedir.Tüm bu olumsuz…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Dehb ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu)
Dehb ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu)
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkatinizi nasıl verdiğinizi, hareketsiz oturmanızı ve davranışlarınızı nasıl kontrol ettiğinizi etkileyen bir beyin bozukluğudur. Çocuklarda ve gençlerde olur ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. DEHB, çocuklarda en sık teşhis edilen ruhsal bozukluktur. Erkeklerin kızlara göre buna sahip olma olasılığı daha yüksektir. Genellikle, bir çocuğun…
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Aile içi çocuk iletişimi
Aile içi çocuk iletişimi
Aile de iletişim, her aile üyesinin sevildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmesine ihtiyacı vardır. Bunun için açık iletişim önemli bir konudur. Ayrıca, ortaya çıkan çatışmalarla başa çıkmayı kolaylaştırır. Anlaşmazlıkları çözmenin temelleri dinleme, empati, destekleyici iletişim ve işbirlikçi problem çözmeyi içerir. Çocuklarınızla konuşmayı bir öncelik haline getirin. Açık ve rahat iletişim,…
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Yaz aylarında mantar enfeksiyonlarına dikkat!
Pandeminin ardından kontrollü bir şekilde eski hayatımıza geri dönüşlerin yaşandığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, “Dış ortamı çok özledik ve açık havada çokça vakit geçirmek için sabırsızlanıyoruz. Ancak yaz aylarında artış gösteren cilt hastalıklarının başında güneş yanıkları, mantar enfeksiyonları, isilikler, güneş alerjileri, derin kırışıklıklar, erken cilt yaşlanması,…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Süt ve süt ürünlerinde prostat kanseri tehlikesi
Süt ve süt ürünlerinde prostat kanseri tehlikesi
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof.Dr. Uğur Coşkun, geçtiğimiz günlerde Micheal Orlich ve arkadaşları tarafından süt ve süt ürünleri tüketiminin prostat kanseri riski açısından incelendiği bir çalışma yayınlandığını bildirdi. Coşkun, American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bu çalışmada süt ürünlerinin özellikle de süt tüketiminin fazla olduğu erkeklerde, daha az tüketenlere kıyasla…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Andropoz nedir? Andropoz belirtileri nelerdir? Andropoz nasıl teşhis edilir?
Andropoz nedir? Andropoz belirtileri nelerdir? Andropoz nasıl teşhis edilir?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan testosteron hormonu, aslında kişinin ruh hâlinin dengelenmesinde etkilidir. Testosteron hormonu azaldığında, erkeğin yalnızca cinsel performansı değil aynı zamanda psikolojisi de etkilenir. Depresif ruh hâli, uyku bozuklukları, cildin hızla kırışması ve göbek çevresinde yağlanma gibi pek çok probleme yol açan andropoz, yaşlanmaya bağlı olarak testosteron…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Menopoz nedir? Menopoz tedavisi var mı?
Menopoz nedir? Menopoz tedavisi var mı?
Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur. Menopoz sözcüğü Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türemiştir.…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Yaşlılarda İştahsızlık ve Malnutrisyon Durumları
Yaşlılarda İştahsızlık ve Malnutrisyon Durumları
Beslenme, yaşlı popülasyonda sağlığın önemli bir unsurudur ve yaşlanma sürecini etkiler. Yaşlılarda yetersiz beslenme oranları gün geçtikçe artmaktadır. Her ne kadar yaşlılarda aşırı kilo prevalansı yüksek olsa da temel endişe gıda alımındaki düşüş ve yemek yeme motivasyonunun kaybıdır. Malnutrisyon, enerji dengesinin düzenlenmesi ve gıda alımının kontrolü ile ilgili sorunların varlığını…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Kahve İçme Rehberi: Ne Zaman, Ne Kadar, Nasıl?
Kahve İçme Rehberi: Ne Zaman, Ne Kadar, Nasıl?
Dünyadaki en popüler içeceğin sudan sonra kahve olduğunu biliyor musunuz? Çaydan vazgeçemeyen bir ülke olmamıza rağmen yılda kişi başı 1kg’dan fazla kahve tüketiyoruz. Kahvenin sağlık etkilerine bakıldığında neden bu kadar popüler olduğunu anlamak zor değil. Çünkü düzenli kahve tüketimi; •Enerji seviyemizi yükselterek daha az yorgun hissetmemize yardımcı oluyor. •Metabolizma hızımızı arttırarak,…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Yazılım dünyasında pandemi ile gelen tükenmişlik (burnout) sendromu
Yazılım dünyasında pandemi ile gelen tükenmişlik (burnout) sendromu
Yazılım dünyasında tükenmişlik (burnout) sendromu son zamanların en sık görülen durumlarındandır. Özellikle pandemi döneminde iş ortamının eve taşınması sonucu yazılımcıların bilgisayar başında olduğundan fazla zaman geçirmeleri tükenmişlik sendromunu fazlasıyla tetiklemiş oldu. Tükenmişlik sendromu çeşitleri şu şekildedir; 1- Bireysel tükenmişlik, aşırı olumsuz kendi kendine konuşma, nevroz ve…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
bitemer · 2 years
Text
Kitap önerisi ve analizi: annenin duygusal yoksunluğu
Kitap önerisi ve analizi: annenin duygusal yoksunluğu
Hayatta çok az deneyim annelerimize duyduğumuz hisler kadar derindir. Bu hislerin bazılarının kökleri öylesine derinlerdedir ki konuşma öncesi deneyimin karanlık boşluklarında kaybolup gitmişlerdir. Dört bir yana uzanan dalları vardır bu hislerin. Bu dalların bazıları muhteşem, ışıl ışıl anlar içerirler; diğer bazılarıysa kırılmıştır ve bizler bunların sivri ve tırtıklı uçlarına takılıp…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
bitemer · 2 years
Text
Sağlık araştırması: Vücudumuza karışan bazı kimyasallar erkeklerde sperm kalitesini düşürüyor
Sağlık araştırması: Vücudumuza karışan bazı kimyasallar erkeklerde sperm kalitesini düşürüyor
Getty Images Yeni bir araştırmaya göre kullandığımız birçok üründen vücudumuza giren bisfenol A (BPA) ve dioksin gibi kimyasal maddelerin vücudumuzdaki karışımı erkeklerde sperm kalitesinde düşüşe neden oluyor. Environment International adlı akademik dergide yayımlanan araştırma, aralarında BPA, poliklorlu dioksin, parasetamol ve ftalat da bulunan 9 kimyasal maddeyi inceliyor, bu maddelerin…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes