Tumgik
atsvensson · 1 year
Text
Västkustfiskarnas problem med fiskemöjligheter
Vid mitten av 1970-talet kollapsade sillbestånden i Nordsjön. 1977 förbjöds sillfiske i Nordsjön på grund av kollapsen för bestånden. Orsaken till kollapsen var överfiske i kombination med oljeprospektering med dynamit. 1975 beslutade EU (hette då EEC) att utvidga den ekonomiska zonen i likhet med Norge och Island.  Dessa två händelser ledde till att svenska yrkesfiskare utestängdes från sina…
View On WordPress
4 notes · View notes
atsvensson · 1 year
Text
Inget tillstånd för laxodling i Kungshamn
Inget tillstånd för laxodling i Kungshamn
Det stora laxodlingsprojektet i Säffle som har förankring i den svenska storkapitalet i Stockholm fått tillstånd till laxodling utan några större problem. Däremot har det visat nästan helt omöjligt för det betydligt mindre laxodlingsprojektet Smögenlax med förankring i fiskerikretsar och Bohusläns skärgård att få tillstånd. Återigen har nämligen Smögenlax fått avslag på sin ansökan om en…
Tumblr media
View On WordPress
2 notes · View notes
atsvensson · 1 year
Text
Återigen tillåtet att fiska piggghaj
Återigen tillåtet att fiska piggghaj
Pigghaj (Squalus acanthias) har blivit så vanligt i svenska vatten att det nu återigen införts möjligheter att fiska och landa pigghaj. Det har varit förbjudet i 12 år. Vilket lett till att beståndet återhämtat sig. Till den grad att fiskeförbudet skapat problem. Under ett par år har pigghaj utgjort ett stort problem i det småskaliga fisket genom att bifångsterna varit stora vid fiske av andra…
Tumblr media
View On WordPress
3 notes · View notes
atsvensson · 1 year
Text
EIB investerar i landbaserad laxodling
EIB investerar i landbaserad laxodling
European Investment Bank (EIB) stöttar ett projekt med landbaserad laxodling med SEK 530 miljoner för grön, hållbar produktion av svensk lax i Säffle. Företaget som ska odla laxen heter Reocean AB men använder varumärket RE:OCEAN. EIB, EU:s klimatbank, gör en riskinvestering på 530 miljoner kronor i livsmedelsföretaget Reocean AB, Den är ett stöd till utvecklingen av Sveriges första landbaserad…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Det är inga problem med julsillen
Det är inga problem med julsillen
Två forskare, Henrik Svedäng och Charles Berkow påstår i Dagens Industri att julsillen kräver regleringar.  Det har de helt rätt i och det är därför vi har kvoter som sätts i enlighet med vetenskapliga råd. Men hela artikeln är i övrigt fylld med lösa antydningar om det ena och det andra. Det finns ett sillbestånd runt Sverige som har problem. Den vårlekande sillen i västra Östersjön, den sill…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Skipjack - den mest fiskade tonfisken
Skipjack – den mest fiskade tonfisken
Skipjack (Katsuwonus pelamis) är den mest fiskade tonfisken tillika den mest fiskade makrillfisken. Det officiella namnet på svenska är bonit vilket gör att den ofta förväxlas med ryggstrimmig pelamid som ofta kallas bonito efter det engelska namnet på den fisken. Skipjack är det engelsk namnet på denna tonfiske och också det vanligaste namnet på svenska om nån får för sig att skilja på olika…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Pelamid eller bonito
Ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda) är en makrillfisk som kallas bonito på engelska. Det är också ofta vad den kallas på svenska men det är ett olyckligt val då det svenska namnet på den mest fiskade tonfisken är bonit (Katsuwonus pelamis). Pelamiderna är grupp med lite större makrillfiskar som liknar bonit väldigt mycket. Ibland används kött från pelamider istället för kött från bonit i bland…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
WWF om ålen - bra med bättre skydd men fiskestopp krävs
WWF om ålen – bra med bättre skydd men fiskestopp krävs
EUs fiskeministrar beslutade om förbud mot fritidsfiske på ål och förlängning av fiskestoppet från tre till sex månader. WWF välkomnar beslutet men är kritiska till att länderna själva kan välja tidsperiod. Sveriges ålfiske är ett av de största i EU. – De vetenskapliga råden är väldigt tydliga – inget fiske efter ål kan anses hållbart, i motsats till vad Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Fiskeministrar överens om kvoter i Västerhavet under 2023
Fiskeministrar överens om kvoter i Västerhavet under 2023
Varje år beslutar EU:s fiskeministrar om kvoter för Västerhavet. Det rör svenska fiskare som fiskar i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt. Beslutet om 2023 års fiskekvoter fattades efter förhandlingar på jordbruks- och fiskerådets möte i Bryssel 11-12 december. Beslutet innebär en ökning av kvoterna för kolja och rödspätta och en oförändrad kvot för havskräfta. Liksom för 2022 fastställdes en låg…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Idiotiska förslag om att bojkotta industrilandningar
Ibland väcks det urbota korkade förslag som kanske låter väldigt bra för den som föreslår det. Ett sådant förslag är att bojkotta landningar från industritrålare i Simrishamn. Det är korkat för att i princip alla landningar för användning av fisk för fiskmjöls- och fiskoljetillverkning i Simrishamn görs av små trålare med hemmahamn i Östersjön. De stora trålarna kan inte komma in i hamnen i…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Fisheco har noll koll på krabborna
Fisheco har noll koll på krabborna
I norra Stilla Havet, Berings hav och Alaskabukten fiskas två sorters krabbor, kungskrabba och snökrabba. En populär TV-serie, Deadliest Catch, handlar i första hand om fisket av kungskrabba.  Den handlar inte egentligen om fisket av snökrabba. Men det tror Fisheco och Jan Ohlsson. Nog för att båtarna säkerligen också fångar snökrabba men det är inte det fiske TV-serien handlar om. Det…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Ändrade ägarförhållanden i FF Skagen
Ändrade ägarförhållanden i FF Skagen
Huvudägare i FF Skagen A/S är FF Skagen Fond som i huvudsak har svenska yrkesfiskare som intressenter. Näst största delägare är det färöiska företaget P/f Havsbrun. P/f Havsbrun har nyligen ökat sin ägarandel genom att köpa aktier från FF Skagen Fond. En annan delägare är Hornsnes Invest A/S. De har också köpt fler aktier från FF Skagen Fond. Hornsnes Invest A/S är också ägare av Hirtshals Yard…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Asiatiska kungsmakrillar
De kungsmakrillar som finns i Indiska Oceanen och de västra delarna av Stilla Havet fiskas i betydligt större utsträckning än de atlantiska kungsmakrillarna. Den art som fiskas allra mest är smalrandig kungsmakrill (Scomberomorus commerson). Andra arter som det bedrivs ett omfattande kommersiellt fiske på är japansk kungsmakrill (Scomberomorus niphonius) och indo-pacifisk kungsmakrill…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Kungsmakrillar i Atlanten
Makrillarter som tillhör släktet Scomberomorus kallas spansk makrillar på engelska (spanish mackerell) men det är lite dumt på svenska då det finns en äkta makrill som heter spansk makrill. Den mest kända makrillen i släktet Scomberomorus som lever i Atlanten är kungsmakrill så låt oss kalla makrillarna i släktet Scomberomorus för kungsmakrillar i brist på annat svenskt ord. De flesta av de arter…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Fiskar har alltid kunna simma mellan Mälaren och havet
Fiskar har alltid kunna simma mellan Mälaren och havet
Det är 380 år sedan fiskar kunde simma mellan Mälaren och Saltsjön säger Magnus Tengblad, samordnande byggledare Stockholm stad i SVT. Det är naturligtvis fel och sannolikt bara en ren felsägning. För han är ju knappast okunnig om att Norrström existerar. Men genom Slussen har naturligtvis få fiskar vandrat. En fiskvandringsled anläggs därför på platsen. Nödvändigt är det dock inte. Inte heller…
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Indisk makrill, kortmakrill och ömakrill
Indisk makrill, kortmakrill och ömakrill
Indisk makrill (Rastrelliger kanagurta), kort makrill (Rastrelliger brachysoma) och ömakrill (Rastrelliger faughni) är tre närbesläktade arter i Sydostasien och Sydasien. Fångster av dem särredovisas i allmänhet inte men FAO har uppskattningar av hur mycket som fiskas av indisk makrill och kortmakrill. För ömakrill finns ingen motsvarande uppskattning. Däremot så redovisar IUCN (med hjälp av…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
atsvensson · 1 year
Text
Makrill - den godaste fisken för en bohusläning
Makrill – den godaste fisken för en bohusläning
Atlantisk makrill (Scomber scombrus) finns i nordöstra Atlanten inklusive Nordsjön, Skagerak och Kattegatt. I Irländska sjön, Keltiska havet, Biscayabukten och längs med kusterna ner till Mauretanien samt runt Medelhavet och Svarta havet. Kan även påträffas i Östersjön och Bottenhavet. Dessutom i nordvästra Atlanten från Labrador i norr till mellersta USA. Stimfisk som lever närmare kuster och…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes